terkabed terkabed komentáře u knih

☰ menu

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Že začátku to vypadalo nadějně, ale tak od 50 stránky nuda. Musela jsem se nutit do čtení. Za mě velké zklamání, na Suzanne Collins jsem měla vyšší očekávání.

16.09.2021 2 z 5


Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Neokážu nesrovnávat se seriálem, protože jsem ho viděla jak první. Musím říct, že bez seriálu bych se asi ke knize nedostala, protože jednoduše tenhle žánr nečtu. Červená knihovna mě vůbec, ale vůbec nebere, nemám ráda ani čistě romantické knihy.
Seriál je natočen hodně poutavě, což se o knížce moc říct nedá. Zároveň mi chybělo to, že se kniha soustředila čistě jen na Daphne a Simona. Ano, v seriálu to byla hlavní příběhová linka, ale zároveň tam bylo několik vedlejších, To v knížce nebylo. Chyběla mi postava královny.
Strašně mi vadil překlad sexuálních scén. Chápu, že napsat a přeložit takovou scénu je těžké, ale nemuselo by to vypadat jako z učebnice biologie.

24.03.2021 3 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Miluju tuhle sérii. Skvělé zakončení, nemohla jsem se odtrhnout od čtení, potřebovala jsem vědět jak to bude pokračovat a jak to skončí.
Svět je dokonale zpracovaný, což se o všech kniháxh podobného typu říct moc nedá.

24.03.2021 5 z 5


Řetěz ze zlata Řetěz ze zlata Cassandra Clare (p)

Skvělá knížka. Miluju tenhle svět a způsob, jakým ho Clare vykresluje. Přečteno za pár dní, kdybych neměla školu, tak i za jeden. Chvíli jsem měla problém zorientovat se ve jménech a rodokmenech. (A to jsem četla všechny ostatní knížky od autorky).
Našla jsem třeba dvě věty, které v českém překladu moc nedávali smysl. Taky jsem si občas všimla chyb v úpravě textu.
Příběh byl ale skvělý, začetlo se i do něj líp než v případě Královny povětří a temnoty. Narážky na Pekelné stroje jsem hodně ocenil.
Hodně mi to přišlo jako jedna velká fanfiction na další generaci ze série Pekelných strojů. Ale hodně povedená fanfiction. Klaním se před autorkou, s každou další knížkou mě víc a víc udivuje svým psacím talentem.

12.03.2021 5 z 5


Tiny Pretty Things Tiny Pretty Things Dhonielle Clayton

Je škoda, že tohle nevyšlo dříve kdy jsem na podobných YA ujížděla. I když nevím jestli kniha je čistě YA, spíše někde na pomezí dospělácké a YA. Kniha otvírá hodně temná témata jako jsou porucha příjmu potravy, přehnané soupeření, šikana atd. Knížka je docela drsná a hrubá. Od knížky z baletní školy jsem čekala něco jemnějšího, ale hrubost knihy je pozitivní překvapení. Těším se na další díl a na seriál.

03.03.2021


Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Nápad a námět hezký. Zpracování taky ušlo, akorát svět mi nepřišel moc zpracovaný, dalo by se z toho vytěžit víc. Trvalo mi, než jsem se do knížky začetla a i když už jsem byla v půlce knihy, neměla jsem potřebu číst co nejdřív dál, abych zjistila jak bude příběh pokračovat. Vraha jsem odhadla už na začátku, takže odhalení pro mě nebylo moc velkým překvapením. Za mě průměrné YA fantasy. Příběh a prostředí má potenciál ale osobně si myslím, že by z něho šlo vytřískat víc.

19.01.2021 2 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Moje první setkání s autorkou. Českou prózu obecně moc nečtu, občas se najdou výjimky jako Hana třeba. Kniha mě zaujala ústředním tématem sběru bylin. Hodně jsem se na ní těšila, ale nějak nevím. Nejspíš mi moc nesedla. Líbil se mi jazyk autorky, krásně bylo vykresleno i prostředí a sběr bylin. Jen příběh sám o sobě se strašně táhl a občas jsem se musela nutit do čtení. Nevím jestli dám šanci i dalším knížkám autorky, stále váhám, protože po jazykové stránce je to krásná kniha, příběh ale byl zdlouhavý.

04.01.2021 2 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Kniha se skvělou atmosférou, nemohla jsem se odtrhnout. Svět je postavený na pěkném základu. Příběh utíká rychle v obou časových liniích. Prostředí univerzity je krásně popsáno a jenom podtrhuje temnou atmosféru celé knihy. Hlavní postava sympatická, žádná fňukna jak to v YA fantasy často bývá.

28.12.2020 5 z 5


Nejdelší den Adama T. Nejdelší den Adama T. Patrick Ness

Fantasy linka nic moc. Jinak super.

28.12.2020 4 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Naprosto skvělá knížka. Přečtené za den. Oceňují že ne všechny povídky byly takové té kýčovité klasické vánoční. Ano, některé byly smutné, přesně jak lidi knížce vyčítají. Ale i takové Vánoce můžou být a to se mi na knize líbilo.

02.12.2020 5 z 5


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Ze začátku jsem měla problém se začíst, pak to šlo ale hladce. Jsem velký fanda Illuminae, takže mě to hodně bavilo. Akorát romantická linka mě nebavila

01.12.2020 4 z 5


Na kraj světa Na kraj světa Theo Addair (p)

Hodně pomalé, čekala jsem od toho asi víc. Svět byl vymyšlen krásně, příběh až na delší rozjezd taky nebyl k zahození. Postavy jsem si (až na Anastázii) oblíbila. Ale musel jsem se do čtení nutit a bylo to hodně zdlouhavé. Uvidím jestli dám dalšímu dílu šanci.

09.11.2020 3 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Bavilo mě to. Kdo a proč to udělal jsem odhadla několik kapitol před hlavními hrdiny, ale to mi nijak neskazilo celkový dojem z knihy. Možná se v budoucnu k sérii vrátím.

14.10.2020 4 z 5


Konec civilizace aneb Překrásný nový svět Konec civilizace aneb Překrásný nový svět Aldous Huxley

Já nevím. Námět dobrý, ale zpracování horší. Myslela jsem si, že se mi to bude líbit víc, protože třeba 1984 se mi líbilo hodně. Ale zase tohle nebyla moc náročná kniha, stihla jsem jí za den. První půlka lepší než druhá. Konec jsem asi úplně nepochopila.

14.10.2020 3 z 5


Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Postava mi byla děsně nesympatická. Působila na mě Mary Sue dojmem. Pokud se na to dívám jako na YA, tak je to průměrná kniha. Pokud jako na thriller tak podprůměrné. V celé knize mi byla sympatická asi jedna postava.

13.10.2020 2 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Něco úžasného. Už dlouho se mi nestalo, že bych přečetla knížku za pár hodin. U této se mi to stalo a to formálně romantické knížky nemusím. Ale tohle bylo něco.

29.08.2020 5 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Stejně jako autor jsem se se severskou mytologií seznámila skrze Marvel. Knížka byla skvělá. Gaiman odvedl dobrou práci. Akorát mi občas dělalo problém se dp jednotlivých mýtů začíst.

29.08.2020 5 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Zajímavá kniha. Příběh dobře ubíhal.
Je na mně ale vidět že už začínám pomalé z YA vyrůstat, protože si dokážu představit že před pár lety by mě to bralo o dost víc. Takový příběh služebních pro mladší čtenáře.
Akorát od konce jsem asi čekala trochu víc.

16.08.2020 4 z 5


Rudé svitky magie Rudé svitky magie Cassandra Clare (p)

Cassandra Clare opět ukazuje, že její svět lovců stínů toho má ještě tolik nabídnout. Úžasná atmosféra knihy. Příjemně mě překvapila přítomnost některých postav ze světa lovců stínů. Doporučuji všem fanouškům Cassandry Clare.

Dávám 5 hvězdiček, po dlouhé době kniha, kterou jsem přečetla za jeden den, protože jsem se nemohla odlepit.

15.06.2020 5 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Přečteno za jedno odpoledne, asi jsem od toho očekávala víc. Styl knihy mi nesedl.

16.04.2020 2 z 5