TinaBookBlog TinaBookBlog komentáře u knih

Obálka knihy Tajemný: Znovuzrozený Tajemný: Znovuzrozený Amon Vega

Vysokoškolský student Adam studiu moc nedá. Většinu času raději tráví po hospodách a barech. Během svého nočního tahu ale objeví, že vidí budoucnost. Toto odhalení odstartuje naprosto nepředvídatelnou cestu, plnou tajemnou bytostí a bojů.

Kniha je členěna do tří částí a každá z nich nám přináší něco jiného. Zprvu se seznamujeme s Adamem a jeho nově nabytou schopností. Tato část je za mě zajímavá, i když v něčem možná lehce opakující se. Následně se seznamujeme s tajemnými bytostmi, které budou Adama po nějaký čas provázet. Jejich příchod je také příchodem většího množství akce, magie a celkově posunu příběhu, který se ale místy překombinoval. Nakonec se Adam a jeho vize upozaďují a na řadu přichází nepředvídatelný děj, který vyústí v boj o záchranu lidstva.

Celkově se jedná o zdařilou knihu, která svoji pravou podstatu odhaluje až kolem poloviny.
Co mi hodně sedlo byl autorův jazykový styl. Kniha se četla lehce, i když místy jsem narazila na pár nelogických míst, které mě naopak ve čtení zbrzdily. Zároveň si myslím, že jsou v knize pasáže, které by mohly být kratší. Postavy se mi ale zamlouvaly, stejně tak jako dialogy, které byly uvěřitelné.
Závěr byl za mě v něčem uspěchaný. Rozhodně ale oceňuji, že autor hlavní linku uzavřel a 2. díl tak předznamenává, že se v ní již moc ňimrat nebude.
Kniha je vydaná přes Pointu a tak jsem se obávala korektury, která je ale velmi dobře zvládnutá (až na pár opakujících se slov).

Celkově vám mohu knihu doporučit. Jedná se o povedený debut, který mě nalákal na pokračování série.

07.06.2026

Obálka knihy Ta druhá Ta druhá Mary Kubica

Moje první setkání s touto autorkou bylo vcelku příjemné. Ta nás rychle seznamuje s rodinou Foustových, která se přestěhovala na pobřežní ostrov. Stěhování proběhlo za ne moc příjemných okolností, což postupně začne vyplouvat na povrch. Navíc, v sousedství dojde k vraždě.

Co se týče prvotní zápletky, tak ta není bůhví jak světoborná. Pokud ale budete číst pozorně tak zjistíte, že zdánlivě jednoznačný příběh má trhliny, které se postupně zvětšují a to, co se zdá naprosto jasným již zcela jasné není.
Příběh je rozplétán pomalu, zprvu možná až moc a děj se tak trochu vleče. Zhruba od 2/3 nabere grády a pokud jste četli pozorně, tak se vám v tomto okamžiku už mnoho věcí nebude pozdávat.
Vadily mi některé nelogičnosti, které jsem osobně nemohla přehlížet, jelikož mě nutily se zbytečně v některých častech pozastavovat a přemýšlet nad nimi.
Závěr byl naprosto nečekaný a zažila jsem WOW efekt. Bohužel se ale nakonec přepálil.

Čtení to bylo určitě dobré a za sebe vám mohu tento psychothriller doporučit.

21.05.2026

Obálka knihy Žena s polovinou tváře Žena s polovinou tváře Radoslav Kozák

Natálie začne pracovat jako dobrovolník a pomáhá lidem bez domova. Z ulic ale začnou mizet lidé a stará legenda ožívá. Legenda, která je spojena i s ní.

No, z knihy mám rozporuplné pocity a půjdu spíše proti proudu...
Celkově je kniha napsaná čtivě a stránky mizí jedna za druhou. Párkrát jsem se ale zarazila, jelikož jsem postrádala logiku. Tak třeba (nepatrný spoiler): kabelky se nesmí, ale další dny ji má Natálie opět s sebou a nikdo to už nekomentuje NEBO je pozvaná do kavárny, ohákne se jak do divadla a nakonec se sejdou v baru, a pár dalších.
Prostředí ulic a téma bezdomovectví je za mě zajímavé a uvěřitelně zpracované. Cítila jsem ten smrad a beznaděj. Tak dobře, ale zároveň jednoduše to autor vykreslil.
Lidé bez domova působili autenticky. Natálie však místy působila neskutečně dětinsky a měla jsem pocit, že je to jen puberťačka.
Hororové prvky byly povedené. Nicméně, akce před samotným závěrem v podobě konce z akčního filmu tomu nasadila korunu a spíše mě pobavila, než rozesmutnila.

Takže... Kniha má zajímavý námět a četla se dobře. Mám pocit, že autor psát umí, ale tato kniha si zasloužila lepší betaci. Bohužel o její kvalitě přesvědčená nejsem.

15.05.2026

Obálka knihy Rodinné záležitosti Rodinné záležitosti Jack Steen

Jack pracuje jako noční ošetřovatel v ústavu pro choromyslné zločince. Ti, když jsou připraveni zemřít, mohou s Jackem uzavřít dohodu. Odvypráví mu pravdivý příběh o jejich zločinu a on jim usnadní odchod.

Druhý díl se nese v podobném duchu jako první. Tentokrát se ale autor zaměřuje na zločiny spojené s rodinami. V knize jsou jednoduchou, ale čtivou formou odvyprávěny 4 zajímavé případy.
I tento díl nepřináší hluboký literární zážitek, ale spíše je to taková jednohubka, kterou rychle zhltnete. Kniha je napsána jednoduchou formou a nevybízí k přemýšlení o jednotlivých zločincích.

I když témata nejsou oddychová jedná se o knihu, u které nemusím přemýšlet a na oddych si ji přečtu. Na další díly se určitě také podívám.

11.05.2026

Obálka knihy Sezóna ticha Sezóna ticha Lukáš Kosař

V okolí města Ravenscroft mizí lidé a detektiv Carl Dawson je povolán, aby dva z nich vypátral. Jeho pátrání odhaluje prastaré zlo, které terorizuje malé město.

Třetí díl série byl neméně napínavý jako díly předchozí. Autor si předchozími díly nastavil laťku poměrně vysoko a ani tentokrát jsem nebyla zklamaná.

Kniha je opředená mysterióznem a má i lehce hororové prvky. Je to napínavé čtení, ke kterému se budete chtít vracet. Zajímavý námět knihy byl zakončen epilogem, který uzavřel potřebné dějové linky.
I v tomto díle najdeme AI obrázky, které dokreslují atmosféru.

Co mi úplně nesedělo byly jednoduché dialogy, které někdy nebyly příliš uvěřitelné. Uvítala bych něco lehce náročnějšího obzvláště, když se jedná o poměrně bystrého detektiva. Ubrala bych zase naopak v uvádění skutečností, které i tak vyplývají z děje- otočil klíčem, nastartoval, otevřel...
Zároveň by se mi více líbilo, kdyby si nakladatelství dalo o chlup větší práci s korekturou.

Tuto sérii vám ale mohu rozhodně doporučit a já se budu těšit na další díl.

06.05.2026

Obálka knihy Přechod Přechod Justin Cronin

Když se na zemi rozšíří tajně vyprodukovaný virus a z většinové populace se stanou monstra, menšina začne bojovat o přežití.

Napínavý sci-fi thriller, který mě vtáhnul, přežvýkal a vyplivl na konci knihy. Byla jsem zvědavá, co se s jednotlivými postavami stane a jakou linku autor ponechá otevřenou pro pokračování.
Je to sice pořádná bichle, ale každá strana děj postupně posouvá a žádná z nich nebyla navíc.
Postavy nejsou vykresleny jen povrchně a vyvíjí se, tudíž s nimi prožijte jejich emoce, trápení a naděje.
Sice může být hlavní zápletka již pro někoho ohraná, obsahově je to ale velmi zajímavé čtení.

Jo, tohle mě fakt bavilo a pokračování si určitě přečtu! Knihu rozhodně doporučuji!

29.04.2026

Obálka knihy Bastardův úděl Bastardův úděl Lukáš Kosař

Therreta a jeho rodinu čekají další nelehké zkoušky, mnoho osudových rozhodnutí a velké množství hrozeb. Opět se přesvědčí, že rodina a pevná spojenectví je to, co je může zachránit.

Krev, násilí, sex a napětí. Toto jsou 4 dominanty 2. dílu Ságy dekadence. Autor i v tomto díle nešetří překvapeními a čtenář je hned vržen do příběhu. Seznamujeme se zde navíc se 2 novými postavami, které sice nebyly ústřední pro tento příběh, ale věřím, že budou důležité ve třetím díle. V knize jsou tedy dvě různé dějové linky, každá neméně zajímavá.
Postavy prošly drobným vývojem, ale v nitru zůstaly stejné - drzé, hrubé, nadržené a nespoutané. Zkrátka není to čtení pro žádné jemné duše, které touží po romantice a dracích. Stejně tak neočekávajte zásobárnu magie, ale hlavně krvavý souboj s meči.

Jak je u autora zvykem, jsou zde AI obráky, které celý příběh příjemně dokreslují. Nezapomněl ani na mapu světa, která je ke stažení. Taktéž je na konci knihy kodex, který je vítaný. Přidala bych ale ještě i seznam jmen a stručné info o koho se jedná. Osobně bych také ještě uvítala, kdyby v elektronické verzi knihy byla možnost dostat se ke zmíněnému kodexu proklikem (vyřešila jsem si vytvořením záložky).

Není vše ale sluncem zalité... Dialogy mi přišly místy dost kostrbaté a neautentické. Některé pasáže knihy byly za mě zbytečně navíc. Například akce před samotným závěrem knihy (který byl mimochodem velmi povedený), mi nedávala úplně smysl. A celkově kniha zasloužila od nakladatelství o fous lepší korekturu.

Tak jako tak, druhý díl mohu za sebe doporučit. Navazuje tam, kde skončil první díl, který je nutné si přečíst.

13.04.2026

Obálka knihy Holčička, kterou tam nechali Holčička, kterou tam nechali Roxanne Veletzos

Příběh inspirovaný skutečnou událostí začíná rokem 1941, v Rumunsku. Natalia je adoptována Despinou a Antonem, jimž je věnována první část knihy. Další 2 části se zaměřují na Natalii a následně Viktora.

Anotace prozrazuje poměrně velkou část příběhu, ale i přesto vás nemůže připravit na tu smršť emocí. Autorka napsala velmi čtivou knihu, ve které nás vůbec nešetří. Většinou jsem pociťovala smutek a zoufalství, což vzhledem k datování příběhu nebude příliš překvapivé. Stejně jsem ale musela číst dál a dál.
Styl Veletzos mi připomínal Rutu Sepetys a její Musím tě zradit.

Postavy v knize jsou dobře vykresleny a dialogy nejsou ploché. Vadilo mi ale, že malá Natalia nesmýšlela jako malá holka ani se tak nevyjadřovala. Působilo to neautenticky.
Na konci knihy jsou fotografie Despiny, Antona a jejich adoptivní dcery.

Suma sumárum, za mě je to něco, co byste si měli přečíst!

04.04.2026

Obálka knihy Óda na život Óda na život Gisèle Pelicot

Gisèle si myslí, že žije 50 let v poměrně šťastném manželství. Vše se ale změní, když její manžel je obviněn z obtěžování. Spustí to kolotoč událostí, o kterých se nikomu ani nesnilo.

Gisèle musela překonat nepřekonatelné. O čem kniha je a jak dopadne sice víte, ale i tak se nemůžete připravit na ten hnus, který v knize najdete. Určitě se doporučují dostatečně obrnit. Čte se to opravdu náročně a proto i tuto nepříliš obsáhlou knihu jsem musela dávkovat postupně.
Na hodnocení trochu ubírám za styl, kterým byla kniha napsaná. Nesedělo mi to úplně na 100%.

Knihu bychom si měli přečíst minimálně jen kvůli tomu, jakou odvahu musela autorka mít.

28.03.2026

Obálka knihy Zlatá Grai Zlatá Grai Kristina M. Waagnerová (p)

Po neobvyklém seznámení se, Bastien a Isarell nastupují do bojových škol. Stali se z nich sice přátelé, ale každý si vybere jiného mistra - Bastien válečného prince a Isarell královnu divoženek. Jejich cesty se ale několikrát opět protnou.

Autorka vytvořila velmi zajímavý fantasy svět, ve kterém je nepřeberné množství zajímavých lokací a národů. S tím ale jdou ruku v ruce obrovské množství dobře vykreslených postav a názvů, ve kterých jsem se ale ztrácela. Sice je na konci knihy seznam jmen a míst, ale pro mě bylo pátrání v tomto seznamu nevyhovující. Napříč knihou najdete válečníky, divoženky, čaroděje, bojové mistry, krále a další.
Příběh je dosti dlouhý a má více dějových linek. Někdy jsem ztrácela pointu, proč teď čtu o těchto, když před chvílí to byli tamti... Neustále se něco děje, ale přesto jsem někdy měla pocit, že se děj posouvá velmi pomalu. Hlavně tedy první polovina knihy se za mě poměrně vlekla. Druhá polovina mě však chytila a byla jsem zvědavá, jak bude děj pokračovat.

Nejsem pravidelným čtenářem fantasy knih, nicméně tuto knihu jsem si nakonec poměrně užila. To počáteční trápení a výše zmíněné momenty mě nakonec dovedly ke spíše průměrnému hodnocení. No a přečtu si další díly série? Až bude dlouhá chvíle, tak možná i jo.

23.03.2026

Obálka knihy Levá strana světa Levá strana světa Lisa Genova

Sára jede každý den na 200%. Je manželka, máma 3 dětí a v práci odpracuje 80h týdně. Prakticky vůbec se nezastaví, ale jen do doby, než má autonehodu.

Zprvu nás autorka seznamuje se Sárou a její rodinou. Těchto x stran není příliš zajímavých a poměrně se vlečou.
Stěžejní je v knize syndrom opomíjení, který byl pro mě naprosto neznámý. Ten způsobil, v případě Sáry, že její mozek naprosto ignoroval levou stranu - její levou ruku, levou nohu, vše co je vlevo... Je vidět, že autorka se s takovými pacienty opravdu setkala, jelikož s tématem pracuje velmi srozumitelně a citlivě. Popisuje každodenní boj, myšlenky a obavy. Vše je podané velmi čtivou formou.

Knihu bych vám mohla určitě doporučit. Je to citlivý příběh o životní změně, který vás donutí se zastavit a zamyslet se, co je ve vašem životě opravdu důležité a co možná můžete opomenout.

11.03.2026

Obálka knihy Hradba mlčení Hradba mlčení Tracy Buchanan

Malým komunitním městečkem Forest Grove otřese pobodání jednoho z jejích členů, Patricka Byatta. Rodina Byattových, jak už to tak v thrillerech bývá, působí dokonalým dojmem, ale má ve skříni své kostlivce. Od začátku totiž víme, že čin spáchalo jedno ze tří Byattových dětí.

Místy prvoplánové čtení, ale mě to bavilo.
Kniha postupně, ač místy zdlouhavě, odhaluje rodinná tajemství. A já toho chtěla vědět víc a víc. Jasně, některé informace byly zbytečné, některé mohly naopak být více rozvinuty. Ale opět, mě to i tak bavilo.
Kapitoly jsou spíše kratší a prolínají se se zpovědí pachatele, což nám poodhaluje jeho pocity.
Konec byl opravdu nečekaný a možná pro někoho překombinovaný.

Celkově se za mě jedná o povedenou knihu, kterou bych doporučila.

04.03.2026

Obálka knihy Zapomeňte na neděli Zapomeňte na neděli Valérie Perrin

Mladá Justine pracuje v domově důchodců a svoji práci dělá ráda. Poslouchá totiž příběhy starých lidí. Zde se také setkává s téměř stoletou Hélène, která ji vypráví o své životní lásce.

Melancholický román, ve kterém se pátrá po rodinných tajemstvích, probírají se životní lásky a útrapy. Ačkoliv se jedná o ženy z velmi vzdálených generací, obě spojuje láska. Ať už šťastná, nešťastná či doposud neobjevená.

Autorka napsala citlivou knihu, skrz kterou mi předala potřebné emoce a já se tak napojila na hlavní postavy. Ačkoliv byl pro mě příběh zprvu poměrně nezáživný, později jsem Justine držela palce a přála si šťastný konec pro Hélène.
Kromě pomalého rozjezdu mi ale byly trnem v oku vulgarismy, které mi prostě do tohoto příběhu nepasovaly a místy působily spíše rušivě.
Se závěrem knihy jsem byla spokojená a nemám mu co vytknout.

Ve finále hodnotím knihu pozitivně a od autorky si v budoucnu přečtu i něco dalšího.

21.02.2026

Obálka knihy Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Šumava je opředená legendami a začne zde docházet k zvláštním úkazům. Na místo je vyslán tým komunistických vědců, který věří, že najde rozumné vysvětlení.

Strašidelné legendy, podivné úkazy, tajemná mlha, ztráta rozumu a odmítání. Toto vše můžeme v mysteriózním hororu Ignis Fatuus najít.
Krátké kapitoly jsou doplněny "reálnými" spisy, což přidává na autentičnosti. Za mě ale bohužel tyto spisy byly o něco zajímavější, než samotný příběh.
Autorka píše velmi čtivě a za mě se jedná o poměrně zajímavou knihu, na kterou si ale brzy ani nevzpomenu. Příběh ve mně bohužel žádné pocity nezanechal - ani strach ani zoufalství či naději.
Pozitivně hodnotím konec, který nám odhaluje více o samotných vědcích a jejich zapojení do příběhu.

Kniha neurazí ani nenadchne a je to totiž něco, co byste si při chladném večeru mohli přečíst a nebo možná také ne.

15.02.2026

Obálka knihy Růst Růst Hernan Diaz

Kniha zachycuje Ameriku 20. a 30. let a vypráví příběh Andrewa - magnáta z Wall Street, a jeho manželky Mildred.

Autor nám prezentuje 4 naprosto různé pohledy na život zmíněné dvojice v období jejich nadbytku, ale i pádu. Zprvu se jeví, že se bude jednat hlavně o příběh jejich lásky, ale je tomu tak ve skutečnosti?
První příběh je vlastně knihou v knize a popravdě mě téměř vůbec nezaujal. Když jsem se ale dostala k dalším částem, začalo vše být zajímavější a já jsem chtěla o této dvojici vědět více.
Který ale ze 4 pohledů je skutečností a který fikcí je na posouzení čtenářů.

Do knihy je zprvu obtížné se začíst. Jakmile ale zvládnete první část, tak pak už je to jen a jen zajímavější. Za mě mohu tedy doporučit.

08.02.2026

Obálka knihy Druhá rodina Druhá rodina Melissa Wiesner

Emma a Noah se seznámili před 20 lety - milují se navzájem a i svoji dceru Mayu. Když má ale Noah autonehodu a upadne do kómatu, jeho žena náhle zjišťuje, že ho vlastně vůbec nezná. Rozbíhá se tak série událostí, které nám odhalují Noahova tajemství a to, jak je Emma postupně odhaluje.

V knize se objevují kapitoly ze současnosti a kapitoly x let zpět, které nám poodhalují začátky vztahu Emmy a Noaha. Vše je psáno velmi čtivě a tyto jednotlivé přechody nejsou rušivé.
Autorka nám postupně rozkrývá příběh rodiny, ale přitom netlačí na pilu. Některé momenty jsou sice předvídatelné, ale v knize jsou i překvapení.
Závěr byl zajímavý, ale oproti zbytku knihy mi přišel uspěchaný a takový honem honem, už to musím uzavřít.

Celkově hodnotím knihu pozitivně a její přečtení bych vám doporučovala.

24.01.2026

Obálka knihy Zákon džungle Zákon džungle Kateřina Kressl (Lišaníková)

Kniha nás přivádí do Ameriky 80. let. Zde se setkáváme s Benjaminem, který kvůli dluhům přišel o manželku a dceru. Nyní, opět kvůli dluhům, je nucen přijmout práci u lichvářů a začít jim pomáhat s pašováním exotických zvířat.

Příběh utíká velmi nerušeně a autorka dávkuje informace postupně a v pravou chvíli. Během čtení jsem ani jednou neutekla myšlenkami jinam a byla jsem napjatá, jak bude příběh pokračovat dál. I když autorka nepoužila výrazně barvitý jazyk, za mě to bylo v tomto příběhu naprosto dostačující.
Postavy jsou za mě vykresleny velmi dobře. Každý si za sebe najde ty sympatické, nesympatické a ty, se kterými budete soucítit. Hlavní postava je vykreslená tak, že ačkoliv páchá trestnou činnost, je vám ji vlastně líto.

Na závěr knihy jsem se hodně těšila, jelikož jsem byla opravdu zvědavá, jak si s ním autorka pohraje. Doufala jsem, že se z toho na závěr nestane akční Segalovka. No, a byla jsem opravdu spokojená.

Knihu vám tak za sebe mohu rozhodně doporučit. Zajímavý příběh, poctivé zpracování a zajímavé postavy. Ráda si v budoucnu přečtu další autorčiny knihy.

18.01.2026

Obálka knihy Na modré obloze Na modré obloze Vladimír Hurt

Na modré obloze je jakousi autorovou zpovědí, i když se nejedná o plně autobiografické dílo. Autor zde však zachycuje pro něho podstatné životní období, které se zaměřuje na jeho novou životní lásku, jeho děti a na popisy přírody. K tomu všemu používá pan Hurt krásný, barvitý jazyk. Popisy přírody jsou nádherné a vše je doplněno o fotografie.

Vyprávění je ale jakousi formou deníku a vše je psáno v ich-formě. Autor hned v úvodu uvádí, že vše píše hlavně pro to, aby na to nikdy nezapomněl. Zkušenosti a emoce v knize jsou zažité a prožité, avšak osudy postav jsou v mnoha ohledech smyšlené.
Jedná se tedy pro něho o důležité vzpomínky/pocity, ke kterým si však čtenář spíše obtížně vybuduje nějaký hlubší vztah. U mě to tak alespoň bylo.
Je zde také pár gramatických chyb, které byly pro mě do očí bijící.

Za mě se tedy jedná o příjemné, ale zároveň spíše průměrné čtení.

12.01.2026

Obálka knihy Dům smrti Dům smrti Bohumil Matějovský

Starý Alois přichází do tzv. domu smrti, aby ukončil svůj život. Žije totiž ve světě, kdy je euthanasie naprosto legální záležitostí a dům smrti má tak velké množství klientů.

Útlá kniha nám nabízí pohled na Aloisův prožitý život. Před asistovanou sebevraždou si totiž ze svých prožitých vzpomínek skládá sen, který ho bude na jeho poslední cestě doprovázet. Zjistíme tak, co bylo pro tohoto starého člověka v životě nejcenějším a proč se vůbec pro takový poslední krok rozhodl.
Kniha toto nelehké téma zpracovává čtivou formou a chcete se tudíž dozvědět o Aloisovi více. Samotný závěr byl pro mě nečekaný a knihu hodnotím velmi pozitivně. Na to, že má pod 100 stran toho předá poměrně dost.

08.01.2026

Obálka knihy Zloděj příběhů Zloděj příběhů Andrew Pyper

Vdovec Patrick pracuje jako novinář. Vždy ale toužil po vydání vlastní knihy. Za tímto účelem začne docházet do kroužku tvůrčího psaní. Když mu ale někdo unese syna a některé situace se začnou podobat předčítanému příběhu z tvůrčího psaní, ví, že musí něco udělat.

Vypadá to na napínavý příběh, ale vlastně ani moc napínavý nebyl. Vypadá to zároveň na zajímavou zápletku, ale vlastně zas až tak zajímavá nebyla. Vypadá to, že nás chtěl autor překvapit a to se mu částečně podařilo.
Dlouho jsem se nemohla do příběhu začíst a celkově mi autorův styl asi ani moc neseděl. Vyprávění mi přišlo plytké, místy naprosto nesrozumitelné a bez logiky. K žádné postavě jsem si nevybudovala vztah a napjatá jsem ani moc nebyla. Závěr byl nečekaný, ale emoce ve mně nevyvolal.

Hodnotím 2 hvězdami - katastrofa to nebyla, ale nemám chuť si od autora přečíst něco dalšího.

04.01.2026

Zavřít