Tewi Tewi komentáře u knih

☰ menu

Jeden rok Jeden rok Eleanor Corvin (p)

Tak tohle jsem opravdu nečekala. Knihu jsem si koupila jen proto, že jsou v ní moje oblíbené smrtky. Neměla jsem od ní ani žádná velká očekávání. Ale tohle.... to je DOKONALOST

Ema je krásně sarkastická pesimistka, která se vyrovná kdejakému jedinci s chromozomem XY. Žádné porušování pravidel ji není cizí a smrťáckou radu má taky docela na háku.
Eskar je netypicky typický alfa samec, ale mě osobně se líbilo, že se objevily i situace, kde byl tak vykolejen ze své rutiny, až to působilo roztomile.
Nejvíc plusových bodů odemě dostává dvorní nas*rač Lucien hned s Erikem za zády :D

Kniha na mě působila takovým Vampire Academy pocitem, akorát s tím rozdílem, že tahle mě, narozdíl od VA, opravdu bavila. Rozdělení smrťáků mi přišlo zajímavé a originální. Emyným schopnostem jsem ze začátku moc důvěry nedávala, ale nakonec se ukázalo, že tohle spojení dokonale funguje.

Výborná kniha. Těším se na další autorčinu tvorbu

11.11.2022 5 z 5


Skandál v Belgrávii (2. část) Skandál v Belgrávii (2. část) Mark Gatiss

Čekání na tenhle díl se opravdu vyplatilo. Sherlock a Irene opět poměří své síly na poli intelektu. Ovšem pro Irene je to předem prohraný boj, protože nachází zradu tam, kde ji nečekala - ve svém srdci.

Za mě jednoznačně nejlepší díl

29.08.2022 5 z 5


Případ mrtvého redaktora Případ mrtvého redaktora Josh Lanyon

Příjemná a vtipná oddechovka.
Hlavní protagonisté tvoří dokonalý pár. Christopher (Kit) je tak trochu královna dramatu, co si uvědomuje že už asi není nejmladší a jehož spisovatelská kariéra je mírně řečeno na ústupu (Prostě příběhy o seniorkách vyšetřujících vraždy a jejich nadržených kocourech už jsou pasé :D ), a své obavy vyjadřuje kousavým humorem a záchavty nekontrolovatelného mluvení. JX je lehce tajemný bestsellerový autor detektivek, bývalý policista, a s Kitem má nějakou tu společnou historii.
A když se tihle dva po letech setkají na spisovatelské konferenci, na níž se shodou okolností pohybuje i vrah, dostanete příběh plný humoru, emocí, tajemství a i nějaký ten vyhrocený moment.

Přečteno za 5 hodin. Vřele doporučuji a doufám že u nás brzy vyjde další díl

12.08.2022 5 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Ne... prostě NE. Filmy na Netflixu jsou skvělé, ale ty knihy... řekněme že něco takhle blbého a infantilního jsem už dloooouho nečetla. Beru na vědomí, že nejsem úplně cílovka, ale znám mnoho takových knih, které jsou mnohem čtivější, napínavější a přitom neřeší nic jiného, než strasti puberťáků. Lara Jean je protivná ufňukaná slepice, Peter je štěně v lidský podobě, co za Larou neustále běhá a vrtí ocáskem a o Margot s Joshem je škoda mluvit... jediné dvě postavy, díky kterým jsem to peklo dočetla do konce byly Chris a Kitty. :/

19.01.2022 odpad!


Caraval Caraval Stephanie Garber

Tak jsem se konečně dostala ke Caravalu a hned na úvod musím říct, že mě malinko vyvedlo z míry hodnocení. Caraval sebou přináší kouzla, přeludy ale asi nejvíce lži. A čtenář je na to varován hned na začátku knihy.A právě to mě na tom asi bavilo nejvíce, sledovat, jak se lži pomalu mění v krutou pravdu jak si s těmy klamy naloží Scar. Svět působí jako by se v něm konal boj mezi snem, noční můrou a realitou. To už samo o sobě na mě působí kouzelně, takže nepotřebuju vyhledávat kouzla nikde jinde.

Často se setkávám s názorem, že je kniha podobná Nočnímu cirkusu. Dovolím si nesouhlasit. Noční cirkus jsem četla (teda alespoň jsem se pokoušela, opravdu) a poté co jsem během 120 stránek 6x zabředla do lehce komatózního stavu, jaká to byla nuda, Caraval se s tím nedá vůbec srovnat. Za 2 dny jsem měla dočteno.

Spousta lidí si stěžuje, že hlavní hrdinka je na proplesknutí a já jim dávám za pravdu. Ale buďme upřímní, to je v YA (někdy i v NA) většina hrdinek (ehm ehm Feyre ehm ehm - konec záchvatu). Navíc je jí sedmnáct let a já v sedmnácti.... mno radši obraťme list :D Palec nahoru odemě dostává postava Aiko, Legendy ale také Juliana, protože co si budeme, ten alespoň trochu žehlil situace, které hlavní hrdinka svou "inteligencí" a "správnými" rozhodnutími způsobila.

Od knihy jsem neočekávala nic, ale dostala jsem příběh s obrovským potenciálem, kterým mě autorka navnadila na další pokračování.

05.10.2021 4 z 5


Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Sabine Schoder

Knížka od které jsem neočekávala téměř nic, ale dostala jsem od ní mnoho. Žánrově bych ji přiřadila spíše už k heavy contemporary. Přináší spoustu námětů k zamyšlení. Má skvělý uvěřitelný příběh a sympatické hlavní hrdiny. Humor je někdy černější než Viktoriino oblečení. A konec je opravdu nervy drásající. A těm, kteří se bojí, že by to bylo až moc depresivní, vzkazuji: "Nebojte je tam i štěně." :D Knihu vřele doporučuji. ;)

27.07.2021 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Krásná, odpočinková, duchařská záležitost. Miluju tajuplnou a temnou atmosféru a chlad prostupující klíčovými dírkami. A ještě to ticho, kdy se člověk bojí promluvit. Přesně takhle na mě působilo Tajemství sídla Craven Manor. Čekala jsem sice původně nějaký krev prýštící, šoky házející bengál, ale nic takového se nakonec nekonalo. A jsem za to upřímně ráda, protože takhle to bylo naprosto dokonalé. ♥

01.11.2020 5 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

(SPOILER) Nebylo to špatné, ale bohužel logika zde dostala zabrat. Objevilo se zde několik detailů, které naprosto protiřečili dílům předchozím. Například Olšový král Severin sice měl v předchozích knihách na svém dvoře dvojčata, ale byly to kluk a holka a pokud si dobře vzpomínám, tak projevoval své sympatie více mužskému pohlaví- najednou jsou z obou dvojčat holky a jedno z nich má za manželku. Dále mě zarazila sex scéna, která je vylíčena tak, že Jude je ještě panna a přitom ve druhém díle jsme se dočkali opravdu žhavé intimní chvilky mezi Cardanem a Jude a pochybuju že vedle sebe jen nevinně leželi.

Naopak co se mi od předchozích dílů líbilo, byla absence idiotského výrazu skřítčice- namísto toho byly použity výrazy jako goblin, karkulinka atd.

Jinak samotný svět krutých víl byl úchvatný, Cardan jako vždy neodolatelný (škoda že scén s ním bylo tak málo) a Jude prostě byla stará dobrá pletichářská královna/špionka. Celkově tedy hodnotím kladně, ale bohužel za ty nelogické kopance si plný počet nezaslouží.

30.07.2020 2 z 5


Líbání zakázáno 3 Líbání zakázáno 3 Nači Júki

Hodnotím celou sérii. Dvě hvězdy strhávám za Mňoukáčka, Osmáka Vlčinu a stupidní oneshot z prvního dílu. Jinak se jedná o příjemnou, roztomile naivní shoujo mangu, která svým obsahem nenadchne, ovšem na druhou stranu ani neurazí.

06.06.2020 3 z 5


Anglický hrdina Anglický hrdina Suzanne Enoch

Jednoznačně nejlepší díl. Robert byl záhada už v prvním díle a já opravdu toužila dozvědět se o něm víc. Nakonec pro něj Enoch vytvořila historii, která mi dokázala přivodit husí kůži. Dočkali jsme se jak pochmurné atmosféry, tak i slunečných momentů, akce a lehce detektivní zápletky, která i přestože byl pachatel znám od začátku, vás dokonale vtáhne do děje. Dokonalé zakončení série a navíc se spoustou postav, které jsem si oblíbila z předchozích dílů. Za mě 5* nejen za Anglického hrdinu, ale i za celou sérii Lessons in Love.

30.05.2020 5 z 5


Londýnský prostopášník Londýnský prostopášník Suzanne Enoch

(SPOILER) !!!SPOILER!!!

Opět výborné! Sice Evelyn není tak itnrikářská a ostrá jako byla Georgiana, ale Michael byl prostě jedinečná osobnost. Znovu jsem si potvrdila, že Enoch umí vytvořit dokonalý příběh v barvitém prostředí, emocionálně vypjatou zápletku a sympatické postavy. Já osobně jsem si část ve sklepě dokonale užívala a neměla jsem potřebu pátrat po nějakých nelogických nesrovnalostech. Prostě skvělá odpočinková četba.

Ukázka:
„Co to má znamenat?“ ozval se ženský hlas a dovnitř nakoukla hospodyně. „Pane na nebi, opatruj nás,“ vyjekla, jakmile ho spatřila.
Díky bohu! „Okamžitě mi přineste sekeru nebo pilku,“ nařídil a blížil se k ní. Musí se odsud dostat dřív, než si děti uvědomí, co se děje, a oznámí to Evelyně nebo chlapci, kterému dala pistoli.
„Co tady děláte, pane?“ zeptala se a podívala se na matraci a knihy vyrovnané u stěny.
„Jsem uvězněný,“ vyštěkl. „Nemám klíčky od pout, takže potřebuji sekeru. Pospěšte si prosím.“
„Dumala jsem, proč sem děti pořád tajně chodí. Napadlo mě, že tady třeba schovaly toulavého psa. Proboha, ony sem zavřely šlechtice.“
„Panebože, paní… hospodyně, doneste…“
„Nathamová, pane,“ přerušila ho. „Nathamová. Už čtyři roky. Slyšela jsem, jak si špitají, že chcete sirotčinec prodat. Jestli je to pravda, přišla bych o práci.“
„To můžeme probrat později. Když mě vysvobodíte, zasloužíte si odměnu. Dojděte…“
„Hmm. Myslím, že si nejdříve promluvím se slečnou Ruddickovou. Jestli se nepletu, taky tady byla. V posledních dnech se máme moc hezky a taky mi zvýšila plat. Je moc hodná.“
„Ano, je báječná. Teď…“
„Přeji hezký den, pane,“ skočila mu do řeči, načež zabouchla a zamkla. Když stoupala po schodech, dolehl k němu její chraplavý smích.

z toho pro mě plyne ponaučení: Kdybych někdy náhodou v budoucnu měla nějaké podřízené, budu se snažit naučit alespoň jejich jména, protože nikdy nevíte, kdy se to může hodit. :D

26.05.2020 5 z 5


Pokořený svůdce Pokořený svůdce Suzanne Enoch

!! Může obsahovat spoiler!!
K téhle knížce jsem přistupovala s maximální nedůvěrou. Odrazoval mě jak název, tak i přebal. Čekala jsem nějaké hloupě přeslazené, lehké čtivo, s naivními hrdiny, idiotskými dialogy a degradaci něžného pohlaví. A víte co? Nic takového se nekonalo!

Místo toho se mi do rukou dostal kvalitní historický román, plný sympatických a inteligentních hrdinů, komických situací a opravdu mnohdy oduševnělých dialogů. Georgiana je mladá dáma, které od jistého incidentu dělá problém důvěřovat mužům. Ale rozhodně nesedí s rukama v klíně a nečeká, že se věci nějak časem sami urovnají. Rozhodne se jednat a onomu dotyčnému uštědřit lekci správného chování k ženám. Ani Tristan to zrovna nemá jednoduché a snaží se zapomenout na Georgianu, kterou tak ponížil. Ta mu to dělá těžší v tom, že když na sebe náhodou narazí při společenských akcích, obvykle z nich vyjde s menší újmou na zdraví.

Obravdu PERFEKTNÍ historická romance, kterou máte přečtenou za pár hodin, protože takový příběh se zkrátka čte sám.

24.05.2020 5 z 5


Napůl ztracený Napůl ztracený Sally Green

!!!POZOR! Může obsahovat spoiler!!!

Konečně jsem dočetla i poslední díl. A souhlasím s názorem, že Sally vytvořila neskutečně krutý svět, plný kouzel, překypující emocemi a kontrastem. Co všichni považují za dobré a čisté, může být prohnilé až do základů, ale také naopak - i zdánlivě zkažení, v sobě mohou ukrývat touhu po míru a rovnoprávnosti. Jenže zde vyvstává otázka, kdo bude tím, kdo nastolí rovnováhu Černých a Bílých čarodějnic?

Nathan je skvělým prostředkem k podrobení obou skupin. Jako poloviční kód stoprocentně nezapadá ani do jedné skupiny, a přesto má v sobě něco z obou. Spousta lidí ho považuje spíše za věc než za lidskou bytost, ale najdou se i tací, kteří by pro něj zemřeli. Jeho příběh se odvíjí na neustále se měnící křivce. Po okamžicích radosti a štěstí, vždy přijde strmý pád, který narušuje už tak pochmurnou a zmatenou mysl hlavního hrdiny. Neustále jsme svědky toho, jak jedná impulsivně až se sebezničujícími sklony a když konečně najde někoho, kdo by mohl jeho stav zlepšit. dlouho to nevydrží. Jeho osbnost se pohybuje od napůl zlého- s původně dobrými úmysly- , k napůl divokému-snažícího se zoufale k někomu upnout - až k napůl ztracenému, který nalezne svůj vlastní způsob, jak se vyprostit ze změti nepříjemných a bolestných událostí krutého světa.

Podle mě je tato série jedna z nejlepších počinů YA a rozhodně stojí za pozornost čtenářů, a nejen těch teenage. Krásný procítěný příběh, který je schopný vám zlomit srdce a vy ho budete nenávidět i milovat zároveň.

17.05.2020 5 z 5


Jezerní básníci Jezerní básníci Samuel Taylor Coleridge

Básně Coleridge mi sedly více. U Wordswortha mě oslovila jen Lucy Grayová. Celkově hodnotím jako průměr.

02.05.2020 3 z 5


Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

Tak i tentokrát nám Mary předvedla, že je zdatná vypravěčka. A opravdu musím říct, že mě její styl velice baví.

Příběhy má důkladně předem promyšlené a nemá potřebu vytvářet situace za pochodu jako Sarah Maas. Také je poznat, že narozdíl od Kronik, má zlodějská série mnohem propracovanější bojové scény a samotnou bojovou strategii. Dvojice je opět pár sympatických mladých lidí, ovšem nejsou to žádní třasořitkové co po večerech brečí v koutě (tedy alespoň většinou). Prostředí Ďáblova chřtánu je podkresleno složitou Bellengerovskou historií a samotná rodina má co dělat aby dostála věhlasu svých předků. Záporák je tentokrát opravdu podlý a ukrutný tvor, ale naštěstí hlavní hrdinka ví jak se mu dostat pod kůži.

Za mě rozhodně plný počet. Skvělé zakončení série ;)

08.03.2020 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Tenhle literární počin by mohl být dokonalý. Kdyby ovšem neměl jednu fatální chybu: Ukecanost. A to tak velkou, že když jsem zkusila přečíst jednu větu ze začátku stránky a pak až poslední větu na té samé stránce, vůbec o nic jsem nepřišla. Jiank nemůžu mu ovšem upřít místy zajímavý a někdy trochu komplikovaný děj, krásně ponurou atmosféru a tak barvité popisy krajiny, že člověku se zdá, jakoby po celou dobu společně s hrdiny rejdil po skotských blatech. Takhle ovšem nemůžu jinak a hodnotím jen jako průměr. A ještě jednu poznámku si neodpustím: Myslím že asi nejsem jediná komu ani jeden z hlavních hrdinů nepřirostl k srdci. :D

02.03.2020 3 z 5


Zrada vítězů Zrada vítězů Marie Rutkoski

Výborné!
Sice ne tak jako první díl, ale stejně mě i toto pokračování dokázalo oslovit. Vracíme se do světa politických her a intrik, vojenských strategií, lásky, sebeobětování, lží a samozřejmě také zrady. Ale zrada má mnoho podob a o tom se musí přesvědčit nejen Kestrel a Arin, ale i jejich nejbližší. Při čtení jsem si připadala, jako kdybych skládala nějakou složitou skládačku. dílky do sebe zapadaly, ale někdy mi trvalo trochu dýl než jsem přišla na to, z jaké strany je mám vložit.

Každopádně jsem si tento díl užila a trochu mě zaskočila ta průměrná a podprůměrná hodnocení. Podle mě patří tato série rozhodně k těm lepším dílům svého žánru a já už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

09.02.2020 5 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Neskutečné!! Impozantní!! Epické!!
Takovou knižní bitvu jsem neviděla od bitvy o Středozem. Je mi jedno kolik z ní autorka použila nápadů. Prostě to fungovalo. A fungovalo to skvěle!

V knize jsem nenalezla jediné hluché místo (a jak sem se snažila). Dokonce mi nevadily ani pasáže s postavami, které zrovna nepatří mezi mé oblíbence. Všichni dostali prostor se vyjádřit, zapojit se a utvořit si vlastní osud. Tedy samozřejmě kromě těch, kteří se konce nedožili, ale i přesto jim budiž dík za jejich přítomnost v příběhu. Kniha má pár drobných chybiček (a teď vyjímečně nemluvím o těch pravopisných), ale všechny blednou a mizí, když se člověk do příběhu plně ponoří.

Zkrátka a jednoduše bravurní zakončení skvělého příběhu a já už jen musím vymyslet, co teď budu dělat se svým životem :D

14.08.2019 5 z 5


Mortina a přízračný kamarád Mortina a přízračný kamarád Barbara Cantini

Nádherné, skvělé, jedinečné. Miluju všechny díly. Ta ilustrace je neuvěřitelně detailní. Teď už jen doufat že Barbara Cantini vydá co nejdříve další díl a ten se bleskurychle objeví i na českém trhu :)

30.04.2019 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Nebudu zapírat. Na tuhle knížku jsem se těšila od doby, kdy jsem se dozvěděla že u nás vyjde. O to větší bylo moje překvapení když byla součástí balíčku na Humbooku.... Když už jsem jí měla doma zmocnila se mě obava, že možná místo nadšení budu zklamaná. Přece jen příběhů s vílami je dnes již nespočet a to nejen zásluhou SM.


Od Holly Black jsem doposud četla jen Nejtemnější část lesa. Svět víl byl fajn, ale příběh nepatřil mezi ty, ze kterých bych skákala radostí. Proto jsem měla strach začít se čtením Krutého prince. Přesto jsem se k tomu konečně odhodlala.


Rozjezd byl poněkud pomalejší. Přes ten autorky styl typu: Sedím. Vzdychnu. Mlčím. jsem se přenesla překvapivě snadno. Princátko se ze začátku tvářilo sice jako sadista, ale zároveň i tak že neumí do pěti napočítat aniž by si kapánek přihnulo.
Pak ovšem děj začal nabírat tempo. objevilo se pár překvapivých momentů, a než jsem se nadála, byla jsem na konci knížky. Cardan je naprosto dokonalým příkladem tragikomické postavy. Takový malý koťátko, co občas vytáhne svůj ocásek (doslova). Nejlepší proslovy vede v době kdy má naváto. Jude je taková ambiciózní mrcha, která Cardana nemůže ani vystát. Je tu spousta urážek, ponižování a alkoholu. Ale buďme upřímní: Pořád je to lepší lovestory než ve Stmívání.

Rozhodně se těším na další díl :D

22.03.2019 5 z 5