Thomas1222 Thomas1222 komentáře u knih

☰ menu

Síla mýtu Síla mýtu Joseph Campbell

Moje první kniha Josepha Campbella.

Zajímavé naťuknutí jeho nazírání na svět skrze prizmata mýtů. Jsem zvědavý na Tisíc tváří hrdiny.

06.03.2023 5 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Obsah povídek nebo spíše motivace pro jejich sepsání je dnes opět aktuální. Kniha ukazuje, že od roku 1950 se mentalita lidstva příliš moc nezměnila. Brabdury v povídce "Výlet na milion let" píše:

"Život na Zemi se nikdy neustálil na něčem opravdu dobrém. Věda nás příliš rychle předběhla, lidé se ztratily v pralese techniky, jako malé děti se předháněli ve výrobě hezkých věcí, důmyslných přístrojů, helikoptér, raket a kladli přitom důraz na nesprávné položky, důraz na stroje místo na to, jak s těmi stroji zacházet. Války byly čím dál větší a větší a nakonec Zemi zabily."

V děsivé povídce "Přijdou vlahé deště" je pak:

"Jenže bohové odešli a rituál jejich náboženství nesmyslně a bezúčelně běžel dál."

Kniha je zdviženým prstem. Po dočtení knihy jsem si představoval, co by dnes Ray Bradbury asi mohl říct, napsat apod. a pak se mi ulevilo, protože autor nás opustil roku 2012 a nemusel tak sledovat, jak se opět plíživě válka vlévá do srdcí a myslí lidí.

Děsivé na těchto povídkách není to, na co by člověk mohl narazit mimo sebe při putování časoprostorem, nejděsivější pro člověka je sám člověk a to dalece před tím, než vůbec vesmírem cestovat začne.

15.10.2022 5 z 5


Stín z času Stín z času Howard Phillips Lovecraft

S boxem jsem začal někdy na konci července. Teď jsem dočetl 5. a poslední knihu.

Neuvěřitelné příběhy, kterým vdechla život neuvěřitelná fantazie. Každou z knih mám založenou na začátku svých nejoblíbenějších povídek. Určitě se ke knihám ještě někdy vrátím.

Prozatím však mohu vzpomínat na to, jak jsem začal v parných dnech prosvíceného července s hrobkou a končil ve večerních hodinách měsíce září v časech stínů, protože večer započal ukusovat z denního světla, a tak jsem nakonec četbu posunul na pozdější část dne a přivykl si ji vychutnávat o nocích.

Lituji, že se autor nedožil vyššího věku, můžeme jen domýšlet, do jakých dalekých světů by nás byl ještě vypravil. Snad jej po své smrti za titánského doprovodu koček uvítal na palubě kapitán Bílé lodi, která jej bezpečně dopravila do bezčasé říše netrpících a neumírajících, do skvostné říše Sona-Nyl.

13.09.2022 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Tohle je velké varování pro společnost.

Příběh, z kterého se čtenáři může zatočit hlava a udělat špatně.

23.08.2022 5 z 5


Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Moje první Bradburyho kniha, kterou jsem četl.

Musím říci, že tohle pro mě byl literární koncert. Bradburyho básnivý jazyk je velmi opojný a musím říci, že tohle je jeden z těch duševních pokrmů, které jsem si opravdu vychutnal. K faktu, proč dávám vysoké hodnocení, přispívá i to, že s poslední stránkou v zamračeném srpnovém odpoledni začalo drobně pršet a mě to donutilo se pořádně obléci. Člověk by řekl, že tak ukončil ne jedno léto, ale hned dvě.

Další, co musím pochválit je překlad Tomáše Hráchy. Po večerech pročítám spisy H. P. Lovecrafta a pokud má pozornost nebyla až příliš opojená hutnou poezií a fantazií, nevšiml jsem si u Pampeliškového vína chyb v textu. Ve spisech H. P. Lovecrafta však někdy narážím na opakování zájména "se" či ve slovech je někdy překlep - je vtištěno jiné písmeno na klávesnici blízké zamýšlenému, to někdy působí rušivě ale není to nic, co by ubíralo na kvalitě obsahu. Každopádně člověk může skrze Bradburyho ocenit i krásu samotného jazyka.

Těším se na další setkání s autorovým dílem.

22.08.2022 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Na H. P. Lovecrafta jsem všemožně narážel tak nějak po různu. Ať už to jsou filmoví Vetřelci / Prometheus nebo seriálový Stranger Things nebo například i herní série NieR, u níž jsem si povšiml, že by se tvůrce Yoko Taro snad mohl nechat Lovecraftem do jisté míry inspirovat. Hádám, že děl inspirovaných Lovecraftem v různých médiích bude však mnohem více. Škodou je, že se jeho povídek nechytil např. Netflix. Takové podání právě z pera bratří Dufferů by nemuselo být úplně k zahození...

Ke knize mohu říci, že každá z povídek má něco do sebe, každý si v tom najde to své dle vlastních chutí. Za sebe mohu jednoznačně doporučit. Nejvíce se mi líbily povídky se snovými světy.

Zakoupeno v rámci kompletu Sebraných spisů.

31.07.2022 5 z 5


Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga Carl Gustav Jung

Při četbě Jungových knih není možné, aby se člověk sám nad sebou nezamyslel. Člověk zná druhé do té míry, do jaké zná sám sebe a tento proces poznávání nemá konce.

Kniha byla čtivá, náročnější se mi jevil zejména závěr knihy, ale to mě netrápí, protože se jedná o četbu, ke které se jistě ještě v životě vrátím a věřím, že s větším kusem života za sebou, budu moci lépe porozumět i těmto částem knihy.

22.06.2022 5 z 5


Vybrané spisy C. G. Junga Vybrané spisy C. G. Junga Carl Gustav Jung

Pokud zamýšlíte, kde u C. G. Junga začít, je to právě tato kniha.

Zvlášť jsem hodnotil i Tavistocké přednášky, které jsou u nás vydány v knize pod názvem "Analytická psychologie: Její teorie a praxe", kterou jsem rovněž doporučoval pro úvod k Jungovi. Ale protože jsou v této knize v prvních dvou třetinách Tavistocké přednášky obsaženy, a protože k tomu navíc je v poslední třetině několik přednášek / prací a poslední dvě pasáže jsou vyňaty z úvodu do "Výboru z díla I - Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi", doporučuji jako vhodnou knihu pro začátek právě tuto.

Koupě knihy pro čtenáře, kteří výše zmíněné dva tituly již vlastní, nemohu doporučit.

26.01.2022 5 z 5


Analytická psychologie: Její teorie a praxe Analytická psychologie: Její teorie a praxe Carl Gustav Jung

Tuto knihu osobně mohu doporučit pro ty, co se o Junga začínají zajímat. V knize jsou sice pasáže, kde člověk bez znalostí určitých psychologických pojmů není schopen uchopit celistvý význam, ale po vychytání těchto menších "překážek" je možno objevit jednoho z nadčasových géniů v oboru. Líbí se mi, že tam, kde jsou zmínky o jiných knižních děl, z kterých se čerpá jsou řádně na ně uvedeny odkazy.

Závěr: Jednoznačně doporučuji.

29.08.2021 5 z 5


Rozhovory s C. G. Jungem Rozhovory s C. G. Jungem Carl Gustav Jung

Po dlouhé době od hodnocení doplňuji i komentář.

Tato knížka by se dala doporučit pro začátečníky, kteří se s C. G. Jungem setkávají poprvé. Nejedná se o nijak těžkou četbu a kniha neposkytne nijak velký vhled do jeho práce. Jedná se spíše o seznámení s Jungem jako člověkem skrze 20 rozhovorů, při nichž můžete objevovat vývoj a směr jeho myšlení.

01.08.2021 5 z 5


Sedm krátkých přednášek z fyziky Sedm krátkých přednášek z fyziky Carlo Rovelli

"O co v tý fyzice dnes ve zkratce vlastně jde?" Tato útlá knížka je pro tuto odpověď vhodná. Pokročilejším čtenářům bych však doporučil jiné knihy.

20.03.2021 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Musím znovu smeknout před autorem, jakožto mistrem pera / psacího stroje / počítačové mašiny. Dokáže psát o hrdých ženách se silnými charaktery, aniž by psal o feministkách. Ciri i Yen si tady dost zažijí, Ciri z hlediska psychické bolesti mnohem více, Bonhart musel ke konci zešílet vzteky, ale byl jsem rád, že byl tak vytrestán, přál jsem mu stejnou bolest, kterou způsoboval naši milované Ciri. Její příběh je inspirativní z hlediska, že i když člověk prožil / prožívá těžké chvíle, může ho to bolet, může nenávidět celý svět, ale zároveň může mít dost síly k tomu, aby ho to nezlomilo na duchu. Marigolda jsem v jisté části litoval a to tehdy, kdy opatroval tubus se svými poetickými poznatky jen proto, aby ho později prosťáčci zničili... Když to přeženu, ten moment jsem cítil zápach kouře Alexandrijské knihovny a bylo mi to opravdu líto, kdo ví co za všechny příběhy zůstaly nevyřčené, co nám bylo tak nevybíravým způsobem vzato. Snad tam někde žije další Vysogota, který Marigoldovo dílo dříve přečetl a může nám o něm skrz Sapkowského pero povyprávět, neb nadcházející loučení při posledních řádcích poslední knihy bude těžké...

21.01.2020 5 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Neuvěřitelné, jak Sapkowski dokáže psát tak jednoduše a srozumitelně, že postavy a děj je natolik zajímavý, že jen stěží lze odložit knihu před spánkem.

Podle mého subjektivního literárního cítění a mé skromné fantazie by za nej-epičtější filmový moment mohla část z Potkany. Konkrétně část odehrávající se v průběhu předávání darů Ciry. Tento atmosférický okamžik umocňuje životní neštěstí provázející každého jednotlivce z party vyhnanců vytržených z jejich dříve jakžtakž poklidného života.

07.04.2019 5 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Úvod ságy jako víno. Prožíváme smutná i veselá období lvíčete z Cintry, Geralta, Yennefer, Triss, Marigolda, Yarpena a do toho řadu dalších lidí i nelidí. Na pozadí se začíná pomalu ale jistě odehrávat nebezpečná partie.

20.03.2019 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Obě povídkové knížky jsou povinností před ságou. Epilog z knihy si nechávám na konec.

20.03.2019 5 z 5


Bušidó: Cesta samuraje Bušidó: Cesta samuraje Taira Šigesuke

Špatnost v lidském chování je vnitřní přirozeností člověka a nezmění se ze dne na den či po přečtení knížek, které jsou nám k dispozici. Důkaz mého argumentu tkví v historii.

Ale bylo by hloupé utopit se v domněnce, že lidské temné kouty jsou vždy tak temné a tím pádem, že člověk je svázán v prutech nekalostí, které nepovolí. Lékem na tato nestabilní rozpoložení člověka je náš vlastní přístup, tudíž každému poklonu, kdo upřímně začíná u sebe.

22.01.2018 4 z 5


Krutá kniha aforismů s lehkými úvahami o těžkém životě Krutá kniha aforismů s lehkými úvahami o těžkém životě François de La Rochefoucauld

Zdá se mi, že aby člověk dokázal vykreslit lidské povahy s takovou pádnou ostrostí, s níž se setkáváme u této knihy, musel autor porozumět svým vlastním chybám a slabostem, konec konců v postavení moralisty nebýt tohoto rozjímání, bylo by jeho dílo pokrytectvím.

22.01.2018 5 z 5


Ohnivá brána Ohnivá brána Steven Pressfield

Kniha, která si zasluhuje být čtena. Militaristický stát pěstující člověka dle zákonů Lykurgových, jenž si mohl odpočinout jen ve válce. Sparta, jakožto stát bez rozvoje kulturního umění (narozdíl od Athén) s tehdy nebývalou úctou k ženě jakožto matkou svobody a nositelkou budoucnosti. Stát postaven na válčení a tvrdých pravidlech, jehož král poslal sám sebe i své věrné na cestu sebeobětování, aby alespoň pozdržel vojska Perské říše, které měly za úkol zničit ideu svobody.

22.01.2018 5 z 5


Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Ani zub času se nedokázal za tu dobu podepsat na Antoniovém dílu. Podobně jako aforismy od François de La Rochefoucauld-a.

"Nesuď o věcech tak, jak je posuzuje ten, kdo ti ubližuje, nebo jak on by rád, abys je posuzoval, nýbrž hleď na ně tak, jak podle pravdy jsou!"

"Věci samy se ani trochu nedotýkají tvé duše, ani nemají k duši přístup, ani nemohou duši změnit nebo jí pohnout. Jen ona sama se přeměňuje a pohybuje a věci kolem sebe odhaduje měřítkem soudu o své vlastní ceně."

22.01.2018 5 z 5


Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Výborná kniha mohu jen doporučit.

07.12.2017 5 z 5