To-z-kanálu To-z-kanálu komentáře u knih

☰ menu

Hnízdo Hnízdo Gregory A. Douglas (p)

Docela fajn kniha o zabijáckých švábech, extra mě neuchvátila, ale dostal jsem od ní to, co jsem čekal. Švábi terorizující obyvatelé malého ostrova, dobré scény útoků. Na knihu o útocích zvířat byla možná trochu dlouhá. Filmová adaptace byla také dobrá, pohodový osmdesátkový horor, švábi v něm dokáží zmutovat i člověka nebo kočku, to v knize nebylo.

16.01.2024 3 z 5


Ghúl Ghúl Brian Keene

Hezký román o dospívání, přátelství, komiksech, rodinných problémech a nadpřirozeném monstru. 65%. Televizní adaptaci z roku 2012 bych dal 40%.

01.11.2023 3 z 5


Nadranc Nadranc Dean Koontz

Příjemný thriller. Poutavá a rychlá honička s psychopatem. Napětí od první do poslední stránky. Byl jsem mile překvapen. Dobrá je i filmová adaptace z roku 1976. Ve filmu se místo z Philadelphie do San Francisca jede z Říma do Paříže.

04.09.2023 4 z 5


Obětiny Obětiny Robert Marasco

Ke knize mě přivedl film a obojí je super. Znepokojivý příběh, mrazivá atmosféra, psychologický teror, mystičnost, strašidelný dům. Dobrý, ale na plný počet to úplně nevidím, občas je to trochu pomalé.

04.08.2023 4 z 5


Mé srdce je motorová pila Mé srdce je motorová pila Stephen Graham Jones

Krvavá zátoka, Žár, Před úsvitem, Všechno nejlepší k mým narozeninám, Hrůza na jevišti, Pátky třináctého a Noční můry - slasher hororové filmy mám rád a líbilo se mi jejich začlenění do děje knihy, všechny odkazy, postavy, postřehy a poznámky o nich. Společně s motivem tzv. poslední dívky to bylo však jediné, co mě na knize bavilo. Kniha se mi nečetla dobře, přišla mi zdlouhavá a trochu zmatená. Slasher v reálném světě mě zklamal. Půl napůl. 50%

21.07.2023 2 z 5


Když nás temnota miluje Když nás temnota miluje Elizabeth Engstrom

Oba příběhy se mi líbily, akorát konce mi přišly slabší. 80 stran bylo o Sally Ann a temné jeskyni, 160 stran o ošklivé Marthě a léčitelce Fern. Kniha se četla dobře, zklamán nejsem, ani zrovna nadšen, hodnotím průměrně 3 hvězdami.

21.06.2023 3 z 5


Vzácný druh Vzácný druh Erik Hofstatter

Zajímavý, zvrácený hororový příběh o rodině, ve které není něco v pořádku. Jako záležitost na dvě tři hodiny je to dobré. Rychle přečíst, pobavit se nad zvraty a moc o tom nepřemýšlet.

21.06.2023 3 z 5


Rudá zem Rudá zem Adam Nevill

Rudí lidé byli dosti děsiví, ale mě to nebavilo. Nějak jsem se nemohl začíst. Přišlo mi to zdlouhavé. Hlavní postavy mi moc nesedly. Často jsem ztrácel pozornost i zájem.

21.06.2023 2 z 5


Oko čarodějnice Oko čarodějnice Nelly Černohorská

Knihu jsem si pořídil, protože autorka vypadá na fotkách fakt pěkně. Rád bych věděl, kde bydlí. To byl vtip. Mizející dívky jsou jedním z témat této malé knihy, která se zabývá i čarodějnictvím, menstruací, výkaly a vztahy hlavní hrdinky s muži. Fajn nenáročné čtení.

07.12.2021 3 z 5


Exorcismus Anneliese Michelové Exorcismus Anneliese Michelové Felicitas Goodman

"Lucifere, nadešla tvá hodina."
Pěkné zpracování slavného případu, který inspiroval film V moci ďábla a také Rekviem. Kniha byla velmi zajímavá, je podrobným popisem zhruba posledního roku života Anneliese. Bylo smutné číst o Annelisině životním příběhu, o věcech, kterými si prošla. Viděla démony, pila vlastní moč, vrčela, nadávala, podstupovala vyčerpávající rituály.

07.12.2021 4 z 5


Později Později Stephen King

Skvělá knížka vyprávěna pohledem dospívajícího Jamieho. Oddechovka s duchy, vrahy, policií a rodinnými dramaty. Svižný děj a dobré postavy. Určitě doporučuji.

10.11.2021 4 z 5


Ledové peklo Ledové peklo John W. Campbell Jr.

Nápad skvělý, bohužel z provedení jsem byl mírně zklamaný. Přišlo mi tam málo napětí, hodně technických věcí, často to bylo nepřehledné a trochu těžší na čtení. Filmy mi přijdou o něco záživnější, i když setkání s mimozemskou nestvůrou v knižní podobě také mělo něco do sebe.

04.11.2021 3 z 5


Fialoví ďábli Fialoví ďábli Martin Jiroušek

Našlo se tam několik zajímavých povídek/segmentů, ale zhruba polovina mě moc nebavila. Z některých částí jsem byl i trochu unavený, nečetly se mi dobře a do čtení jsem se musel nutit. Na sbírku jsem byl zvědavý a je to drobné zklamání. Přesto jsem rád, že jsem si knihu koupil.

19.10.2021 3 z 5


Spirála Spirála Džundži Itó

Páni, tolik spirál. Bylo to šílené, znepokojivé, groteskní, krvavé a originální. Některé obrázky z hlavy jen tak nedostanu. Filmové zpracování hodnotím na 3*.

24.09.2021 5 z 5


Muž, který spadl na Zemi Muž, který spadl na Zemi Walter Tevis

Docela krátký, dobře napsaný příběh o mimozemšťanovi, který přišel na Zemi s určitým cílem. Není to dobrodružné sci-fi, ale spíš přemýšlivé drama o alkoholismu, osamělosti, selhání, nepochopení, apod. Filmová verze mi kdysi přišla divně nepřehledná. Tohle je lepší.

14.09.2021 4 z 5


Elementálové Elementálové Michael McDowell

Je tam strašidelný dům a tajemné věci kolem něj, ale hororových prvků se neobjevuje mnoho. Kniha upřednostňuje příběh rodiny. Písečné prostředí bylo velmi zajímavé. Příjemné tajemno jsem cítil po celou dobu. Nikdy jsem nedokázal předpovědět, co se bude dít dál. Dávám 75%, slabší čtyři hvězdy.

06.09.2021 4 z 5


Země divů Země divů Zoje Stage

Místy to bylo zdlouhavější, ale nebylo to špatné, děj se mi zdál průměrný, takový střed. Záhadné události, obří strom, sníh, samota, boj ženy o záchranu dětí. V závěru až pohádkové prvky.

23.08.2021 3 z 5


Exorcista – Souboj s ďáblem Exorcista – Souboj s ďáblem William P. Blatty

Vymítač ďábla je vynikající v jakékoliv podobě. Film z roku 1973 mám moc rád. Scénář napsal sám autor knihy a získal za něj Oscara. Byl jsem zvědavý, jaká bude knížka. Potěšila mě stejně jako film. Fakt nevím, co bych vytknul. Příběh je působivý i tím, že byl inspirován skutečným případem z roku 1949.

09.08.2021 5 z 5


Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

Začalo to slibně. Noemí dorazila do starého, prokletého a záhadami opředeného sídla. Pokračovalo to však pomaleji, než se mi líbilo. Opakovaly se podobné scény, chvíli jsem myslel, že to snad ani nedočtu. Zachránila to poslední třetina, napětí se zvyšovalo, děj gradoval. Rozuzlení bylo trochu nepůvodní variací na něco, co jsem již četl v jiné knize a viděl ve filmu.

14.07.2021 3 z 5


Mizení Sybil Joinesové Mizení Sybil Joinesové Shelley Jackson

Fascinujícími nápady nabitý příběh o komunikaci s mrtvými. Oceňuji představivost autorky. Kniha je vyprávěna formou zápisů, dopisů a všelijakých dokumentů v kombinaci s vyprávěním o škole, ředitelce a nové žákyni. Psaná je docela zvláštně (prohodit samu sebe sebou samou). Závěr je místo písmenky napsán ektoplazmoglyfy - vyvrhnutými ústními objekty.

28.06.2021 4 z 5