Tindo Tindo komentáře u knih

☰ menu

Zkazky z planety Země Zkazky z planety Země Arthur Charles Clarke

Ve své době jistě velmi dobré povídky plné zajímavých nápadů. Dnes ale zaujme a utkví delší dobu v paměti jen pár myšlenek z těchto příběhů. Nejvíce se mi líbila povídka Příští nájemníci.

20.01.2014 3 z 5


Říčansko strategicky společně Říčansko strategicky společně Vladimír Vytiska

Drobná kniha plná rad pro starosty, kteří chtějí pro svou obec pořídit nový územní plán. Vzhledem k rozsahu více než dobře pojaté se zajímavými kapitolami, jako jsou například doporučení pro pořádání workshopu s obyvateli obce, ze kterého by měla vzejít vize toho, jak se má sídlo v budoucnu vyvíjet.

15.06.2013 4 z 5


Thraxas a bojovní mniši Thraxas a bojovní mniši Martin Scott

Skvělá kombinace lehce humorné fantasy a detektivního příběhu, ve kterém se vždy případ třeskutě zamotává, což přináší mnoho zajímavých, nečekaných a vtipných situací. Humor v příbězích o svérázném soukromém vyšetřovateli vytváří právě zapeklité zamotávání případu a zapeklité vztahy mezi mnoha zajímavými postavami v příběhu.
Druhý díl série se mi zdál mnohem poutavější, než první. Dalších sedm knih o Thraxasovi je také přímo výborných, ale bohužel nevyšly v češtině.

14.05.2013 5 z 5


Suburbanizace.cz Suburbanizace.cz kolektiv autorů

Velmi dobrý přehled všech jevů, které trápí městečka a vesnice v okolí velkých měst.

Knihu lze nalézt i v digitální podobě na stránkách www.suburbanizace.cz

31.01.2013 4 z 5


Města pro lidi Města pro lidi Jan Gehl

Báječná kniha. Jan Gehl zde popisuje základní principy a soudobé tendence, díky kterým se prostory ve městech stávají příjemnými a živými. Texty plné zajímavých myšlenek doplňuje velké množství barevných obrázků a přehledných schémátek, které výborně dokreslují vše, o čem autor píše.
Knihu doporučuji úplně každému, nejen architektům, urbanistům a starostům měst. Ano, právě pro starosty by tato kniha měla být povinnou četbou, pokud chtějí ze svých měst vytvořit kvalitní a příjemná místa k životu. Pokud je tedy váš starosta opravdu starostlivý, doporučte mu tuto skvělou knihu.

28.10.2012 5 z 5


Genius loci Genius loci Christian Norberg Schulz

Dnes je tak snadné zničit kouzlo krásného místa. Proto by si tuto knihu měl přečíst každý, kdo plánuje jakýkoliv stavební počin.
Kniha vám napoví, jak novým architektonickým dílem starou krásu nenarušit, ale podpořit.

27.10.2012 5 z 5


Atlantida – Po stopách zmizelých měst v Evropě a Středomoří Atlantida – Po stopách zmizelých měst v Evropě a Středomoří David Hatcher Childress

Zajímavá knížka, která je tak trochu i cestopisem. Autor cestuje po místech, kde mohla stát Atlantida, seznamuje čtenáře s mnoha teoriemi o tomto legendárním místě a přikládá k nim vlastní poznatky, různé názory a komentáře.
Autor přináší i svou vlastní teorii o Atlantidě. Ta je ale předložena jako osobní názor autora při srovnávání s jinými teoriemi a netočí se kolem ní celá kniha. Spíše to jsou jen zajímavé poznámky, které autor přidává jako svůj pohled na jiné teorie.
Kniha čtenáře provede mnoha myšlenkami, o kterých může přemýšlet a sám o nich polemizovat.

21.07.2012 4 z 5


Stín modrého býka Stín modrého býka Leonard Medek

Kniha obsahuje zajímavé nápady. Styl vyprávění je ale moc zdlouhavý a příběhu to moc ubližuje. Kdyby se to proškrtalo tak na polovinu, mohla by to být docela povedená knížka.
Co mi nejvíce vadilo, bylo to, že když má dojít k přepadu, tak autoři začnou popisovat děj kolem těch postav, co se chystají druhé přepadnout, a tak úplně pokazí několik možných nečekaných překvapení.

21.07.2012 3 z 5