ugisha ugisha komentáře u knih

☰ menu

Vřeteno osudu: Mezi kolébkou a hrobem: Román o životě a smrti Karla Jaromíra Erbena Vřeteno osudu: Mezi kolébkou a hrobem: Román o životě a smrti Karla Jaromíra Erbena Otomar Dvořák

Perfektní knížka, nabitá spoustou informací a přesto čtivá. Dobu národního obrození mám ráda, potkávat všechny ty velké básníky i v této knize bylo fajn. Erben byl neskutečně pracovitý člověk, který - jak se píše v epilogu - vzal i práci, kterou nikdo dělat nechtěl. Celou knihou se jako červená nit vinou úryvky jeho balad a přibližují nám, jak (a dlouho) vlastně celá Kytice vznikala. Skvělý čtenářský zážitek, doporučuji.

23.10.2023 5 z 5


Krysta Krysta Petr Sagitarius

Blonďatého pitbula Romana Sarana miluju! Výborné čtení, knížka druhá nejlepší ze série (hned po jedničce), celý Trujkunt doporučuju kudy chodím.

10.08.2023 5 z 5


Knihkupectví na Riverside Drive Knihkupectví na Riverside Drive Frida Skybäck

Mila oddychova romantika na dovolenou.
Nebylo to spatne, ale ze bych to musela cist dvakrat…

14.06.2022 3 z 5


Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

Vynikajici. Dej pekne odsypa, neni hluchych mist, nareci samozrejme nesmi chybet. Plus za spoustu odkazu na Cimrmany.
Cele je to takove pekne “tu ztela (cti odsud)”, nase, prirozene, bez litru krve a psychopatickych vrahu. Nekteri vytykaji neuveritelne mnozstvi majorovych milostnych dobrodruzstvi, ale nemyslim si, ze by to bylo zas tak prehnane.
Pripady trineckeho playboye Sarana me proste bavily a tesim se na dalsi dily. Doporucuji.

14.06.2022 5 z 5


V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Fantasticka kniha! O Belle Gunessove jsem predtim nikdy neslysela, takze jsem byla zvedava a nic nehledala predem. Naprosto (ne)uveritelny pribeh, dobre vykreslene postavy, vypraveni Belly/Nellie, demonicky James Lee, sladke deti… Clovek by ani necekal, kam az se to zvrhne… Paradni zaver.
Doporucuji.

19.05.2022 5 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Moc pekna romantika, kde bylo vseho tak akorat. Skvele se to cetlo, tesim se na dalsi knihy ze serie.

17.05.2022 4 z 5


Sestry Sestry Kamila Hladká

Velmi zajimave, urcite se ke knize jeste nekdy vratim. Doporucuji.

26.04.2022 4 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Výborně zpracovaná kniha, za kterou je spousta práce. Líbilo se mi beletristické uvedení do děje a následné vysvětlení a popsání skutečné situace. Ocenila jsem i množství fotek. Člověk si mnohdy neuvědomí, kolik příběhů je za každým jednotlivým jménem na (jakémkoli) pomníku padlých. Děkuji paní Lednické za oživení historických událostí i postav a za přiblížení událostí u nás na Karvinsku, o kterých se nikdy moc nemluvilo.
Parádní knížka o nelehké době, která snad! už nikdy nenastane. Doporučuji!

20.04.2022 5 z 5


Jak přežít svého muže Jak přežít svého muže Jana Bernášková

Přišla mi lepší než Coura, kterou jsem četla dřív. V každém případě ale oboje můj šálek kávy, vtipné, ze života, moc mě to bavilo! Samozřejmě to není žádná vysoká literatura, ale oddychová knížka. Jako plus hodnotím náhled do života herečky. Parádní!

08.04.2022 5 z 5


Katharinina šifra Katharinina šifra Jørn Lier Horst

Severská krimi bez jediné kapky krve! Mám ráda odložené případy a stará tajemství. Tady se zdá, že po čtyřiadvaceti letech už nejde najít žádný nový důkaz nebo vodítko, které by Katharinino zmizení vysvětlilo...a přece se to stane.
Příjemná knížka, napínavá i bez brutálního násilí, dobře a rychle se četla.
Myslím, že Adrian Stiller bude mít taky nějaké pěkné tajemství...

08.04.2022 4 z 5


Zlomené duše Zlomené duše Simone St. James

Tohle byl můj šálek kávy. Čtyři kamarádky v padesátých letech, pak stará opuštěná škola, dvacet let stará vražda, tajemství, přízrak ženy v černém...
Moc dobře se to četlo, krátké kapitoly, od kterých jsem se nemohla odtrhnout, takže jsem přečetla za tři dny. Duchařina tam byla jen velmi decentně, bála jsem se jen trošku (byla jsem zrovna doma sama). Konec byl překvapivý, všechny linky se uzavřely, takže za mě spokojenost.
Povedená kniha, doporučuju.

08.04.2022 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Tak tohle bylo brutálně ze života. Myslím, že se v knize každý najde, ať víc nebo míň. Autorka ukazuje realitu všedního života, který (zřejmě) žijeme všichni a to, kam až to může dojít, když se o své vztahy nebudeme starat. Moc nevím, co vlastně chtěl Richard, rodina ho evidentně nijak zvlášť nenaplňovala, asi by byl jenom v práci a pak jezdil na kole...
Absence přímé řeči nebyla vůbec překážkou, děj rychle plynul, líbilo se mi, že je každá kapitola pohledem někoho jiného. U jmen dětí bych si tipla na inspiraci dětským seriálem Karlík a Lola, ale třeba je to jen náhoda.
Od knížky se nešlo odtrhnout, za mě jedna z nejlepších věcí, co jsem za poslední dobu četla.

23.02.2022 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Téma zajímavé, ale nějak nedotažené, zůstala spousta otázek, jak píše espesita. Hodně mi vadilo, že děj není časově zařazen (i když si taky myslím, že tak 70.-80.léta by to být mohly), nemám ráda, když nevím, v jaké době se příběh odehrává. Našla jsem dost chyb.
Celkově mi to přišlo opravdu spíš pro děti, zatímco Zmizení Sáry Lindertové jsme nadšeně přečetli skoro celá rodina a tam jsem věřila, že se to skutečně mohlo/může stát, tohle bylo o dost neuvěřitelnější.
Hodnotím tak 70%, ale i tak se těším na případnou další autorčinu knihu.

23.02.2022 3 z 5


Nalezenec Nalezenec Stacey Halls

Moc pěkná knížka, za konec jsem dala o hvězdičku víc. Autorku si přidávám do oblíbených a těším se, až si přečtu i Naději pro Fleetwood.

09.02.2022 4 z 5


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Krásná obálka, parádní příběh. O slovanské mytologii jsem ještě nic nečetla, takže jsem byla zvědavá. Hodně se mi líbil úvodní příběh s hadem. Škoda, že se historická období od sebe moc nelišila, jak už uváděli čtenáři přede mnou. Příběh byl ale skvělý, bavil mě od začátku do konce a těším se na případnou další autorčinu knížku.

08.02.2022 5 z 5


Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky Jana Poncarová

Četla jsem skoro všechny knížky této autorky a musím říct, že Alžběta a Nina mi přišla nejlepší. Jsem z generace jako Nina a často mi mluvila z duše. Babiččin příběh byl zajímavý, mám ráda střídání časových rovin a tahle knížka mi sedla.

08.02.2022 4 z 5


Ztraceni Ztraceni Anita Frank

Pěkná oddychovka, strašidelná moc nebyla, ale i přesto hodnotím 80%. Mám ráda Anglii, honosná sídla a duchy, kteří v nich stále přebývají, takže jsem si čtení užila :)

08.02.2022 4 z 5


Jizva Jizva Danuta Chlupová

Líbilo se mi střídání dvou časových rovin, ale celkově příliš krátké a stručné, téma mělo mnohem větší potenciál...Chybělo alespoň trochu nářečí. Ve výsledku podobné jako Šikmý kostel (což je přednost), ze stejného regionu, stejně silný příběh. Doporučuji.

06.12.2021 4 z 5


Coura Coura Jana Bernášková

Knihu jsem dostala predcasne k svatku i s podpisem, ale nic moc jsem od ni necekala. Noo...zhltla jsem ji za tri dny a moc se mi libila! Vyborna oddechova literatura ze zivota, nahlednuti do zivota herecky jako bonus. Hrdinka sice byla obcas na ranu, jak psal nekdo prede mnou a iritovalo me to neustale osloveni Lucinko (jsem taky Lucie a taky je mi 30 a Lucinko mi rika akorat babicka ), ale celkove jsem si tohle vtipne cteni skvele uzila a moc se tesim na predchozi knihu, kterou si jdu poridit (taky) k svatku Doporucuji!

23.11.2021 5 z 5


Zimní moře Zimní moře Susanna Kearsley

Ač jsem se hodně snažila (a Skotsko miluju), nedočetla jsem. Nebavila mě ani současná, tím méně pak historická linka. Postavy nudné, předvídatelné, zvládla jsem půlku knihy - dál už by to byla ztráta času. Škoda, od podobné autorky Erskinové mám přečteno skoro vše, proto jsem se těšila i na tohle, ale bohužel.

15.11.2021 2 z 5