tom8157 tom8157 komentáře u knih

☰ menu

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Děsivá, odporná, šokující, prostě ZNAMENITÁ! Taková je kniha Znamenitá mrtvola.
Autorka skvěle vystihuje, jak snadno se pod vlivem manipulace stanou z lidí chladnokrevné zrůdy. Jak rychle můžeme považovat za normální něco, z čeho nám nyní běhá mráz po zádech.
Strohý a přímočarý styl vyprávění, jaký Agustina Bazterrica zvolila, podtrhuje syrovost příběhu. Popisem celého procesu zpracování "kusů", který připomíná spíše příručku pro řezníky, nám autorka říká: Není třeba zacházet do podrobností, na porážení lidí přece není nic zvláštního.
Znamenitá mrtvola je spíše náhledem do nově uspořádaného světa a společnosti, žádný spletitý děj se zde nekoná, avšak závěr přijde jako blesk z čistého nebe a je naprosto šokující.
Během čtení budete naprosto znechuceni, naskočí vám husí kůže a na steak k obědu se budete dívat s odporem, ale Znamenitá mrtvola stojí za to!

19.08.2022 5 z 5


Světla nad Prahou Světla nad Prahou Nicole Jarvis

Na Světlech nad Prahou mě zaujalo hlavně prostředí potemnělých uliček staré Prahy a především fakt, že kniha je dílem zahraniční autorky. A musím říct, že s českými reáliemi si poradila skutečně na jedničku.
Příběh je napínavý, tajemný a blýská se noblesou 19. století. Romantická linka samozřejmě nechybí, ale vyskytuje se jen okrajově (což já osobně oceňuji).
Jen škoda, že se děj soustředí především na "pijavice" a není dáno více prostoru dalším pražským strašidlům.

08.07.2022 4 z 5


Moja, Tatu a tiplíci: Gorilí pohádky Moja, Tatu a tiplíci: Gorilí pohádky Miroslav Bobek

Gorilí pohádky jsou krátké, ale velmi čtivé a originální příběhy ze života pražských goril, které zabaví děti i dospělé.
Namísto ilustrací text doplňují krásné fotografie gorilí rodiny i dalších afrických zvířat, užitečnou vychytávkou je fonetický přepis gorilích jmen.
Kniha je vodná jako čtení na dobrou noc, ale i jako první čtení pro malé školáky nebo pro dospěláky, kteří hledají odpočinkové čtení k odpolední kávě.

08.07.2022 5 z 5


Obchodník Obchodník John Grisham

Obchodník mi ležel nepřečtený v knihovně tak dlouho, až autor stihl napsat druhý díl. Teprve ten mě přinutil po knize sáhnout a už po pár stránkách jsem zjistil, že vlastně nechápu proč jsem Obchodníka odkládal.
I když je to spíš takový thriller nethriller, kde se nekoná žádné výrazné napětí ani zvraty, děj mě naprosto pohltil - věhlasné knihkupectví na malebném ostrově, komunita spisovatelů a vzácné rukopisy, co víc si může knihomol přát.

16.04.2022 5 z 5


Královna Alžběta II. a královská rodina Královna Alžběta II. a královská rodina kolektiv autorů

Velmi obsáhlá kniha, která se, pochopitelně, nejvíce zaměřuje na královnu Alžbětu II. Kromě toho zde však čtenář najde i kompletní historii britské monarchie, informace o všech významných členech královské rodiny, ale také o královských rezidencích, korunovačních klenotech apod.
Líbí se mi, že každý z členů královské rodiny má ve své kapitole stručnou časovou osu s nejvýznamnějšími životními milníky a největším plusem knihy je samozřejmě množství kvalitních fotografií a celkové grafické zpracování.

24.02.2022 5 z 5


Temný vzorec Temný vzorec Andrew Mayne

Po velkém zklamání z předchozí knihy Teorie vraždy jsem dlouho váhal, zda vůbec knihu číst. Děj nebyl zdaleka tak napínavý a temný jako u Šelmy nebo Hračkáře, oproti 3. dílu je to ale velké zlepšení. Příjemné bylo, že autor tentokrát příliš nezacházel do vědeckých podrobností a na úkor toho se věnoval spíše osobnosti a soukromému životu hlavní postavy. Jediné, co mě trochu zklamalo byl konec, který se mi zdá moc uspěchaný.

01.02.2022 4 z 5


IMucha IMucha neznámý - neuveden

Chudák Mucha se asi v hrobě převrací...

14.01.2022


Princezna zakletá v čase: Povídky a svět Princezna zakletá v čase: Povídky a svět Lukáš Daniel Pařík

V první řadě musím ocenit, že se u nás někdo vůbec rozhodl natočit fantasy film a vydat k němu doplňkovou knihu chce skutečně nápaditost a odvahu.
Autoři svět Princezny zakleté v čase promysleli do nejmenších detailů, kniha je velmi stylově pojatá a obsahuje úžasné ilustrace.
Čtyři hvězdičky dávám za češtinu, která místy působí trochu neobratně (až dětsky).
V příštím roce bychom se měli dočkat pokračování filmu a jsem velmi zvědavý, jak se do něj promítne podoba Oberonu, ztvárněná v knize.

23.11.2021 4 z 5


Příběh lvice Elsy Příběh lvice Elsy Joy Adamson

Už od dětství miluju film Volání divočiny, ale ke knižní předloze jsem se dostal až nyní a zklamaný rozhodně nejsem. Kniha se okamžitě zařadila mezi mé nejoblíbenější. Dojemný příběh lvice, která se narodila svobodná, svobodně žila a svobodná také zemřela a na své cestě životem potkala dva lidské přátele. Autorský styl Joy Adamsonové je věčný, stručný, bez zbytečných odboček, takže děj příjemně plyne. Nechybí popisy africké přírody a faktické zajímavosti ze života lvů. Příběh lvice Elsy rozhodně doporučuji jako odpočinkové čtení všem kteří milují přírodu či příběhy podle skutečných událostí.

23.11.2021 5 z 5


Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Tak od této knihy jsem upřímně čekal víc. Pobavil jsem se, několikrát se i nahlas zasmál, ale po pár kapitolách mě autorův příliš umělý a nucený humor omrzel. Číst dál už vlastně ani není nutné, protože zjistíte, že ať se v knize stane cokoli, vždy to skončí stejně: dítě se pos**e. Další díly už nedám, ale jsem zvědavý na film.

03.11.2021 3 z 5


Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Už během četby se tato kniha zařadila mezi mé nejoblíbenější "Agathy". Děj je svižný, plný zajímavých postav a kniha je napsaná velmi čtivě. Jediná věc, která mě trochu mrzí je, že slečna Marplová zde vystupuje spíše okrajově.

16.10.2021 4 z 5


Alžběta II.: Život moderní panovnice Alžběta II.: Život moderní panovnice Sally Bedell Smith

Královna Alžběta II. je bezesporu velmi fascinující osobnost, která se do historie zapsala velkými písmeny. Tvoří poslední pojítko mezi starou dobrou Anglií a současností.
Kniha Alžběta II. : Život moderní panovnice od americké novinářky Sally Bedell Smith je snad nejucelenější biografií, jaká byla dosud Jejímu Veličenstvu věnována. Popisuje všechny významné události od jejího narození roku 1926 přes nečekaný nástup na trůn v roce 1952 až do svatby následníka trůnu prince Williama roku 2011 (kniha byla vydána v roce 2012). Věnuje se i královninu soukromí a nastiňuje také, jak se Británie i britská monarchie změní po její smrti.
Přestože o královské rodině toho bylo napsáno již mnoho, autorka je ve svém díle skutečně důkladná, a tak si na své přijde i pravidelný čtenář královských životopisů. Jediné, co lze vytknout je místy neskrývaný obdiv, jaký autorka ke královně chová a kniha tak místy působí neobjektivně. Celkový dojem z četby pak českému čtenáři kazí překlad, který byl proveden skutečně necitlivě.
I přes tyto nedostatky je však publikace Alžběta II. : Život moderní panovnice pozoruhodnou knihou o pozoruhodné ženě, která by neměla chybět v knihovně žádného monarchisty.

05.09.2021 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Knihu jsem otevřel spíše ze zvědavosti, na základě televizního rozhovoru s autorkou, a naprosto mě pohltila! O Severní Koreji neustále slýcháme jen informace týkající se jaderných zbraní a vůdce Kim Čong-una. Jak ale žijí obyčejní lidé? Jak tráví svůj volný čas? Jaké prožili dětství? Jak se jim podařilo z KLDR uprchnout? A jaký k tomu měli důvod? Na tyto a mnohé další otázky Nina Špitálníková odpovídá prostřednictvím sedmi (velmi osobních) rozhovorů se severokorejskými uprchlíky. Stejně jako autorka, a jistě mnoho dalších lidí, jsem na začátku nechápal, jak může někdo odejít za lepším životem a opustit rodinu - manžela či manželku, děti, rodiče... zvláště když ví, že je čeká smrt či doživotí v pracovním táboře. Při čtení knihy jsem je ale odsoudit nedokázal. Některý rozhovor ve mě vyvolal lítost či smutek, jiný vztek a nepochopení. Nikdo z nás si však neumí představit jak by se v takovém prostředí choval a jak by přemýšlel. Každopádně ve mně kniha vzbudila větší zájem o toto téma a způsobila, že už se na KLDR nikdy nebudu dívat tak, jako doposud.

18.07.2021 5 z 5


Princ Philip, jak ho neznáte Princ Philip, jak ho neznáte Ingrid Seward

Ingrid Seward se jako autorka královských životopisů skutečně osvědčila. Z jejích knih je naprosto zřejmé, že královskou rodinu dlouhodobě a důkladně sleduje a své znalosti nečerpá jen z wikipedie a bulvárních plátků, jak je dnes časté. Autorka poutavě mapuje život i osobnost Vévody z Edinburghu a naprosto objektivně popisuje nejen jeho přednosti, ale také záporné stránky a skandály spojené s jeho osobou. Ke všem tvrzením předkládá důkazy "pro" i "proti", takže je zcela na čtenáři, čemu bude věřit a jaký názor si na Jeho královskou výsost udělá. Přestože kniha vyšla ještě za princova života, autorka ji zakončila plánovanou podobou jeho pohřbu, což knihu dělá stále aktuální.

29.06.2021 5 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Luca Veste

Kniha mě vůbec nezaujala tolik, jak jsem čekal (i když možná je to tím, že jsem ji četl v období osobní krize :| ) Přesto byl závěr zajímavý a do jisté míry i nečekaný, proto nakonec dávám tři hvězdičky.

22.11.2020 3 z 5


Cela Cela Benjamin Oliver

(SPOILER) Za mě rozhodně zajímavá kniha. První část mě naprosto nadchla - popis každodenní rutiny ve vězení Loop a (ne)jistá budoucnost.
Pak ovšem přijde část, kdy se skupina vězňů dostane na svobodu a zjistí, že venku vypukla apokalypsa v podobě jakéhosi viru. Dle mého autor zcela nevyužil obrovský potenciál, jaký tato scéna má a zápletka se mi zdála dost přitažená za vlasy.
Jenže na konci se Luka ocitne v Bloku a opět "vězeňské pocity"...
Zkrátka taková houpačka.
Rozhodně se těším na další díl a jsem zvědavý, jak se to všechno vyvine.

26.10.2020 4 z 5


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Tak tohle byla pořádná rozcvička pro moji bránici! Aristokratka je prostě moje srdcovka (a nejen proto, že se jedná o jedny z mála knih, které ve mně vyvolávají nekontrolovatelné záchvaty smíchu :-) ) a pan Boček oproti lehce pofidérnímu 4. dílu opět zvedl laťku hoodně vysoko.
Brilianty ověšená Marie III., Vivien coby dvojnice princezny Diany a ořechovkou posilněná paní Tichá, alias kurátorka "Bordelu v kuchyni" na večeři s nizozemskou královnou... Vyjádřeno řečí jedné z postav: "Super psycho!"
Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

26.10.2020 5 z 5


Velký příběh Velké pardubické Velký příběh Velké pardubické Tereza Marianová

Tak tohle je pecka! Dlouho mi chyběla kniha, která by takto uceleně a čtivou formou nabízela příběh nejtěžšího a nejslavnějšího dostihu Evropy - historie, překážky, slavná vítězství i neslavné pády.
Kniha je primárně určena dětem, ale dle mého názoru ji ocení každý milovník koní a dostihů, bez ohledu na věk. A to, že kniha je kompletně ilustrovaná vlastně ani není na škodu.
(Jediné co bych vytknul, je poměrně dost překlepů :) )

16.10.2020 5 z 5


Vaše Dana Medřická Vaše Dana Medřická Václav Vydra

Ztřeštěná Erži Orbánová, ,,taková normální" maminka Hanáková i Marie Dočkalová - Julie na konci listopadu. Dana Medřická byla paní herečka s velkým H.
Chce-li se čtenář dozvědět fakta z hereččina života, tato kniha jistě nebude tím pravým. Prostřednictvím jejích nejbližších, kolegů, obdivovatelů i vzpomínek Dany Medřické samotné na ni však máme možnost nahlédnout nejen jako na vynikající herečku, ale také jako na výjimečnou ženu, manželku a matku.
Závěr knihy složený z útržků osobních dopisů sice působí dost chaoticky, je však silně emotivní. Jen některé narážky v těchto dopisech mohou být pro čtenáře nepříliš srozumitelné a zasloužily by si stručné vysvětlení poznámkami autorů.
I tak je Vaše Dana Medřická kniha, která rozhodně stojí za pozornost a na každé straně nás přesvědčuje o tom, že Dana Medřická vždy byla a je naše!

06.09.2020 5 z 5


V knihovně je lev V knihovně je lev Michelle Knudsen

Tato knížka je vhodá jak pro nejmenší, kterým čtou rodiče před spaním, tak pro začínající školáky, kteří se učí číst. Originální příběh plný zábavy i poučení, doplněný nádhernými ilustracemi, po jehož přečtení si děti jistě budou přát, aby do jejich knihovny také přišel lev.

05.09.2020 5 z 5