Absolutně krásná sbírka, všechny povídky stojí za to. U některých jsem se smála, některé překvapily originalitou, temným prostředím i netradičními tématy. Podtrženo sečteno - doporučuju všem.
Lily je vodní víla, která se stará o svoji tůňku, aby byla čistá a prospívala. Pak ale přijde velká bouře, po které je tůňka plná špíny a klacíků. Lily se to snaží všechno uklidit, ale sama to nezvládne. Cituji: “Přišel pramínek odvahy... Odvahy říct si o pomoc.” Společně s ostatními pak celou tůňku dají do pořádku.
+ message knihy: společně zvládneme všechno
+ absolutně skvostné a originální ilustrace
+ malá víla se v příběhu naučí jednu důležitou lekci a to říct si o pomoc, nesnažit se být na všechno sama
+ obsahuje 12 naučných pohádek
+ kniha je dílem českých autorů, jejichž snahou je popularizace vědy, v tomto případě seznámení dětí s pratury
+ sympatické hlavní postavy - praturčata Ája a Šimon
+ vzdělávací přírodní a environmentální tématika - kniha např. seznamuje děti s problematikou odpadu, znečišťováním vzduchu i světelným znečištěním, vysvětluje základní vesmírné pojmy, seznamuje s běžnými i chráněnými rostlinami, ptáky i drobnými živočichy atd...
+/- pratuří boxíky chytrého (pra)rodiče jsou na konci každého příběhu, vysvětlují některé jevy, přidávají čtenáři kontext, ale dle mého slouží spíš dospělým, já se díky nim také něco nového dozvěděla
- v některých příbězích vystupují i koníci původem z Anglie - komunikace mezi pratury a koňmi probíhá v klasické czenglish - kombinaci češtiny a angličtiny a dle mého to není nejlepší nápad, více se mi proto líbily pohádky bez koní
+ opakování frází, na které se děti snadno chytají a které udrží jejich pozornost
+ příběh krásné lední medvědice, která najde lásku s hnědým medvědem
+ různé typy legračních medvědů - ten se svěšenýma ušima, ten s největším, nejmokřejším čumákem...
+ docela srandovní, děti se dobře bavily
+ poučení: jinakost může být krásná, to že něčemu hned nerozumím, neznamená že je to špatné
- možná příliš dlouhé
+ krásný příběh o přátelství a vytrvalosti - Divoká trojka = 3 gekonci Eiro, Lú a Bet nás zaujali rozdílností osobností
+ do příběhu je hezky zakomponované logické myšlení a jeho výhody, rozmanitost v řešení problémů
+ krátké věty, ideální pro udržení pozornosti u malých dětí
+ krásné moderní obrázky, příběh děti moc zaujal, doptávali se mě na spoustu detailů, opakovaně jsme četli medailonky hlavních hrdinů
+ velká písmena, možnost číst dětem před spaním, ale také využít jako první čtení pro začínající školáky
+ psychologický thriller zasazený do krásného prostředí Norských hor
+ skupina kamarádek, skrytá tajemství, dobře rozjeté vztahy, psychologie postav, různé životní postoje a příběhy, šokující odhalení
+ střídání vypravěčů (všechny 4 kamarádky) + prolínání s fází vyšetřování (minulost nebo současnost?)
+ atmosféra 10/10 - celé to má (pravděpodobně kvůli té přírodě) příjemnou atmosféru, nebyl to žádný krvák, ale skvěle situovaný napínavý příběh, který byl psaný místy až románovou formou
- po dočtení mi přijde, že anotace tak docela neodpovídá tomu, co se v knize odehrává
- na začátku poměrně náročné zorientovat se v hlavních postavách a jejich životech, z důvodu jejich střídání při každé kapitole jsem se ztrácela v roli vypravěče
+ příběh o myšce - skvělý na individuální práci s dítětem - rozvíjí slovní zásobu (netypická slova), pracuje s denní dobou a činnostmi typickými pro den, počítání atd.
+ kniha sama o sobě podporuje kooperaci dospělého čtenáře a dítěte - obsahuje spoustu citoslovcí, krátkých básniček nebo rýmů ideálních pro opakování, příběh je psán tak, že mě okamžitě napadaly otázky na děti, nebo vynechání některých slov ve větách, které jsem nechala doplnit děti (podle obrázků)
+/- mě osobně vůbec nezaujala grafická stránka knihy, ALE děti to bavilo a příběh jsme četli snad 20x
Ostrov prince Edvarda - místo, kde se odehrává většina tohoto příběhu a já se do něj absolutně zamilovala. Hlavní hrdinové se zde opakovaně setkávají při různých příležitostech a postupně mezi nimi vzniká něco speciálního.
Ostrov je absolutně kouzelný a kdyby letenky nebyly tak drahé, letím hned! Celý příběh má navíc senzační atmosféru a já zpětně lituju, že jsem v létě v Itálii neochutnala ty čerstvé ústřice, protože po přečtení tohoto příběhu bych se jich nejradši ujedla.
A jelikož jsem od této autorky četla pouze tuto knihu, mám rozhodně v plánu dohnat i ty předchozí, protože práce s chemií hrdinů a atmosférou mi tady přišla absolutně jedinečná a originální.
+ bezkonkurenční vykreslení atmosféry a pozadí - ten letní vibe, vůně soli, moře, vánku a ústřic se mnou zůstali dlouho po dočtení
+ velmi příjemné, lehké, oddechové letní čtení
+ připomínalo mi to Malibu v plamenech, ale tento příběh je za mě jednodušší a čtivější
+ čtivost, chytlavost - tohle se těžko popisuje, ale já byla zvědavá jak opica, jak to jako bude... fakt :D
+ téma zakázané lásky (bratr nejlepší kamarádky) a skvělá chemie mezi hlavními hrdiny
+ průvodce pro čtenáře a otázky k diskuzi na konci knihy -TOP, miluju když autor pak vysvětlí pozadí vzniku knihy a poznávání prostředí do kterého knihu zasadil
- některé motivy se opakovaly - neustálé vzpomínání, pár podobných scén
Pokud nechcete číst pořád stejné žánry dokola.
Pokud se chcete na chvíli cítit sami jako umělci.
Pokud máte rádi text s hloubkou.
Pokud se rádi necháte posadit na zadek reálností příběhů.
Pokud se chcete cítit pochopení a pochopení také dát okolí.
Pokud si chcete zpříjemnit pár dní.
Pokud hledáte témata k zamyšlení.
Pokud máte rádi estetický prožitek při čtení knihy (trust me with this one).
Pokud jste na většinu odpověděli ano, mohla by tato sbírka básní být něco pro vás Jako bonus doplním, že se jedná o českou autorku - a českou tvorbu snad rádi podporujeme všichni
+ básně a zamyšlení na témata jako: sebeláska, sebepřijetí, úzkosti, toxické vztahy, psychické problémy, bolest
+ nádherné zpracování a ilustrace
+ od básní očekávám hlubší prožitek, že se mě dotknou - tato sbírka to splnila na jedničku
+ chytí vás to za srdce :)
+/- jde poznat, že je to z pera začínající autorky, ale i tak bych si přečetla i další tvorbu
+ REAL. Některé básně byly velmi syrové a bylo bolestné je číst, jiné byly zase jako obejmutí od písmenek
+/- zpočátku mi trvalo, než jsem se sžila se stylem psaní a způsobem dávkování informací, ale pak jsem se na básně velmi hezky naladila a byla jsem mile překvapená
+ na konci knihy materiály k nakopírování - např. denní plány, kontrolní seznamy, rodinná i třídní smlouva, pravidla, seznam přání, slova chvály, pomůcky při práci, triky pro navození bdělosti, jednoduchá cvičení
- na začátku spousta obyčejné a suché teorie
- když v psané části přišly “praktické rady”, tak se ale velmi často opakovaly a byly příliš obecné
- rozhodně mi to přišlo použitelnější spíše pro rodiče - ale pro ty mi to přišlo strašně nezáživné (jako rodič bych knihu odložila) nebo pro pedagogy ZŠ
- chyby v překladu
+ anotace může působit jako jednoduchá rom-com, ale v příběhu je spousta zajímavých myšlenek a netradičních témat - např. WLW bez coming outu, vztahy s rodiči
+ Alex je báječně napsaná postava, komplexní, s chybami... na začátku jsem si říkala jen ehhh holka bez emoční inteligence, vadila mi částečnou toxicitou a motivy, ale v průběhu nejen že pochopíme důvody jejího chování, ale taky projde skvělým vývojem
+ velmi příjemné čtení, které drží vaši pozornost - bylo to návykové, i když vlastně nedokážu říct, čím to bylo
+ pár momentů přitažených za vlasy, ale jinak málo klišé
+ Příběh o kocourkovi, kterému se říká Špindírek a je to fakt roztomilouš
+ hezké barevné obrázky
+ postupně Špindírek získává životní zkušenosti, procestuje velkou část světa, potká nové přátele, stane se malířem, aby se pak vrátil do své rodné vesnice, stal se učitelem a předával své zkušenosti dál
+ první kapitoly jsou ze Špindírkova dětství, jak se učil lovit myši atd, je zde důraz na rodinné prostředí
+ dětem se to fakt líbilo
- zvláštní rozložení kapitol, velké časové skoky
- v některých kapitolách se Špindírek prakticky nevyskytuje a jsou třeba hlavními hrdiny myšky, moc mi to nedávalo smysl... pak tam taky byly kapitoly, které jako by byly vycpávkové a vůbec s celkovým příběhem nesouvisely
Zhodnocení celé série:
+ Celá série je velmi čtivá a to považuji za její největší plus - je to důvod, proč jsem sérii taky dočetla i přes velké množství výhrad
+ Sympatické postavy a to jak hlavní hrdinka, tak především Jaren, Caldon, Naari atd.
+ Série má vzestupnou tendenci - první díl byl za mě nejslabší a připomínal mi slabší odvar z Divoké říše, druhý díl byl o něco lepší, třetí díl mě pak bavil asi nejvíce
+ Některé překvapivé zvraty (jen pár)
+ Líbilo se mi zakomponování drog, závislostí a odvykání ze závislosti do příběhu, to jsem četla ve fantasy asi poprvé
- V prvním díle jsem uhodla hlavní zápletku a pak četla dalších 800 stran, abych zjistila, že jsem se nemýlila...
- Až bizarně jednoduchý fantasy svět, fungování magie i celá hlavní zápletka příběhu - od fantasy očekávám mnohem víc
+/- tady ze mě mluví jen a pouze moje profesní deformace, ale Tippa jsem měla chuť už v prvním díle objednat na logopedii... aneb když jedenáctiletý kluk celé 3 díly koktá... POMOC
- Postava Cresty - jakože WHAT? Já to řeknu upřímně, nejsem vědma, ale vše okolo ní bylo tak do očí bijící, že když se teda “provalila” velká pravda, tak jsem měla chuť tu knihu rozbít o nejbližší patník
+ Příběh o myších bratrancích, Lojzíkovi a Lexíkovi - jeden žije na vesnici a druhý ve městě
+ Rozhodně ideální na popisy obrázků s dětmi, hledání myšáků, pojmenovávání dopravních prostředků, kterými cestují, srovnávání co známe a co naopak ne
+ Nádherné ilustrace
+/- Nevím, jaký byl cíl této knihy, působí to na mě trošku jako nezdařilá snaha o příběh o respektování ostatních, toho co je jim líbí nebo jací jsou
+/- Zcela upřímně... já jsem se docela pobavila, městský myšák, nonstop pracující, nonstop na telefonu, vykolejený z nedostatku signálu byl prostě vtipný. Dětem to ale tak srandovní nepřišlo a tomu kontrastu moc nerozuměly.
- Popis vesnice vs. město je opravdu VELMI zjednodušený a působí až černobílým dojmem - vesnice jako klidná idylka a město jako hektické a hlučné
+ kniha ukazuje, že bychom se měli mít rádi takoví jací jsme, upozorňuje na přijetí jinakosti, normalizuje odlišnost
+ krásná, jednoduchá kniha pro začínající čtenáře, doporučila bych cca od 2 let
+ příběh o získání sebedůvěry a přátel i přesto, že nemusím být 100% stejný jako ostatní
+ pomůže s učením nebo procvičováním základních barev
+ nezkoušela jsem zatím, ale myslím, že by byla skvělá s aktivitami na předčtenářskou gramotnost třeba do dětských skupinek nebo k maloškům do MŠ
Můj oblíbený citát z knihy:
,,To jsou ty vaše divné nápady” řekl prefekt, který všechno, co nechápal, označoval slovem ‚divné‘, takže žil obklopen jen samými ‚divnostmi‘.”
+ nejvíce se mi líbily povídky Odcizený dopis a Zlatý brouk, velmi překvapivě mě i hodně bavil doslov, který knize napsal J. Škvorecký, ten přináší zajímavé poznatky k příběhům, postavám a zasazuje knihu do kontextu autorova života
+/- tvrdí se, že Poe touto knihou položil základy detektivního žánru = ano, příběhy jsou detektivně laděné, ale jelikož je kniha dost stará, tak tolik nenadchne, protože po autorovi přišlo mnoho dalších, kteří začali psát detektivky a zpracovali témata lépe
- občas má autor tendenci nudit přehnaným vysvětlováním, které doprovází myšlenkovými odbočkami za 5 rohů
+ 7 povídek detektivního nebo až thrillerového napínavého a tajemného charakteru
+ celá sbírka povídek je velmi psychologicky laděná, vede k zamyšlení nad životem, nad vztahama, nad různými emocemi a co s lidmi dělají
- nestálá kvalita, nejvíce se mi líbila hned první povídka Londýn, která dokázala skvěle šokovat... u ostatních povídek bych řekla, že sice nebyly předvídatelné, ale žádný WOW efekt se taky nekonal
+ 13 povídek s detektivní nebo tajuplnou zápletkou
+ skvělé vypravěčské schopnosti - budu se opakovat, ale pan Brousek ml. si mě v této sérii opravdu získal
+ ani jednu zápletku/tajemství jsem neodhalila, nejvíce mě bavila a zaujala povídka Loupež ve víkendové chatě
+ skvělá atmosféra - na začátku se sejde parta přátel a vzájemně si vykládají tyto příběhy a snaží se odhalit pravdu
+ úsměvné popisy tehdejší doby a absolutně bezkonkurenční a úžasná slečna Marplová
- jsem nenašla, bavila mě celá kniha
+ absolutně dokonalé, extrémně propracované drsné fantasy
+ romantika who? - jak už jsem psala v jedné z posledních recenzí, s romantasy se roztrhl pytel a začínám pociťovat nedostatek kvalitního fantasy čtení bez romantické linky. A do tohoto mého naladění se Zlatá grai trefila úplně přesně, hlavní hrdinové jsou přátelé, krásně se v příběhu rozvíjí jejich vztah, ale bez nutnosti cpát romantiku všude jako hlavní dějovou linku
+ líbil se mi vývoj i charakteristika hlavních postav, jak jednotlivé zkoušky ovlivňovaly jejich přístup k vládcům i k vlastní sebehodnotě
+ divoženky jako sekta specializovaných zabijaček si mě absolutně získala, kde se můžu přihlásit k výcviku?
- jako malé minus uvádím explicitní násilí - konkrétně jedna scéna už na mě byla příliš
Protože ohledně této knihy jich ve mně zůstalo TOLIK, že bylo těžké shrnout to do recenze.
Jsem ráda, že jsem na sebe s knihou nespěchala. Četla jsem ji postupně několik měsíců a mohla si ji postupně projít a promyslet a zpracovat vše, co si z ní odnáším. To je ale náročné dát do slov, obzvlášť když neoplývám autorčiným talentem. Takže to řeknu jinak - přečtěte si ji. Pokud jste citlivější povahy, pohladí vás, obejme, vzdělá, poučí, pomůže...
Stojí to za to, fakt.
+ velmi speciální napůl kreslená kniha o citlivosti a introverzi
+ nabízí vysvětlení a především pochopení toho, jak vnímají svět hypersenzitivní lidé
+ efekt knihy - na mě měla kniha efekt embrace yourself, tedy obejmi sama sebe, taková jaká jsi, jsi v pořádku... mému manželovi pomohla lépe vysvětlit a pochopit mé vnímání, prožívání a reakce na některé podněty
+ osobní příběh - v této knize se autorka otevírá i ohledně svých vlastních vztahů, vnímání sebe sama i prožívání různých situací
+ odborné informace - Lenka se nebojí propojit pocity s teorií a daří se jí to opět zábavnou formou, zopakovala jsem si co jsem znala, ale také se dozvěděla spoustu nového