tracey9 tracey9 komentáře u knih

☰ menu

Když zmizela Když zmizela Alex Dahl

Když zmizela je kniha, která mě nesmírně zaujala anotací. Samoživitelka Liv zmizí i se svým autistickým synkem z norského města Sandefjord. V Oslu si toho všimne novinářka Selma a rozplétá Livin příběh nitku za nitkou. Ano, znáte mě. Oslo mě nemohlo minout. Dostaneme ho však velice málo, ale nakonec mi to nevadilo :)

Poměrně jsem se bála, že se bude jednat o něco typu Zmizelá, která mě strašně nudila. A vlastně tomu tak trochu bylo a trochu ne. V knize sledujeme čtyři postavy, neslyšící samoživitelku Liv, jejího autistického syna Adriana, modelku Anastasiju a také novinářku Selmu. Každá z postav vypráví příběh ze svého úhlu pohledu a my jen čekáme, kdy se propojí. Překvapivě mě strašně bavila linka Anastasiji, i když modelkovské prostředí mi nic moc neříká. Sledovala jsem s napětím její cestu, obzvlášť, když se dala dohromady s Giorgiem, majitelem modelingové agentury, který ji postupně odstřihává od všeho a všech. Když jsem nečetla, často jsem si kladla otázku, co bude s Anuškou. A to je věc, která se mi dlouho nestala, že by mě příběh pohltil tak, že bych na něj myslela prakticky non stop :)

Co se týče zvratů, všechny jsem je uhodla o pár stran před našimi postavami, ale vždy mě to zjištění dostalo. Za mě je to velice dobře vymyšlené a čtení jsem si moc užila.

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz , @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

Hodnotím 5 z 5 a moc doporučuji :)

21.03.2024 5 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Četla jsem vánoční knihu v únoru? Ano! A víte co, vůbec mi to nevadilo, měli jsme v té době ještě doma stromeček a užila jsem si to :) nicméně vánoční příběh si ráda přečtu v podstatě kdykoliv, Vánoce mám ráda a těší mě se do vánoční atmosféry ponořit i v jinou část roku :)

Belle je mladá učitelka, která neumí říct ne. A víte co, tím mi byla hrozně blízká. Naučit se říci ne mi trvalo neskutečně dlouho. A tak Belle organizuje vánoční školní besídku, i když vůbec nestíhá. A jednou při pozdní večerní cestě domů srazí na kole starou paní z hradu, Edwinu. Rozhodne se o Edwinu postarat a to ji zcela obrátí život. A Edwině to vykouzlí mnoho úsměvů na tváři :) když navíc přijede Jack, Edwinin nedůvěřivý, ale pohledný vnuk, nabere příběh na ještě větších obrátkách :)

Tenhle román Donny Ashcroftové bych jedním slovem popsala jako pohoda. Ta vánoční atmosféra, milý, nenásilný příběh s několika úsměvnými postavami je prostě pohoda :) několikrát jsem se přistihla při úsměvu a celý příběh si pěkně užila :) i přesto, že Hrad ve Skotsku od Julie Caplin se na první pohled zdá velice podobný, já v příbězích tolik podobnosti nevidím. Mám moc ráda knihy Julie Caplin, ale pokud bych si měla vybrat Vánoce na skotském hradě nebo Hrad ve Skotsku, určitě bych sáhla po Vánocích :) mají zkrátka vše, co jsem od nich čekala :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @cosmopolis_cz a @bunburistka

21.03.2024 5 z 5


Spánek miminek Spánek miminek Anna Růžičková

Spánek miminek od Aničky Růžičkové jsem si v knihovně půjčila, když jsme bojovali s večerním usínáním a přemýšleli jak na denní spánky naší malé. Navíc Aniččin profil @wellbabing sleduju moc ráda pro každodenní tipy jak na to

Knížka krásně shrnuje vše o dětském spánku a naučila mě mu lépe rozumět. Naučila jsem se také pár věcí o rutině a režimu dne. A ano, náš spánek se o moc zlepšil :) jak malá roste a i tím, co jsme do programu dne zařadily, takže knížku určitě doporučuji, když řešíte to, co já

Hodnotím 5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Zatím dobrý Jana Nováka je další audiokniha, kterou jsem při procházkách poslouchala v aplikaci @irozhlascz :) a musím vám říct, to bylo tak skvělý!

Já jsem o Mašínech věděla jen to, že se ven takzvaně "prostříleli" a nesouhlasila jsem s tím, aby za to mělo nějaké ocenění. V této audioknize jsem se dozvěděla, jaká byla jejich cesta doopravdy. A byla jsem napnutá jak kšandy! Ty nejlepší příběhy píše sám život a tohle byl skvělý napínavý, špionážní příběh :)

Ocenila jsem, že jsme se dozvěděli i o ostatních mužích a ženách, co se nějakým způsobem této akce účastnili. Líbilo se mi sledovat Mašíny už od dětství, sledovat úděl jejich maminky i jejich sestry. Ani osud jejich tatínka nebyl vynechán a tak jsem byla dojata jeho statečností, se kterou umíral v rukách nacistů. Statečností, kterou jeho synové rozhodně podědili.

Naprosto fenomenálně četl Jiří Ornest.

Já hodnotím 4,5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5


Medvěd Nedvěd a medvídek Miška letí do vesmíru Medvěd Nedvěd a medvídek Miška letí do vesmíru Zbyněk Černík

Medvěd Nedvěd a medvídek Miška letí do vesmíru od Zbyňka Černíka je první knihou, kterou jsem přečetla spolu s Rozičkou před spaním a četly jsme ji hned dvakrát! Čtení to bylo vtipné, milé, poučné i zábavné.

Příběh dvou medvídků, kteří nejprve cestují po zeměkouli a pak se rozhodnou vydat na výběrové řízení do NASA a vypravit se na Mars. Já jsem úplně zapomněla, jak moc mě dětská literatura baví tahle mě navíc bavila svým humorem a slovními hříčkami :)

Hodnotím 5 z 5 a moc doporučuji!

07.01.2024 5 z 5


Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Samotářky od Barbory Šťastné jsem si přečetla v rámci #hromadnastafeta a tuto vyslala @zazie_v_metru

Já jsem od Barbory Šťastné kdysi četla její prvotinu Šťastný život, který mi sedl tak napůl a proto jsem se na Samotářky nijak zvlášť netěšila. Příběh Samotářek mě ale moc mile potěšil, stránky mi ubíhaly pod rukama a já se moc těšila, co se dalšího dozvím.

V knize sledujeme dvě příběhové linky a sestry Ludmilu a Matyldu. Matylda je veselá, mladá dívka a Ludmila je naopak trochu podivínská intelektuálka. Jejich příběh se odehrává na začátku padesátých let, takže sledujeme nálady tehdejší společnosti a také nastupující socialismus v plné síle. V druhé lince sledujeme Věru, Ludmilinu vnučku, která se v období pandemie covidu vrací ke své minulosti, vzpomíná na život u babičky a dědečka hledá si cestu ke své podivínské matce Amálii...

Samotářky mě chytly jednak tématem - dost často jsem s Věrou i Ludmilou a jejich samotářskou povahou souzněla a bavila mě i covidová doba, možná i proto, že s tímto tématem jsem ještě nic nečetla :)

I když jsem to nečekala, Samotářky se mi hodně dostaly pod kůži a proto je hodnotím 5 z 5 :)

Děkuju moc Pétě za možnost si knihu přečíst :)
Knihu přede mnou četly @na_knizni_vlne @knihoholka_po_materske @knihomolkalenka @magda_cte @les.slov a po mně ji bude číst ještě @ann.ctenarskyklub díky za vaše skvělé poznámky, holky!

07.01.2024 5 z 5


Dětský spánek v otázkách a odpovědích Dětský spánek v otázkách a odpovědích Jennifer Waldburger

Dětský spánek v otázkách a odpovědích od Jennifer Waldburgerové a Jill Spivackové je knihou, která slibuje vysvobození pro unavené rodiče a výuku spánku našich nejmenších.

A víte co, nic mě už dlouho tak nenaštvalo jako tato kniha. Výuka spánku je jinými slovy trénink spánku a tam už nám rodičům často cvakne vyplakávání. Metoda, která byla běžná, když jsme byli malí, ale kterou já bych nikdy neměla to srdce použít. A to máme za poslední měsíc špatných nocí více než dost a já jsem některé dny spíš chodicí zombík než cokoliv jiného. Nechat ale svoji holčičku plakat samotnou v postýlce, aby si co nejdříve zvykla neplakat a já měla klid, to bych nikdy neudělala. Vlastně docela marně hledám, co mi kniha dala, snad jen utvrzení v tom, že tato cesta skutečně není pro mě a pro naši Rozičku

Výrazně nedoporočuji, knih o spánku je na trhu dost, doporučit mohu tu od Aničky Růžičkové :)

Hodnotím 0,5 z 5.

07.01.2024 odpad!


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

U severní zdi Petry Klabouchové je další audioknihou, kterou jsem si poslechla při kočárkování v appce @irozhlascz . Tajemství severní zdi hřbitova v Ďáblicích, kde leží nespočet dětských tělíček beze jména nám postupně odhaluje Muž s dírou v srdci a Ošetřovatelka umírajících. Oba účtují s těmi, kteří za minulého režimu zničili život jim i těmto nebohým dětičkám.

Když jsem audio začala poslouchat, bylo mi jasné, že jdu do silného poslechu něčeho hrozného. Ale musím říct, že mi zdaleka nebylo jasné, co mě čeká. Mučení a vraždění maminek a jejich dětí je hrozné vždycky, když máte děťátko, je to o moc horší. Protože najednou cítíte nesnesitelnou bolest za všechny. Protože se zoufale snažíte si tu hrůzu nepředstavovat. A zároveň ji nemůžete vyhnat z hlavy. Ano, brečela jsem. A taky mi bylo na zvracení. A ano, chápala jsem chování Muže s dírou v srdci, i když bych si pro něj tolik přála jiný osud. Vykoupení a sílu, aby dokázal odpustit. I když jeho bolest byla nesmírná. Proto jsem ráda, že Ošetřovatelka umírajících nakonec tuto sílu našla. Nakonec je na konci tohohle příběhu naděje a za to jsem moc vděčná.

Velice pěkně čtou Zdeněk Bureš, Jiří Valůšek, Jana Štvrtecká a Barbora Goldmannová.

Hodnotím samozřejmě 5 z 5!

07.01.2024 5 z 5


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Moje oblíbená vyšetřovatelka Josie Quinnová je zpět a v knize Vražedná temnota ji čeká opravdu zajímavý případ! Spolu se svým týmem je povolána k vraždě páru tábořícího v lesích. Na místě činu je zjevné, že zde byla i třetí osoba, po které ale není ani vidu ani slechu. Je to vrah? Další oběť? Vyděšená osoba na útěku?

Celý příběh je obestřený tajemstvím a něčím strašně divným. I když Josiin tým najde svého podezřelého, víte, že něco nesedí. Stejně jako v případě Mayi Bestlerové, která se po letech pohřešování vynoří těhotná z lesa. Její vysvětlení je naprosto logické a zároveň je jasné, že nám něco uniká. Stejně tak, když se spolu s Josii vyskytneme na půdě Svatyně, podivné sekty, sídlící v lesích, s ještě podivnější Charlotte v čele...

Lise Regan se opět povedlo to, co mám neskutečně ráda. A to je právě to hledání toho, co nesedí, co uniká. Bavilo mě to i tentokrát, stejně jako veškerá odhalení. Propojení s Josiiným osobním příběhem bylo za mě výborně vymyšlené a celkově téma, které kniha přinesla bylo výborné. Sama jsem se zamýšlela nad svým životem a také nad životy lidí kolem mě. Co se musí stát, že se člověk rozhodne stát členem sekty? To by mě vskutku zajímalo, ale důvody budou určitě různé :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @cosmopolis_cz a @bunburistka moc jsem si ji užila :)

Knihu hodnotím 4,5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5


Školní mazlíčci Školní mazlíčci Rebecca Johnson

Julinka a její zvířátka od Rebeccy Johnson je celá série knih o desetileté Julince. Julinka je totiž skoroveterinářka a zvířátka miluje a ráda se o ně stará. Tento díl vypráví o mazlíčcích, které mají ve škole a protože paní učitelka na přírodovědu musí odjet za svými rodiči a zastupující paní učitelka si není moc jistá v kramflecích, musí se o zvířátka postarat Julinka spolu se svou kamarádkou Zuzankou. A čeká je nejedna dramatická situace!

Julinku jsme si přečetly s Rozičkou před spaním a musím říct, že Julinčin příběh měl vše, co mít měl. Měl vtip, dramatické situace, šťastný konec a velice milé vyprávění. Pokud v knihovně potkáme nějaký další díl Julinčina příběhu, určitě nebudu váhat a půjčím ho :)

Knihu hodnotím 5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5


Hlad Hlad Knut Hamsun (p)

Hlad Knuta Hamsuna z roku 1890 je přelomovým románem nejen norské literatury. Začínající spisovatel se protlouká po hlavním městě Kristianii (dnešní Oslo) a trpí jednak hladem fyzickým, ale díky němu postupně i hladem psychickým. Nežije žádným společenským životem a čím dál častěji díky hladu trpí i různými psychickými výkyvy. Autor se pravděpodobně inspiroval i svými vlastními spisovatelskými začátky.

Hlad jsem měla na svém TBR listu snad od střední školy. V mém maturitním ročníku jsme na škole přivítali několik studentů z Norska, kteří se účastnili velice zajímavého programu spolu s našimi mladšími spolužáky. A díky tomu jsme měli také lehkou přednášku o norštině a norské kultuře :) ano, tipujete správně, přesně tady se moje láska k Norsku a všemu norskému začala odvíjet z předchozí lehké sympatie :) a právě tady přistálo na mém TBR i několik norských knih, tehdy jich ještě na trhu bylo mnohem méně než dnes :)

Nicméně i tak musím říci, že Hlad mě příliš neoslovil. Četl se lehce, místy byl k zasmání a rozhodně v sobě nenese lehké téma. Ovšem ani tak jsem si k bezejmennému hrdinovi nedokázala najít vztah a Kristiania mi přišla zcela neznámá, jen v pár momentech jsem se dokázala orientovat v místech, kde se pohyboval i hlavní hrdina. Kniha však určitě není vyloženě špatná, jak říkám, místy jsem se i zasmála :)

Naopak Knut Hamsun sám o sobě mě zaujal mnohem více :)

Skvělá je také obálka knihy, na kterou je použita malba Edvarda Muncha, známého norského malíře :)

Já osobně hodnotím knihu 3 z 5 :)

29.11.2023 3 z 5


Návrat Návrat Anne Jacobs

Další, již čtvrtý díl, Panského domu, nás opět přivádí do Melzerovské vily v Augsburgu, kde sledujeme příběhy mojí oblíbené rodiny. Dodo, Leo i Henni jsou již před branami puberty a tak můžeme opět sledovat jejich další osudy, Lisa, Marie, Kitty i jejich partneři musí brát zřetel i na nadcházející krizi a postupující nacistické cítění ve společnosti. Zajímavé je sledovat i cestu Liesel, Augustiny dcery, která se rozhoduje oslovit svého otce.

Opět musím především poděkovat @yannyknihovna , že mě díky společnému čtení přivedla na tuto sérii a autorku vůbec já totiž příběhy rodiny Melzerů a lidí okolo nich miluju díl od dílu víc. Je nesmírně zajímavé sledovat, jak se historie, kterou tolik známe, propisuje pomalu, plíživě a nenápadně do životů relativně obyčejných Němců. Kniha mě moc bavila, na pátý díl se těším a zároveň se ho tak trochu děsím, protože je jasné, že už půjde do tuhého...

Knihu samozřejmě hodnotím 5 z 5 a doporučuji všemi deseti prsty :D

29.11.2023 5 z 5


Půjdu s tebou Půjdu s tebou Lina Nordquist

Půjdu s tebou Liny Nordquistové je severský společenský román, který je zasazen do Švédska konce předminulého a začátku minulého století. Sledujeme zde dvě časové osy a v nich dvě ženy. V první Unni, která do Švédska přichází z Norska se svou malou rodinkou - partnerem a malým synkem Roarem. Od začátku je nám všem jasné, že jejich odchod nebyl zcela dobrovolný. Ve Švédsku však najdou místo, kde by chtěli žít, v poklidu, o samotě a v souladu s přírodou. Sledujeme jejich rozrůstající se rodinu i strasti, kterými si musí projít. A jako že jich není zrovna málo.

V druhé lince sledujeme Kåru, ženu, která se do rodiny již dospělého Roara přivdá. Kåra se ve svých vzpomínkách vrací nejprve do doby, kdy byla malá, později projde až do okamžiku, kdy ji pozorujeme už v její první kapitole. Kåra se zprvu zdá jako nesmělé a docela nešťastné děvče, které její matka spíše shazuje, než by ji povzbudila. Čím déle, ale Kåru sledujeme, tím více nám zůstává rozum stát.

Ke knize jsem se dostala díky čtenářskému klubu, tentokrát jsem četla s @ann.ctenarskyklub @zazie_v_metru a @naprostaknihomolka . Na klubu jsme měli tu čest přivítat i překladatelku díla a musím říct, že to byl velmi zajímavý zážitek. O překladatelské práci jsem se dozvěděla mnoho nového. To, že je kniha skvělým zážitkem totiž hodně závisí na překladu a redakci díla. Například neztratit atmosféru díla v překladu je podle mého skutečný um. Sice neznám originál, ale tady byla ta atmosféra Švédska i různých situací přesně taková, jakou mám se Skandinávií spojenou. Syrová, surová, zdánlivě obyčejná a přesto tak zasahující emoce a mysl. A to se přesně stalo mě, kniha mě nesmírně zasáhla emočně. Nečetla se mi lehce, především proto, že jsem četla na mobilu v aplikaci @palmknihy.cz , knihu jsem si totiž zapůjčila elektronicky v knihovně. Musím říci, že obdivuji všechny, kteří knihy na mobilu čtou, protože pro mě to nebylo vůbec příjemné. Není to ale chyba knihy, proto se to na mém hodnocení neodrazí :)

Kniha mi rozsápala srdce a trošku i duši. Mám ji přečtenou už pár dní a přesto ve mně pořád tak trošku rezonuje. Je to skvělá práce jak autorky, tak překladatelky i redaktorky - redakci zde dělala žena, díky jejíž přednášce jsem se tak zamilovala do Norska a která jen tak mimochodem učí pokročilé studenty norštiny v jazykovce, do které jsem na podzim chodila také a do které se znovu chystám :) ano, zjevně umí i švédsky :) Knihu hodnotím 5 z 5 :)

29.11.2023 5 z 5


Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Černý dort od Charmaine Wilkersonové je román o jedné rodině. Seznámíme se se sourozenci Benny a Byronem, kteří spolu už léta nemluví kvůli velkému rodinnému nedorozumění. Sejdou se ve chvíli, kdy jejich matka Eleanor zemře. Mají si vyslechnout nahrávku a v mrazáku na ně také čeká tradiční karibský černý dort. Co jim matka mohla chtít říci? Co o ní a otci nevěděli? Co nevědí o sobě navzájem?

Kniha mě hned na první dobrou zaujala svojí anotací. My, co máme sourozence, asi moc dobře víme, že ne vždy je možné se s nimi shodnout. Že ač jsou nám ti lidé nesmírně blízcí, není možné si nikdy neublížit. Důležité je ale zase k sobě najít cestu. A já chtěla vědět, jak to bude s Byronem a Benny. Jejich cesty jsou klikaté a ač se na jedné křižovatce rozešli, stále se mají velice rádi. Jejich matka si rozhodně přála, aby se smířili, tak jako si to přeje asi každá matka. Je také ale pravdou, že svým dětem potřebuje vyprávět příběh své rodiny. Příběh Benny, příběh Byrona i příběh Eleanor byly příběhy, které byly naprosto uvěřitelné, reálné, nadějeplné a zároveň lámající srdce dokonce i slza mi v jednu chvíli ukápla a to je u mě co říct! Zároveň mě bavilo se dozvědět něco o karibské tradici - černém dortu :) a přiznávám se, že bych ho moc ráda někdy ochutnala :) zároveň tím, že řeší otázky karibských přistěhovalců, byla tématem i vystoupení z komfortní zóny :)

Tuto knihu hodnotím 4,5 z 5 a moc ji doporučuji všem, co si chtějí přečíst něco trošku nového :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

29.11.2023 4 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Krysař Viktora Dyka je další audioknihou, kterou jsem si poslechla v aplikaci @ceskyrozhlas :) a musím se přiznat, že jsem se na ni velice těšila. Generace buřičů mě na střední škole neuvěřitelně přitahovala, dobře se mi o nich učilo a doufala jsem, že si je vytáhnu i u maturity což se nestalo, bohužel nicméně jsem si audio Krysaře velice ráda poslechla

Krysařův příběh je příběhem o lásce, zradě, lidské prohnanosti a přetvářky. Z příběhu mrazí, pro jeho tragický konec, ale ještě více snad pro Krysařovu bolest. Ten do Hameln přichází na žádost radních, aby z města vyhnal krysy. Zamiluje se do zdejší dívky Agnes, která se zamiluje do něj. Podsud je příběh snad až idylický, i když s lehce ponurou atmosférou. Když se však povede krysy z města vyhnat, radní nechtějí Krysařovi zaplatit a to spustí sled nepříjemných a tragických událostí.

Velice poutavě čte Jiří Dvořák.

Audioknihu hodnotím 4 z 5 :)

29.11.2023 4 z 5


Příchuť zla Příchuť zla Wendy Dranfield

Příchuť zla od Wendy Dranfield je již třetím dílem ze série o Madison Harperové a Nateovi Monroeovi. Příběh nás zavádí do Lost Creek do dne, kdy má Madison nastoupit na zdejší policejní stanici jako detektivka. Hned při cestě do práce Madison nalezne automobil, ve kterém se nachází jen roční holčička a stopy krve. Co se tu stalo a kde je holčiččina maminka? Za velice krátký čas se Madison dozví, že se jedná o dcerku Kacie, servírky z místního bistra, která zmizela. Rozjede se vyšetřování a já jsem s celým městečkem doufala, že se maminka malé holčičky velice brzy najde

Druhá linka příběhu vypráví o Nateovi, soukromém očku. Nate má ale, stejně jako Madison, za sebou zajímavou historii. Oba seděli za čin, který nespáchali. V Nateově příběhu však dojde k dalšímu zvratu a on sám se tak musí vypořádávat se stíny své minulosti. Povede se mu udržet se morálně čistý? Nateův příběh mě bavil o chloupek více než hlavní vyšetřování. Byl drastický a krvavý, ale o to více mě zajímalo, jak dopadne.

Kdo mě ale bavil úplně nejvíce, byl Vince Rader, majitel bistra, ve kterém Kacie pracovala a také autor podcastu Příchuť zla. Postava, u které člověk do konce vlastně neví, zda je podezřelá nebo stojí na správné straně :) lámala jsem si nad ním hlavu a ta nejistota, ta mě bavila.

Ano, po delším čase jsem si přečetla detektivku a vy už víte, jak strašně nerada uhodnu pachatele a že na tom hodně závisí mé hodnocení. Přiznám se, že mě v jednu chvíli napadlo i jméno pachatele. Motiv a celý příběh mi však zůstaly do konce překvapením :) takže to tentokrát žádné body knize neubírá :)

Knihu hodnotím 4 z 5 a moc ji doporučuji především pro dvojici Madison a Nate, kteří jsou skvělí a také pro neuvěřitelnou čtivost knihy :)

Za knihu na recenzi v rámci spolupráce moc děkuji Albatros media a Kniha Zlín

29.11.2023 4 z 5


Dům knih Dům knih Beate Rygiert

Dům knih Beate Rygiert je knihou, která nás zavede do nakladatelského a vydavatelského domu rodiny Ullsteinů v Berlíně. Je to jeden z nejprestižnějších domů knih, který se v meziválečném období v Německu nachází. A právě tento dům soustřeďuje naše tři hlavní hrdinky, Vicki Baumovou, spisovatelku ženských románů a také redaktorku módního časopisu, její písařku Lili Blumovou, která sní o tom, že vydá svůj vlastní román a také Rosalii Gräfenbergovou, ženu, která je zcestovalá, sečtělá a svým šarmem okouzlí i šéfa nakladatelství Franze Ullsteina. To zapříčiní velké pozdvižení v rodině Ullsteinových a také dá vzniknout novému, krásnému přátelství.

Dům knih byl pro mě naprosto jasnou volbou. Obálka, nakladatelství a děj knihy zasazený do 20.let minulého století byl pro mě jasná volba. V konceptu knihy vidím jisté podobnosti s mým milovaným Panským domem, ale příběh knihy je jiný. Už jen proto, že většina postav i událostí je napsána podle skutečnosti. To se mi moc líbilo. Líbilo se mi sledovat tři hlavní hrdinky, každou jinou, pocházející z jiného prostředí a přece spojené přátelstvím každá z nich má svůj osud a každá i jiné naplnění, tak, jak už to v životě chodí. Všechny tři jsou velice inspirativní a odhodlané bojovat za sebe i své nejbližší :) upřímně bych se vůbec nezlobila, kdyby kniha měla další díly a my mohli Vicki, Lili i Rosalii sledovat dál :)

Knihu jsem si moc užila a pokud vás jako mě baví historické romány, určitě ji moc doporučuji :) já knihu hodnotím 4,5 z 5 :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

03.11.2023 5 z 5


Tohle město, tahle řeka Tohle město, tahle řeka Martina Leierová

Tohle město, tahle řeka Martiny Leierové, to je kniha, která vypráví příběh jednoho domu. A postupně, kapitolu po kapitole, také příběhy jeho obyvatel. Příběhy plné lásky, radosti, ale především bolesti a překonávání nepříjemných chvil. Čeká obyvatele domu happy end nebo zkáza?

U téhle knihy jsem si mnohokrát říkala, že vlastně vůbec nevíme, co se skrývá za dveřmi sousedů. Ve většině velkých měst se ani neznáme, sotva se pozdravíme na společné chodbě. A i tak... skutečně víme, co se děje, když ten milý usměvavý soused zavře dveře? Je skutečně šťastný nebo ne? Je opravdu tak milý? Kdoví. V této knize se rozhodně podíváme za několik zavřených dveří a zjistíme, co vše se za nimi ukrývá. A vesměs je to velice mrazivé čtení! Kniha otevírá mnohá bolavá témata, ze kterých vám budou vstávat vlasy hrůzou. Nejmrazivější na tom všem je, že příběhy jsou tak reálné, že víte, že by se s klidem mohly odehrávat za zavřenými dveřmi sousedů. Kniha se mi nečetla lehce, ale líbila se mi. Co musím vyzdvihnout, co mě nesmírně těšilo, byly personifikace, metafory a subjektivně zabarvené části vyprávění. Co mě naopak na knize mrzelo, bylo minimum naděje, kterou jsem při čtení cítila.

Knihu hodnotím 4 z 5 a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

Tuto knihu jsem četla v rámci #hromadnastafeta a vyslala ji @knihomolkalenka :)

Bavilo mě číst poznámky @knihoholka_po_materske @magda_cte a @les.slov a těším se, co na ni řeknou @ann.ctenarskyklub @zazie_v_metru a @na_knizni_vlne :)

03.11.2023 4 z 5


Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Pláž v Chorvatsku od Julie Caplin to je kniha, ve které se znovu potkáme s postavami, které jsme poznali už v Cukrárně z Paříže. Jednak s Maddie, studentkou umění, která byla v Paříži na studiích a také s Nickem, jedním z bratrů Niny, hlavní hrdinky cukrárny. Nick právě začal randit se známou modelkou Tarou a díky ní se vydává na jachtu s partou bohatých přátel a snaží se zapadnout do kolektivu a navíc ještě více oslnit Taru, která se v jejich vztahu chová velice nepředvídatelně. A Maddie? Ta právě ukončila svá studia, trochu ještě hledá své místo v uměleckém světě a tak přijme místo kuchařky na jachtě. A samozřejmě na té stejné, na které se plaví Nick s přáteli své přítelkyně. Počáteční nesympatie Nicka i Maddie se pomalu mění, ale jak jejich příběh skutečně dopadne? :)

Pláž v Chorvatsku mám už nějaký čas doma, ale nějak se mi nedařilo se k ní dostat. Ve chvíli učení se na zkoušky, ale byla přesně tím, co jsem potřebovala a proto jsem po ní sáhla :) jedná se o velice příjemnou odpočinkovou knihu - tak jak jsme u Julie Caplin zvyklí :) kniha je navíc plná sluníčka, léta a moře a to bylo přesně to, co mi teď jednak schází a jednak jsem to neuvěřitelně potřebovala, alespoň na stránkách knihy. V Chorvatsku jsem nikdy nebyla, ale je mi jasné, že má své krásy a v téhle knize jsem si je všechny užila :) bylo tu možná trochu méně jídla, než jsme u knih této autorky zvyklí, ale to mi kupodivu nevadilo, cestování mi tuhle absenci zcela vynahradilo :) romantika je v této knize pozvolná, nenásilná asi taková, jaká v životě často bývá :) bavila mě, ale ještě víc mě bavilo pošťuchování Maddie a Nicka, které ze začátku bylo jen steskem po sourozeneckém pošťuchování :) ano, také mám dva bratry knihu jsem si užila, byla přesně tím, co jsem v tomhle období potřebovala číst :)

Pláž v Chorvatsku hodnotím 4,5 z 5 a moc se těším, že mě velice brzy čeká další kniha této skvělé autorky :)

03.11.2023 5 z 5


Helimadoe Helimadoe Jaroslav Havlíček

(SPOILER) Helimadoe od Jaroslava Havlíčka je příběh mladíka Emila, který se s rodiči přestěhuje na malé město. Hned záhy ho stíhá zápal plic, který mu změní život nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té stránce dospívání :) v doktorově domácnosti se totiž potkává s jeho dcerami Helenou, Ludmilou, Marií, Dorou a Emou. Zažívá nejen první přátelské svazky, ale především své první lásky :) a my tak můžeme sledovat jeho pocity i rozpory, které mnohé z těchto situací přináší :)

Helimadoe jsem četla v rámci čtenářského klubu s @ann.ctenarskyklub @bary_cteni @zazie_v_metru a mnoha dalšími :) a jsem moc ráda, že jsem se k této klasice dostala :) Helimadoe je moc krásný, příjemný a vtipný příběh, který navíc velice citlivě odhaluje zákoutí chlapeckého dospívání a chlapecké duše. Emil mi částečně připomínal Péťu Bajzu z Bylo nás pět, hlavně ta pohoda klukovských let byla velice podobná :) co mi vyhovovalo trochu méně je stará čeština, která se mi hlavně zpočátku louskala skutečně těžko. Časem jsem si ale zvykla a do příběhu tak zaplula úplně snadno :)

Pokud máte chuť na klasiku, určitě moc doporučuji! Já osobně hodnotím 4 z 5 :)

03.11.2023 4 z 5