terka98 terka98 komentáře u knih

☰ menu

Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

3.5*
Fajn úvod do trilogie. Děj byl ze začátku zajímavý a měl spád, autorka vytvořila poutavý svět magie i zatvrzelého náboženství. Postavy, jak hlavní, tak i vedlejší, měly každá své osobité kouzlo a autorka si pro své čtenáře připravila i několik zajímavých zvratů. Celkově se kniha četla celkem dobře, až na ten kus příběhu, kde jsme se v ději na delší dobu zasekli a nikam se neposunuli, to byla celkem škoda. Celkově je kniha příjemným úvodem do světa magie, sarkasmu a skořicových šneků.

15.02.2023 3 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Na první pohled milá, roztomilá knížka, ale po dočtení člověk zjistí, že příběh měl i jistou hloubku a nešlo pouze o oddechové čtení. Díky postavám si uvědomíme, že není dobré soudit knihu podle obalu nebo jenom bezmyšlenkovitě věřit všemu, co se kde šustne. Stejně tak, jako to, že je fajn být každý jiný, a nemusíme být všichni jak přes kopírák. Ne vždycky je postupování podle pravidel to nejlepší, co můžeme udělat. Rodina není jenom ta pokrevně spjatá. Začít pořádně žít může člověk v každém věku. A hlavně knoflíky, knoflíky ty jsou nejkouzelnější.

15.02.2023 5 z 5


Všechny stránky Amelie Všechny stránky Amelie Ashley Schumacher

Dojemní příběh, ve kterém se hlavní hrdinka zkouší vypořádat se ztrátou blízké osoby, společně s tím musí vyřešit, jak najít samu sebe, zjistit, co v životě skutečně chce a co jsou pouze očekávání, které od ní má její okolí a zda je moudré, těmto očekáváním podlehnout a vzdát se svých snů. Příběh o přátelství a lásce, překonávání strachu, a to vše pevně propojené právě s Kronikami Ormanu. Dojemný i vtipný příběh o dospívání, který doprovází nejenom poetický jazyk a životní moudra, ale i hyperaktivní pes, se závislostí na kávě.

15.02.2023 4 z 5


Pod štítem magie Pod štítem magie KayLynn Flanders

Debut autorky nabízí čtenáři příjemný první náhled do světa, který vystavila. I přes delší kapitoly se příběh četl rychle. Autorka má velmi příjemný, nenásilný a lehký styl psaní. Magické aspekty jsou příjemným doplňkem, byť o magii, jaká zde funguje toho moc nevíme a v prvním díle nic moc nezjistíme, protože ani naše hlavní hrdinka moc informací o magii nemá. Stejně tak, se moc nedozvíme o charakterech jednotlivých postav, s výjimkou několika povrchových aspektů. Nic hlubšího tu zatím nenajdeme. I přes to, ale byla většina postav příjemná a až na menší odchylky v konání princezny, které nebyly k rozvinutí příběhu nutné, se nikdo nechoval bezdůvodně iracionálně. Děj samotný zaběhlého čtenáře YA asi nepřekvapí, ale i přesto, jsem zvědavá, kam se autorka rozhodne příběh posunout v druhém díle. Jako oddechovější fantasy knížka bylo Pod štítem magie příjemné čtení.

15.02.2023 3 z 5


Vlku zaslíbená Vlku zaslíbená Hannah Whitten

Tohle byla nádhera. Napínavé, temné, magické. Žádná jasná hranice mezi dobrem a zlem. V knize je krásně vidět, že ne vždycky to, co děláme, byť s tím nejlepším úmyslem, musí být jednoznačně správné. Příběh nám ukazuje politické a mocenské intriky, dále vykresluje velmi tenkou hranici mezi vírou a náboženským fanatismem, a to vše je propleteno silnou magií, která si během svého používání vybírá vysokou daň. Stejně skvěle je vykreslena atmosféra celého Divého lesa společně s postavami. Každá z princezen, jak Reda, tak i Nev, byly postaveny před odlišné překážky, a i přes ně, si udržely velmi hezký sesterský vztah, i když každá byla nucena jít jiným směrem. Příběh sester a Vlka zaručeně ví, jak čtenáře vtáhnout do svého pokrouceného lesa, který tiše vyčkává a prahne po krvi své další oběti, stejně lačně, jako temné stíny, které se skrývají pod jeho povrchem.

15.02.2023 5 z 5


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Polibek bez duše bych popsala jako průměrnou YA urban fantasy. Neurazí a nenadchne. Příběh má svůj potenciál, ale přijde mi, že ho autorka plně nevyužila. Vytvořila fajn svět plný démonů a Strážců, který v knize působí, jako poutavý element. Napříč příběhem má čtenář možnost potkat nejrůznější druhy démonů. Je nám představena i podrobnější hierarchie Strážců a máme možnost polemizovat o tom, kdo je opravdu na straně padouchů a kdo je hrdina. Bohužel tento fajn fantasy svět je lehce sražen tou lidskou částí, která zde figuruje. Veškeré dialogy, které Layla vede se svou kamarádkou jsou totiž vysloveně nečitelné. V životě jsem nepotkala lidi, kteří by mezi sebou komunikovali pouze za použití sarkasmu (a to ho mám ráda) nebo sexuálních narážek. V tomto ohledu autorka moc tlačila na pilu a tady to přehnala. Přes tento nedostatek se zbytek knihy četl celkem dobře. Dialogů s kámoškou tam naštěstí moc nebylo. Děj, jako takový, je celkem předvídatelný, až na pár detailů. První díl trilogie se do paměti asi nikomu nevryje, ale dává autorce základ pro slušný příběh.

15.02.2023 3 z 5


Mráz nebo noc Mráz nebo noc Sara Raasch

Po druhém díle velké zlepšení. Konečně se začalo něco dít. Kapitoly z pohledu Ceridwen byly fajn. Celkově je trilogie dobrá. Není to nic originálního, ale děj, alespoň ve třetím díle, je plný akce. Vztahy mezi postavami se také zlepšili, akorát mi přišlo, že v poslední knize autorka trochu odflákla postavu Therona.

30.09.2018 5 z 5


Led nebo oheň Led nebo oheň Sara Raasch

Bohužel, po prvním díle velké zklamání. Děj se vlekl a skoro nic se nedělo. Meira to měla všechno až moc jednoduchá. Jediné co tento díl trochu zachránilo, bylo asi posledních padesát stránek. To už se konečně začalo něco dít. Bohužel, to ale nemění nic na tom, že děj byl velmi předvídatelný.

30.09.2018 3 z 5


Divotvůrce Divotvůrce Sebastien de Castell

Úžasná knížka. Plná napětí, akce a mluvící kočkoveverky. Hlavní postava mi byla velmi sympatická stejně tak jako Ferius. Milá změna byla, že zde nebyl žádný milostný trojúhelník. A kniha byla plná skvělého humoru. Už se moc těším na druhý díl.

30.09.2018 5 z 5


Deset tisíc nebí nad tebou Deset tisíc nebí nad tebou Claudia Gray (p)

4,5*
Ze začátku se mi druhý díl zdál spíše průměrný. Je pravda, že byl více akčnější a dozvěděli jsme se i plány společnosti, která chce ovládnout cestování mezi alternativními vesmíry ať to stojí cokoliv. Musím, ale říct, že po dočtení této knihy,se můj názor změnil. Hned se vrhám na závěrečný díl, protože takový konec jsem vážně nečekala.

09.09.2018 4 z 5


Sníh nebo popel Sníh nebo popel Sara Raasch

Jako začátek trilogie to bylo fajn. Ze začátku mi dělal problém styl a jazyk ve kterém je příběh napsaný, ale po pár kapitolách jsem si zvykla. Také mi to nejdřív přišlo lehce klišé a předvídatelné. To se, ale naštěstí během knihy také srovnalo. A nakonec mě autorka zápletkou i překvapila.

25.08.2018 4 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Skvělé pokračování. Lepší než první díl. Příběh je napěchovaný akcí, napětím, humorem, podlostí i trochou té romantiky. Autorka zkrátka nezklamala a těším se na její další tvorbu. Hlavní postavy mi přirostly k srdci a budou mi určitě chybět. A myšlenkové pochody Kaze, tím pádem vlastně i autorky, při plánování, to bylo něco neuvěřitelného.

22.08.2018 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Od knížky jsem sice čekala něco jiného, ale i tak to bylo super. Hlavní postavy mi přirostli k srdci. Autorka velmi pěkně popsala charakter každé z nich. V příběhu je velmi hezky popsané prostředí a kniha je také plná humoru. A ten se nikdy neomrzí. Já osobně se s očekáváním vrhnu na druhý díl. A doufám, že nezklame.

01.08.2018 5 z 5


Renegáti Renegáti Marissa Meyer

První knížka, kterou jsem od autorky četla. Jediné co mi na příběhu vadilo, byl rozjezd. I přesto, že knížka je celkem cihla. Kniha nabrala spád až v půlce. Což byla škoda. Jinak, ale velmi hezký příběh. A poprvé za delší dobu mi nešla žádná z postav na nervy se svým chování.

16.06.2018 4 z 5


Síla Síla Siri Pettersen

Poslední díl pro mě byl jako sladká tečka. Velmi se mi líbilo, jak jsme mohli vidět vývoj Hirky a její povahy a chování. Skončilo to podle mého očekávání. A i té trošky romantiky se mi dostalo. Pro mě krása.

10.05.2018 5 z 5


Wonder Woman: Válkonoška Wonder Woman: Válkonoška Leigh Bardugo

Do této knížky jsem šla s menší rezervou, a to z důvodu, že mě bohužel tvorba DC nějak zvlášť neoslovila. Marvel mám prostě mnohem radši. Nutno ale říct, že mě knížka velmi příjemně překvapila. Je pravda, že děj byl lehce předvídatelný, dokonce i konec (až na jeden jediný fakt, který mě překvapil) byl takový trochu víc klišé. Čím to, ale knížka vynahradila byla hromada humoru a ironie mezi postavami a také skvělé vztahy mezi nimi, které poukazují na lidskou odhodlanost. Celkově pro mě byla knížka velkým překvapením a jsem zvědavá na další díly z per jiných autorů.

26.04.2018 3 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

I přes fakt, že se jednalo o druhý díl, příběh byl vydařený. Ale nějaké ty mouchy to z mé strany přeci jen mělo. Trochu mne překvapilo, že jsem se ze začátku v lidském světě moc nechytala. A že dívka bez jakékoliv identifikace si tam mohla jen tak chodit po městě a všem to bylo jedno. Rimeho příběh pro mě byl více povedený. I přes pokus vymazat veškeré intriky a podvody, zde vidíme, že to tak jednoduché není. Celkově se již velmi těším, jak příběh dopadne.

14.04.2018 4 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Krásná severská fantasy. Je pravda, že ze začátku jsem se v ději trochu ztrácela, ale to se od vymyšleného fantasy světa dá očekávat. Prostě musíte počítat s tím, že je nutno, aby vás autorka seznámila s vymyšleným světem. A vzhledem k tomu, že ten její je obrovský, bude to pár desítek stránek trvat, než se děj řádně rozjede. Ale potom to zaručeně stojí za to. Knížka nám ukazuje drsný svět, ve kterém přežit není žádný med. A mnohem těžší je to pro někoho, kdo tam navíc nemá co dělat.

27.03.2018 5 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Páni. Co dodat. Dokonalost sama. Po dlouhé době tady máme něco jiného něž pouhý druhý "vycpávkový" díl. První díl byl skvělý a já se bála, že druhý díl bude jen průměrný děj, aby se ten čtenář teda nějak zabavil. Ale dlouho se mi nestalo, že by druhý díl překonal ten první. Tohle byla prostě DOKONALOST. Ani jedna kapitola nebyla nazmar. Autorka čtenáře držela v napětí celou dobu. No a ten konec. Fantazie. Už teď nechci čekat na třetí díl. Chci ho prostě hned teď.

07.03.2018 5 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Páni. Tak takhle dobrou knížku jsem už dlouho nečetla. Děj se netáhne, má spád a neustále se něco děje. Dokonce i "milostný trojúhelník" je v této knize snesitelný :) A i když jsem si myslela, že mne autorka nepřekvapí, dařilo se jí to obstojně. Nutno podotknout, že i celkem často :)

25.01.2018 5 z 5