Taliane Taliane komentáře u knih

☰ menu

Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Asi je zbytečné říkat, jak moc je tato knížka důležitá pro každého, komu není historie utvářející dnešní svět (hlavně v Polsku a Německu) lhostejná. Asi to už každý ví, tak co se děje, že je tak málo čtená?
(4* za stylistickou stránku knížky, autor není primárně spisovatel a občas to trochu ruší, samozřejmě příběh je něco úplně jiného.)

10.03.2018 4 z 5


Zkorodovaný muž Zkorodovaný muž Adam Christopher

Zkorodovaného muže jsem si chtěla přečíst, protože jsem velká fanynka Dishonored her a celého světa, takže bych si nějaký příběh z Dunwallu ujít rozhodně nenechala. Navíc na knížce spolupracoval i kreativní direktor Harvey Smith, kterému vděčíme za to, že je svět tak obrovský a rozmanitý, takže co by se mohlo nepovést na knížce?
Prvních stran (asi půlka knihy) velice dobře popisuje nové postavy a vykresluje jejich charaktery a akce, všichni se tam chovají přiměřeně svému věku a i se čtenářem je jednáno jako s relativně náročnějším čtenářem (pokud pominu ty haldy tiskových chyb). Nicméně další část knížky, kde už má jít do tuhého, jako by čtenář byl najednou postaven před dětskou knížku. Poslední část, která měla být velkolepým zakončením příběhu tak byla spíše fiasko a s každou další myšlenkou, kterou postavy vyjádřily, se jevily jako nevyspělé na takovou danou situaci. Jako kdyby dospělí lidé přemýšleli jako náctileté děti. (Je vůbec možné nemít rád Emily? Jde to, když se bude chovat jako v disney telenovele.) Proto mám neustále problém s určením kategorie čtenářů.
Osobně jsem ji dočetla jen aby mi neuniklo nic, co se v Dishonored světě odehrálo, i příběh a nápad byly nakonec stejně tak ve stylu Dishonored jako hry. Ale napsané to mohlo být jinak. Třeba to bylo překladem, rozhodně tedy doporučuji čtení v originále.

30.01.2018 3 z 5


Temné hory Temné hory Patrick Carman

Celá série je pro mne asi důvod, proč jsem se jako malá zamilovala do fantasy a dobrodružných příběhů. Mám ji celou přečtenou nesčetněkrát a dodnes si ji v knihovně půjčím, pokud ji vidím (pokud už ji mám půjčenou, jen se pousměji a nenápadně ji vysunu dopředu, aby si ji dítě, které si bude vybírat knížky, všimlo). Rozhodně nelituji času, který jsem s knížkami strávila v dětství ani dnes. Každý prostě jednou za čas potřebujeme trochu vystoupit za naše hradby a porozhlédnout se po tom, co úžasného pro nás má život připraveno.

13.01.2018


Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

Kéž by mi rodiče četli před spaním celou sérii, mé dětství by bylo o tolik barevnější. No, alespoň už vím, že to budu číst já svým dětem, protože o tohle prostě nesmí přijít. Už vím, že stejně jako já si ji budou číst i v dospělosti a budou ji milovat úplně stejně.

01.09.2017 4 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Pořád na to nejsem příliš stará. A myslím, že ani nikdy nebudu. Přečteno za velice krátkou dobu - upoutala od samého začátku až do konce. Od filmu se snad už víc lišit nemohla. Rozhodně přečtu znovu. A pak ještě. A pak to budu číst svým dětem. To aby tušily, co je čeká, až jim přijde jejich dopis.

18.08.2016 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Nejprve jsem si musela zvykat na jazyk (v angličtině to mají mnohem jednodušší, řekla bych:D), ale po pár stránkách už jsem hltala jednu kapitolu za druhou a nemohla se odtrhnout, ani když jsem chtěla. Romantická dějová linka se vyhnula všemožným klišé (trochu ironie, když byla napsaná v 19. století:D) a i když jsem předtím nebla zrovna fanoušek tohoto žánru, dík Jane Austinové už jsem. 5*. Doporučuji přečíst i na maturitu.

16.08.2016 5 z 5


Pád Pád Lauren Kate

Obal se moc povedl, ale od příběhu jsem podle toho obalu čekala temné prostředí, všude pavučiny a nějaký náznak dobrodružné fantasy zápletky. Daniel nesplňuje ani jedno (jsem jediná, kdo tu vidí určité podobné rysy s Edwardem ze Stmívání?) a celkově je děj jen svádění vnitřního boje v milostném trojúhelníku. Konečné 'wow' odhalení dost kontrastuje s celým zbytkem knížky, kde se neděje skoro nic. Po dalším díle bych sáhla jedině z nostalgie kdybych ho za několik let viděla opuštěně ležet v regálech v knihovně. Očekávala jsem víc - 2*.
EDIT po letech: viděla jsem, nesáhla jsem.

16.08.2016 2 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Nevím, jestli je to mnou nebo Tris, ale s každou knížkou je mi méně a méně sympatická a předvídatelná (pane bože, to by mě teda ani ve snu nenapadlo, že se vydá na základnu Sečtělých nepříteli pod nůž, dejte tý holce někdo cenu za statečnost!). Celá knížka na mě působila spíše dojmem, že je to jen jakýsi 'přechodník' mezi prvním a třetím dílem. Věčné hádky a problémy ve vztahu Tris a Tobiase už začínaly být více a více monotónní a spíše otravné, než cokoliv jiného. Jediná příjemná věc byl pak hrdinský Tobias a jeho vymyšlený plán a Tori - kdo by jí neměl rád? Konec rozhodně překvapil (nejdřív jsem viděla film, kde byl konec jen slátanina emocí, napětí, akce a vzrušení) a potěšil; Jeanine jsem si jako záporáka rozhodně neoblíbila.
Stejně ale nemohu upřít, že se kniha od první značně lišila a stále nám představovala něco nového (lepší popis jednotlivých frakcí, jejich stylu přemýšlení a stylu života). Za mě 3*, bez těch zbytečných hádek Tris a Tobiase by to byly 4*.

16.08.2016 3 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Mě knížka rozhodně maximálně vtáhla (přečtená za dva dny na rodinné dovolené) nejen vtipnými scénami (Q a jeho kamarádi jsou prostě úžasní) ale i tím napětím a očekáváním, jak to s Margo dopadne a co jsou vlastně papírová města. Nicméně děj nebyl nejsilnější stránkou celé knížky; možná vidím věci tam, kde nejsou, ale celá knížka na mě působila skoro až filosoficky ('A už to nebyly oči, ale Margo se stala zrcadlem' - či tak nějak) a donutila mě zamyslet se nad smyslem života, celkově nad lidskostí a doteď (asi měsíc po přečtení) mne nenechá v klidu usínat a musím myslet na myšlenky a pohled na svět Margo, o provázcích v každém z nás a básničkou z její knížky.
Chtěla jsem ubrat hvězdičku za konec, ve kterém mě Margo zklamala, ale za Bena a radarovy černé Santy si tu pátou hvězdičku knížka rozhodně zaslouží :).

16.08.2016 5 z 5


Kokain - Kariéra německého dealera Kokain - Kariéra německého dealera Kajo Fritz

Nečekejte bůhvíjaké zázraky - prvních 40 stran je kniha zajímavá a to, o čem se dočtete, je pro mnoho čtenářů něco zcela nového. Po čtyřiceti stránkách se vše už více méně jen opakuje a ač vás zvědavost žene dál, nedozvíte se nic nového. Velice zajímavá populárně-naučná kniha se v průběhu čtení změní v monotónní popis dějem. Posledních 10 stran konečně zase nabírá na zajímavosti. Tři hvězdy za atraktivní téma.

25.02.2016 3 z 5