thesis thesis komentáře u knih

☰ menu

Paříž: Katakomby Paříž: Katakomby Jeremy Bates

Dobrý den, dal jsem si nějaký čas, abych knížku nehodnotil hned, po dočtení. Též jsem se vyvaroval přečíst si předešlé komentáře, abych se nenechal ovlivňovat.

Už samotný název série : Nejzajímavější místa světa je poněkud nejapný. Nejzajímavější mohou připadat nějakému 105 ti letému bačovi z Vysokých Tater, ovšem za předpokladu, že nesloužil u Wehrmachtu.
V porovnání s knihou o posledním místě odpočinku přepracovaných Japonců, lese Aokigahara, je Paříž byla o vlas lepší. Ten vlas je hodně, hodně tenký. Jestliže bych se měl řídit filmovým hodnocení filmovým hodnocením IMDb, Lesem sebevrahů bych se dostal do záporných hodnot a to jaksi nelze.
Hodně smutné je, že na tom kvantu stránek jsou autorovi postavy ploché až běda. A to by bylo možná ještě to nejmenší zlo. Děj je při vypětí všech sil stravitelný, dokud autorovi neprdne v bedně, velmi prosím, promiňte mi ten expresivní výraz. Ono dá dost práce vymyslet tlupy německých důstojníků, kteří se ukrývají v katakombách. Spisovatel by si měl přečíst něco málo z dějin poválečné Evropy a juknout, kudy vedla demarkační čára. Navíc národ jedněch z těch největších kolaborantů by si z důstojníků ať už Wehrmachtu nebo SS stěží dělal ozdoby na lampách, ale dost už historie.
Uřezávat části obličejů, souboje na stehenní kosti, proboha. O Stephenu Kingovi je známo, že na dlouhá propadl kokainu, na tvorbě to nebylo znát ani v nejmenším. A co Jeremy Bates.....

Mrknu na hvězdy. „Hezké“ 4,4,5,5 hvězdiček atd. takže se mohu ztotožnit jen s Nikolou99 a jejími tvrdými slovy = odpad. Zůstanu u svého oblíbeného IMDb, kde se odpad nepíše. Odpad je formou hodnocení českého lehce pirátského Uložto. Vzhledem k tomu, že žiji na střídačku V USA a Kanadě, nechápu, že Uložto ještě existuje.
Ale to je jiný příběh.

Jak jsem o pár řádků nastínil, měl jsem možnost koupil všechny „díla“ Batese a čtyř a pětihvezdičkáři se mají nač těšit....... Nikola99 nejspíš ne. Pokud neodolá a bichle si koupí. Víc už ani slovo.

Závěr - ano, byl to horor, ale z čtenářova hlediska. Knížky nenechávám stranou dokud je nedočtu jsem masochista. Obzvláště v případě Jeremy Batese.

12.01.2018 1 z 5


Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Na rozdíl od kolegů jsem zklamán. Mám úplně všechny knihy Hieronymusem (Harry) Boschem a hodně mi tam toho na rozdíl od ostatních románů chybí. Všiml jsem si, že pro některé to byla první kniha a tak nemají absolutně žádné srovnání.
V prvních cca 10 - 13 knihách byl probrán i život Harryho, když dorazil z práce. Nyní, jsem na str.108, zatím se jedná o takové pouhé klasické vyšetřování, které je absolutně odličtěno.
Dřív si mohl čtenář přečíst pro někoho jistě nudné vyprávění, kdy Harry, aby unikl posttraumatickému stresu z války ve Vietnamu, dělal tunelové krysu. Trpí těžkou nespavostí a tak to řeší tím, že se zlíská jako Dán, ráno stojí před skříní a vybírá si z více či méně ušpiněných kravat a obleků.
Krásně je popsán výhled z jeho domu, který stojí na pilonech a odkud má fantastický výhled. To vše chybí. Connelly za ta léta kdy o Bochovi píše, změnil styl a já nejsem spokojený.
Na Slovensku vyšla další kniha Druhá strana a tak doufám, že bude lepší.

Prostě od doby, co přešel na oddělení nevyřešených případů se romány změnily. Zlaté časy (!!!!) na Hollywoodském oddělení, kam se policisté spolu se spurnými detektivy dávali za trest.

26.06.2016 4 z 5