tomvall tomvall komentáře u knih

☰ menu

Děda Děda Jan Novák

Poslechnuto v aplikaci Českého rozhlasu.
Výborně napsaná kniha o osudech sedlácké rodiny v bouřlivých dobách dvacátého století, ještě povznesená skvělým přednesem Michala Pavlaty.
Poslechnuto jedním dechem. Doporučuji.

22.11.2023 5 z 5


Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Pomalejší rozjezd, kdy mne chvílemi kniha moc nebavila, vystřídala asi v polovině knihy spokojenost. Na další osudy dvou sousedních rodin zemanů z Vřesova a Olšové se těším.

12.02.2023 4 z 5


Meluzína Severýna Meluzína Severýna Helena Lehečková

Hezky napsané pohádky z Vysočiny. Dcerku bavilo poslouchat čtení před spaním a mne bavilo knížku číst.

10.02.2023 5 z 5


Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Nedočteno. Nesympatické postavy, které se hloupě chovají, nezajímavý děj, navíc nelogicky vyprávěný. V textu se nacházejí perly typu "Vítejte v domě mrtvých", jíž přivítá patoložka příchozí vyšetřovatele, aby jim na odchodu popřála "Dobrý lov" a podobné.
Není to dobře napsané, není to čtivé, nedoporučuji.

19.11.2022 1 z 5


Než natáhnu brka Než natáhnu brka Antti Tuomainen

Docela vtipná povídka, víc bych za tím nehledal.
,Román podobně temný a napínavý jako ikonické Fargo?' Tak to rozhodně ne. Ani temný, ani napínavý. Prostě oddychovka na podzimní odpoledne. Nezklamalo, ani nenadchlo.

21.10.2022 3 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Výborná kniha. Do detailu promyšlený příběh, sympatický hlavní hrdina, ale i vedlejší postavy a co jsem zvlášť ocenil, že jsem se přistihl, že místy držím palce i hlavnímu padouchovi. Prostě skvělé. Doporučuji.

25.09.2022 5 z 5


Už vím proč 1. Už vím proč 1. Eduard Škoda

Jako malý jsem v ní ležel pořád. Výborná kniha.

15.02.2021 5 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

(SPOILER) Pozor, potenciální spoiler!
Takový námět! Takový skvělý nápad, kdy úchylný vrah zabije ženu nájemného zabijáka! A takhle kolosálně to posrat.
Myslím, že to byla má první Carterovka a nejspíš také poslední. Ten člověk je naprostý diletant, který z výborného námětu nevytěžil vůbec nic.
Když pominu jalové postavy, hloupé a prázdné dialogy, děj postavený na hromadě náhod a úplně hloupý konec, zbyde jen ten nápad vrah - zabiják a ten se autorovi povedlo zcela zazdít.
Veliké zklamání. Život je moc krátký na čtení takhle špatných knih.
A proto, otráven nesmyslně vysokým hodnocením zde, dávám SuperOdpad!

28.01.2021 odpad!


Jatka Jatka Lee Child

Autor si v ději pomáhá na můj vkus příliš náhodami a tím, že hlavnímu hrdinovi jde všechno až moc na ruku, ale i tak mne kniha bavila. Dobrý.

09.09.2019 4 z 5


Kruh Kruh Bernard Minier

Zde platí vše, co jsem psal k prvnímu dílu série od Miniera s tím, že druhý díl jsem vzdal asi po třetině. S tímto autorem jsem skončil.

28.01.2019 odpad!


Mráz Mráz Bernard Minier

Smutné je, že se člověk jen velmi málo může řídit hodnocením na těchto stránkách. Já chápu lidi, že máte rádi knihy, ale jak může tahle zoufalá slátanina mít 85%, to nikdy nepochopím.
Rozumím tomu, že co čtenář, to jiný vkus, chutě a tak dále, ale tohle je objektivně ubohá kniha v každém smyslu.
Minier se chtěl svézt na vlně obliby severských thrillerů, ale protože je neschopný spisovatel, dopadlo to, jak dopadlo. Což ovšem stále nevysvětluje bodové hodnocení na databázi. To stačí, aby vydavatel dal na obal knihy štempl Světový bestseller a většina čtenárů automaticky přihazuje hvězdičky?
Nebudu se tu nějak více rozepisovat o tunách nesmyslů, nelogičností, stovkách zbytečných vět, které nijak nesouvisí s dějem a ani ho nikam neposouvají a ani o samotných postavách, neboť to už zde učinili jiní, kteří hodnotili obvykle dvěma hvězdami a méně. Co zmínit musím, je úroveň autorova psaní. Pan spisovatel užívá neobratných formulací, opakuje stejné fráze, téměř veškeré pocity hlavní postavy vyjadřuje slovním spojením "Servaz cítil že..." a "Servaz cítil jak...", naprosto nezvládá budovat napětí, zato vkládá do mysli hlavnímu hrdinovi rádoby hluboce existenciální myšlenky. Místy ve mně jeho snaha působit filozoficky budila nechtěný smích.
Servaz se například v jisté části příběhu zahledí do dáli a myslí na "oběti, které nikdy nenašli, na vrahy své matky, na války a revoluce a na svět, jenž vyčerpal všechny zdroje, včetně milosrdenství a vykoupení."
Jindy sedne do auta za deště a "kmitání stěračů se proměnilo v ozvěnu jeho srdce."
Tomu se nejde než zoufale zasmát. Kdyby se Minier nesnažil působit jako autor díla, které má nesmírnou hloubku a raději se věnoval postavám, příběhu a budování napětí, mohlo to dopadnout lépe. I když i tak pochybuji. Podle všeho to prostě není dobrý spisovatel.
A jako špatný vtip působí výňatek z recenze z MF Dnes na obálce knihy: "Děsivá detektivka, za kterou by se nemusel stydět ani Stephen King."
WTF?!!? King na rozdíl od Miniera má dar slova. Tak bych prosil recenzenta z Mladé Fronty, aby neurážel pana Kinga podobně nesmyslným hodnocením.

Původně jsem zamýšlel dát knize jednu hvězdičku za nechtěné pobavení, ale když vidím ta procenta, jsem nucen dát odpad!

28.01.2019 odpad!


Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Už jsem skoro nad Peterem Mayem lámal hůl, neboť jsem četl Výjimečné a Kritika dřív než Ostrov Entry, ale naštěstí ještě umí psát knihy ve stylu trilogie z Lewisu.
Další povedená kniha, kterou nelze než doporučit.

09.05.2018 5 z 5


Přes mrtvoly Přes mrtvoly Michael Palmer

Od knihy jsem nic nečekal, o to větší je překvapení. Opravdu slušná detektivka se sympatickými postavami. Sice nebylo těžké předvídat zápletku, ale na čtenářském zážitku to moc neubírá. Knihu lze doporučit.

26.03.2018 5 z 5


Na mušce lovce Na mušce lovce Albrecht Wacker

Největší slabinou knihy je nesoudnost autora a naprostý nedostatek sebereflexe. Sem tam nenápadná zmínka o krutosti války pro obě strany, ale jinak aby člověk snad politoval statečné a lidské německé vojáky, trpící na východní frontě v bitvě se zvěří z východu.
Z vojenského hlediska nic moc zajímavého kniha nepřináší.

21.11.2017 2 z 5


Dva údery pod pás Dva údery pod pás František Fajtl

Obsahem silná kniha, formou poněkud slabší, ale zase autentická. Z úcty k autorovi, plný počet.

21.11.2017 5 z 5


Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Nebudu se opakovat a tak jen řeknu, já chci víc. Hned jdu na Nesmírného.

21.11.2017 5 z 5


Strach v hrsti prachu Strach v hrsti prachu John Ives

Po prvotním zaujetí přišlo spíš zklamání. Ze zajímavého tématu se dalo vytěžit rozhodně víc. Navíc konec přišel dost rychle a snadno, oproti předcházejícím útrapám. Škoda. Promarněná šance.

19.10.2016 3 z 5


Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

Vše zapadlo na své místo, spousta věcí se ozřejmila, finální rozuzlení opravdu nečekané, z celé trilogie třetí díl nejlepší. Přesto to ale na plný počet není. Už jen proto, že po dočtení ve mě nezůstaly prakticky žádné pocity a rozhodně žádná chuť přečíst si knihy někdy v budoucnu znovu.

27.02.2016 4 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Přečteno jako čtvrtá kniha až po Složce a musím konstatovat, že je z dosud přečtených knih nejlepší. Opět jsem si potvrdil, že parta kolem Carla je nejlepším a nejsympatičtějším týmem současných detektivek. Děj nemá hluchých míst, kniha odsýpá a čtenář hltá stránku po stránce v očekávání budoucího dění. Mám rád autorův styl psaní, kdy se obejde bez zbytečných a nesmyslných twistů alá Nesbø a nezapomíná na humor.
Hrozně mě baví vývoj hlavních postav a vůbec celý svět Carla Morcka a jeho okolí. Momentálně asi má nejoblíbenější knižní série. Doporučuji.

27.02.2016 5 z 5


Hladový oheň Hladový oheň Erik Axl Sund

Druhý díl odpověděl na některé mé otázky a začíná to konečně trochu dávat smysl. Stále zůstává jistá rozvleklost příběhu, ale už mě mají v hrsti. Teď už ten třetí díl prostě přečíst musím. Vypadá to, že se autoři u druhé knihy konečně "sepsali" a příběh už nepůsobí dojmem sledu náhodných kapitol. Nevím, kdo z dvojice dělá do psychologie, ale některé pasáže nahlížející do nitra hlavní hrdinky, jsou opravdu zajímavé. A v neposlední řadě je třeba ocenit důmyslný zvrat v osobě pachatele, který jsem opravdu dopředu neprokoukl. Zkrátka Oheň si zaslouží o hvězdičku víc než Dívka a já se s očekáváním pouštím do poslední knihy.

14.02.2016 4 z 5