toni-az toni-az komentáře u knih

☰ menu

Když přitažlivost selže Když přitažlivost selže George Alec Effinger

Když jsem to četl před nějakými 20 nebo 30 lety poprvé, byl jsem skutečně nadšený. Dnes to stále není špatné čtení, které nás zavede do naprosto jiné kultury, ale v rámci kyberpunkových knížek nás to zavede spíš blíže průměru.

Každopádně hrdina sympatický, příběh většinou smysluplný, prostředí exotické a zajímavé. Atmosféra výrazně kyberpunková. Přesto mi tam chybělo trochu víc drivu na plný počet.

18.02.2024 4 z 5


Lincolnova dálnice Lincolnova dálnice Amor Towles

První kniha od tohoto autora, čteno bez jakéhokoli očekávání, takže jsem byl příjemně překvapen. Byla to parádní jízda, i když místy příběhu trochu padal řemen. To a ještě skutečnost, že všechny hlavní postavy a nejvíc Vévoda, mě vždy nějakou svou vlastností rozčilovaly, mě přimělo nedat plný počet. Ale i tak kniha stojí za přečtení. No a přiznávám, že mi trochu nesedl překlad.

Hlavními devizami jsou parádní konec a snad nejlepší načtení audiobooku.

18.02.2024 4 z 5


Růže a lev Růže a lev František Niedl

Toto je asi nejslabší kousek páně Niedla, s nimž jsem doposud měl tu čest. Ale vzhledem k tomu, že tento autor psát umí, i tak se jedná o mírně nadprůměrnou četbu. Příběh je trochu nastavovaná kaše minulého dílu, ale postavy jsou stále sympatické a akce stále akční, takže další díl rozhodně vyzkouším.

18.02.2024 3 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Tahle kniha byla skutečně tragická. A tím nemyslím obsah, ale to jak je napsaná.

- postavy nezajímavé, nesympatické, většinou nepochopitelné (snad až na Anežku), naprosto černobílé, kde každý je buď naprosto svatý klaďas nebo úplný ďábel
- děj o ničem, sune se odnikud nikam, bez ladu a skladu
- způsob jak je napsáno byl vůbec nejhorší, lepší dialogy by napsalo dítě na prvním stupni

Musím přiznat, že většinu dialogů jsem musel opravdu rozdýchávat a že jsem to dočetl je zásluha pouze toho, že nerad odkládám načaté věci. Rozhodně nehodlám od autora číst cokoli dalšího, pokud ještě něco napíše. A upřímně doufám, že nenapíše. Takové utrpení jako jsem zažil při četbě této knihy bych nikomu nepřál. Vůbec nechápu, že někoho napadlo takovou příšernost vydat.

Jedna hvězdička za námět, i když ho autor skutečně pokazil.

18.02.2024 1 z 5


Plástev jedu Plástev jedu Josef Pecinovský

Na to, že se jedná v podstatě o rodokaps to mělo spoustu zajímavých nápadů, dobrou celkovou strukturu, smysluplný příběh a sympatické hlavní postavy. Ne že bych si z toho sednul na zadek, ale rozhodně to bylo dost nadprůměrné.

Každopádně ze všech dystopií co jsem četl je tato snad nejdystopičtější, kde se lidé redukují na pouhé nástroje.

18.02.2024 4 z 5


I’m Your Man: Život Leonarda Cohena I’m Your Man: Život Leonarda Cohena Sylvie Simmons

Leonardův životní příběh je opravdu zajímavý, díky knize jsem pochopil spoustu věcí a jeho písní. Některé jeho povahové rysy jsem opravdu netušil.

Nicméně kniha není napsaná moc dobře, je dosti nepřehledná, přeskakuje mezi časy a dost často se nimrá ve věcech, které jsou v ní úplně zbytečné, takže je zbytečně rozvleklá. Nejvíc mě rozčiluje strašný počet osob, které se tam vyskytují aniž by to bylo potřeba (XX, manželka YY jim pohlídala psa apod.)

Co se týče audiobooku, ten také nebyl udělán moc dobře. Vůbec mi nesedlo, jak tam za Leonarda mluví někdo jiný a strašně ruší to, jak vypravěčka neumí anglickou výslovnost, což v knize plné anglických jmen je opravdu tragédie. Nicméně oba herci Černá i Krobot namlouvají opravdu pěkně, na běžné knize by to bylo super.

Každopádně škoda, že autoři tak zajímavý příběh jedné z největších hudebních ikon moderní doby tak zprasili.

12.01.2024 3 z 5


Talisman Talisman Stephen King

Nejsem si jist, jestli je to dobře nebo špatně, ale tahle knížka mi prostě připadá jako zhuštěná Temná věž (Morgen vs. Marten, Talisman, Jake vs Jack, procházení mezi paralelními světy, cesta vlakem přes Pustiny ale hlavně ta cesta za nějakým vysněným cílem). Jako každý King se dobře četlo, dobré vykreslení postav a práce s napětím. Na mě trochu moc popisů, které knihu zbytečně natahovaly, ale to je u Kinga taky poměrně normální.

Co mi asi vadilo nejvíc, byl mizerný překlad a občas trochu chaos v časech, kdy se jednotlivé scény odehrávají. Načtení audioknihy bylo takové průměrné.

Celkově vzato příjemné čtení od kterého se špatně odtrhávalo. Pro young adult by to byla ideální kniha.

06.01.2024 4 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

scifi čtu docela často, ale podobné téma jsem asi ještě nepotkal, leda někde v seriálu Krajní meze. Byla to jízda a hodně mě to bavilo. Sněgoňová mě do této knihy moc nepřesvědčila, ale Kotletu mám rád. Myslím, že tato kombinace funguje víc než dobře. Hodně se těším na pokračování, protože tahle kniha trochu provětrala zatuchlost knížek, které čtu v poslední době.

06.01.2024 5 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Oproti předchozím dílům, zejména tomu prvnímu, již to je klasický formát Zeměplochy, který miluju. Zábavná oddechovka, nicméně do plného počtu tomu ještě něco maličko chybělo, i když bohužel nejsem úplně schopen říci co.

16.12.2023 4 z 5


Ultimus Ultimus Ondřej Neff

Když jsem audiobook kupoval v akci, tak jsem nějak nepostřehl, že to je 4. díl série, kterou jsem nenačal, nicméně to nijak nevadilo a fungovalo to celkem dobře i samostatně. Dvojka hlavních hrdinů sympatická, motivace jasná, i když nijak zvlášť bohulibá, ale to se mi na tom přesně líbilo. Fajn oddechovka, akorát mě dost vytáčela ta diskriminace lidí, která moc nedávala smysl. Ale ono asi žádná diskriminace moc nedává smysl.

16.12.2023 3 z 5


Jatka Jatka Lee Child

Příjemná oddechovka, i když místy zbytečně řeší kdy si kde a jak prdne. Ale celkově tak akorát akční, tak akorát detektivní a tak akorát romantické. Docela to odsýpá, děj není úplně předvídatelný a najde se i dost twistů. Určitě budu pokračovat dalšími díly, i když předpokládám, že po pár dílech už to začne být trochu jednotvárné jako většina ostatních podobně nekonečných sérií.

16.12.2023 4 z 5


Kritik Kritik Peter May

Děj je naprosto o ničem. Ale May je natolik dobrý autor, že to dovede napsat poutavě. Raději mám skotské romány, ty z Francie mi k Mayovi moc nesedí. Ale jako oddechovka se to dá.

26.11.2023 3 z 5


Útěk z Falaise Útěk z Falaise John Flanagan

Ty druhé díly, které dokončují započatý příběh dosud bývaly lepší, jak se tam dostalo k rozuzlení, ale bohužel, v tomto případě je již autor natolik vyždímaný, že to byla stejná bída jako Ztracený princ. Připomínky platí stejné jako k minulému dílu, jen se mi teda navíc otevírala kudla v kapse jak byli všichni strašně natvrdlí. Věc, kterou normálně řeší jeden hraničář museli řešit tři, a to ještě s pomocí Horáce. A to, jak se Halt s Horácem pořád ptali Duncana co dál? Od toho je snad Halt hraničář a má to vědět stokrát líp, zvlášť po celém životě zkušeností.

Upřímně doufám, že autor v této sérii už pokračovat nebude a pokud ano, já už se nachytat nenechám.

19.11.2023 1 z 5


Ztracený princ Ztracený princ John Flanagan

Fujky fujky proč já to jen pořád čtu? Ta setrvačnost asi není dobrý důvod. Toto je nejen čajíček uvařený z předchozích dílů, ale tak nějak asi 4x vylouhovaný. Žádná zajímavá myšlenka, žádná zajímavá akce. Postavy pořád bez vývoje, pořád se diví jasným věcem, nuda šeď nuda šeď.

Snad jen jak se Maddie učila žonglovat mi připomnělo jak jsem se to učil já. A jedna hvězdička za to, že to pořád drží jakés takés napětí.

19.11.2023 2 z 5


Lovci vran Lovci vran Lyndsay Faye

Dějově slabší průměr. Místy roztahané, místy překombinované, na můj vkus moc politiky. Nicméně pěkně vykreslené postavy a úžasná temná atmosféra starého New Yorku zaslouží minimálně jednu hvězdu navíc.

Audiobook namluven skvěle, doporučuji.

19.11.2023 4 z 5


Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Jako oddechovka celkem ucházející, i když jsem teda čekal podle ohlasů trochu něco lepšího. Twisty celkem fajn, místy trochu roztahané boje. Začátek dost o ničem, ale pak se to jakž takž rozjede. Myslím, že před 20 lety bych z toho sednul na prdel, ale teď je to bohužel jen takový průměr.

19.11.2023 3 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Být to první kniha od Jonassona, tak to je asi na plný počet, ale takhle už mám pocit, že to je pořád na jedno brdo. Ale zábavné to je pořád stejně a aspoň člověk nemusí číst tu samou knihu tolikrát, když k ní má různé variace. Oddechovka skvělá a už se těším na další knihu zase na to jedno brdo.

Jako obvykle pěkný výkon s načtením audioknihy.

15.10.2023 4 z 5


Psí srdce Psí srdce Michail Bulgakov

Takový předobraz pro Růži pro Algernon. Nicméně musím přiznat, že nejlepší na této knížečce bylo, jak byla krátká. Líbilo se mi, jak mohl člověk nahlédnout do komunistického fungování v Sovětském Svazu (domovní výbor a spol.), ale děj byl takový nijaký. Možná, že před padesáti, sto lety to bylo zajímavější, ale dnes v době rychle stříhaných scifi knížek to působí poněkud ucajdaně. A musím přiznat, že půlce dialogů moc nerozumím, resp. mi nedávají smysl. Nevím jestli to je překladem nebo tím, jak se to odehrává v úplně jiném prostředí, kde naprosto nechápu motivace některých postav k jejich činům.

15.10.2023 3 z 5


NSA: Národní bezpečnostní úřad NSA: Národní bezpečnostní úřad Andreas Eschbach

(SPOILER) Je to napsáno celkem napínavě a čtivě, ale přijde mi, že autor se snaží chytit příliš mnoho králíků naráz, zoufale skáče z tématu na téma (romantika, programování, šmírování, lidská práva, umělá inteligence, ovládání lidí, ...). Kniha mohla být polovičně silná a držet se rozumné linie a byla by mnohem lepší. Také bych od podobného románu čekal větší ovlivnění historie díky technologii, ale v podstatě až na konec se historie odehrávala dost stejně.

Na to že je autor údajně vývojář mi připadá, že programování moc nerozumí.

15.10.2023 3 z 5


Nezkoušej na mě zapomenout Nezkoušej na mě zapomenout Petr Heteša

Nevím jestli se mi to přestává postupně líbit nebo sahám po horších a horších knihách. První co jsem četl bylo nadšení, druhá pořád skvělá a tato třetí jakože dobrý, ale zas o chlup horší.

Nejvíc mě na Hetešovi baví atmosféra Baltimore. Prostě jako by tam člověk byl. Pak jsou to postavy a vtip. Příběh jak kdy, teď mi to přišlo trochu méně zajímavé, nicméně úplně nepředvídatelné. A to je taky deviza, protože žádná z Hetešových knih, které jsem zatím četl, mi nepřipomínala nic jiného, ani žádnou z ostatních jeho knih.

01.10.2023 4 z 5