ToVy ToVy komentáře u knih

☰ menu

Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín David Lagercrantz

Upřímně, trošku vetší zklamání. Člověk by při první návazné knize čekal, že se bude autor trošku rozepisovat, sem tam se mu něco nepodaří, ale to se nestalo, až... až do druhého návazného dílu. Člověk by si snad myslel, že právě tento druhý díl je vlastně prvním, v kterém se někde úspěšně, někde více neúspěšně snaží navázat na úspěšnou trilogii. Některé kapitoly byly jako by je snad napsal úplný začátečník nebo já, při mých prvních pokusech něco napsat. Tento díl má opravdu hodně osob, v kterých se těžko orientuje, možná by se orientovalo lépe, kdyby autor dal celou knihu dohromady, dokupy. Hrozně špatně se četla právě v pohledu nejen přeskakování dějů, které já opravdu mám rád, že najednou jste v minulosti, pak v přítomnosti a za chvíli zase v budoucnosti, ale to se musí prostě umět, do knihy jsem se pořádně začetl až snad v poslední třetině a tři hvězdy jsem dal knize spíš za to, že je to fakt skvělé téma, skvělý příběh, ale špatně napsaný.

12.03.2024 3 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Samozřejmě, rozdíl jde vidět, ale myslím, že se autorovi podařilo zdařile navázat na originální triologii.

12.03.2024 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Sotva jsem dočetl knihu, už jsem v televizi hledal film, který byl podle toho natočen. Ale nedokázal jsem se na něj dívat nezaujatě. Už podle prvního dílu byly menší nebo větší odchylky od knihy, což je samozřejmé, nedá se vměstnat vše z knihy do filmu, ale u tohoto dílu už jsem od prvních minut spíš hledal ty rozdíly, místo, abych se ponořil do děje. Ale jednou jsem se u filmu i lekl, i když jsem přesně věděl, že by tato scéna měla přijít :-) Kniha je skvělá, líbilo se mi u tohoto dílu přeskakování dějů, že jede příběh někoho, stříh zpět a znovu jen z pohledu někoho jiného, co se mezitím stalo s ním. Super napsané.

08.01.2024 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Prve jsem viděl britskou verzi zfilmování této knihy, následně jsem viděl i švédskou. Pak jsem v knihkupectví narazil na akci koupě všech tří dílů a dalších tří dílů, které už napsal ale jiný autor. A když opět byla švédská verze bylo to chvíli potom, co jsem dočetl první díl. Kniha je prostě kniha, mnohem více detailů, které se prostě do filmu vejít nemohou, více rozpracování postav, ale pokud mohu doporučit, rozhodně lepší je britská verze. Ve švédské, tím, že jsme měl čerstvě přečtenou knihu jsme si více všímal nepřeností, změn, výsledek je vždy stejný, ale průběh jak se dostat k výsledku byl častokrát jiný. Skvělá kniha.

08.01.2024 4 z 5


Diana: Královna srdcí Diana: Královna srdcí Julie Heiland

Ač má kniha pouze rámec skutečnosti, to co se dostalo na veřejnost a je veřejně podložitelné, zbytek je zcela smyšlen, hlavně dialogy, musím říct, že podle mého pocitu se autorka velmi přiblížila realitě. Velmi pěkně napsané a čtivé.

26.08.2023 4 z 5


Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy Andrew Morton

Musím říct, že kniha mi trochu obrátila pohled na Dianu. Bohužel v tom negativním směru. Pamatuji si den, kdy umřela a byl to velký poprask a hodně se o tom mluvilo.
Začátek knihy, který byl přepisem dianinych nahrávek na mě nezpůsobil dobře a byl jsem od začátku zklamán, jestli tato kniha ve své době způsobila poprask, druhá část, což vlastně je asi původní kniha jak vyšla byla mnohem lepší, poslední část určitě ohlédnutí po letech bylo pro mě strašně rozharané a několikrát jsem si říkal, jestli autor Dianu měl nebo neměl rád, přišlo mi, že píše dost protichůdně. Asi každý měl Dianu dosti zidealitozovanou.

10.08.2023 3 z 5


Dynastie Windsorů Dynastie Windsorů Jean des Cars

Kniha se velmi dobře četla, nebyla nudná, což velmi oceňuji a asi nebyla ani pasáž, kde bych se zasekl a kniha nějak vázla. Co bych však vytkl, že nejdelšímu časovému úseku, tedy vládě Alžběty II., která vládla více jak 70 let byla věnována třetina knihy, kdežto jejím předchůdcům kteří nevládli ani padesát let (nepočítám období královny Viktorie, které je v záblescích události pouze vzpomínáno), jsou věnovány dvě třetiny knihy. Navíc vyobrazením krále Eduarda VIII., který abdikoval a stale se vévodou z Windsoru a jeho následným životem, je kniha velmi tendenční a neříkám, že není objektivní, ale touto tendenčností hodně ubírá této knize na objektivitě.

08.07.2023 3 z 5


Černobyl. Historie jaderné katastrofy Černobyl. Historie jaderné katastrofy Serhii Plokhy

Velmi poutavé čtení, opravdu se mi líbolo, jak bylo napsané.

25.06.2023 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Po přečtení záznamů z procesu s Oscarem Wildem nebyla jiná možnost, než si tuto knihu přečíst, když byla v procesu tolikráte zmiňována. Některé pasáže byly trošku obtížnější na přečtení a udržení pozornosti, ale četla se velmi lehce. Poutavý příběh, který však si myslím, že už jsem někdy četl :-)

04.06.2023 4 z 5


Sex v době temna. Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770) Sex v době temna. Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků (1660-1770) Jaroslav Čechura

Upřímně jsem od knihy čekal trošku víc a jsem z ní poměrně zklamaný. Ano, nakupoval jsem podle názvu, ale tentokrát jsem i knihu před nákup otevřel a trošku četl, ale asi jsme zrovna narazil na lepší pasáž. Prvních snad 100 možná 150 stran bylo utrpení, pak řekněme šlo relativně číst, ale musím říct, že několikrát jsem chtěl knihu nechat být, ale dočetl jsem. Kromě toho, že kniha nyní vypadá, jak kdyby ji četlo tisíc čtenářu, jak se rozjela vazba, protože je to opravdu objemná kniha, tak dopracovat se ke konci chce notnou dávku přemáhání a sebezapření a trpělivosti. Což já mám. Více méně asi stačilo přečíst závěr knihy, protože relativně všechno bylo na jedno brdo. Knihu bych rozhodně nedoporučil běžnému čtenáři, který podle názvu a obalu asi čeká něco zcela jiného. V neposlední řadě mi kniha zkazila průměr přečtených knih :-) Nejde také nenapsat, že cena knihy po přečtení je nepřiměřená.

27.05.2023 2 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Velmi dobře napsaná, porovnám-li to s ostatními knihami, které jsem v souvislosti s Osvětimí četl, je opravdu někde hodně nahoře. Četl jsem v nedávné době Děti, co přežili Mengeleho, a to bylo skutečně hrozné, forma psaní, obsah, toto je úplně jiné kafé, zajímavé čtivé, detailní. Doporučuji

01.02.2023 5 z 5


Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Ač jsem se zařekl, že s touto tématikou už jsem toho přečetl dost (Porodní sestra, Galdiatoři, Tatér, Fotograf...) a nic víc číst už nechci, řekl jsem si, že ještě zkusím přečíst něco o Mengelem a tuto knihu jsem zvolil jako první z těch, které mají v názvu Mengeleho a musím říct, že jsem dost zklamaný. Určitě je silný příběh a nijak nechci zlehčovat obsahově, čeho se týká, ale kniha mi příjde jakoby rychle rychle ať už je to napsané. Opravdu nechci nijak zlehčovat obsah, ale pár stránek, co bylo před Osvětimí, pár stránek o ročním pobytu v Osvětimi, jako kdyby to proběhlo jen tak mimochodem a život po Osvětimi. Čekal jsem více do hloubky a trošku více o Mengelem, než jen že tam byl a jak se před ním všichni třásli. Ještě jednou nijak nechci nijak zlehčovat toto téma, ale tak kniha je prostě odbytá.

17.01.2023 2 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Knihu jsem dostal k Vánocům, ano dalo se u ní zasmát, ano je to autentické, ale dočetl jsem ji a říkám si, čemu je to podobné a ejhle zajímalo by mě, jestli si knihu Poslední aristokratka autor i četl, nebo se jen díval na film, spíš tipuju to druhé. Neříkám, že to bylo špatné, ale asi nejsem cílový čtenář a taky mi vadí jazykový styl psaní.

06.01.2023 2 z 5


Ted Bundy, vrah po mém boku Ted Bundy, vrah po mém boku Ann Rule

Když jsem začal číst tuto knihu, byl jsem po přečtení několika stránek velmi skeptický, ale musím zhodnotit, že dějová linka, chronologičnost mě skutečně dostala, některé pasáže autorky bych vynechal, protože mi nepřišly důležité, ale v globálu je to velmi zajímavá kniha.

31.12.2022 4 z 5


Proces s Oscarem Wildem Proces s Oscarem Wildem Merlin Holland

Musím říct, že kniha mě poněkud zklamala. To že Wilde dokázal vtipně reagovat a některé jeho výroky jsou opravdu nadčasové se upřít nedá, ale celkově vlastně nevím, co mi ta kniha měla přinést. To jak se viktoriánská Británie stavěla k tématu homosexuality překvapením není, ale přínosnější by pro mě bylo, kdyby proces byl prokládán určitými střípky z této komunity, zvláště když autor v závěru, děkuje někomu za náhled do viktoriánské homosexuální scény.

05.10.2022 2 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Ve filmové verzi tento díl moc nemusím, navíc ještě když jsem viděl, že v knižní formě má nejvíce stránek byl jsem skutečně "natěšený", ale už ani nevím, proč se mi filmově tento díl moc nelíbil, kniha je ve spoustě věci opět úplně jiná a samozřejmě lepší, ale teď už se těším na můj oblíbený díl Princ dvojí krve.

08.07.2022 4 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Až třetí díl mě donutil napsat nějaký komentář. Hodně dlouho jsem se chystal přečíst Harryho, snad vždy jsem se díval na všechny díly filmu. Navíc jsem se ještě doslechl, že kniha toho řekne mnohem víc, na co už nebyl ve filmu prostor. Když jsem přečetl první díl, tak jsem si v hlavě úplně přehrával ten film a říkal jsem si, až na drobnosti je to úplně stejné jako ve filmu. V druhém díle bylo odlišností už trošku více, ale třetí díl mě tedy velmi překvapil, jak se v detailech lišil, v zásadě se došlo ke stejnému cíli, ale celou knihu jsem říkal, teď musí přijít toto, teď bude toto, vždyť už zbývá málo stránek, aby se to tam vlezlo. Poměrně překvapen jsem, ale příjmně.

16.06.2022 4 z 5


Tanec skalpelů Tanec skalpelů Jenny Milewski

Ne že bych s nějakým speciálním očekáváním koupil tuto knihu, spíš jsem potřeboval vyčerpat nějaké benefity a libil se mi obal, tudíž nároky nebyly vysoké. Nicméně od hororu bych očekával, že to bude horor od začátku do konce nebo aspoň průběžně prokládaný horor a tady vše směřovalo jen k finální scéně. Dokázal bych si představit pro tento příběh najít i lepší zakončení.

21.05.2022 2 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Jedna z nejlepších knich z Osvětimi, co jsem četl, jsem velký fanoušek nesouměrné dějové linie a přeskakování časů. Bez obalu vykresluje, co se dělo a dít se už nesmí, bez přiklášlování, vše ve své hrubosti. Je mnohem víc autentičtější než Cilčina cesta, která je také výborná. Odkazuje i na Fotografa z Osvětimi, což je jedna z také velmi zajímavých knich, na rozdíl od Tatéra z Osvětimi, který mě zklamal.

09.04.2022 5 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Jestli jsem měl po Tatérovi z Osvětimi obavy o to, že Cilčina cesta bude ve stejném duchu, velmi jsem se spletl, naprosto jiná kniha a i když děj asi přiliš neodpovídal zcela realitě, což autorka sama uvádí, že děj tvořila na základě několika svědectví různých lidí, kteří gulagem prošli, velmi pěkně vystavěný příběh, neporovnatelný s Tatérem, který byl vlastně převyprávněním opravdového, i když možná těžko uvěřitelného příběhu. Pokud Tatéra nikdy nebudu doporučovat k přečtení a spíš doporučím Fotograma z Osvětimi, Cilčinu cestu budu velmi doporučovat.

03.04.2022 4 z 5