TomHr TomHr komentáře u knih

☰ menu

Krkavčí súd Krkavčí súd Václav Neuer

Docela temná detektivka, asi nejvíce depresivní kniha ze série s inspektorem Ledeckým. První v řadě, ale za mě jedna z Neuerových nejlepších: solidně napsaná kniha, poctivě a bez příkras popisující policejní práci včetně přehmatů – na tomto místě nutno ocenit autenticitu vyprávění. Dobře zvládnuté dějové linie i vykreslení charakterů postav včetně nováčka Jakuba Koreise. Ledeckého splíny nepůsobí samoúčelně, dobře dotvářejí neveselé vyprávění a podtrhují atmosféru. Tento díl série se Neuerovi fakt povedl.

05.01.2024 5 z 5


Vražda s pridanou hodnotou Vražda s pridanou hodnotou Václav Neuer

Ze začátku jakási vražda – nevražda, záhy kriminalisté mapují propletenec zlodějů a podvodníků, a jak název knihy napovídá, o prachy jde až v první řadě. Místy se musí člověk trochu soustředit, aby se vyznal v postavách grázlů a gangsterů, přesto kniha není nudná. Nejedná se o vrcholné dílo ze série s inspektorem Ledeckým, ale kdo má rád Neuerův styl, nebude myslím zklamán.

05.01.2024 4 z 5


Návrat mistra Návrat mistra František Niedl

Název knihy vypovídá hodně o tématu. Lukáš se vrací do Prahy, ale jen máloco připomíná kluka, který před lety útěkem z Čech zachraňoval holý život. Některá přátelství přetrvala navzdory všem těm rokům, ale také mnohé zášti a staré nenávisti. Když se k tomu přičtou nové úklady v Čechách i v Itálii, je jasné, že se má Lukáš co otáčet a o dramatické okamžiky není nouze.
Trilogie by klidně mohla pokračovat. Další díly by určitě byly zase trochu pohádkové, hodně zábavné a chytlavé, jako celá tato série.

20.12.2023 5 z 5


Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Silný a nezničitelný hrdina, epické popisy soubojů a bitev, dramatické až hororové okamžiky, smysl pro detail a barvité popisy prostředí a sugestivní atmosféra – kdybych měl vyjmenovat některé silné okamžiky knihy. Autorův styl není překvapivý pro příznivce série se Steinem, Barbaričem a Jarošem, stejně jako znalost historického pozadí a reálií včetně křesťanské i pohanské výzbroje a výstroje. Překvapivé jsou nadpřirozené prvky, se kterými však autor nakládá docela střídmě. Žánrově je tak kniha obtížně zařaditelná, ale to vůbec nevadí. Spíše vadí jistá neukončenost příběhu. Pokračovat dalším dílem je holá nutnost.

20.12.2023 5 z 5


Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

(SPOILER) Pokračování chytlavé pohádky – další osudy outsidera, který chytrostí a umem ke štěstí a mistrovskému glejtu přišel. Aneb co všechno potkalo Lukáše v Itálii. A že toho bylo! Dokonce únos na Castello Nuovo, ano, ten hrad zmiňovaný v jiných Niedlových sériích, i ten Hynek Tas se ukáže. Všechno dobře dopadne, jak to má v pohádce být. Hrdina si málem padne do náruče s obávaným a nelítostným hradním pánem. A to je zásadní na adresu knížky: nepříliš konzistentní jednání některých postav.

13.12.2023 4 z 5


Pre hrsť dukátov Pre hrsť dukátov Juraj Červenák

Nevysvětlitelná záhada odcizených razidel se odehrává v Kremnici, v Barbaričově rodném kraji. Kniha má opět všechny atributy Červenákova barvitého vypravěčského stylu a výborné obsazení v čele s oblíbenou a nesourodou trojicí vyšetřovatelů. Na této knize zaujme zasvěcené vysvětlení celého procesu výroby mincí, od kutání drahých kovů až po ražbu a distribuci hotových peněz. Dále překvapivý sociální akcent – na několika místech autor popisuje dřinu středověkých horníků, která spolu s prostředím zničeným důlní činností devastuje jejich zdraví a zdraví jejich rodin.

27.11.2023 5 z 5


Dlouhý stín času Dlouhý stín času Pavel Naumann

Vcelku prostá detektivka starého střihu: staré dobré kriminalistické postupy, sem tam pomůže trocha nátlaku nebo nějaká ta náhodička Tok vyprávění je spíše pomalejší, některé motivy se opakují, ale příběh oživují různorodé postavy a charaktery. Sledujeme změny společenského postavení řady lidí v letech po únorovém „vítězství“ pracujícího lidu. Autor knihu okořenil dilematem hlavní postavy: vnitřně rozervaný mladý muž si ještě neujasnil, zda se chce věnovat kriminalistice a zločinům, nebo své milované hudbě. Jenom nevím, zda se jedná o obohacení detektivního příběhu, upřímně – ta postava vypravěče časem začala poněkud prudit. Přestože postava pachatele začíná být zřejmá už nějakou dobu před koncem, příběh má zajímavé finále a celkový dojem není úplně špatný. Ale dechberoucí napínák tady nehledejte.

27.11.2023 3 z 5


Sherlock Holmes & Případ dobře vychlazené pomsty Sherlock Holmes & Případ dobře vychlazené pomsty Petr Macek

Petr Macek má evidentně Doylova Holmese dobře načteného. Přesto to původní Sherlock Holmes není. Příběh sice funguje coby detektivka holmesovského střihu, z knihy je ale patrná úporná snaha o zvýšení dramatičnosti. Přitom dramatické okamžiky nebyly tím hlavním, co zdobilo knihy A. C. Doyla. Případu dobře vychlazené pomsty úplně chybí ta známá ponurá atmosféra tajemna a nejasného nebezpečí. Po této stránce – zklamání.

22.11.2023 3 z 5


Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

Na borca můžete poslat kolik chcete vycvičených zabijáků, on je stejně všechny postřílí. Tak by se asi dala kniha shrnout. Děj čtenáře nenechá vydechnout, střídají se země a atraktivní prostředí, zbraně a skupiny padouchů, honičky, střílečky, napětí. K tomu nezlomný klaďas v hlavní roli, zachránce nevinných obětí. Sumasumárum: kniha má prostě všechny atributy bezceleru a správné oddechovky.

22.11.2023 4 z 5


Život za podpis Život za podpis Vladimír Körner

Mám rád autorův styl. Smysl pro detail na jedné straně, bohatý popis zajímavým jazykem; vzápětí několika málo slovy načrtnuté prostředí, atmosféra a zkratkovitý děj. Často autor ponechává dostatek prostoru pro fantazii čtenářovu. Někdy se Körnerovy knihy nečtou zrovna snadno, je potřeba se zastavit, prožít scénu a věci domyslet.
Příběh je prostý, jedna dějová linie popisuje osudy mladého hlavního hrdiny, jeho milostný příběh, mladickou nerozvážnost, postupné zaplétání se s policejní mašinérií. Sledujeme deziluzi, putování z Prahy do Kladska na pruské pomezí a pomalu nastupující rezignaci. Cestu lemují zvláštní postavy a výstižně vykreslené charaktery coby ilustrace různých způsobů, jak se lidé srovnávají s válečnými událostmi.
Stěžejní myšlenka knihy není moc optimistická, celou prostupuje vědomí zkázy a úpadku člověka. Nejedná se o kulervoucí čtení, od kterého se nelze odtrhnout, ale každopádně o zajímavý zážitek.

22.11.2023 5 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Záhadný případ na hradě a v chodbách pod ním tentokrát řeší Barbarič samotný. Zdálo by se, že bez Steinovy nabručenosti a Jarošovy chladnokrevnosti to nebude ono, ale opak je pravdou. Červenákovo vypravěčské umění, dramatický příběh, stupňování napětí – kniha má všechno, na co jsme v sérii zvyklí. Navíc to vypadá, že se nám Baraberič zamiloval, že by trvalejší vztah?

22.11.2023 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Z Harryho už je totální lihem vyšisovaná troska, a navíc vrah. Ze startu je zřejmé, že to udělal... nebo že by ne? Nesbo to opět dokázal: mistr vypravěč si vodí čtenáře jako loutku, aby mu ukázal, že úplně jasné věci jsou vlastně úplně jinak. Proto ty jeho knížku furt čtu, nemůžu si pomoct, přestože se z civilně působícího Harryho dávno stal superman kombinovaný s alkoholikem.

21.11.2023 5 z 5


Na zemské stezce Na zemské stezce Martin Nesměrák

S historickými romány se roztrhl pytel v posledních letech. Zemskou stezku bych zařadil k těm lepším, za mě příjemné překvapení. Knížka je napsaná s dobrou znalostí prostředí a doby, charaktery postav jsou sice jasně dané a moc se svým jednáním neodchylují od nalajnované osy, ale příběh je psán se smyslem pro tajemno a napětí. Takže ano, jdu se poohlédnout po dalších pokračováních.

21.11.2023 5 z 5


Noční brána Noční brána Peter May

Noční brána patří k nejlepším knihám s Enzem MacLeodem, byť je poněkud netypická. Autor se tentokrát výrazněji rozběhl v čase, objeví se Mona Lisa i Adolf Hitler Peter May nadále zůstává skvělým vypravěčem, není nouze o napětí, dramatické okamžiky a dobře vykreslené charaktery postav. Také příběh a jednotlivé časové linie dobře fungují. Škoda, že je sérii konec, ale třeba se s Enzem ještě někdy setkáme.

21.11.2023 5 z 5


Ostrava industriální a moderní: Velký průvodce po architektuře 1845–1949 Ostrava industriální a moderní: Velký průvodce po architektuře 1845–1949 Martin Strakoš

Velmi dobře vypravená kniha, kterou lze určitě doporučit každému návštěvníkovi Ostravy se zájmem o architekturu. Pro nás Ostraváky se jedná o veliké překvapení. Často ani netušíme, jaké skvosty skrývají důvěrně známá Ostravská zákoutí, kolem jaké architektury vlastně každý den bez povšimnutí chodíme.

20.11.2023 5 z 5


Zbav nás od zlého Zbav nás od zlého Věra Fojtová

Pěkně vykreslená atmosféra vesnice padesátých let. Soukolí zvůle a bezpráví začíná drtit sedláky ve jménu socialismu a "pokroku". Postupně se podvolují, jeden po druhém. Do toho smrt nepříliš oblíbeného místního občana...
Výborně napsáno, děj a osudy hlavních postav čtenáře vtáhnou. O to více mrzí jediné, ale zásadní mínus knihy: je příliš krátká, závěr neukončuje příběh smysluplně. Že by bylo v plánu pokračování?

20.11.2023 4 z 5


Černé světlo Černé světlo Peter May

Velmi dobře napsaná kniha, má spád a promyšlený děj, nechybí humor a napětí. V hlavní roli Enzo MacLeod, sympatický i přes své chyby a libůstky. Nicméně některé věci zůstávají nedovysvětleny – knížku nutno brát jako další z díl (výtečné!) série.

17.11.2023 5 z 5


Pán ohně Pán ohně Peter May

Americká patoložka, specialistka na ohořelá těla, přijíždí do Pekingu na vědeckou konferenci. Jako z udělání zrovna čínská policie řeší případ člověka uhořelého v jednom z parků. Po různých peripetiích a čachrech se Američanka Margaret stává členkou vyšetřovacího týmu. Autor tak přivádí na scénu nepravděpodobné vyšetřovací duo Margaret Campbellová plus Li Jen, pekingský policista.
Značná část knihy je věnována určitému vymezování pozic; na jedné straně americké předsudky a pranýřování nedemokratičnosti čínského zřízení, na straně druhé dlouhý rozbor čínského pohledu na svět a poukaz na nespravedlnosti amerického systému. Hezky si to policajt s doktorkou vyříkají a pak už se může (tak trochu očekávaně) rozvíjet milostný příběh. Ach, jak je ten Peking najednou krásný!
A kde je detektivní zápletka? Dočkáš se milý čtenáři, nakonec i nějakých těch akčních scén. Ovšem vzhledem k rozsahu knihy je dramatických a napínavých okamžiků poskrovnu, přitom víme, že je Peter May umí. Dojem z knihy je celkově rozpačitý, ale třeba v dalším pokračování přijede Enzo a dostane to konečně grády.

17.11.2023 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Od prvních stránek silný příběh, nepřikrášlené líčení osudů hornické rodiny v Polsku. Teda ve Slezsku. Tedy vlastně v Rakousko-Uhersku. Pak v Československu. Kde vlastně? A záleží na tom? Důležité je, jak se lidem žilo, jak byli havíři hrdí na svou dřinu, jak se rodina protloukala po ztrátě živitele. A jestli se mluvilo německy, polsky, česky nebo po našimu, to bylo přece všem jedno.
Nyní přichází pro mě nejzajímavější moment celé knihy. Co se nám v dějepise jeví jako záslužná činnost – působení českých učitelů a Matice České, zakládání čistě českých škol, českého divadla, šíření české kultury – přispívá sice k sebeuvědomění Čechů ve Slezsku, ale najednou přestává být jedno, jak komu zobák narostl. Vím sice o „sedmidenní“ československo-polské válce, ale netušil jsem, čím si opravdu prošlo po roce 1918 Těšínské Slezsko, jakým národnostně motivovaným vražděním mezi civilním obyvatelstvem, jakou nenávistí. A to su Ostravak! Už jenom za (vynikající!) zpracování trochu zapomenutého konfliktu si Šikmý kostel zaslouží všechny hvězdy a vysoké ocenění.
Půl hvězdy bych strhnul za jazyk, který je snad poněkud plochý, až reportážní, jakoby neodpovídající síle příběhu. Ale celkově: knížka, kterou jen tak nedostanete z hlavy.

16.11.2023 5 z 5


Barva vraždy Bee Larkhamové Barva vraždy Bee Larkhamové Sarah J. Harris

Velmi netradiční detektivka. Hned od začátku je potřeba naladit se na specifické vyprávění autistického kluka. Ovšem pak se čtenáři otevře úžasný svět, ve kterém každý člověk, každý zvuk, každé jídlo, dokonce i den v týdnu má svou barvu. Detektivní linka v první půlce knihy ustupuje do pozadí, rozkrývání zločinu probíhá zvolna a až v závěru nabere spád. Snad by knize prospělo o něco zredukovat počet písmenek, přesto se jedná o velmi příjemné překvapení. Mimochodem, věděli jste, že je v Anglii celoročně dovolen lov jednoho konkrétního druhu papouška?

16.11.2023 5 z 5