Terusha003 Terusha003 komentáře u knih

☰ menu

Ibka Ibka Petra Braunová

Mě se knížka líbila, i když je pravda, že část, která se zabývala dětstvím byla lepší. Každopádně to chtělo velkou odvahu napsat v podstatě autobiografický román. Určitě stojí za přečtení, ale nejspíš to nebude kniha pro každého.

12.04.2024 3 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Setkáváme se se s již známými postavami, ale přibývají další nové. Poválečný optimismus vyprchává a nastávají těžké časy. Druhý díl mi přišel ještě o něco lepší než první. Chvílemi mě mrazilo a nemohla jsem se od četby odtrhnout. Snad bude třetí díl stejně dobrý jako předchozí dvě knihy. Já určitě Sudetský dům doporučuji, i když se nečte zrovna lehce.

18.03.2024 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Konečně jsem knihu přečetla. Není to zrovna příběh oplývající nějakými hlubokými filosofickými myšlenkami, ale je to prostě jednoduché oddychové čtení. Místy mi přišel příběh trochu zdlouhavý, ale nebylo to tak hrozné. Určitě si své čtenáře najde.

09.03.2024 3 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Před četbou jsem měla jakési mlhavé povědomí o osudech Řeků, ale nic velkého. Příběh dvou děvčat, které se řízením osudu dostávají do Československa, stávají se v podstatě sestrami a musí se naučit žít v cizím prostředí. Sledujeme běh jejich životů v podstatě až do stáří, ale jejich přátelství přetrvává.

29.02.2024 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Knihu jsem si přečetla na základě několika doporučení. Nejsem fanoušek fantasy, takže jsem byla dost skeptická. Nakonec jsem byla mile překvapená. Prostředí knihovny, různé možnosti kam mohl teoreticky směřovat Nořin život. Kdo z nás nikdy nepřemýšlel o tom, co by bylo kdyby? Kdo nikdy nepochyboval sám o sobě a o svých rozhodnutích. Tahle tematika je mi osobně dost blízká, takže za mě plný počet.

29.02.2024 5 z 5


Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Knihu jsem četla hodně dlouho, nedokázala jsem se začíst a knihu jsem často odkládala. Nakonec jsem ji přelouskala. Za mě průměr, ale to je věc názoru.

29.02.2024 2 z 5


Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Na autora a jeho dílo jsem slyšela samé dobré ohlasy, takže když jsem měla možnost přečíst si jeho knihu, neváhala jsem. Jedná se zhruba o mého vrstevníka, takže jsem byla zvědavá. Kniha nebyla špatná, v některých ohledech jsem s Eddym i soucítila, ale přesto mi dalo dost práci knihu dočíst.

29.02.2024 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Mornštajnová patří mezi mé oblíbené autorky. Skvělá byla Hana, Slepá mapa i Hotýlek. V závěsu pak Tiché roky. Nejméně mě oslovil Listopád. Co se týče Lesu v domě mě při čtení přepadly dost stísněné pocity. Bohužel, to, o čem kniha je, jsem se trochu nedopatřením dozvěděla ještě před jejím přečtení, ale nic to neubralo na hrůznosti příběhu. Ani si nechci představit, kolik takových dětí a rodin žije mezi námi.

29.02.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Pro mě o řád lepší než Prameny Vltavy. Je jenom dobře, že se v literatuře připomínají temné stránky historie. Sice to bolí, ale myslím, že je to potřeba.

29.02.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Nina Špitálníková a tematika KLDR tentokrát v románové podobě, navíc založené na skutečné podobě. Mrazivý příběh. Nebylo by fér hlavní protagonistku odsuzovat,nevíme totiž, jak bychom se na jejím místě chovali my.

29.02.2024 3 z 5


Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Mrazí mě v zádech, když si uvědomím, že Věrka, její rodina i další lidé skutečně žili a co všechno museli prožít. Kolik takových děvčátek asi žilo a dnes je jejich osud neznámý?

29.02.2024 5 z 5


Zítra přijde Olah Zítra přijde Olah Martin Sichinger

Příběh z mě dobře známého města. Sice ani zdaleka nejsem pamětník popisovaných časů, ale jsem ráda, že jsem knížku četla. Pro lidi, kteří žili v té době a ke všemu ve Vimperku, se jedná o návrat do jejich mladých časů, do známých míst a o vzpomínku na lidi, které znali a už tady nejsou.

29.02.2024 4 z 5


Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Nejsem zrovna cílová věková skupina, ale knížku jsem si přečetla s chutí. Pro školáky fajn čtení a hlavně dobrá, alespoň částečná osvěta ohledně Pás.

29.02.2024 5 z 5


Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Další rodinná sága, ale něco mi tady chybělo. Některé popisy mi přišly příliš zdlouhavé.

29.02.2024 3 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Velice zajímavý příběh. Kniha mě chytila za srdce. Myslím, že tento příběh mi v hlavě zůstane dlouho. Je to jedna z knih z poslední doby, kterou se vyplatí si přečíst.

29.02.2024 5 z 5


Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Nevím, jestli je dobře, že jsem jako první viděla filmovou adaptaci a až na jejím základě jsem se dostala ke knize. Jako plus bych hodnotila prostředí mého domovského kraje, ne úplně typická a známá tematika kopáčů vltavínů.

29.02.2024 2 z 5


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Moje druhá kniha od S. Wilkové. Zaujala mě stejně, nebo možná o něco více než Až uvidíš moře. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a s napětím jsem čekala, jak vše dopadne. Jedna z největších knih, kterou jsem v poslední době četla.

29.02.2024 5 z 5


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Knih na podobné téma jistě existuje více, ale četla se dobře.

29.02.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Knihu bych určitě doporučila. Trochu mi ale vadilo, že jsem z příběhu cítila trochu smutek a beznaděj, ale to jenom můj pocit. Suma sumárum, kniha stojí za přečtení, takže neprohoupíte, pokud jí věnujete svůj čas.

29.02.2024 5 z 5


Nebe, peklo, ráj Nebe, peklo, ráj Zdena Salivarová

Salivarovou mám jako autorku moc ráda. Možná ještě více než Škvoreckého. Na Honzlovou Nebe, peklo, ráj nemá, ale i tak je to čtivá kniha. Podle mě je nejlepší povídka Nebe, peklo, ráj

27.06.2017 5 z 5