TrueBookworm TrueBookworm komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Půjdu svým názorem proti proudu. Nejprve musím uznat, že kniha je pěkně napsaná. Příjemný jazyk, živé obrazy, zajímavě zvolené historické období a lokace. Bohužel mi ale nevyhovovala forma. Chyběl mi dramatický oblouk. Sledujeme životní příběhy jednotlivých postav, které vedou tak trochu od nikud nikam. Postrádám pointu, přesah, skrytou zprávu, nebo aspoň silný dozvuk emocí. Možná bych se dočkala v navazujících svazcích, ale jejich přečtení mě neláká.

19.04.2024 3 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Brilantní. Excelentně napsáno. Čtivé, napínavé. Postupně jsem podezřívala několik postav... kromě skutečného pachatele.
A ten příběh! Ten dokonale vykreslený pocit křivdy, zmaru a bezmoci! Ty zničené životy! Takhle mě žádná knížka ještě nerozplakala. Budu to ještě dlouho v sobě zpracovávat.
Závěrečná kapitola útěchu nepřinese. Prázdnota, beznaděj...
Autorce tleskám.

30.09.2023 5 z 5


Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Výborně napsaný příběh, který drží čtenáře v napětí. Nicméně v první třetině knihy jsem se neubránila pocitu, že krve a krutosti bylo až přes čáru. Napětí mám ráda, ale tolik nelidskosti na mě bylo moc. Naštěstí autorka v závěru nabízí konejšivé zadostiučinění. Prvnotřídní thriller.

02.06.2023 5 z 5


Mrtvý na pláži Mrtvý na pláži Anna Johannsen

Thriller si představuji jinak. Napínavý byl až závěr. Do čtení jsem se musela nutit. Zápletka je zajímavá, ale autorka nedokázala využít její potenciál. Za mě docela zklamání.

01.01.2023 2 z 5


Jeden kopeček šmoulový Jeden kopeček šmoulový Marie Doležalová

Milá nostalgie, ke které se budu s láskou vracet.

17.01.2022 4 z 5


Ženy bez slitování Ženy bez slitování Camilla Läckberg

Příjemná jednohubka. Člověk nesmí o provedení zločinů přemýšlet moc do hloubky, ale vzhledem k rozsahu je vykreslení dostačující.

13.08.2021 4 z 5


Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Kniha je napínavá, čtivá, plná zvratů. Konec mě ale zklamal. Nedostatečně vysvětlené myšlenkové pochody a pohnutky, které vedly hlavní postavy k takovému jednání, působily nevěrohodně. Zkrátka tam jsou hluchá místa, se kterými si autor nedal tu práci, aby je zaplnil. Znovu si určitě nepřečtu.

21.05.2021 3 z 5


Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Výborně napsaná kniha. Čtivá i napínavá. Dojem kazí vyústění příběhu. Nepřesvědčivé, nepropracované. Škoda.

19.07.2020 4 z 5


Michelup a motocykl Michelup a motocykl Karel Poláček

Dost zdlouhavé a lehce monotónní, ale s vtipným závěrem.

24.06.2020 2 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Po Tatéru z Osvětimi se mi do Cilčiny cesty moc nechtělo. Nicméně už jsem měla knížku doma, tak jsem se do ní pustila. Nestačila jsem se divit. Jakoby snad obě knížky nepsala stejná autorka. Příběh nebyl plytký, ale naopak zajímavý, napínavý a hlavně velmi čtivý. Styl sice nikterak vytříbený, ale oproti předchozí próze (myšleno Tatér z Osvětimi) o třídu výš. Za mě palec nahoru a příjemné překvapení.

08.02.2020 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Téma zajímavé, o tom žádná. Kdyby se autorka nedušovala, že jde o přepis vyprávění autentických zážitků, měla bych pochyby. Ale budiž. Styl psaní pro mě byl ale velkým zklamáním. Je vůbec možné tak velké téma pojmout tak suše a nezajímavě? Nejsem žádný pisatel, ale takto bych to snad dokázala napsat i já...

03.01.2020 2 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Kdo má rád napětí, opravdu hodně napětí, a houstnoucí atmosféru, přijde si rozhodně na své. Ačkoliv jsem fanouškem psychothrillerů, tohle není můj šálek čaje. Toho napětí je tam prostě hroooozně moc! Autor nenechá čtenáře ani na chvilinku vydechnout, což mi, upřímně řečeno, docela vadí. Jedna vyhrocená situace střídá druhou, třetí, desátou, padesátou a stále vyhrocenější. Abych to shrnula, asi nemám ráda romány, které se odehrávají v průběhu jedné noci, případně podobně krátkého časového úseku, viz např. Mrtvý muž přichází. Je tam na mě příliš mnoho napětí a událostí, které jsou podle mě zbytečně nahuštěné, což je sice ve prospěch čtivosti, ale ubírá na věrohodnosti a požitku ze čtení.

04.05.2019 3 z 5


Stíny nad zálivem Stíny nad zálivem Lucy Clarke

Hodně povedený, spíš komorní příběh, který začíná velmi nenápadně. Postupně se rozkrývá spletenec starých křivd a nedorozumění, který vrcholí v překvapivém závěru. Nic není, jak se zdá. A když už si myslíte, že víte, jak to bylo, hned v zápětí zjišťujete, že jste se nechali napálit.

21.03.2019 4 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Svižné, originální, dobře promyšlené a dotažené. Plno zvratů, které udržují čtenáře v napětí a především konec, který nezklame!

07.03.2019 4 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Velmi povedené. Oproti předchozím knihám série ví čtenář od začátku, kdo je pachatel. Na napětí to neubralo, ba naopak. Nesmírně mě bavilo sledovat, co vedlo pachatele k zločinů a jak se jejich mentalita vyvíjela. Milý Bryndzo, jen tak dál!

20.02.2019 4 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Původně jsem plánovala dát 5 hvězdiček, bohužel mě ale závěr zklamal. Celou dobu byl příběh velmi čtivý, napětí gradovalo a těšila jsem se na rozuzlení. To mi ale přišlo nevěrohodné, vysoce nepravděpodobné a co hůř, scény jako z akčního filmu, za něž by se nemusel stydět Schwazenegger ani MacGyver. To autor vážně musel ze závěru udělat takovou bombastickou senzaci? :-/

25.01.2019 4 z 5


Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Váhám mezi 3 a 4 *. Příběh byl napínavý, do poloviny jsem napjatě čekala, jak se zápletka vyvrbí. Rozuzlení mě ale zklamalo. Nic proti astrálnímu cestování, ale tohle mi přišlo už moc přitažené za vlasy.

12.12.2018 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Řekla bych, že jsem dost náročný čtenář, který si dost vybírá a kritizuje. Českým autorům se spíš vyhýbám - není to můj šálek kávy. Ovšem Hana, to je BOMBA! Smekám před autorkou. Asi nejlepší česky psaná kniha, kterou jsem četla.

13.11.2018 5 z 5


Žena z kajuty č. 10 Žena z kajuty č. 10 Ruth Ware (p)

Příběh je napínavý, i když na můj vkus docela zdlouhavý. Pasáž vyšetřování na lodi, které se den po dni téměř nikam neprospívá, pokouší čtenářskou trpělivost. Když pak ale dojde k dějovému zvratu, příběh konečně nabere na obrátkách. Souhlasím s jinými komentáři, že je konec nejen těžko uvěřitelný, ale i za hranou dobrého vkusu - zbytečně se tam přidává něco senzačního. Dle mého skromného názoru se dalo rozuzlení vyřešit elegantněji. Nicméně celkově dobré počtení, které není ztrátou času

07.11.2018 3 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Na můj vkus docela trvalo, než se příběh rozběhl, o to čtivější a zajímavější ale byla druhá polovina. Nemohla jsem se odtrhnout. Skvěle promyšlené. Autorka opět nezklamala, i když "Za zavřenými dveřmi" za mě nepřekonala.

05.10.2018 4 z 5