Teraka Teraka komentáře u knih

☰ menu

My nejsme my My nejsme my Matthew Thomas

Příběh života bez příkras. Života, který člověk žije, občas lituje toho, co udělal i toho co neudělal. Příběh pomíjivosti a krátkosti lidského bytí. Příběh o očekáváních vkladaných do dětí, radostech i zklamaních z vlastních ratolestí. Příběh rodiny v níž je lehké najít si to něco svého. Za mne zaporným aspektem knihy je, že autor dost šetří dialogem a často se uchyluje k dlouhým popisným pasážím.

23.08.2023 4 z 5


Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

Mám chuť koupit letenky do Říma. Vykašlat se na stereotyp, který mne táhne k zemi a jít hledat své mladší, svobodnější já, které nosilo klouboky, které nikdo nekupoval, sukně po kotníky, ve kterých se nedalo pořádně chodit a psalo básně, které nikdo nečetl.,, Náš život, to jsou prchavé útvary z navátého písku, vytvořené nárazem větru a zničené tím příštím. Útvary z marnosti rozfoukané dřív, než se pořádně vytvořily. ''

27.01.2022 4 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Na knize je nejkrásnější doprovodná ilustrace. Je neskutečně osobní a vědomí, že je vytvořila vlastní sestra autorky je intimnější než samotný text.

27.01.2022 3 z 5


Jak číst účetní výkazy - Základy českého účetnictví a výkaznictví Jak číst účetní výkazy - Základy českého účetnictví a výkaznictví Karel Šteker

Souhlasím, že vše je vysvětleno jednoduše a srozumitelně. Struktura přehledná a kniha je užitečná pro teorii i praxi.

09.04.2021 5 z 5


Finanční analýza Finanční analýza Petra Růčková

Srozumitelný výklad problematiky finanční analýzy včetně jejího názorně vypracovaného příkladu.

26.10.2020 4 z 5


Osud Tearlingu Osud Tearlingu Erika Johansen

Nedá se než souhlasit s ostatními komentáři. Nadějná série byla rozcupována samotnou autorkou a to mé šetření závěrečného dílu byla jen ztráta času.

27.01.2020 3 z 5


Základy bankovnictví Základy bankovnictví Zbyněk Kalabis

Srozumitelné, přehledné.

11.01.2020 5 z 5


Ekonomie Ekonomie Robert Holman

Základní vhled do problematiky Ekonomie ve srozumitelné formě. Hromada praktických příkladů, která se vryje do paměti a pomůže pochopit, co člověk vidí na grafu nebo o čem jsou ty složité ekonomické pojmy jako mezní produkt, mezní užitek, mezní náklady apod. Za mě jako člověka dosud ekonomií naprosto nepolíbeného je tohle svatý text k porozumění základních věcí. Jednoduchý nášlap k tomu složitějšímu, co mě teprve čeká.

31.10.2018 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Knihu jsem společně s druhým dílem dostala darem. Po přečtení českého jména autorky a následného titulku pod názvem "původní česká fantasy" jsem se musela nutit do nadšení nad dárkem. Soudila jsem knihu podle obalu a mé překvapení z jejího obsahu bylo neskutečné. Momentálně mám v ruce sérii severské autorky "Havraní kruhy", která se stala bestsellerem. V porovnání se sérií paní Stehlíkové je to ale pouhý fantasy čajíček pro mládež. Naslouchač je krásně propracovaná kniha se srozumitelným dějem, zajímavou zápletkou a barvitě vylíčeným světem, při jejímž čtení jsem pociťovala fyzickou bolest při přerušení čtení. Za sebe tleskám a těším se na pokračování. Je škoda, že něco tak skvělého se nedostane za hranice tohoto státu, zatím co sem se řine kdejaký zahraniční salát.

08.01.2018 5 z 5


Florence a Giles Florence a Giles John Harding

Tak jsem se zaknižnila a zadějila do takové míry, až mě autor našvestil a já na konci knihy jen zaústila dokořán naprosto zahlavená šokem. Z počátku poklidná linie příběhu dvanáctileté slečny, se mění v duchařský příběh, který zcela nečekaně nekončí očekávaným odhalením její rozjitřené mysli po léta vydatně živené příběhy jejího oblíbence Poea, ale neskutečným finále, které mrazí v kostech. Knihu jsem zhltla jako bonbon, který se při konci lehce vzpříčí v krku, ale přesto neodradí od dalšího kousku. Tajný jazyk hlavní hrdinky mě velmi bavil, jen jsem politovala překladatele, který si s tím musel dozajista užít své, a tímto před ním smekám.

27.09.2017 5 z 5


Čáry života Čáry života Veronica Roth

Kniha mě nadchla a nechápu všechny ty negativní komentáře, na zmatečnost, kterou působí. Řekla bych, že rozčarování a nepochopení pramení z nepozornosti čtenářů, jelikož údajně nevysvětlené věci jako "co je Předěl", tam vysvětleny byly, možná stručně, ale co taky chcete sáhodlouze popisovat na lánu jakési traviny, která místo pouště rozděluje dvě poloviny planety a má halucinogenní účinky...Možná je kniha založená celá na fiktivním světě náročná pro čtenáře bez dostatečné představivosti, ale pro mě to byl po dlouhé době skutečně nový fantasy svět se vším všudy a za mě 5*. Jsem ráda, že konečně někdo zase vtáhl příběh mimo planetu Zemi. Už se těším na druhý díl.

13.09.2017 5 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Nejkratší kniha, která mi zabrala nejvíce času. V životě jsem nečetla nic tak dlouho a výsledek je rozporuplný. Nemíním komentovat spisovatelské schopnosti, které jsou zřejmě úžasné, ale obsah samotný. Já ty ženské prostě nemůžu vystát. 180 stran fňukání a emociálních kotrmelců, nešťastná - šťastná, během jednoho dne, to je na mě fakt moc. Ale já nesnesu ani paní Bovaryovou a Annu Kareninu, takže hvězdičkami nehodnotím. Prostě to není žánr pro mě :-(.

25.05.2015 2 z 5


Skleněný zámek – Vzpomínky na dětství Skleněný zámek – Vzpomínky na dětství Jeannette Walls

Úžasný příběh o životě v prostředí, které je pro mě neuvěřitelné. Je zázrak, že se stylem výchovy, který byl autorce dán, se z ní stal člověk, jakým je dnes.

06.05.2015 5 z 5


Věř mi Věř mi Jessica Inclán

Trilogie, která by jako čistá fantasy měla dobrý náboj, pokulhává díky laciným erotickým pasážím, kdy k milostným aférám dochází v těch nejméně pravděpodobných okamžicích např, uprostřed bitvy. Absolutně nechápu. Plus tohoto závěrečného dílu je v tom, že výše zmíněný neduh je zde částečně omezen co do popisu.

04.04.2015 3 z 5


Když uvěříš Když uvěříš Jessica Inclán

Samotné jádro příběhu oproštěné od laciných popisů milostného aktu, by se mi velmi líbilo, ale takhle mám pocit, že se autorka dost shodila. Za mě 3 a se zavřeným okem.

03.04.2015 3 z 5


Nespoutaná Nespoutaná Cynthia Hand

Postavy v této sérii mi připadají takové plytké a nedodělané. Konverzace Clara - Tucker je dokonce místy až trapná. Dialogy s Christiánem byly na o několik levelů vyšší úrovni. Trojúhelník Clara - Tucker - Christian mi silně připomíná sérii Smečka, bohužel v tomto podání se jedná o nudnější verzi, kde konec není žádným překvapením. Samotné "akční" scény, kdy by mělo dojít k velké bitvě se zlem jsou dost odfláknuté, takové rychle odsud pryč a hotovo. Číst se to dá dobře, ale závratný dojem to nezanechá.

17.03.2015 3 z 5


Rozdělená srdce Rozdělená srdce Bettina Belitz

Tak nějak jsem to zhltla za jeden den. Sice kolem 2-sté stránky jsem z toho jejího pospávání měla fakt už dost, ale pak se to vysvětlilo a v důsledku dalo přežít. No ale nemusela z ní autorka udělat takovou fňuknu. Závěr pro mě překvapením, takže za 4.

21.01.2015 4 z 5


Golema a džin v New Yorku Golema a džin v New Yorku Helene Wecker

Po všech těch čarodějích, upírech a vlkodlacích se mi dostala do ruky tahle odlišná fantasy s neotřelým nápadem. Možná trochu vleklý začátek,ale stojí za to se tím prokousat. Jsem nadšená :-).

15.12.2014 5 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sarah Waters

Pro mě zatím nejslabší kniha této autorky. členění děje pozpátku bych ještě překousla, ale nějak tam postrádám rozuzlení, konec, nebo cokoliv jiného smysluplného. Jsem z toho lehce v rozpacích...

25.11.2014 3 z 5


Sestry sudičky Sestry sudičky Eleanor Brown

Neříkám, že by kniha obsahovala nějaké tajné poselství nebo převratné události, ale mě se líbila. Styl vyprávění byl autorkou zvolen na jedničku a citace trefně použité. Nejzdařilejší je ale podle mého názoru povahový profil všech sester, který je velmi výstižný a z mé pozice nejstarší ze tří sester i neskutečně realistický. Pro mě úsměvné a pohodové čtení.

21.11.2014 5 z 5