tatafa tatafa komentáře u knih

☰ menu

Láska s Liamem Láska s Liamem Melanie Moreland

Láska s Liamem je naprosto ukázkový příklad odpočinkového příběhu z "červené knihovny", ve kterém se potkají dva lidi, na první pohled se do sebe zamilují a od té chvíle se v knížce defacto nic neděje...

Román se velice příjemně čte a čtenáře snadno vtáhne do děje.

Příběh lze pochválit za otevření velice citlivého a aktuálního tématu, kterým je výchova a život (nejen) s dítětem s postižením. Zároveň z celého příběhu na dálku sálá, jak důležitá, potřebná a úžasná je síla rodiny, a to nejen té pokrevní.

Románu lze vyčíst řadu klišé, generalizací, stereotypů, a také extrémní předvídatelnost děje. Zároveň v příběhu chybí jakákoliv krize, větší nedorozumění ... prostě cokoliv, co by trochu zajiskřilo a oživilo děj.

Osobně musím říci, že pro mne tahle knížka byla hodně velkým zklamáním. Samotný příběh Liama a Paige je krásný a zajímavě napsaný, takže rozhodně stojí za přečtení.

Bohužel však autorka celý příběh odvyprávěla už v knize Ronanovo srdce, takže se v tomto románu čtenář nedozví téměř nic nového, jen si zopakuje řadu scén z minulé knihy, případně zjistí, jak je vnímal Liam a Paige.

Knížka lze doporučit všem romantickým duším, které mají rády romány od Melanie Moreland.

Román hodnotím 3/5 a myslím si, že pokud jste četli Ronanovo srdce, tak není vůbec nutné číst i tuto knížku ...

19.06.2023 3 z 5


Sandy Sandy Melanie Moreland

Závěreční díl série Vested Interest se velice příjemně čte a rychle utíká.

Oproti předchozím knížkám má příběh úplně jinou atmosféru - je nostalgický, smutný, poklidný, a také zde chybí výraznější "výbušné jiskření" mezi hlavními postavami.

Román je do jisté míry unikátní tím, že zachycuje lásku a navázání vztahu šedesátníků - jejich obavy i pochybnosti se kterými do všeho jdou, a také snahu si užít vše do posledního doušku, protože se dá předpokládat, že společného času nebudou mít mnoho.

Zároveň příběh věnuje i poměrně citlivému tématu, kterým je smrt partnera a otázka, jestli (a jakým způsobem) je vhodné začít "nový" život s někým jiným a jestli se tím člověk nedopouští neodpustitelné zrady.

Autorka v knize seznamuje čtenáře nejen se Sandy, ale také "uzavírá" příběhy ostatních členů BAM a možná i nastiňuje téma, kterému se bude věnovat její další série.

Románu lze samozřejmě vytknout velké množství generalizací, klišé a značnou předvídatelnost děje.

Zároveň je otázka, jak moc je reálné, aby se (nejen) sexuální vztah šedesátníků nesl ve stejném duchu a intenzitě, jako vztah např. třicátníků.

Osobně musím říci, že Sandy pro mne byl, po emoční stránce, asi nejsilnější díl celé série. Už dlouho se mi nestalo, aby mne kniha s nádechem erotiky takto dojala.

A musím říci, že jsem se při čtení v řadě míst cítila docela nepatřičně - pořád mi v hlavě zvonilo to, že bych měla našim hrdinům dopřát soukromí, které patří jejich věku, a ne jim takto nestydatě nahlížet do soukromí.

Knížku hodnotím 4/5 a vřele doporučuji k přečtení všem romantickým duším, které mají rády příběhy s nádechem erotiky.

12.06.2023 4 z 5


Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Knížka je napsána velice čtivým jazykem, který snadno vtáhne do děje. Autorka používá poměrně zvláštní kombinaci poetického vyprávění s poměrně zbrklým tempem popisovaných situací.

Knížku lze pochválit za zajímavou a poměrně originální zápletku. Autorka se zaměřuje na velice aktuální a citlivá témata, jako je smrt blízkého člověka (partnera, rodičů, ...), konec sportovní kariéry kvůli zranění nebo život a úskalí, které může přinášet porucha autistického spektra. Zároveň se čtenář může seznámit s fungováním středních škol a středoškolských sportovních týmů v USA.

Románu se dá určitě vytknout řada klišé, generalizací, předvídatelnost a jisté zjednodušování reality, která však k tomuto žánru neodmyslitelně patří.

Osobně musím říci, že mě autorka příliš neoslovila, a to nejen jazykem (kde může hrát přeci jen roli překlad), ale především tím, jak jsou její knížky uspěchané a nevyužívá potenciál témat, o kterých píše. Přijde mi, že kvůli atraktivitě knížky (anotace) vždy letmo zakomponuje nějaké vážné téma nebo situaci (např. smrt blízkého nebo složení žáků v třídě hlavní hrdinky), navnadí čtenáře a okamžitě po pár větách od toho uteče, případně to nechá bez potřebného vysvětlení.

Zároveň mi v této knížce (možná díky její uspěchanosti) chybělo větší jiskření mezi postavami (ano byly tam erotické scény a slovní přestřelky), které by se přelilo i na čtenáře.

Knížka je určitě fajn, pokud si potřebujete odpočinout u trošku zamotanějšího romantického příběhu, ale asi úplně o nic nepřijdete, pokud ji číst nebudete.

Příběh Kráska a hráč hodnotím 3/5 a jsem poměrně zvědavá, jestli další díl série bude lepší než tento ...

09.06.2023 3 z 5


Bentley Bentley Melanie Moreland

Román je napsán poutavým a čtivým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje. Čtení navíc zpříjemňují i slovní přestřelky, vtipná nedorozumění mezi hlavními postavami, a také detektivní zápletka.

Knížku lze především pochválit za zajímavě pojatý námět a vykreslení vztahů nejen mezi hlavními postavami, ale také mezi přáteli.

V příběhu se čtenář setkává s tradičním konceptem "pohádky o popelce", kde se chudá, přímočará spontánní dívka náhodně setká v kavárně s bohatým britským podnikatelem s dokonalým chováním a mluvou a je z toho osudová láska na první pohled.

Autorka dokázala napsat všechny postavy i jejich jednání tak, že nepůsobí černobíle - čtenáře seznamuje s jejich těžkou minulostí a ukazuje, jak jejich dospívání ovlivňuje současná rozhodnutí.

Zajímavé pro čtenáře také může být seznámení s prostředím bohaté developerské firmy a lidmi, pro které je sto tisíc zhruba stejná částka jako pro většinu z nás stokoruna.

Románu lze zcela jistě vytknout velké množství klišé, generalizací a stereotypů, na kterých je postavená celá zápletka.

Zároveň je příběh až neuvěřitelně předvídatelný - už po pár stránkách je čtenáři jasné nejen, jak dopadne tato knížka, ale také jak dopadnou romány o Maddoxovi i Aidenovi.

Osobně mi na knížce vadila i jistá povrchnost, energie a nevyužitý potenciál příběhu, který autorka nedokázala naplno využít.

Knížku hodnotím 4/5 a vřele doporučuji všem romantickým duším, které mají rády moderní romance s erotickým nádechem.

06.06.2023 4 z 5


Vytočenej na Maxx Vytočenej na Maxx Melanie Moreland

(SPOILER) Vytočenej na Maxx je ukázkový příklad odpočinkového hate to love románu. Knížka je napsána velice čtivým jazykem, který oživují divoké a jiskřivé slovní přestřelky mezi hlavními hrdiny, a také jejich erotické hrátky.

Román je zasazený do poměrně výjimečného prostředí - malé autodílny kdesi na kanadském venkově. Čtenářky se tak mohou více dozvědět o jinak ryze mužském a tajemném světě. Zároveň je knížka zajímavá i tím, že se zde neobjevuje klasický příběh ve stylu "popelky, která našla bohatého prince", ale že oba hrdinové mají hodně hluboko do kapsy.

Románu lze samozřejmě vytknout velké množství klišé, generalizací, stereotypů a naprosto předvídatelný děj, u kterého už po prvních stránkách víte, jak to všechno dopadne a vlastně vás nic nepřekvapí.

Osobně musím říci, že mě knížka poměrně zklamala - v příběhu chybí nějaká výraznější krize/nedorozumění - prostě se potkali a od té chvíle bylo už všechno sluníčkové až do poslední stránky. Román má velice zajímavý a bohužel naprosto nevyužitý námět, protože vším proplouvá tak nějak po povrchu, bez většího jiskření. Kromě toho na vás ještě čeká rychle useknutý závěr a epilog.

Knížku bych doporučila všem romantickým duším, které si chtějí odpočinout u jednoduchého příběhu, u kterého nečekají nějaký výraznější děj.

02.06.2023 3 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

(SPOILER) Knížka je napsána velice čtivým jazykem, který čtenáře snadno vtáhne do děje. Zhruba polovina příběhu je napsána formou emailů/zpráv mezi hlavními postavami.

Autorka přináší čtenáři příběh o vzájemném poznávání, důvěře, odvaze a také přátelství, které pomůže překonat i ty nejhorší chvíle v životě.

Knížku lze pochválit především za zajímavé a citlivé téma, které se prolíná celou knihou. Čtenář se v příběhu může blíže seznámit s životem a úskalími, které potkávají (nejen) vojáky na zahraničních misích, a také s možnostmi podpory a pomoci, které jim mohou ulehčit (nejen) jejich návrat do běžného života.

Zároveň je v knížce poutavě ukázáno to, jak citlivé jsou duše (nejen) mladých dívek a jak i jedno malé nedorozumění či odmítnutí může fatálně ovlivnit sebevědomí a sebepojetí daného člověka.

Románu lze samozřejmě vytknout řadu klišé, generalizací a stereotypů se kterými autorka pracuje a zároveň také předvídatelnost příběhu, což ale tomuto žánru prostě patří.

Osobně mi v příběhu vadila jistá rozvláčnost, povrchnost a také poměrně rychlé ukončení. Asi bych uvítala o něco kratší část s emailovými konverzacemi (které ke konci byly už poměrně o ničem) a naopak trochu více prostoru věnovaného osobnímu setkání hrdinů.

Zároveň mi přijde trochu nešťastně zvolené načasování vydání románu - hlavní hrdinka Ruby je starší sestrou Jasmine z knihy S láskou, Lukov. Příběh z knihy Drahý Aarone se odehrává cca 5 let před událostmi z románu S láskou, Lukov.

Je otázka proč nakladatelství vydalo knížky naopak, ale osobně bych doporučila si nejdříve přečíst právě Drahý Aarone a teprve až po ní se začíst do románu S láskou, Lukov.

Knihu bych chtěla vřele doporučit všem romantickým duším, které mají rády příběhy o osudové lásce, ve kterých se otevírají i citlivá témata a společenské otázky.

30.05.2023 4 z 5


Sváděj mě Sváděj mě Stacey Kennedy

(SPOILER) Sváděj mě je naprosto ideální knížka pro ty, kteří si chtějí po náročném dni odpočinout a příliš nepřemýšlet nad dějem. Příběh je napsaný velice čtivým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje a jen tak nepustí.

Románu lze vytknout velké množství generalizací, klišé a stereotypů, bez kterých se však tento žánr neobejde. Zároveň je možné vytknout to, že již po první kapitole víte o příběhu naprosto všechno včetně hlavní zápletky a závěru, díky čemuž může mít čtenář pocit, že se v celé knize defacto nic neděje.

Osobně však musím říci, že Sváděj mě je jeden z nejlepších erotických románů, které jsem zatím četla. Autorka splnila naprosto vše, co od tohoto žánru očekávám a přidala i něco navíc.

Příběh přináší osudovou lásku na první pohled, ale také poučení a seznámení čtenáře s tématem, které je stále ještě ve společnosti poměrně tabu. Autorka se v knížce věnuje sexuálnímu zneužití na studentském večírku, psychickým následkům (nejen) u oběti, a také tomu, jak je obtížné potrestat viníky.

Velice mne překvapilo, že v tomto příběhu není erotika a sexuální prožitky popisovány vulgárně, tvrdě až necitlivě, ale naopak, že je vše zahaleno do oblaku něhy, potěšení, smyslnosti a fantazie. Oproti většině erotických knížek tady není téma sexu vykresleno jako "souboj" o převahu nebo lepší prožitek, ale spíše jako forma "umění a smyslného propojení", kde jsou oba účastníci na stejné úrovni.

Suma sumárum, Sváděj mě je prostě naprosto jedinečná jednohubka, kterou by si měla přečíst každá romantická duše.

Román Sváděj mě hodnotím 5/5 a vřele doporučuji k přečtení.

18.04.2023 5 z 5


Drahá Avo Drahá Avo Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Knížka se velice příjemně čte a rychle vtáhne čtenáře do děje.

Čtenář se v románu může dozvědět více o fungování a vztazích (nejen) na soukromých školách v Americe, a také o tom, s jakými pocity a zraněními se mohou potýkat oběti znásilnění i očití svědci. Zároveň je zajímavé pozorovat, jak je (nejen) americká společnost rozdělována penězi - v duchu toho, že bohatí mohou naprosto vše a chudí by raději neměli existovat.

Osobně musím říci, že mě knížka poměrně zklamala. I když lze předpokládat, že romantické young adult příběhy budou předvídatelné, nereálné a plné klišé, v tomto případě už autorka mírně překročila hranice únosnosti a v řadě míst děj popírá zákony logiky a zdravého rozumu.

Většině hlavních postav je cca okolo 17 let, ale přemýšlí, jednají a prožívají věci, jako by jim bylo minimálně o 5/10 let více.

Hlavní hrdinka Ava naprosto nedůvěřuje komukoliv ze Žraloků, ale při tom už od začátku knížky jednomu z nich sděluje intimní věci, které většinou neznají ani nejbližší a díky kterým by jí mohl dotyčný snadno potopit.

Zároveň autorka poměrně nezvládla závěr knížky - odhalení viníka, vyřešení vztahů mezi hlavními postavami, atd. bylo jen na pár řádcích bez většího vysvětlení a potřebného rozvinutí zápletky a úplný závěr byl i z pohledu konstrukce příběhu značně matoucí a nebylo jasné o kom autorka vlastně píše.

Osobně mi přijde škoda, že autorka toto zajímavé téma nedokázala plně využít a přinesla "jen" další z řady románů, kde je vlastně za špatného oběť a o viníkovi se raději vůbec nemluví a ani se nerozebírá jeho další postih (i když u kluka z prominentní rodiny se dá o trestu docela pochybovat).

Knížku hodnotím 3/5 a myslím si, že stojí za to se jí vyhnout a nečíst ji.

02.03.2023 3 z 5


Pravá čarodějka Pravá čarodějka Nora Roberts

Pravá čarodějka je naprosto ideální knížkou pro dlouhé zimní večery. Příběh vás pohladí po duši, zahřeje a přenese do říše snů.

Autorka přináší magický příběh racionálního spisovatele, který se seznámí s éterickou čarodějkou pocházející z váženého rodu druidských kněží. Kromě "romantiky" s fantasy prvky se čtenáři mohou seznámit s několika druidskými (keltskými) tradicemi a zvyky. Příběh Vás dokáže naprosto okouzlit lehkostí a "hygge" atmosférou, která v dnešní době naprosto chybí.

Osobně se mi líbí, že si knížka na nic nehraje - už z anotace je naprosto jasné, že se jedná o příběh s jednoduchou dějovou linku, který je plný klišé a generalizací. Jedná se o klasickou hate to love romanci, která má již od počátku jasně daný scénář a strukturu, takže vás vlastně nic nedokáže překvapit. Na druhou stranu si myslím, že každý, kdo zná knížky z produkce Harper Collins nečeká nic jiného než jednoduchou a odpočinkovou pohádku pro dospělé, a podle toho je i potřeba tento příběh hodnotit.

Knížku bych vřele doporučila každé romantické duši, která se ráda zasní a přenese do kouzelného světa, kde všechno dobře dopadne...

29.12.2022 5 z 5


Profesor Sympaťák Profesor Sympaťák Leisa Rayven

Profesor sympaťák je příjemná "hate to love" romantika, která naprosto splňuje vše, co čtenář od tohoto žánru očekává. V knížce najdete spalující přitažlivost i ostré slovní přestřelky mezi hlavními postavami, erotiku, a také situace, které vás rozesmějí i přivedou k zamyšlení.

Celou knihou se mezi řádky prolíná poselství a připomínka toho, že to, co v životě nejvíce hledáme a potřebujeme, se často již dlouho nachází v naší těsné blízkosti, jen to nechceme vidět.

Knížka je napsána velice čtivým jazykem, který čtenáře snadno vtáhne do děje a jen tak nepustí. Stejně jako u předešlé knihy (Pan romantik) autorka zbytečně nepopisuje okolí ani nerozvíjí příliš postav, takže se v příběhu nelze ztratit a o to více si užijete příběh hlavních hrdinů.

Román přináší příběh o osudové lásce, která na člověka čeká v každém věku, a také o tom, jak velkou paseku může způsobit to, když si lidé otevřeně nepromluví o svých pocitech či vnímání navenek zcela banální situace či rozhovoru.

Kniha zavede čtenáře do zákulisí malého vydavatelství a představí proces, jak se rodí příběhy, a to nejen z pohledu nakladatelů, ale také spisovatelů.

Příběhu lze vytknout velké množství klišé, stereotypů i značnou předvídatelnost děje, což je ovšem typické pro žánr romantických knížek pro ženy.

Sama za sebe musím říct, že jsem od této knížky čekala asi trochu více a přijde mi slabší než předchozí díl. Zároveň bych ocenila, kdyby se autorka v ději více věnovala práci hlavních hrdinů, podobně jako to bylo v knížce Pan romantik.

Román Profesor sympaťák bych chtěla vřele doporučit všem romantickým duším, které věří v osudovou lásku a mají rády hate-love příběhy.

20.03.2022 4 z 5


Pan Romantik Pan Romantik Leisa Rayven

Pan romantik je naprosto úžasná slow-burn romantika s originálním námětem, vtipnými situacemi, jiskřivými slovními přestřelkami i přiměřeným množstvím erotiky.

Knížka je napsaná velice čtivým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje a zároveň se nezdržuje se zbytečnými popisy okolní situace. Autorka v příběhu zábavným a lehce stravitelným způsobem upozorňuje na řadu nadčasových společenských problémů.

Pan romantik mě doslova nadchnul svým poselstvím, které se mezi řádky prolíná celým příběhem. Autorka se v knize věnuje myšlence toho, že i v dnešním emancipovaném světe je potřeba, aby se muž své partnerce věnoval a dával jí najevo, že je pro něj jedinečná, důležitá. Někdy se zapomíná, že i silné ženy někdy potřebují, aby o ně partner pečoval a dal jim najevo svou lásku.

Příběh zároveň poměrně autenticky přibližuje životní postoje, starosti i obavy, které spojují single dívky i ženy na celém světě. A také ukazuje klady i zápory single života. Myslím si, že knížka může přinést útěchu pro mnoho single dívek, a také řadu námětů k zamyšlení nad životem.

Románu lze vytknout naprostou nereálnost děje, předvídatelnost, a také řadu generalizací, stereotypů a klišé, se kterými autorka pracuje.

Knížku bych vřele doporučila všem romantickým duším, které mají rády příběhy o emancipovaných ženách, které přeci jen navštíví osudová láska a princ na bílém koni.

20.03.2022 5 z 5


Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Na vlásku je opět knihou, která naprosto splňuje vše, co očekávám od romantických příběhů pro ženy - je čtivá, odlehčenou formou přibližuje aktuální společenská témata a mezi hlavními postavami to na dálku jiskří (nejen) vzájemnou přitažlivostí, ale také pořádně ostrými slovními přestřelkami.

Příběh čtenáře zavede do exkluzivního lifestylového časopisu, kde se střetává svět rozlétaných umělců s pragmatickými manažery, a také svět bohatých manažerů s chudými dělníky.

Román lze vyzvihnout za velice aktuální společenské problémy, které předkládá v odlehčené formě. Čtenář má možnost se seznámit se zákulisím prestižního módního časopisu, ale také s fungováním systému zdravotního pojištění a sociální péče o pacienty s psychickým onemocněním v USA. Při čtení některých pasáží až člověka mrazí nad tím, jak těžce dostupné je pro pracujícího člověka udržet v USA místo v domově s pečovatelskou službou nebo jak těžké je smířit se s tím, že váš nejbližší člověk vás díky nemoci nepoznává.

Románu lze zcela jistě vytknout značné množství generalizací, klišé a předvídatelný děj, který se příliš neliší od řady dalších slown-burn příběhů z kancelářského prostředí. Ale to už k tomuto žánru prostě patří.

Příběh Na vlásku bych vřele doporučila každé romantické duši, která má ráda jiskřivé romány, ve kterých si pro chudou dívku přijede bohatý princ na bílém koni a nezalekne se jejího ostrého jazyka ani svéhlavé povahy.

08.03.2022 5 z 5


Tanči, jako by tě nikdo neviděl Tanči, jako by tě nikdo neviděl Vanessa Jones

Knížka je napsána velice čtivým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje.

I když je příběh postaven na poměrně jednoduché zápletce, přesto se čtenář nudit rozhodně nebude. Autorčin styl psaní připomíná jízdu na horské dráze a v knížce snad není pasáž, kde by se "nic" nedělo a byl prostor si trochu odpočinout.

Román lze určitě pochválit za zajímavý vzhled do prostředí umělecké školy a kreativního průmyslu v USA, a také se zamyslet nad lidmi i jejich ambicemi a touhami, které je vedou ke studiu i práci v uměleckých profesí.

Celou sérii Zpívej lze doporučit pro její důmyslné propracování děje, postupné odhalování příběhů některých postav (např. Nettiiny matky atd.), a také zajímavý způsob, kterým na sebe díly navazují.

Příběh obsahuje veliké množství generalizací a klišé týkajících se mj. osudové lásky, dokonalých a až neuvěřitelně talentovaných studentů atd., což ovšem k žánru romantické young adult prostě patří a nelze si bez toho tyto příběhy ani představit.

Tanči, jako by tě nikdo neviděl je čtivý příběh, který lze doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi romantické příběhy z uměleckého prostředí a chtějí alespoň na chvilku zapomenout na realitu.

20.02.2022 4 z 5


Okamžik pravdy Okamžik pravdy Kasie West

Okamžik pravdy je román, který jasně ukazuje, že Kasie West patří mezi nejlepší autorky young adult romantických příběhů.

Příběh se příjemně čte, rychle utíká a v rámci možností svého žánru je i poměrně nepředvídatelný.

Osobně se mě tahle knížka zaujala tím, jak otevírá aktuální a poměrně závažná témata se kterými bojují (nejen) dospívající. Okamžik pravdy přináší dvě hlavní linky, které mohou přivést čtenáře k zamyšlení. První linkou či otázkou je strach - to jak si jej pojmenovat, jak ho překonat a nebo také, jak se s ním naučit žít. A druhým, poněkud těžším tématem, je smrt dítěte v rodině - jak se s ní vyrovnávají rodiče, jak se mohou cítit sourozenci, a také jaké škody mohou vzniknout, pokud se rodina nepokusí s touto tragédií vyrovnat nebo požádat o pomoc odborníky.

Knížce lze samozřejmě vytknout řadu klišé, generalizací a stereotypů se kterými zde autorka pracuje.

Přesto bych však chtěla román vřele doporučit nejen dospívajícím čtenářům, protože u téhle knížky se mohou zamyslet i podstatně starší čtenáři.

31.12.2021 4 z 5


Dvanáct vánočních schůzek Dvanáct vánočních schůzek Jenny Bayliss

Dvanáct vánočních schůzek je naprosto ideální knížkou pro všechny, kteří si chtějí odpočinout a nasát trochu vánoční atmosféry.

Příběh se velice dobře čte a rychle vtáhne čtenáře do děje, ale pravděpodobně si za rok vůbec nevzpomenete o čem knížka vlastně byla.

Autorka v románu pracuje s poměrně originálním tématem a představuje neznalému čtenáři klady a zápory (nejen) americké seznamky. Vše je zahalené do vůně a atmosféry vánoc a také malého městečka ve stylu Stars Hollow ze seriálu Gilmorova děvčata.

Knížce lze vytknout opravdu jednoduchý děj a zápletku, kterou lze odhadnout již po několika úvodních stránkách. Kromě toho je příběh plný generalizací, klišé a nepříliš reálných situací, ale to prostě k romantickým příběhům pro ženy neodmyslitelně patří.

Román lze vřele doporučit všem romantickým duším, které hledají odpočinkový zamilovaný příběh s nádechem vánoc. Pokud však hledáte knihu, která ve vás zanechá hlubší dojem nebo se dozvíte nějakou hlubší myšlenku, pak nemá cenu tento příběh číst.

22.12.2021 3 z 5


Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Petra Hülsmann

Tato nová knížka od Petry Hülsmann naprosto dokonale splňuje vše, co očekávám od kvalitního romantického příběhu pro ženy - je čtivá, originální a především seznamuje čtenáře s aktuálním společenským problémem.

I v tomto příběhu se s hlavními postavami podíváme do zajímavých uliček Hamburku a také na jednu střední školu ve vyloučené lokalitě města.

Romantický příběh čtenáři lehkou formou představuje veškeré klady, zápory i specifika práce (nejen) středoškolského učitele ve vyloučených lokalitách. Knížka lze vřele doporučit všem, které zajímá (nejen) speciální pedagogika a práce s dětmi z vyloučených lokalit nebo sociálně slabších rodin.

Knížce lze samozřejmě vytknout předvídatelný děj a řadu generalizací či klišé, ale to prostě k tomuto žánru patří.

Knížku hodnotím 5/5 ⭐️a vřele doporučuji k přečtení

20.12.2021 5 z 5


Jak si zamilovat Vánoce Jak si zamilovat Vánoce Karen Schaler

Jak si zamilovat Vánoce je velice čtivě napsaný romantický příběh plný klišé a stereotypů a celý děj dokážete odhadnout již po přečtení několika prvních stránek.

Knížku lze doporučit všem, kteří si chtějí odpočinout u velice jednoduchého romantického příběhu o osudové lásce, nasát trochu vánoční atmosféry nebo se dozvědět více o tradicích amerických Vánoc.

Románu lze vytknout naprostou nereálnost vykreslené zápletky. Červená knihovna je sice charakteristická svými růžovými brýlemi a přehnaným optimismem, ale tato knížka je podle mne až příliš sladká a přehnaná. Osobně mi na příběhu vadilo, že zde bylo až moc Vánoc.

Knížku bych ohodnotila 3/5 a takto na úvod adventního času vřele doporučuji k přečtení. :)

07.12.2021 3 z 5


Kulti Kulti Mariana Zapata

Román Kulti je napsán velice čtivým a poutavým jazykem, který snadno vtáhne čtenáře do děje a jen tak nepustí před jeho dočtením.

Knížka lze rozhodně pochválit za originální zápletku i prostředí. I když nejsem příliš velká fanynka sportů, tak v tomto příběhu mne vykreslené prostředí ženského fotbalu v Americe (včetně zákulisní politiky a vztahů mezi hráčkami) naprosto uchvátilo a neskutečně bavilo.

Autorce se povedlo vytvořit uvěřitelné hlavní postavy včetně jiskřivých vztahů mezi nimi. Celý příběh je příjemně osvěžený energickými a humornými slovními potyčkami mezi Sal a Kultim. Plynulost děje také narušují velice originální a vtipné přezdívky, kterými se hlavní postavy častují.

Na knížce se mi velice líbila pomalá, ale přesto smysluplná gradace vztahu mezi hlavními hrdiny, u kterého mi ani nevadilo poměrně podrobné rozepsání několika sexuálních scén v závěru knihy.

Románu lze vytknout řada klišé, stereotypů a také značná předvídatelnost děje, který lze celý odhadnout již po několika úvodních stránkách.

Osobně mi příliš nesedl "fekální" humor i používání podobných výrazů (např. kadit, ...), které má Mariana Zapata z nějakého důvodů ráda a často je ve svých románech používá. V prostředí (nejen) ženského fotbalu je tento styl komunikace sice asi běžný, ale přesto bylo těchto výrazů v knížce až příliš mnoho.

16.06.2021 4 z 5


Kluk odvedle Kluk odvedle Kasie West

Příběh je napsaný velice čtivým a jazykem, který snadno vtáhne čtenáře všech věkových kategorií do děje a již nepustí před dočtením celé knížky. Autorka používá jednoduchý styl vyprávění bez zbytečných popisů a dlouhých souvětí, který je typický pro žánr young adult.

Román zavádí čtenáře do populárního amerického prostředí fanoušků fotbalu, baseballu a života rodin "střední třídy" s více dětmi periferii města.

Autorka se nebojí lehkou formou podávat poměrně závažná témata a (nejen) duševní zranění, které mohou být aktuální pro velké množství dospívajících.

Kluk odvedle přináší možnost zamyslet se např. nad otázkou domácího násilí, alkoholismu, potlačování vzpomínek na prožitou rodinnou tragédii v dětství, deprese a mnoho dalšího.

Osobně mne zaujala také otázka výchovy dívky v čistě mužské domácnosti bez přítomnosti matky a zároveň znalosti, dovednosti či způsob uvažování, které mohou dívkám z těchto rodin chybět a musí se je v dospívání velice těžce učit např. od kolegyň či spolužaček.

V příběhu se mezi řádky, podle mého názoru, objevuje jeden velký společenský problém, který je ve Spojených státech Amerických přehlížen či podceňován - konkrétně psychologická, psychiatrická či sociální pomoc rodinám po nějaké tragédii.

Příběhu lze vytknout značnou předvídatelnost a práci s klišé, generalizacemi a stereotypy, především týkajících se zvyků a potřeb jednotlivých pohlaví v dospívání.

Román Kluk odvedle lze vřele doporučit všem romantickým duším, které mají rády odpočinkové příběhy o lásce, přátelství, ochranné síti rozvětvené rodiny, a také všem, které zajímá každodenní život ve Spojených státech Amerických (byť v mírně "pohádkovém" provedení. :)

14.06.2021 4 z 5


Možná tentokrát Možná tentokrát Kasie West

Román je napsán čtivým a chytlavým jazykem, která čtenáře snadno vtáhne do děje. Autorka používá jednodušší styl vyprávění, který je charakteristický pro žánr young adult.

Knížku lze pochválit za zajímavé prostředí, ve kterém se příběh odehrává - pro českého čtenáře může být velice lákavé seznámení se s tradicemi, zvyklostmi i průběhem některých oslav i svátků ve Spojených státech Amerických.

Osobně musím říci, že mne román hodně zklamal. Autorka sice postavila příběh v zajímavých kulisách i s poměrně originální zápletkou a tématy, které jsou pro dospívající čtenáře aktuální, ale žádnou z nastíněných věcí podrobněji nerozebrala. Po celou dobu čtení jsem měla pocit, že autorka pouze nahodile skáče od jedné události ke druhé, aniž by je nějak propojila nebo se jim více věnovala, a to nejen v případě některých vedlejších postav, ale ani u hlavních hrdinů celého románu. Autorka bohužel ani nenechá čtenáře hlouběji poznat či případně se dokonce ztotožnit s některou z postav, které jsou popsány velice obecně a stručně.

Samozřejmě příběh obsahuje řadu generalizací, klišé i stereotypů a děj i hlavní zápletka je všem čtenářům známý již po několika úvodních stránkách.

Osobně mne však nejvíce zklamal závěr knihy, který působí velice násilně utnutý, jako by autorka přestala psát uprostřed rozepsaného souvětí.

Možná tentokrát je knížka, která určitě zaujme všechny romantické duše, které mají rády příběhy u nichž není absolutně nutné přemýšlet. Ovšem na druhou stranu je to zároveň román, u kterého po pár dnech naprosto nebudete tušit o čem byl, protože ve vás nezanechá výraznější stopu.

14.06.2021 2 z 5