Tucaka Tucaka komentáře u knih

☰ menu

Pět temných osudů Pět temných osudů Kendare Blake

(SPOILER) Série, jejíž příběh se dal shrnout na 2 knihy. Působí to na mě tak, že úspěšný první díl chtěla autorka natáhnout tak, aby prodávala víc pokračování.
Konec absolutně nesmyslný. Kde je vysvětlení pro mlhu? Jestliže součástí mlhy byly mrtvé královny (včetně i těch dobrých), proč mrzačila nevinné vojáky?
Co rozloučení Billyho a Arsinoe po bitvě? Takže na bitvu čekat mohl ale hned jak zahodil měč musel utíkat za rodinou?
Kde je ta ''cena'' za nízkou magii o které autorka pořád píše? Jako kdyby se Arsinoe ke konci neřezala při každé příležitosti a nevyřešila naprosto jakýkoliv problém...
A co příběhová větev o Daphne? Dobře, vysvětlila nám, jak vznikla mlha... ale co nějaký souvislost s přítomností?
O chování Pietra Renalda a důvěře jeho ''věznitelů'' škoda psát.. a ten polibek? Achjo..
Spoustu omáčky, která vyplňovala prostory mezi napínavou částí ve finále nepropojila konec příběhu...
Tak krásný svět, se spoustou zajímavých postav a dějovou linkou zakončen a protahován za mě naprosto nesmyslně. Škoda.

24.04.2024 2 z 5


Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Příběh 4 žen z různých sociálních vrstev a odlišnými charaktery, které plují na letadlové lodi Victoria vstříc novému životu z Austrálie do Británie.
Četla jsem všechny knihy od JoJo Moyes, dokonce i ty nejvíc vychválené, ale velmi překvapivě musím konstatovat, že tahle je ze všech nejlepší.

11.04.2024 5 z 5


Ztracené příběhy Ztracené příběhy John Flanagan

Tohle je prostě pro srdcaře. Sérii hraničářova učně jsem četla před 6 lety a je krásné, vrátit se k sérii tímto způsobem.
Nejvíc mě dostala kapitola o Vlkovi.

05.04.2024 5 z 5


Lži v plamenech Lži v plamenech Jennifer Lynn Alvarez

Všechny činy mají své následky, i ty zdánlivě malé a nevinné. Ze čtení se mi dělalo značně mdlo... že se člověk dokáže dostat do tak zoufalé situace a způsobit nechtěně něco tak ničivého jako je obrovský lesní požár.
Dost mě bavil i vývoj myšlení a poznávání charakteru hlavní postavy. Jak dokáže člověk mít Hannah rád, avšak postupně si uvědomuje, že je tak trochu psychopatka.

03.04.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě. Po přečtení hodnocení jsem se na knihu velmi těšila. Musím přiznat, že jsem se příběhem ze začátku hodně prokousávala a přemýšlela, zda knihu vůbec dočtu. Rozumím tomu, že kdysi se příběhy vyprávěly jiným způsobem (pro mě poněkud nepoutavým), ale v první polovina se opravdu příšerně táhla.
S postupem příběhu si člověk uvědomí, že mu jednotlivé postavy přilnou k srdci (z mé strany především Jo). Člověk se zkrátka cítí příjemně, když čte srdečné příběhy vesnických dětí.
Doporučuji i film, který je spojením Malých žen a Dobrých manželek.

03.04.2024 3 z 5


Co by kdyby: Sněhurka nesnědla otrávené jablko Co by kdyby: Sněhurka nesnědla otrávené jablko Sarah Mlynowski

Mile napsaná a místy vtipná pohádka. Čte se snadno a pěkně, pobaví i v dospělosti.

03.04.2024 4 z 5


Vězňova žena Vězňova žena Maggie Brookes

Nepředstavitelný. Neskutečný. Neuvěřitelný.
Všichni jsme se ve školách učili o zrůdném chování nacistů za druhé světové války. Těžko číst, těžko si představit, co ti lidé museli přetrpět.
Nemám slov.

28.10.2023 5 z 5


Stíny Citadely Stíny Citadely Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Jak píší ostatní, třetí díl na mě působí jako kdyby byl na rychlo "sešitý horkou jehlou". Jakoby nápady došly, ale čas u psaní tlačil.
Arila neumí používat své nové nabité schopnosti. Dříve ji trvalo velmi dlouho, než své schopnosti ovládla. A teď? Teď je ovládne lusknutim prstů. Jakoby bylo vše jen o štěstí a střeštěných nápadech zrozených v hlavě hlavní hrdinky.
Též spousta odboček od hlavní dějové linie nedává žádný smysl.
Abych jen nekritizovala, samotný svět Našeptávačů je perfektní. Aneb nic není jak se zdá, vše je jen iluze tak "aby to vypadalo hezky". Působivé.

18.07.2023 3 z 5


Poslední hvězda Poslední hvězda Radek Sterakdary Starý (p)

Předchozí díl jsem četla před rokem, tudíž mi dost trvalo si na některé věci vzpomenout. Samotná kniha je dost složitá a než člověk pochopí knižní "slang" a jednotlivý smysl všeho, tak to trošku bolí :D
Nicméně, smekám obrovský klobouk před autorem a jeho fantazií. Vymyslet takto složitý ultra fantasy děj tak, aby do sebe vše zapadlo bez jakýkoliv zbytečností muselo fakt zabrat.
A ten konec? No jednoduše tleskám.

25.06.2023 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Na to, jak moc a dlouho jsem se těšila na 3. díl jsem čekala něco jiného. Jako kdyby na spisovatelku spěchalo nakladatelství a ona si všechny kroky nedokázala pořádně promyslet. Spoustu věcí tak bylo úplně zbytečných. Některé hádanky jsem nepochopila ani potom, co je Ilan rozluštila. A ten konec? Ilan vždycky nesnášela mluvení v hádankách nebo nějaké tajnosti.. a potom to dělá sama.
Snad budou příští díly lepší.

21.10.2021 3 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Tak tohle je od Moyesové pecka. Ze začátku příběh nic moc, trochu jsem měla problém se začíst, ale potom? Fantastický! Těžko si představit jaká musela být nerovnoprávnost žen a rasová nenávist v dřívější době.

26.08.2021 5 z 5


Nesvoboda Nesvoboda Lukáš Vincour

Organizaci Zvířata Nejíme sleduji už dluhou dobu a ve všech názorech s nimi souhlasím. Avšak jak na instagramu, tak v knížce jsem si stejně jako většina lidí všimla velké četnosti citově zabarvených slov, které byly využívány ve vztahu k faktům. Já naprosto chápu, že při každodenním setkáváním s násílím a využíváním zvířat není lehké zvolit neutrální slovní vyjádření... ale myslím, že pokud by byla kniha v místech psána více odborně, hodně by ji to prospělo. Je zde cítit rozdíl, jakou část jaký autor psal.
Každopádně pravdivosti to knize neubírá. Čtenář získá přečtením celou řadu faktů, které jsou podtržené reálnými situacemi, které se v jednotlivých chovech nebo zařízeních staly. Určitě doporučuji

25.12.2020 4 z 5


Smrt před branami Smrt před branami Sabaa Tahir

Takhle moc depresivní konec jsem u žádné knihy nezažila. Mám dost smíšené pocity.
Přijde mi, že v knize je hrozně moc zbytečných pasáží, které vůbec nikam nevedly. Příliš mnoho informací o Krkavci a příliš málo o hlavní hrdince Laye.
První díl byl za mě nejlepší.

27.10.2020 3 z 5


Rozvratník Rozvratník Sebastien de Castell

Slzička ukápla. Naprosto bravurní zakončení série o Kellenovi a jeho přátelích. Autor při psaní jednotlivých dílů prokázal schopnost mě zaujmout a vtáhnout ho do děje na tolik, že mě přepadne smutek když si uvědomím, že to je naposled.
Doufám, že v ČR vyjdou i další knihy od autora, protože jestliže se tak stane tak: ''Shut up and take my money!'' :D

12.10.2020 5 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Musím přiznat, že kdysi jsem od Johna Greena četla dvě knihy a bohužel, ani jedna se mi nelíbila.
Film Hvězdy nám nepřáli jsem viděla zhruba před 6 lety, tehdy jsem při shlédnutí brečela jak želva.
Po tak dlouhé době jsem se dostala k tomu, že si přečtu i knihu (hlavně kvůli čtenářské výzvě) a jsem překvapená, jak je skvělá! Co musím nejvíce ocenit je fylozofování Augustuse a jeho poměrně dost černý humor. Líbí se mi, že je příběh plný emocí, málokomu se povede napsat něco, co je protkané šíleným smutkem a zároveň neskutečným humorem.

20.09.2020 5 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Vlastně nevím co si myslet. JK se řadí na první místo v žebříčku mých oblíbených autorů. Miluju jeho vkus pro humor, sprosté hlášky i "cenzurované" vykreslené hrátky :D
Co mě ale na knize určitě nesedlo byl vztah mezi Ashlinn a Miou. Ne že bych byla genderově zaujatá ale prostě... Ty dvě se k sobě vůbec nehodí! A Tric, sakra! Mio nemáš vůbec rozum..
Další věc co mě trochu přestala sedět je myšlenka jak je Mia prostě nejlepší, bez Mii bychom byli všichni ztracení a Mia všechno zachrání.
Každopádně stejně dám plné hodnocení, protože i když si nějaké chybky najdu, tak je to stejně jedna z nejlepších sérii co jsem za poslední dobu četla.

11.09.2020 5 z 5


Dominika na cestě Jižní Amerikou Dominika na cestě Jižní Amerikou Dominika Gawliczková

Dominika je mi svými vtipnými facebookovými příspěvky velmi sympatická. Už při pohledu na obálku jsem si hned řekla, tohle si rozhodně musím přečíst!
Kniha potěší, ale neurazí. Od půlky jsem si uvědomila, že historky s celníky mě už moc nebaví. Ocenila bych více popis památek nebo informací o dané zemi.
Každopádně být na Dominiky místě, určitě bych přemýšlela o návratu domů jen při jejich návštěvách nemocnice. Za to klobouček dolů.

29.07.2020 4 z 5


Poslední Poslední Alexandra Oliva

Těžko si představit takovou realitu. Líbí se mi, jakým stylem je kniha napsaná, člověk se do příběhu dokáže vcítit.
Z mého hlediska skvělý námět, ale příliš zdlouhavé kapitoly z doby "hry" - plnění úkolů. SPOILER: Přidání kapitoly setkání Zoo s manželem by nebyl od věci.

08.07.2020 3 z 5


Královnovrah Královnovrah Sebastien de Castell

(SPOILER) Za mě určitě zatím nejlepší díl série Divotvůrce. Je vidět, že se autor začal soustředit více na intriky a logiku než na neustálé souboje a trable. Díl od dílu začínám vnímat pozitivní změnu v Kellenově chování, konečně si dokáže poradit bez cizího zásahu svoji vychytralostí.
Co mě začíná trochu ''rozčilovat'' je přístup autora k vykreslení Kellenových potenciálních lásek. Nevím, jestli je Sebastian de Castell nějak poznamenán, ale ze slečny se vždy vyklube pomstychtivá manipulátorská mrcha :D

20.05.2020 5 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Je pravda, že už je to dlouhá doba, co jsem dočetla sérii Šest vran a Grišu, ale čekala jsem nějaké menší shrnutí děje z předchozích knih. Dlouho jsem nechápala, co se vlastně děje, proč je Nina pryč a jiné věci. Takže rozhodně před přečtením Zjizveného krále doporučuji přečíst předchozí série.
Co se týče děje, očekávání bylo větší. Popravdě ze 3/4 se v knize nic nedělo, v podstatě jsem se i trochu nudila. Těšila jsem se na příběh o Nikolajovi, ale potom jsem se přistihla, že mě víc zajímají zápletky s Ninou a pohled do minulosti ze strany Zoji.
Abych knihu jen nehanila, nejvíc bych ocenila obálku, která je naprosto boží. Vykreslení světa jako takového a propletení dvou sérii z předchozích knih.
Doufám, že v příštích dílech se dostane Zoja na přednější místo v autorčině psaní a také bych byla ráda za větší odhalení života všech postav kolem Nikolaje.

17.04.2020 4 z 5