teresz.c teresz.c komentáře u knih

☰ menu

Všichni dobří lidé Všichni dobří lidé Ashley Flowers

Kniha je v zahraničí čtenářsky velmi oblíbená a často se objevuje na nejvyšších příčkách v hodnocení i ve čtenosti. Přemohla mě tedy zvědavost a řekla jsem si, že musím zjistit, co je na tomto thrilleru tak výjimečného.

Příběh je zasazený do malého městečka, kde není nouze o rodinná tajemství, lži a neštěstí. Autorka zde sice nepřichází s ničím novým a je to takový mix Zmizelé a Ostrých předmětů, ale ono to překvapivě funguje. Na čtivosti se knize určitě nedá nic vyčíst. Příběh dobře plyne, tajemství se odhalují postupně pomocí dvou časových linií a čtenářova pozornost přeskakuje od jednoho podezřelého ke druhému. Celkově knihu hodnotím jako příjemné čtení, po kterém můžete beze strachu a většího psychického pohnutí ulehnout ke sladkému spánku. Není to tedy nic převratného a je vidět, že autorka se hodně inspirovala jinými příběhy, ale pokud hledáte zamotaný psychologický thriller, kde odhalujete pravé tváře všech jednotlivých postav, tak jsou pro vás Všichni dobří lidé to pravé.

A proč je tedy kniha tak opěvovaná v zahraničí? Autorka je známá zejména díky svému true crime podcastu Crime Junkie, se kterým sklízí velké úspěchy. Její posluchači tak zřejmě rovnou sahají i po knize, přičemž autorce určitě nemůžeme upřít, že je skvělá vypravěčka.

23.01.2024 3 z 5


Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala Lucie Macháčková

Autorka opět nezklamala :) moc nechápu pár předchozích negativních komentářů. Mě to rozhodně bavilo! Téma je samozřejmě trochu jiné než u první knihy, takže vtípky nejsou až tak bizarní jako v případě randění naslepo. Na druhou stranu se kniha točí kolem situací, které všichni dobře známe. Kniha je zábavná, veselá a skvělá na zlepšení nálady do současného deštivého počasí! :)

13.10.2023 5 z 5


Sráz Sráz Lucy Goacher

Velice povedený debut od zatím neznámé autorky :) Kniha má v zahraničí poměrně vysoké hodnocení a jednoznačně se přidávám k řadě spokojených čtenářů. Sráz je čtivý, napínavý a až nepříjemně znepokojivý. Připravte se na nával manipulace a intrik, až začnete zpochybňovat svou vlastní příčetnost. Jednu hvězdičku ubírám kvůli poměrně rychlému konci, ale jinak vřele doporučuji všem fanouškům psychologických thrillerů.

04.09.2023 4 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Všichni ví, co přijde a jak to dopadne, ale přesto vám to nedá a musíte číst dál. Pomocnice mě opravdu překvapila a po dlouhé době jsem v sobě našla nadšení a neutuchající napětí při četbě psychothrilleru. Autorce se povedlo vytvořit z jednoduchého příběhu mistrovské dílo. Psychologie postav je vykreslená tak perfektně, že se dokážete snadno vcítit do každé postavy a zcela pochopit jejich někdy až nesmyslné jednání. Jednoznačně jeden z nejlepších thrillerů, který jsem letos četla!

23.08.2023 5 z 5


Vysvoboď mě Vysvoboď mě Malin Persson Giolito

Giolito se vážných témat opravdu nebojí. Po Tekutém písku se vrací s dalším mrazivým příběhem. Tentokrát sledujeme životy dvou chlapců z rozdílných světů - jeden vyrůstá v luxusním domě na předměstí, druhý v chudinské čtvrti plné kriminality a nenávisti. Jejich osudy však nejsou až tak rozdílné a oba dva jsou velmi brzy vrženi do světa gangů, násilí a drog. Jak se s tím vypořádají a jaký vliv to má na všechny kolem nich, to už si musíte přečíst v samotné knize. Pro mě to byl velmi silný příběh. Autorka zde vyzdvihuje problémy naší "zkažené" společnosti a nebojí se jít do hloubky. Svět není vždy jen černobílý, ale stejně v to většina z nás slepě věří.

14.07.2023 3 z 5


Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Joy Fielding je sázka na jistotu. Hned od první stránky je poznat, že autorka píše opravdu skvěle. Jsem fanoušek spíše temnějších thrillerů, ale tohle mě, i přestože se jedná o rodinné drama, chytlo a nepustilo. Jednu hvězdičku si však neodpustím ubrat. Na mě to bylo až příliš "obyčejné" bez překvapivých zvratů a výraznějšího napětí. Věřím ale, že pro fanoušky tohoto žánru to bude jedna z top knížek.

14.07.2023 4 z 5


Řezník a střízlík Řezník a střízlík Alaina Urquhart

Tak tohle bylo hodně drsné... Autorka se tu opravdu vyřádila a své znalosti získané u pitevního stolu využila opravdu pořádně. Celý příběh pak podtrhuje skvělé prostředí a vrah vypravěč, který vás rozhodně nešetří. Řezník a střízlík mě opravdu bavil. Bohužel ale nakonec ubírám hvězdičku kvůli ne zcela doladěnému konci. Ten si podle mě zasloužil více péče. Po dočtení mi tak zůstala trochu pachuť zmařeného příběhu. Vypadá to ale, že bychom se mohli ještě s hrdiny setkat, takže to snad autorka ještě napraví :)

30.06.2023 4 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Skvělá oddechovka od které se nejde odtrhnout :)
Jde sice o druhý díl ze série, ale já náhodou sáhla nejprve po dvojce. Četla jsem ji bez jakéhokoli očekávání, a i přestože jsem nevěděla, co se stalo ve Smrt přichází na prohlídku, hned jsem se zorientovala a zakousla se do šťavnatého příběhu. Autoři dokázali vykreslit prostředí tak dokonale, až máte pocit, že s postavami sedíte v rozkvetlé zahradě a popíjíte kafíčko. Je to opravdu skvělá pohodovka. Vlastně je to takové zvláštní - dojde k vraždě, což je přece hrůza. Akorát...on to vlastně nebyl žádný svatoušek, takže to někdo i sem tam oslaví. Teď už zbývá jen zjistit, kdo je vrah.

07.06.2023 4 z 5


Druhý neznámý Druhý neznámý Martin Griffin

Miluji zimu, hory a tajemné thrillery, takže tohle jsem musela vyzkoušet. Hned na první šup se mi vybavilo Kingovo Osvícení a řekla jsem si, že se nechám překvapit. Začátek byl naprosto skvělý. Ta nejistota, kdo je kdo, byla perfektní tahák a nešlo přestat číst. Bohužel však ve druhé polovině napětí a tajemno opadlo a musela jsem se tím už více prokousávat. Celkově ale hodnotím pozitivně - perfektní prostředí, celkem smysluplná zápletka. Jen mi pak začalo trochu vadit, že se tam všichni brodí ve sněhu, plavou mezi krami v ledové vodě a vyhrabávají se z lavin, jako by se nechumelilo. Já bych asi zmrzla už jen při vypnutém topení uvnitř hotelu :D

29.05.2023 4 z 5


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Nejsem zrovna moc velký fanoušek povídek a tak jsem byla u této sbírky dost skeptická. Nicméně...temná sametová obálka mě nalákala a pustila jsem se do čtení. A musím přiznat, že mě to opravdu bavilo!
Povídky jsou originální, zajímavě zvrácené a skutečně v každé z nich číhá jiné zlo. Při čtení vás autorka udržuje v příjemném napětí. Děsíte se, co přijde, a nakonec vám to nedá spát. Každá z povídek má přitom trochu jiný náboj. Myslím, že každý si najde tu svoji. Nechtěla bych nic prozrazovat, ale ta krabice na klobouky mě straší ještě teď.

11.05.2023 4 z 5


Každý z mé rodiny někoho zabil Každý z mé rodiny někoho zabil Benjamin Stevenson

Nikdy nenechávejte rodinu Cunninghamových pod jednou střechou. To se pak dějí věci...
Jestli hledáte pohodovou detektivku, která vás bude bavit, tak už nehledejte. Každý z mé rodiny někoho zabil se skvěle čte, příběh je i přes plno mrtvých zábavný a zajímavě zamotaný, že prostě musíte číst dál.
Kniha je napsaná trochu netradičně a nemusí každému sednout, ale jestli hledáte něco vtipného a zároveň záhadného, tak tady se určitě nespletete.

25.04.2023 4 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Tak tohle byla jízda! Kdo má rád True crime podcasty trochu šmrnclé psychologií sériových vrahů, tak si přijde na své.
Kniha je velmi čtivá a nejde ji odložit. Mrtvol přibývá a vrah vyšetřovatelům i vám stále uniká. Popisy vražd a míst činu jsou opravdu krvavé a brutální, takže doporučuji nečíst knihu před spaním....jinak budete muset spát s rozsvíceným světlem anebo ve stylu Joeyho poběžíte schovat knihu do mrazáku.

15.03.2023 4 z 5


Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek v dětství :) Pamatuji si, že mi až bylo líto, že někde nemám také své ztracené dvojče :D

10.03.2023 5 z 5


Kniha nehod Kniha nehod Chuck Wendig

Kniha je velmi čtivá s velice zajímavým námětem. Některé části jsou opravdu skvěle temné a strašidelné a celý příběh vás udržuje v tajemném napětí. Hlavní postavy vám rychle přirostou k srdci a přistihnete se, že stejně jako třeba při sledování hororu chcete zařvat "Nechoď tam!", aby se vašemu hrdinovi nestalo nic zlého.
Co mi však trochu chybělo, bylo na konci neúplné vysvětlení celé podstaty. Zápletka se rozuzlila zajímavě a závěr příběhu stojí za to, to ano. Jen mi přijde, že některé věci zůstaly nevysvětlené, a to mi trochu snižuje celkový dojem. Samozřejmě je ale možné, že mi to jen uniklo a třeba bude potřeba to ještě napravit :)

10.03.2023 3 z 5


Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Máme tu další díl a trochu strach, že to už přece nemůže být tak dobré...ale ouvej..velká chyba :) a je to stále stejná jízda.
Možná mě jen trochu zklamal závěr, kdy jsem čekala nějaké velké odhalení a ono bohužel nepřišlo. Přesto je ale pro mě série stále jedna z nejlepších, kterou jsem kdy četla a v koutku duše doufám, že se s Vélinem al Sornou ještě setkáme.

19.02.2023 5 z 5


Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi T.J. Klune (p)

(SPOILER) Milé a pohodové čtení, které vás přinutí k tomu se trochu zamyslet na smyslem života i nad jeho koncem.
Pro mě to byla první kniha od autora. Vzala jsem ji do ruky na základě doporučení a určitě jsem ráda, že jsem s příběhem mohla strávit pěkných pár chvil. Jednoznačně stojí za přečtení. Jen byla na mě sem tam trochu moc "sladká" a tak nějak naivní. Úplně jsem se neztotožnila s myšlenkou toho, jak jsou všichni na světě vlastně dobří a že každý se může najednou neskutečně změnit na milého a milujícího člověka. Věřím, že lidé se mohou změnit, ale svět prostě není tak růžový. V příběhu mi tak chyběl trochu reálnější pohled. Kdo ale má rád zamilované příběhy s pozitivním nádechem, tak si přijde na své.

17.02.2023 4 z 5


Upgrade Upgrade Blake Crouch

Kniha nešla odložit a vydržela mi tak jen tři dny ... bohužel :( Už teď se těším na další autorovy knihy.
Upgrade se dotýká v současnosti významnému tématu globálních změn a budoucího osudu lidské populace. Příběh nutí k zamyšlení a zaujala mě i závěrečná myšlenka k řešení celého problému. Některé pasáže jsou trochu náročnější kvůli zdlouhavým popisům genomu apod., ale jinak má příběh spád a nenajdete část, kde byste se nudili :)

30.01.2023 4 z 5


Mé syny zničil heroin Mé syny zničil heroin Elizabeth Burton-Phillips

úžasná kniha, která přiměje člověka popřemýšlet o životě a lidech kolem sebe

31.08.2013 5 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla :)

22.08.2013 5 z 5