Ťop Ťop komentáře u knih

☰ menu

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

No nevím, jako bys se Nesbo už vyčerpal. Až křečovitá snaha, aby pointa, nejen celé knihy, ale i dílčích zápletek, byla vždy co nejvíc překvapivá. A ani se nevyhnul různým klišé. Pomalu sklouzává do podprůměru.

02.07.2017


Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Poslouchal jsem to jako audioknihu, kdybych to měl číst, tak asi nedočtu. Prostě brak. S encyklopedickými znalostmi mu pomáhají tisíce fanoušků z celého světa, literárně je to velmi pokleslé.

15.11.2016


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Co může vzniknout, když se někdo snaží napodobit sice vychvalovaný, ale v ničem ze žánru trileru nevybočující politicky korektní klišé. Ještě větší levičácká sračka. Máme li zůstat ve Švédsku, tak Alan Karlsson, Nombeko Mayeki a Holger 1 jsou mnohem uvěřitelnější než Lisbeth Salanderová.

01.04.2016


Policie Policie Jo Nesbø

Čtivá kniha, lépe než předchozí Přízrak. Ale jako by Nesbo psal na efekt překvapení, které ale funguje jen poprvé, ale když se schéma opakuje, pak je to už trapné, nebo kýč. U prvního pohřbu to šlo, ale u druhého, který se proměnil ve svatbu to bylo průhledné. I totožnost mrtvé dívky knihu shodila. Myslím, že kdyby to byla skutečně ta, kterou jakože všichni čtenáři předpokládali, kniha by byla uvěřitelnější. A o podobné triky, celkem průhledné, se autor snažil pořád. Nikdy jsem neseděl ve VW Sharon, ale neumím si představit někoho s rukama pevně přikurtovanýma k volantu, aby dosáhl zuby na ruční brzdu. Občas přitažené za vlasy. A navíc ta žízeň z té knížky, vždyť Harry nebyl ani jednou ožralý, což byla jeho nejsympatičtější vlastnost

22.05.2015


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Na knížku jsem se těšil, ale ..

10.12.2014 3 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Teď si jdu objednat v e. podobě a těším se. Doufám, že nebudu tak trochu zklamaný, jak u posledního Nesba.

12.11.2014 3 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

No nevím, asi nejslabší z řady o HH. Přečetl jsem je všechny

12.11.2014


Kokoti jsou věční. Kde je najít? Jak se jich zbavit? Kokoti jsou věční. Kde je najít? Jak se jich zbavit? Xavier Crement

Na rozdíl od severských thrillerů zde není napínavý děj. Ale konečně někdo kdo má shodný názor na diktát politické korektnosti jako já, na rozdíl od autorů severských thrillerů.
Tuto knížku (především kapitoly u konce) bych doporučil jako povinnou četbu na filozofických fakultách, především katedrách genderových studií a různých sociálních pavěd, všem agilním soudružkám z ČSSD, včetně J. Dienstbiera, celé Uhlovic rodince a všem podobným v názvu knihy jmenovaným, kteří mají neovladatelné nutkání celý svět přesvědčovat o své dobrotě a za každou cenu všem ostatním vnucovat svou představu dobra.

13.07.2014 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nevím jestli je to většinou nekritickým až nábožným přístupem mnoha čtenářů a médií. Ale nějak jsem k tomu chytil averzi. Hlavní hrdinka oplývá vlastnostmi, které se hodí spíš do science fiction. Jakýsi levicový romantizmus, hackeři kradou data vlastně jen proto, aby potrestaly zlé boháče a chudým dali. A všechen ten balast politické korektnosti, jako by to byl kalkul. Protože dnes nemůže být oceněno nic co není dost politicky korektní.

18.04.2014 2 z 5


Prohry, Job Prohry, Job Jaroslav Strnad

Četl jsem pouze Prohry. Knihu jsem koupil asi na sklonku roku 1989 v Brně v Domě umění. Poprvé tam tehdy prodávali exilové knihy a stála tam dlouhá fronta. Už si nepamatuji jestli jsem si knížku vybral sám, nebo mi byla přidělena. Ale vím, že na tehdejší dobu byla velmi drahá. Dlouho jsem ji měl doma, než jsem se do ní pustil. Ale nebyl jsem zklamán, spíš pozitivně překvapen.

18.04.2014