Teresita Teresita komentáře u knih

☰ menu

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

V dnešní době krvavých thrillerů a překombinovaných knih plných zvratů je tato kniha příjemným zpestřením. Patrná je inspirace Agathou Christie, mně také připomínala Fan Vavřincovou (Vrah a srdcová dáma, Vlk a sedm kůzlálek).

03.11.2019 4 z 5


Jak mě překvapíš? Jak mě překvapíš? Sophie Kinsella (p)

Klasická oddechovka, trochu slabší než ostatní knihy Kinselly. Hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická a děj se trochu vlekl. Nelíbí se mi český název knihy.

03.11.2019 3 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

B. A. Paris umí psát tak, že se do příběhu ponoříte a musíte číst pořád dál. Námět knihy Přivěď mě zpátky je rozhodně lákavý, ale málo uvěřitelný. Hlavní hrdina mi nebyl sympatický a konec prostě neberu.

17.05.2019 4 z 5


Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Ale jo, proč ne. Četlo se to celkem dobře, místy byla kniha možná trochu zdlouhavá, některé věci byly v příběhu zbytečné. Líbila se mi zápletka a prostředí, ve kterém se příběh odehrává.

17.05.2019 3 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Smutné, silné, dojemné, nezapomenutelné. Stejně jako film natočený podle této knihy. Autor skvěle vystihuje meziválečnou dobu na americkém jihu. Četla jsem v originále, do českého překladu jsem ale nahlédla taky. Myslím, že není moc zdařilý a rozhodně by potřeboval předělat. V originálně autor výborně pracuje s nářečím a vyjadřováním prostého lidu, vše v kontrastu s nádherným jazykem vypravěče.

“They come, an' they quit an' go on; an' every damn one of 'em's got a little piece of land in his head. An' never a God damn one of 'em ever gets it.”

17.05.2019 5 z 5


Shopaholik za hranicemi Shopaholik za hranicemi Sophie Kinsella (p)

Moc nechápu tak vysoké hodnocení, ostatním knihám od Sophie Kinselly nesahá tato ani po kotníky. Chápu, že je Becky myšlena jako nadsázka, ale přišlo mi to už moc. Ta holka pořád jen lže. Všem. O naprostých blbostech, které si lidé běžně říkají.

17.05.2019 3 z 5


Báječný svět shopaholiků Báječný svět shopaholiků Sophie Kinsella (p)

Knihy Sophie Kinselly mám velice ráda, ale do její nejslavnější série se mi moc nechtělo (obecně nemám moc ráda série). A musíím říct, že mi tato kniha opravdu přišla nejslabší. Především hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická, je hloupá a pořád lže. :roll: Ale četlo se to dobře, hned jsem navázala druhým dílem, který mi přišel ještě slabší. Další díl už asi nevyhledám. Kam se tato série hrabe na knihu Vzpomínáš si? či Bohyně v domácnosti.

17.05.2019 3 z 5


Můj (téměř) dokonalý život Můj (téměř) dokonalý život Sophie Kinsella (p)

Oddechová romantická knížka, hlavní hrdinka tentokrát není tolik ztřeštěná, byla jsem spokojená.

30.04.2019 4 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Ach jo.. tohle je pro mě celkem zklamání. Vůbec nechápu všeobecné nadšení kolem této knihy. Tentokrát to bylo hodně přitažené za vlasy, navíc zde ani nebyl žádný pořádný děj. Obávám se, že je pro mě tento díl poslední... Nicméně dávám tři hvězdičky za čtivost.

30.04.2019 3 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Je to naprosto úžasná kniha, čtivá, napínavá, absolutně vás pohltí a vtáhne do děje. Máte pocit jako byste sami byli v té úžasné době Elvise Presleyho, pěkného oblečení, bez zbytečných moderních časožroutů. Jde především o příběh a atmosféru doby. O toho Kennedyho nakonec skoro nejde. Doporučuji, jedna z nejlepších knih.

"Pá-dá-dá...pa-dá-da-dý-dam..."

30.04.2019 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Po skvělé Haně jsem tušila, že i jiné romány této spisovatelky budou stát za to. A nemýlila jsem se. Tentokrát se jedná o příběh tří žen, tří generací. Trochu mi to připomnělo Sto roků samoty od Márqueze.

30.04.2019 5 z 5


Running Man Running Man Richard Bachman (p)

Skvělý dystopický román odehrávající se v budoucnosti, kde se lidé baví sledováním různých reality show. V některých účastníci dokonce bojují o holý život a stávají se doslova lovnou zvěří. Tento autor to prostě mluví a opět mě nezklamal, možná bych přidala více příběhu a ubrala akčnosti. Konec mi přišel jako jediné možné řešení situace.

30.04.2019 5 z 5


Pýcha a přemlouvání Pýcha a přemlouvání Jane Austen

Tak já nevím, ale nechápu co na této spisovatelce všichni mají. Kniha mi přišla neskutečně nudná, ani jsem ji nedočetla. Není zde žádný pořádný příběh, žádný děj. Jen dlouhé popisy, které ale nemají hlubší myšlenky. Dvě hvězdičky dávám za jazyk a za to, že Jane Austen je spisovatelka, která umí psát. Ale mě to prostě nebaví. Při čtení myslím na všechno možné a nejsem schopná se do příběhu ponořit. A není to to dobou, ve které byla kniha napsaná ani prostředím. Mezi knihy, které mě velice oslovily patří například Jane Eyrová nebo Na větrné hůrce.

28.04.2019 2 z 5


Až na dno Až na dno Joy Fielding

Může obsahovat lehké spoilery. Tak neskutečně hloupou a neschopnou hlavní hrdinku jsem snad ještě neviděla. Chová se jako by jí bylo maximálně patnáct, nic neumí, nemá žádné zájmy, kamarády ani názory. Pořád nekde něco zapomíná a na počkání každému vykecá kód alarmu. Pořád jen uvažuje nad tím, že už je stará (je jí 41), pozoruje své tělo a přitom se obléká jako stará panna a sedí doma na zadku. Chlubí se tím, že ma jen jednu kamarádku, kterou od malička poslouchá na slovo. Tato její kamarádka je taky dost nesympatická a sebestředná. Chápu, že má nějaký problém, ale zdá se mi to teda dost přehnané. Čekala jsem, že za tím bude něco víc. Vrah mi až tak překvapivý nepřišel, většina postav šla buď jednoduše vyloučit nebo se naopak naopak nabízela sama, takže by to vůbec nebylo překvapivé. Zbytečně mnoho popisů snů, představ, úvah na úkor uspěchaného konce. Na konci jsem nechapala ani jednoho z manželů, ze se rozhodli, tak jak se rozhodli.

05.02.2019 3 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Tento typ knihy mám ráda, musíte prostě pořád číst a číst a nedokážete myslet na nic jiného. Je děsivé, že se něco podobného může dít třeba hned za zavřenými dveřmi vašich sousedů. Nikdy nevíte, co se v rodině děje, dokud tam nežijete sami, je velice snadné soudit někoho pouze podle toho, jak působí na veřejnosti, proto bychom měli mít vždy na paměti, obzvláště v dnešní době dokonalých facebookovských profilů, že nemusí být vždy vše tak, jak to na první pohled vypadá.

Spoiler: Je veliká škoda, že kniha obsahuje tolik nelogičností a že je místy dost přitažená za vlasy. Vždycky si říkám, proč to autorovi nikdo z těch lidí, kteří čtou knihu ještě před tiskem neřekne. Nepochopila jsem samotný důvod věznění, proč potřeboval Jack právě sestru Grace? Pochopila bych spíše vysvětlení, že ho vzrušuje její nemoc než, že se bojí. Strach by měl přece v tomto případě každý, tak proč na to jít tak složitě. Také mi připadá nemožné, aby to Jack zvládl vše tak bez probémů zvládal - kdy vařil, nakupoval, uklízel? Konec je nepromyšlený a myslím, že u soudu nemá Grace s tímto vysvětlením nejmenší šanci. Ale souhlasím, že poslední věty knihy je dokonalá.

31.01.2019 4 z 5


Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Skvělá, napínavá knížka, kterou nelze odložit, dokud ji nedočtete do konce. Nečtěte si komentáře před čtením knihy, obsahují příliš mnoho spoilerů! Doporučuji si o této knize moc nezjišťovat a prostě jen číst a nechat se překvapit.

!!!SPOILER: Závěr knihy bych, podobně jako většina tady, z knihy vynechala. Chápu, že autorky chtěly prostě "pachatele" pořádně potrestat, ale k tomu si přece nemusely vymýšlet úplně novou věc, která se předtím v příběhu nevyskytuje. Navíc mi to k Daphne nesedělo, myslím, že se pomstila dost a dosáhla svého. Naopak Amber díky této věci dle mého trpěla příliš málo. Pokud manžela zatkli, byla v podstatě volná, ne?

31.01.2019 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Knížka napsaná formou rozhovoru s naším nejznámějším knězem, který je velice lidský, má rád fotbal, pivo i ženy. Je to velmi sympatický a moudrý člověk, doporučuji pro každého i pro nevěřící. Trochu mi přišlo, že je Z. Czendlik vlastně dost smutný a osamělý člověk, i když je s tím srovnaný a smířený.

31.01.2019 4 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Mám velice ráda biatlon, ale do této knihy se mi moc nechtělo, recenze nejsou nic moc a navíc všechen ten bulvár kolem… No, musím říct, že kniha se mi líbila, četla se velice dobře, zajímavé byly hlavně pasáže, kdy docela podrobně popisuje jednotlivé závody. Nechápu, proč je tato kniha tak kritizovaná, žadný skandál to není. V novinách vytrhli z kontextu pár vět a zbytečně to rozpitvávali, navíc mi ani nepřipadá, že by Gábina někoho nějak extra očerňovala.

31.01.2019 4 z 5


Výlet do Španěl Výlet do Španěl Karel Čapek

Karel Čapek dovede úžasně popsat prostředí, o kterém vypráví, máte pocit, jako byste tuto nádhernou zemi navštívili spolu s ním. Poznáte zemi, lidi, kulturu, zvyky i jazyk. Autor vše popisuje s takovým nadšením a láskou, že se chcete do Španělska hned rozjet. Jazyk, kterým je tato kniha napsána je nádherný, ale myslím, že by kniha mohla být čtivější, je zde zbytečně mnoho vyjmenovávání a málo dějových částí.

31.01.2019 4 z 5


Vražda na golfovém hřišti Vražda na golfovém hřišti Agatha Christie

Tu anotaci psal někdo, kdo knihu nečetl? Nebo jsem snad četla jinou knihu? Nemyslím si.

Jedná se o druhý příběh slavného detektiva Hercula Poirota vyprávěný jeho přítelem kapitánem Hastingsem. Zápletka je rozhodně zajímavá a promyšlená, úplně nerozumím tomu, proč autorka zvolila právě tento název knihy, protože s golfem má kniha společného velice málo.

31.01.2019 4 z 5