Taloš Taloš komentáře u knih

☰ menu

Království Království Jo Nesbø

Skvěle vyskládaný, nicméně temný příběh, kde není nouze o smilstvo, násilí, vraždy a nezahojené rány. Objevující se „kostlivci“ odkrývající minulost, vrství z počátku poklidný děj a psychologický přesah je kořením tohoto thrilleru. Zajímavé čtení, kdy se několikrát objevuje téma tíhy odpovědnosti, zločinu a trestu. Otázka viny se line celým příběhem a člověk by i sympatizoval se záporným hrdinou, pokud není kladnou postavou… Kniha o emocích, vztazích, nevyhnutelnosti blížící se tragédie a za mne i tom, že plány nic neznamenají a určité události nelze ohýbat, jak bychom chtěli. Drsné prostředí norských hor, ponurá atmosféra, podivné charaktery- pro někoho depresivní čtení, ale za mne spokojenost a příjemně splněné Nesbovo očekávání.
"Proč máme žít dál, když nás život omrzel?
Protože bejt mrtvej, je možná ještě horší…"

02.02.2021 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Tragikomické příběhy s propletenými osudy v několika časových liniích. Z oddechové literatury se během čtení stal román s přesahem, nutící k zamyšlení. Humorné scény prokládány nejrůznějšími moudry a úvahami. "V životě jsou období, kdy bytí příšerně bolí... Život sráží k zemi, to se jednou stane skoro každému, vám nejspíš taky..."

18.07.2020 5 z 5


Nebe, na němž nesvítily hvězdy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Rainer M. Schröder

Historicky román vystavený na základě příběhů z několika různých zdrojů, přičemž většina situací se odehrává dle skutečných událostí. Děj s fiktivními postavami popisuje období po 2. Světové válce, včetně fragmentů z koncentračních táborů, což z knihy dělá poměrně silný emoční zážitek. Téma ponížení, utrpení, strachu, smrti a bezmoci je obsaženo v knize od začátku do konce. Stejně jako v Exodu, je obsah poučným vzhledem k přiblížení ilegálního přistěhovalectví, neslavné úlohy Velké Británie při správě Palestiny, fungování kibuců, arabské agrese, okolností vzniku Izraele a následného existenčního boje nového státu při ne úplně šťastné úloze OSN. Román o tom, jak se hlavní hrdinové snaží o lepší život, ale setkávají se s neustálými překážkami. Bohužel úsilí ani odhodlání nedokáží přebít nepřízeň osudu. K mému překvapení relativně nová kniha - vydána v roce 2015, přeložena v roce 2017.

09.06.2020 5 z 5


Malá bubenice Malá bubenice John le Carré (p)

Moje první seznámení s tímto autorem, a ač jsem se na český překlad těšil, tak po přečtení mám ambivalentní pocity. Z počátku jsem se obtížně orientoval a musel jsem si „pomoci“ zfilmovanou šesti dílnou adaptací seriálu BBC, abych pochopil myšlenku a konstrukci příběhu o důvěrné lži, i když minisérie se mírně odklání od předlohy. Téma mezinárodní špionáže o nenávisti, fanatismu, machinacích, intrikách, a v neposlední řadě o otázce morálky a spravedlnosti. Hlavní protagonistka „Malá bubenice" Charlie – levicově radikální herečka jakožto hlavní součást propracovaného schématu izraelského Mossadu, která žije falešný život, aby infiltrovala palestinskou teroristickou síť. Spousta jmen a místy spletitý děj vyžaduje soustředění, nicméně románu nechybí napětí a psychologický přesah. Zajímavý vhled do fungování tajných služeb a palestinských ideologií v kontextu na vznik knihy v roce 1983.

28.03.2020 4 z 5


Kalhoty po mrtvém Kalhoty po mrtvém Irvine Welsh

Danny Boyle zfilmoval Trainspotting v roce 1996 a dal dílu punc kultu. Mezitím se Welsh spisovatelsky realizoval v několika dalších příbězích a sága přátel z Leithu se uzavírá po 25 letech právě zde. Kalhoty po mrtvém vyšly v originále v roce 2018, Trainspotting spatřil světlo světa v roce 1993. Kniha Porno byla v mezidobí adaptací pro T2 jako filmové zpracování po 20 letech. I zde se objevují motivy protkáné přátelstvím, nenávistí, sentimentem, cynismem, touhou po penězích, vykoupením a vyrovnáním účtů. Odplata je téma i v novele Kalhoty po mrtvém, nicméně nadsázka, absurdní humor a nostalgie jsou příjemným kořením této svérázné, řekněme vulgární, tragikomedie… V příběhu se přeskakuje z různých vypravěčů a není nouze o dramatické a komické momenty, které prostě baví (je potřeba ale určité mentální nastavení).

Velkolepý návrat partičky z Trainspottingu, kdy i po letech je vidět komplikovanost vztahů aktérů a díky starým křivdám dochází jen ke zdánlivému smíření. Mark Renton, Frank Begbie, Sifon a Spud se potkávají v Edinburghu a je to Welshovo literární modus operandi - hrubší zrno v dobrém slova smyslu s originálními nejen obscéními hláškami. Tato jízda plná parties, drog, sexu, násilí a fotbalu se odehrává převážně ve Skotsku, doprovázena sekvencemi z Anglie, Holandska, Německa a USA. V románu nechybí ani postava Terryho Lawsona, kterou známe z jiných autorových knih. Hlavní hrdinové prošli každý svým vývojem, a někdo je nyní úspěšný ať už v hudebním businessu nebo v oblasti výtvarného umění. Looserství ale stále přetrvává u vybraných jedinců a zásadně ovlivní osud jednoho z protagonistů. Stejně tak jako psychopati zůstávají psychopaty, ale jen to už umí bravurně maskovat.

26.12.2019 4 z 5


Jeruzalém, stře(d)t světa Jeruzalém, stře(d)t světa Gil Yaron

Status Jeruzaléma je jedním z klíčových problémů izraelsko-palestinského konfliktu a zde se dozvídáme o souvislostech, mocenských vztazích, příčinách sváru atd. Velice dobře zpracovaná konstrukce do 4 základních okruhů tohoto historicko-politického průvodce je přehledným poskládáním mozaiky koexistence dvou odlišných národů a 3 náboženství. Stručný popis židovských dějin a města Jeruzalém jako takového - v knize je mnoho historických postav, které měly vliv na budování, rozvoj ale i úpadek svatého města… Zmiňuje se vliv Říma, vznik sionismu, aspekt křesťanství, základy novohebrejského jazyka (Ben Jehuda), dějiny nejsvětějších míst… Kromě Judaismu se lze dozvědět o historii Islámu a např. příčinách konfliktu mezi Šíty a Sunnity. Po přiznání práva Židům na Palestinu se v knize popisuje válka za nezávislost, kde jsem narazil na jediný „osobní rozpor“ s autorem. Po uznání státu Izrael za britského mandátu, byl Izrael napaden okolními arabskými státy, ale ubránil se. Z jiných zdrojů je průkazné, že nově vzniklý židovský stát měl nedostatek zbraní, což Gil Jaron popisuje odlišně, tzn. že byl dobře vyzbrojen. Naopak jsem uvítal zákulisí hnutí Fatah, Hamas a Hisballah, které vysvětluje rozštěpení palestinské samosprávy. V té souvislosti jsou přínosná historická fakta k 1 i 2. intifádě - povstání proti okupaci ze strany Palestinců, dále informace o Organizaci pro osvobození Palestiny a příčinách konfliktu západu s arabsko-islámským světem. O roku 1967 jsou zajímavé zmínky o šestidenní válce, následném dobyti starého města a zdi nářku, čímž došlo k rozšíření izraelské hranice. V kontextu budování izraelských osad je složité téma osadnické politiky Izraele, včetně budování ochranné zdi. Z novodobé historie jsem ocenil shrnutí působení důležitých postav na obou stranách - Jasir Arafat, Benjamin Netanjahu, Ariel Saron, Mahmud Abas, Ehud Olmert atd. Tato faktografická kniha pro mne byla příjemným překvapením a doporučuji ji všem, kteří se zajímají nejen o Jeruzalém, ale i o Izrael.

30.11.2019 5 z 5


Sokrates Sokrates Dan Millman

Kniha o utrpení, vnitřní síle, odhodlání, trpělivosti, pomstě, vůli a naději. Převážně smutné vyprávění o životě napůl židovského a napůl kozáckého hlavního hrdiny Sergeje, kterému zemřeli rodiče, a vychovával ho strýc ve vojenské škole. Příběh začíná v roce 1872 v carském Rusku, kdy během dalších desítek let sleduje životní cestu Sergeje od nelehkého vojenského drilu, přes útěk z armády na Kavkaz, seznámení s budoucí ženou Aňou až po strhující odhodlání odplaty. Paralelní druhá dějová linie se soustřeďuje od zlomového a poměrně drastického momentu (pro ty co nečetli, záměrně nezmiňuji) na Dmitrije Zakoljeva, bývalého spolužáka z vojenské školy. Tento agresivní vůdce bandy plení židovská obydlí a pogromy v Rusku jsou tématem tohoto románu a s tím související boj židů o život. Sergej se po několik let učí disciplíně, rovnováze, bojovým dovednostem a mentální síle. Jeho učitelé jsou postupně mistři Serafim a Razin, kteří rozvíjí jeho schopnosti a dovednosti. Poháněn pomstou se vydává hledat Zakoljeva, jenž mění svou polohu a nechává za sebou zmařené životy. Putování spěje k rozuzlení a tolik vytouženému souboji na život a na smrt za dramatických okolností. Emotivní závěr zanechává mírnou rozpolcenost, ale s vědomím, že pozitivní pocit z knihy převládá. V románě se vyskytuje několik dalších postav, které jsou důležitou součástí mozaiky příběhu – dědeček Sergeje, Andreas, Sára Abramovičová (později Valerie), zásadní dvojice pro závěr děje Pavlína a Konstantin a jednoruký záporný hrdina Koroljov… Sokrates není oddechová literatura, ale určitě doporučuji.

30.06.2019 5 z 5


Exodus Exodus Leon Uris

Seznámení se spoustou faktů, týkající se odhodlání židů v boji za svobodu a za vznik svého státu. Konstrukce obsahu pomocí několika příběhů a postav, který dokumentuje poměrně široké období s důrazem na emocionální vykreslení dějin židovství. Děj popisuje mj. urputnou schopnost židů se bránit – přesile a nerovným podmínkám. Tato jejich dovednost trvá vlastně dodnes. Je obdivuhodné, jak tento národ zvládl v minulosti všechna příkoří a z několika předem prohraných bitev vyšel vítězně. Okolnosti vzniku státu Izrael jsou vyobrazeny realisticky a zajímavé jsou i zmínky o vlivu Masaryka a podpoře Československa. Kniha dále v několika liniích vypráví o útrapách židů ať už před 2. světovou válkou, během nebo po ní. Většinou smutné osudy několika postav popisující osidlování Palestiny, zneužití moci v době britského mandátu, život v koncentračních táborech, pogromy, arabsko-židovský konflikt, ilegální přistěhovalectví atd. Historická fikce, která je pro mne knihou roku – nespočet faktů přibližující zakládání kibuců, hlasování OSN o vzniku Izraele, účelové postoje velmocí k židovské problematice, obnovu hebrejštiny, fungování Hagany a tradiční zvyky judaismu. Napětí, akce, romantika a emoce s přidanou edukační hodnotou.

24.03.2019 5 z 5


Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Není snadné dát této knize odpovídající hodnocení, ale má svou "sílu". Autobiografický román prolínající historii Izraele a příběh mladého chlapce je kronikou vypravěčovy rodiny. Ten popisuje mj. své dětství, včetně smrti matky a následného pobytu v kibucu. Intelektuální rodina Klausnerů je skromná ale vzdělaná, která se setkává s ponižováním a diskriminací jakožto Židů. Děj popisuje i dobu, kdy chlapec ještě nebyl na světě a nejde tedy jen o život autora. Kniha byla pro mne obohacující z hlediska židovských zvyklostí, předcházejícím událostem před uznáním státu Izrael a zajímavostem z Levanty poukazující na izraelsko--palestinský konflikt. Místy rozvláčné vyprávění nebylo jednoduché čtení, ale v konečném důsledku kvalitní literatura - v tragických a dojemných epizodách, které přebíjí občas humorné zážitky. Amos Oz zmiňuje slavné spisovatele, ve kterých není snadné se zorientovat, nicméně odkazuje i na Franze Kafku...

16.02.2019 4 z 5


Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry Charles Brandt

Kniha odkrývá pozadí mafiánských organizací a popisuje život Franka Sheerana - od práce v odborových organizacích, nasazení ve 2. Světové válce, až po působení v organizovaném zločinu. Realistické nahlédnutí, jak to funguje v mafii, ve které se hlavní (anti)"hrdina" více a více angažuje. Tyto příběhy dopňují zajímavé skutečnosti o událostech v Zátoce sviní, aféry Watergate, atentátu na JFK atd. Popis nejrůznějšího podplácení, spiknutí, nájemných vražd, soudních procesů a vyšetřování. Poměrně hodně jmen a postav trochu žtěžuje čtivost, ale kdo má rád filmové gangsterky, tak si přijde na své.

03.01.2019 4 z 5


Hipík Hipík Paulo Coelho

Popis volnomyšlenkářského stylu života – cesta za vnitřním klidem. Děj reflektující konec 60. let v autobiografickém podání. Zdlouhavé úvahy na téma štěstí a nalezení klidu a míru, které jsou vlastně nicneříkající. Kniha z mého pohledu postrádá tempo, i když je příběhem zajímavá. Paulo Coelho napsal několik výborných románů, bohužel Hipík nenavázal na úspěšné tituly z minulosti, a nepotvrdil jeho pozici "kdysi" nejprodávanějšího autora...

25.12.2018 3 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Barvité jako vždy, obsáhlé a košaté. Závěr mne trochu zklamal, ale jako celek velice zajímavé. Unikátní styl, který je napínavý a čtivý. V Hongkongu označili tento román za nemravný - místy zvláštní popis některých erotických scén...

30.11.2018 4 z 5