Terien Terien komentáře u knih

☰ menu

Zabíjení Zabíjení Štěpán Kopřiva

Ač zapřísáhlý vegetarián, tohle jsem si moc užil. Několikrát.

12.11.2023 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Za mě dobrý. Velice čtivá sci-fi detektivka/ akční thriller. Knihu doporučuji a teď mi zbývá se jen těšit na film, na ten si taky rád zajdu.

11.09.2021 4 z 5


Odhalený vesmír 2 Odhalený vesmír 2 Alastair Reynolds

Zapadlá planeta, na okraji lidského osídlení.
Příběh nabytý dějem, nedložíte ho do přečtení.
Kniha je rozdělena na dvě části.
Jen s oběma díly nebudete v pasti!

Vyhynulé rasy, pradávné boje.
Proč galaxie je taková, jaká je?
Ultranauti.
Amaranti.
Chimerici.
Zahalení.
Intriky, lži, tajemství a šarvátky o postavení.
Budete přemýšlet co pravda je a co není.

Mocné zbraně, technologie.
To vše a mnohem více tu je!

22.12.2019 5 z 5


Odhalený vesmír 1 Odhalený vesmír 1 Alastair Reynolds

Zapadlá planeta, na okraji lidského osídlení.
Příběh nabytý dějem, nedložíte ho do přečtení.
Kniha je rozdělena na dvě části.
Jen s oběma díly nebudete v pasti!

Vyhynulé rasy, pradávné boje.
Proč galaxie je taková, jaká je?
Ultranauti.
Amaranti.
Chimerici.
Zahalení.
Intriky, lži, tajemství a šarvátky o postavení.
Budete přemýšlet co pravda je a co není.

Mocné zbraně, technologie.
To vše a mnohem více tu je!

22.12.2019 5 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Heinlen ve svých knihách rád provokuje, rád vytahuje kontrovezní témata a jde mu to.
Hvězdnou pěchotu jsem četl poprvé jako náctiletý a možná mě i ovlivnila, myslím že jsem díky ní nebyl proti mé povinné službě v armádě. Nejsem rozhodně pacifista, myslím že určitá míra násilí a být schopen je použít krajních případech je bohužel v našem světě nutná.
Někoho nejpíše Hvězdná pěchota bude iritovat a označí vykreslenou společnost jako fašistickou nebo tak něco.
Já si třeba myslím že na myšlenkách obsažených v knize něco je. Volební právo jen lidem co si odsloužili určité roky v armádě, prostě až potom co se naučí disciplíně, pracovat v kolektivu, zodpovědnosti.... Ta naše, kde volební právo má automaticky každý: feťáci, lidé co nikdy úmyslně nepracovali a zneužívající jen sociální dávky, co nebyli nikdy přínosem pro společnost...hmm to mi nezní moc dobře. Možná i politika by byla jiná kdyby všichni museli mít odslouženo, možná by jim potom více záleželo na ostatních a nehrabali jen pro sebe...možná.... :)
Heinlenova vize armády je taky zajímavá kdy je voják/specialista na všechno v těžkém a rychlém bitevním obleku ověšeném zbraněmi bojuje a ovládá sám s přehledem celé kilometry bojiště. Výsadkové lodě dokáží vysadit vojáky kamkoliv a do bitvy jdou všichni, včetně kuchařů a písařů.
Kniha sleduje osud mladého Juana Rica z bohaté rodiny, jeho tvrdý výcvik v základním táboře, jeho nasazení v boji či později výuku ve škole pro důstojníky. Děj vás vtáhne a nepřestanete číst dokud knihu nepřečtete celou. Nebude to pro každého, ale za mě rozhodně doporučuji, určitě to ve vás něco zanechá ať už budete s autorem souhlasit nebo ne.

05.04.2017 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Představte si vzdálenou budoucnost kdy lidstvo po dávné válce se vzbouřenými stroji nepoužívá ani nestaví žádné počítače. Efektivní cestování vesmírem umožnuje Gilda a jejich piloti používající nadměrné množství melanže, koření z jedinného místa známého vesmíru: z pouští planety Arrakis. Pomocí koření se taky trénují Mentati - lidské počítače. Sesterstvo pomocí něj trénuje Ctihodné matky, které jsou v myslích ve spojení s jejich mrtvými předchůdkyněmi. A samozřejmě melanž při bězném užívání zvyšuje délku lidských životů na několik set let. Způsobuje závislost (modro modré oči bez bělma) a vysadit se nedá, jinak následuje smrt.
Představte si dobu ve které se díky vynálezu osobních silových štítů prakticky nepoužívají střelné zbraně, kdy vojáci bojují tváří tvář noži.
Dobu kdy vesmíru vládne rada znesvářených velkorodů a rovnováhu určuje padišáh Imperátor ze svého trůnu s obávanými vojsky Sardaukarů.
Imperátor přidělí pouštní planetu Arrakis, neboli Dunu, vévodovi Letu Atreidu za odvedené služby, což se nelíbí rodu Harkonnenů, kteří tam vládli krutou rukou doposud. Intriky začínají, píseční červi jsou tam venku v písku a také tajemné kmeny Fremenů, původních obyvatel Duny...a náš příběh zde začíná.

27.11.2016 5 z 5


Pozpátku Pozpátku Rob Grant

V knize mi chybělo kouzlo seriálu. Jeho pohoda a klídek. Tady to bylo občas i nechutný, třeba v seriálu nebyly žádné brutální smrti. Za celou dobu jsem se pousmál asi jen dvakrát nebo třikrát, nezasmál ani jednou. Možná že jsem na to neměl náladu a možná jen plácám nesmysly..ale za mě říkám že takhle ne. Z celé knihy se mi líbil jen epilog, ten doporučuju :) a za něj je hvězdička navíc. Na zbytek knihy se doporučuju vys.... ehm nečíst :D.

11.11.2016 3 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Hlavní hrdina knihy odsouzený za vraždu je vytrvale mučen sadistickým správcem věznice protože ten je přesvědčen že ví o skrýši neexistujícího dynamitu na plánovanou vězenskou vzpouru. Samozřejmě nemá co prozradit a tak se jeho mučení se stupňuje, správce ho necháváná na podlaze cely sešměrovaného ve svěrací kazajce. Aby přežil a naučí se odpoutat od svého těla a toulat se minulými životy.
Krásná kniha o nezdolnosti lidského ducha. Četl jsem několikrát, určitě ještě někdy přečtu když budu mít hodně času :).

08.11.2016


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Miluju tuhle knihu :), vždy když se řekne fantasy, představím si Silmarillion.

Rád se toulám po Valinoru a obdivuji stromy Telperion a Laurelin a sleduji jejich záři. Rád navštěvuji Nargothrond v době Finroda Felagunda, patrně nejlaskavějšího z elfů. Mrzí mě pýcha zručného Fëanora a že naslouchal Melkorovi(budoucím Morgothovi) a co vše tím způsobil. čtu o Berenovi Lúthien, Hůrinovi a jeho dětěch. Čtu o zlu co napáchal Morgoth či jeho největší přisluhovač Sauron. A tak dále :) je tam toho moc, děj je proto psán spíše popisně, z povzdálí a nijak rozvláčně, ale stojí to za to.

Kniha začíná vytvořením světa Středozemě, stvoření tam prvních elfů končí jejich posledním odchodem na západ do země bohů Valinoru. Kniha o říších elfů, poté lidí a trpaslíků. Kniha o věčném boji se zlem a nenávistí, o tvoření krásy, ale i o ničení a křivdách.

Zpočátku asi těžké čtení. Moc jmen a rodů, ale v mém vydání byla přítomna mapa a vzadu,rejstřík, rodové stromy elfů a prvních lidí a slovník elfštiny :) čili to dost pomohlo.

29.10.2016


Dobrý člověk ještě žije Dobrý člověk ještě žije Romain Rolland

Ze začátku jsem s touhle knihou knihou dlouho zápasil a nemohl se překousat přes popisy jara, letu ptáků atd... :) ale vydržel jsem a nakonec jsem si hlavního hrdinu a jeho vyprávění oblíbil.

28.10.2016


Zabte ošklivé Zabte ošklivé Vernon Sullivan (p)

Co si pamatuju tak začátek se mi celkem líbil. No a pak se zvrhlo v takovou nehoráznou blbost že jsem litoval i těch pár peněz co jsem za tohle dal v antikvariátu :D. Prostě nic pro mě, nebijte mě. :)

27.10.2016 2 z 5


Lobo se zvrací! Lobo se zvrací! Alan Grant

Bisleyho skvělá správně úchylná kresba co se perfektně hodí k Lobovi, ujetej a zábavnej příběh, co dodat...klasika :D

27.10.2016 5 z 5


Netrpělivost Netrpělivost Antonín Brousek

Ze všech sbírek básní co mám doma tuhle jsem tuhle knížečku tahal sebou nejčastěji. Většinou v kapse bundy, abych si jí mohl listovat kdekoliv jsem měl chuť. Neříkám že se mi líbí vše, ale nějak ji mám prostě rád. Hodnotit poezii je věc ošemetná, vkus má každý jiný, snad záleží i na náladě? Já ji mám vždy založenou na básni "Brána poezie otevřena", silná záležitost, depresivní snad i děsivá...ale rozhodně skvělá.

27.10.2016 4 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Kopřiva umí, a zvládne napsat i slušnou českou detektivku. Mělo vtip i spád, bavil jsem se. Za mne tedy říkám že to bylo slušné, více snad psát netřeba anotace knihy postačuje.

V knize zaznělo: uši má úplný blatouchy :) To se vážně používá?...to mi schválně napište kde abych byl v obraze. Tipuju že autor čerpal výrazy v některém online slovníku pro náctileté ehm... Těžko říct, jestli skutečně tak mluví :) Já takhle nemluvil, možná časem se k tomu dopracuji až mne konečně dostihne ta puberta.
Podle mne uši jako lopuchy zní lépe a logičtěji, asi u nich nerostou. :) Jak by jistě zakníkala jedna nechvalně známá veverka českého youtube (temné a děsivé místo) "LOPUCH TO JE PECKA, BLATOUCH JE PRO MALÝ DĚCKA".
A teď vážně, nechápu proč ještě čtete moje plky a nečtete raději Rychlopalbu od Štěpána Kopřivy.

18.08.2016 4 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Milé děti a dnes si povíme pohádku o tom co bylo/bude/je (zašktrněte dle názoru :) ) když z Henryho Forda uděláme boha a z jeho výrobní linky náboženství.
Kniha podle mne nic extra ani po filozofické stránce, resp. obrazu moderní společnosti ani po po stránce příběhové. Bernard je neskutečný červ, Divoch hmm... proč to neříci rovnou solidní idiot (Bohužel musím připustit že mi připomíná mě samotného více než by se mi líbilo a nejspíše dopadnu stejně. :P).
Za mě tedy hodně slabý průměr, nevěřím že bych si ji někdy přečetl znovu....i když teď mě napadá že bych ji mohl prodat tady na bazaru, pokud na to nebudu líný :) takže zapomeňte co jsem psal...JE TO SKVĚLÉ A NADČASOVÉ DÍLO

P.S.: Trochu mi vrtá hlavou označení pneumatický/á,...pneumatická dívka ( předpokládám: pevná a pružná? černá se vzorkem asi ne :D )

07.08.2016 2 z 5


Temný měsíc Temný měsíc David Gemmell

Jednou takhle v knihkupectví jsem dostal chuť na nějaké pěkné fantasy, něco dobře čitelného a hlavně aby to nebyl třeba 3 díl z 10 a já si musel nakonec koupit i ostatní :).
Dlouho jsem vybíral a nakonec zkusil toto.
Zajímavý hlavní hrdina s rozdvojenou osobností, pěkně vykreslené rasy Eldarinů a Darotů, poutavý děj od začátku do konce. Za mě tedy 5 hvězdiček, kniha splnila vše co jsem od ní chtěl. Možná někdy časem bych mohl i zkusit nějakou jinou knihu od pana Gemmela, zdá se že to byl talentovaný autor žánru.

22.07.2016 5 z 5


Šňupec Šňupec Terry Pratchett

Sam Elánius na dovolené aneb odkrývání zahnívajícího tajemství poklidného venkova. Sice né uplně marné,ale o dost horší jak předchozí díl s hlídkou(Buch!). Boj za občanská práva skřetů (Správně goblinů podle originálu. Mezi goblinem a skřetem/orkem je trochu rozdíl. :) ) super ale prostě mě to celý tak nějak nechytlo, možná moc hovínek. (Mladému juniorovi by měli najít jiný koníček. :D Od nadšeného biologa amatéra posedlého exkrementy už je jen krůček ke koprofilii. :P )

13.06.2016 3 z 5


Buch! Buch! Terry Pratchett

Dávná bitva trpaslíků a trolů, která v jejich s srdcích nikdy neskončila. Prastaré tajemství, hlídka, nahá upírka a vlkodlačice (v lidské podobě) brodící se spolu bahnem :D...tento díl mě prostě bavil.

04.06.2016 5 z 5


Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Poprvé jsem viděl jako divadelní představení. Dva herci (Tracy/Laura a loutky) a dost mě to uchvátilo :)Tygr mě prostě dostal. Řekl bych že tato kniha je povinností pro všechny beznadějné romantiky :)

24.04.2016 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

vždy u toho zaslzím :P a je jedno po kolikáté to čtu, krásná kniha

24.04.2016