Terhalta Terhalta komentáře u knih

☰ menu

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Líbila se mi? Ano. Hodně? Hodně. Co říct? Vypravěčka smrt je sympatická, i když mám pocit, že právě kvůli ní je kniha tak často kladně hodnocena (zas tak originální to snad není, ne?). Další a další spoilery vypravěčkou jsou dobrý prvek, jsou naskládané promyšleně, nekazí vám dojem, naopak vás nutí číst dál. Ačkoliv už totiž víte CO se stane, vy chcete vědět JAK se to stane. Nestačí vám pouze novinový titulek, chcete být u toho. A odtrhnout se od knihy je téměř nemožný úkol. (Právě proto, že víte, co se už brzy má stát!)

30.11.2020


Královnina noc Královnina noc Grigol Abašidze

Po prvních pár stránkách jsem nabyla dojmu, že půjde o romantický příběh. Nemohla jsem se víc mýlit, už brzy se přede mnou rozvinul historický román plný vojenské taktiky i osobních zvratů, který si mortalitou postav v ničem nezadá s Hrou o trůny. (Vážně, raději k hrdinům moc nepřilněte.) Během čtení jsem byla neustále vděčná, že žiju v (prozatím?) mírumilovné Evropě jednadvacátého století. Skvělá kniha!

03.07.2018 5 z 5


Tibetské báje o Milarepovi Tibetské báje o Milarepovi Marcel Vanek

Neurazí, nenadchne. Je pěkné se podívat do Tibetu a Milarepa je bezpochyby příjemná postava, ale na kvalitě ubírá až příliš volný jazyk. Slyšet tibetského lámu křičet "Bože, to jsem se lek, Ježíši Kriste!" je prostě trochu přes čáru. (Měla jsem ve formě audioknihy.)

29.06.2017 3 z 5


Muž, který rozuměl hadí řeči Muž, který rozuměl hadí řeči Andrus Kivirähk

Takhle pošahanou knihu už jsem neměla v ruce nějaký ten pátek! Doporučuju všema deseti, nudit se rozhodně nebudete. Pro mě jediný nedostatek knihy byl ten, že byla příliš krátká. Vůbec se mi s Leemetem nechtělo loučit.

21.06.2017 5 z 5


Ve čtvrti Brick Lane Ve čtvrti Brick Lane Monica Ali

Uprostřed Anglie, přímo v Londýně, existuje malý kousek východu. Bangladéšané, Indové, Pákistánci a další si tu vytvořili svůj svět. Sny o lepším životě, které si vysnily stovky a tisíce lidí ve svých vzdálených domovech, se tu rozplývají a mísí se všudypřítomnou vůní koření. Toto je domov Naznín. Dívka která byla ponechána svému osudu se ho konečně rozhodne vzít do svých rukou. Uvidíte úspěchy i selhání nejen jí, ale také jejího muže, jejích přátel a její sestry, která jí celá léta dopisuje z Bagladéše.

24.07.2016 4 z 5


Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Před několika lety mi kamarádka dala do ruky tuhle knihu. Neprokousala jsem se jí. Bylo to příliš... pomalé... Ale i přesto, že jsem ji nakonec odložila, něco z knihy ve mě zůstalo a léta klíčilo. Nikdy jsem na tu knihu docela nezapomněla, pořád mě to uvnitř hlodalo a před pár měsíci když jsem ji zahlédla v knihkupectví, zkrátka jsem cítila že si ji musím odnést domů.
A zhltla jsem ji téměř jedním dechem. Už mi vůbec nepřipadala pomalá, naopak! Postavy už se mi nepletly jedna s druhou. A všechny jsem si je zamilovala! Nevím jakým kouzlem je kniha zakletá, ale myslím, že kdo ji otevře, ten ji dočte. Možná ne hned, ale dočte.
Dávám pět hvězd! Za úžasné historické zpracování, za silné postavy, za lásku i válku, za šílenství, za poznámky pod čarou a za tu překrásnou magii...
Kniha jako je tato se vám nedostane do ruky každý den. Nenechte ji proklouznout...

20.07.2016 5 z 5


Tma Tma Ondřej Neff

Já jsem prostě post-apo osoba a na post-apo mě ulovil i Neff. A ve Tmě všechno šlape, není tu moc křečovitých momentů, postavy jsou "normální" a "vyšinuté" v relativně přirozeném poměru, styl psaní příjemně ubíhá. Nemůžu vychválit desítky odkazů a postav na devadesátkovou a předrevoluční politiku (protože jsem v té době nebyla ve věku, aby mě politika zajímala), ale starší ročníky se na ní popasou. Líbil se mi konec (vývoj společnosti na konci), ale dost mě zklamal osud Katky, který mi přijde přitažený za vlasy.

01.07.2016 4 z 5


Zlé jaro Zlé jaro Mihailo Lalić

Mladý student, který se právě vrátil z rozbombardovaného Bělehradu se vrací domů a snaží se dát svému životu znovu nějaký smysl. Projdeme s ním celý jeho život, od nejmenšího dětství až po (jeho) současnost, sentimentální vzpomínky na idylický černohorský venkov střídají ztráty a bolest. Představí nám své sousedy, dobré i špatné, ukáže nám lásky, přátelství, zrady, loupeže i vraždy ze msty, protinacistický odboj, chudobu a celý ten smutný úsek dějin, kterému přísluší. A na konci zbývá jediná naděje, že se mu snad podaří uchránit život, který ještě ani nepřišel na svět.
Postavy jsou trochu plytké a jejich jména jsou pro Čecha v podstatě nezapamatovatelná, ale příběh, odvíjený pomalu ale nezadržitelně, z paměti hned tak nezmizí...

28.04.2016 4 z 5


Kamenné sny Kamenné sny Akram Ajlisli (p)

Dvě genocidy z různých dob se prolínají v Ázerbaidžánu i v knize. A tak jako postavy, ani vy je nedokážete přejít nezměnění, přestože jste žádnou nezažili. Mlžné vzpomínky na dětství a mládí a snové představy dávají tomuto dílu zvláštní nádech jiné skutečnosti, do které se dá utéct, když je realita kolem nás příliš bolestivá...

10.02.2016 5 z 5


Zázračný pramen Zázračný pramen Mkrtič Armen (p)

Jako by se mi zastavil čas, když mě Mkrtič Armen přenesl do svého města, kde se střetávají kultury i generace a do polozapomenuté doby, ve které manželství domlouvají rodiče, kde je rodinná čest víc než láska a kde trestem za nevěru je smrt. Ale také do doby prastarých tradic, úcty ke starším a poctivému řemeslu, a do míst, kde ze země vyvěrá čtyřicet pramenů mistra Mkrtiče a jeden zázračný pramen Hegnařin.

22.01.2016 5 z 5


Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Jsem znalec seriálu, tak začnu zápory: Nevím na kolik je spisovatelsky-etické vykrádat vlastní dialogy. Vím, že knihy RD vznikly na základě scénářů k seriálu, ale někdy jsem se cítila, jako bych četla samotný scénář.
Klady: Začátek a konec - to co vybočuje nad rámec seriálu. Děj, který opravdu můžete číst s napětím. Lister na Mimasu a trio v LNŽ (to mě obzvlášť dostávalo!). Potěšila mě taky pravda za tím, jak Lister propašoval Frankensteina na loď...

19.01.2016 4 z 5


Jidášova díra Jidášova díra António Lobo Antunes

Rozhodně to bylo jiné, než jsem čekala. Lepší? Horší? Já nevím - jiné. Styl, kterým autor píše je úžasný, netradiční a... prostě jiný, jiný než co jsem zatím kdy potkala. Je mistrem líčení. Zpětně je mi líto, že jsem knihu louskala v tramvajích cestou do/z práce. Tohle není knížka do tramvaje, je to knížka na klín, do deštivého večera se sklenkou vína v ruce. Takhle mě to neustálé líčení spíše rozčilovalo - užila bych si ho mnohem víc v jedné-dvou pasážích, ale v celé knize mi to přišlo trochu moc namáhavé. Ovšem hloubka knihy a pocit lítosti a zmaru vás bude provázet ještě dlouho po zaklapnutí...

19.01.2016 4 z 5


Boris I., král andorrský Boris I., král andorrský Antoni Morell

Nevím nevím, nějak mě na téhle knize zkrátka zaujal jen a jen nápad. Absurdita toho, že si jen tak nakráčím do maličkého státu a pokusím se prohlásit za krále je super. Ale moc dalšího mě neoslovilo - děj (dá-li se to tak nazvat) je rozštípaný a retrospektivní pojetí spíše škodí než pomáhá. Vlastně se tak člověk při čtení plácá mezi nepochopením situací, do kterých neví jak a proč se dostal, protože mu to bude vysvětleno až v popříští kapitole. Jinak autor umí celkem příjemně navodit atmosféru, ale ve stostránkové knize se nemůže vyřádit ani na tom.

11.01.2016 3 z 5


Pohádka Pohádka Raymond E. Feist

Příjemně čtivé fantasy, s celkem klasickým příběhem, který rychle ubíhá a zaujme. Vytkla bych tak trochu příliš kýčovitou idylku začátku. Taky práce s napětím by mohla být lepší, ale zase chválím "akční" scény a popisy setkání s jinou rasou, vnímané všemi smysly, které opravdu člověka vtáhnou do děje.

10.12.2015 4 z 5


Umění života Umění života Zygmunt Bauman

Bauman je spíš filosof než spisovatel. Umění života je z velké části podobné Tekuté lásce, myšlenky se opakují, ale pořád je to dobré počtení vhodné k přemýšlení o životě. Ovšem knize hodně škodí, že není rozdělena na malé celky - mnohostránkové úseky u mě vedly k absolutní ztrátě pozornosti. (Tekutá láska se pěkně dělila po cca půlstránkových oddílech a snáze tak ubíhala) Pouze za formu tedy strhávám hvězdičku.

01.12.2015 3 z 5


Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Elena Lacková

Pomocí krátkých vyprávění příhod svých i cizích autorka pomalu a nenásilně seznamuje s romskou kulturou a jejími proměnami během poválečných let. Někdy humorně, jindy smutně nechává "gádžovské" čtenáře, nahlédnou na druhou stranu neviditelné barikády, která mezi bílými a černými stojí od počátku jejich soužití.
"Když budeš zlobit, odnese si tě gádžo a sní tě!"

12.11.2015 5 z 5


Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Já nevím co s tím všichni máte. Asi že je ta romská otázka pořád aktuální. Ale prvních padesát stran se četlo strašně. (Jednoslovné věty, slovo "tíseň" pomalu v každém druhém odstavci...) Až pak se knížka překlenula do celkem čtivé formy, ačkoliv cyklus beznaděje v partnerství, rodině a práci se pořád jen cyklí a vlastně se nic moc neděje (na jedinou výjimku). Číst se to tedy dá, ale příběh by si zasloužil zpracovat trochu jinak.

10.11.2015 3 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Pecka! Výborný poměr akce a filozofování (o které se stará celkem výhradně Malcolm).
Fanoušky filmu potěší zejména bližší popisy parku a jednotlivých zvířat. Naštve vás neuvěřitelně protivná Lex, kterou bych nejraději hodila prvnímu raptorovi, kterého potkám. Oproti filmu jsou mnohé postavy trochu jiné (Lex, Hammond), některé na můj vkus až příliš šablonovité, ale to odpustím. (taky mají oproti filmu výrazně vyšší mortalitu, což je plus).
Každopádně odtrhnout se je téměř nemožné a rozhodně to nebyla moje poslední Crichtonovina.

29.10.2015 5 z 5


Válka světů a jiné povídky Válka světů a jiné povídky Herbert George Wells

Napínavá a fascinující kniha, která by za normálních okolností dostala 4 hvězdy. Vzhledem k tomu, že mi připadá napínavá a fascinující více než 100 let po svém vydání, přidávám pátou.
Za Zemi slepců a některé opravdu unikátní nápady v jiných povídkách bych klidně ještě přidala.
Zkrátka doporučuju na celé čáře.

01.09.2015 5 z 5


Predátoři Predátoři Miroslav Žamboch

Parádní čtení plné akce. Hvězdičku ubírám za !SPOILER! očekávané klišé na poslední stránce.

21.04.2015 4 z 5