TaJeMa TaJeMa komentáře u knih

☰ menu

Nedokončená Nedokončená František Kožík

Ani nevím, jak bych knihu ohodnotila. Ač tenká , místy se zdála dlouhá. Téměř celá kniha byla o skladatelově touze komponovat, jeho nepřeberném množství nápadů a jeho píli. Jak už to v té době asi bývalo zvykem, umělec byl za svého života nepochopen, živořil a na sklonku svého mladého života si přestal věřit ve svá díla. Celý život byl obklopen přáteli, kteří ho v této knize provázejí až do konce.
Jeho život by se, bohužel dal popsat ještě stručněji. Neprožil žádná dramata, to, co ho provázelo celý život, tedy jeho nezdary, se stále opakovalo.
Co ale postrádala celá kniha, to nahradila poslední kapitola. Dojala mě vskutku ohromně.

17.04.2024 4 z 5


Odkaz Ester Odkaz Ester Sándor Márai

První povídka krásná, druhá byla sice ze soudku ne zrovna podle mého gusta, ale napsaná hezky. Třetí povídku jsem četla už s velkým přemáháním a čtvrtou jsem měla problém dočíst. Poslední dvě patří do skupiny , kvůli kterým povídky nečtu. Tyto povídky jsem si vzala z knihovny hlavně kvůli knize Svíce dohořívají, která byla vskutku krásná.

23.03.2024 3 z 5


Miláček Miláček Guy de Maupassant

Ta kniha má vše, co postrádám dnes u současných autorů, až na výjimky. Velice čtivé, krásně popsané postavy a zvláště bezcharakterní hlavní hrdina. Mohu jen doporučit.

19.03.2024 5 z 5


Kříž u potoka Kříž u potoka Karolina Světlá (p)

Moc hezké čtení.

14.03.2024 5 z 5


Temnota Temnota David Lagercrantz

Ježiši, to bylo špatné;

08.03.2024 1 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Opravdu krásná kniha. Právě jsem ji dočetla, takže píšu hodnocení se slzami v očích.

04.03.2024 5 z 5


Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Knihu jsem nedočetla. Styl, jakým je napsaná, mi prostě nesedl, přečetla jsem pořádný kus, ale kniha se nikam neubírala. V půlce odloženo.

14.02.2024 2 z 5


Bratranec Pons Bratranec Pons Honoré de Balzac

Krásná kniha, popisy charakterů perfektní, místy mi vadily dialogy paní domácí s Ponsem, ale to je jen malička skvrnka na jinak vynikajícím díle. Do poslední stránky jsem doufala, že to těm krkavcům nevyjde, ale to jsem byla dost naivní.
Smutné, ale to se dalo čekat.

13.02.2024 5 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Tato kniha nemá žádnou literární hodnotu. Je to slátanina, roztažená na spoustu stránek. Všimněte si, jak je text rozložen na spoustě stránek, velké řádkování, samá volná stránka, má to snad ospravedlnit u kupujících její cenu? Kdyby se prachbídný text napsal hustěji, náhle to bude tenká kniha a cena by musela být mnohem nižší.
Ale co je ještě horší, že v knize není nic, co by stálo za zmínku. Neuvěřitelně natahovaný "děj", hlouposti a zbytečnosti. Některé momenty byly naprosto hloupé: hlavní padouch začne čichat, odejde, že se pro něco musí vrátit, přestřih na komando, které čeká v úkrytu, policistka, vyčítající kolegovi, že použil moc vody po holení, po pěti stránkách opravdu autor musí vysvětlit, že hlavní padouch zná přesně vody po holení svých kumpánů a tudíž je tam někde policie........takový primitivní způsob psaní, jako by čtenář byl úplný hlupák. Celý příběh je jedno velké "Béčko".
S tímto autorem, od kterého jsem již dost přečetla, končím, je vidět jasná křivka směrem dolů. Knihu je mi hloupé dát i do antikvariátu.

09.02.2024 odpad!


Lesk a bída kurtisán Lesk a bída kurtisán Honoré de Balzac

Bohužel opět nedočteno, poprvé jsem knihu odložila poměrně brzy, tak jsem se rozhodla dát tomu druhou šanci. Došla jsem dál, ale prostě jsem se opět neprokousala.
Když už se příběh konečně usadil v jedné linii a měla jsem radost, že jsem ten nudný začátek zvládla, tak po několika stránkách se dějová linka opět rozvětvovala a začala jsem se pomalu v ději ztrácet. Marně jsem spoustu stran čekala na návrat k původní linii, ale další seznámení se s osobami, které budou určitě hrát svou roli, mě prostě odradilo.
Mám ráda klasickou literaturu, vyhledávám ji a dávám přednost před moderní literaturou, ale tady jsem ztratila trpělivost.
Kniha musí bavit, je tolik nepřečteného, že je potřeba si říct, zda pokračovat, či zda otevřít jiný příběh.

15.01.2024 3 z 5


Kukačka Kukačka Camilla Läckberg

Čteno s velkými potížemi. Možná je to i tím, že jsem z této série již přečetla hodně knížek, takže opakování stejných pasáží, co provázely i předchozí díly, mě už dost vadily. Pořád to samé, v každé knize.
Co se týká příběhu. Prvních 100 stran jsme zasypáni spoustou postav, navíc to tříštění, kdy se o jedné postavě či dvojici, píše maximálně na dvou stránkách, pak kousek seznámení se s dalšími postavami, zcela nezáživné úryvky, které způsobují nesoustředěnost, k první dvojici se dostáváme po několika stránkách, takže vůbec netušíme, co bylo na těch prvních dvou.
Pak se po sto stránkách odehraje drama, tak jsem musela listovat zpátky, o kom je řeč....
Autorka má v každé knize příběh, který se odvíjí v minulosti, aby splynul s přítomností. V předchozích knihách se mi to velice líbilo, teď mi to začalo vadit asi proto, že "rozjezd" byl vážně strašně nudný.
Závěr zamotaný a působivý, ale ničím nový. Už jsem to prostě četla, jen tady to chtěla autorka ještě více zamotat, více postříkat krví a to mě spíše odradilo od kladnějšího hodnocení.
Za měsíc nebudu vůbec tušit, o čem kniha byla, všechny se mi už i tak promíchali.
Pokud od této autorky čtete třeba tuto knihu jako první, druhou, třetí, asi nad mým hodnocením budete kroutit hlavou. Někdo se mnou naopak bude souhlasit.
Velice si rozmyslím, zda budu ještě ve čtení této série pokračovat.

10.01.2024 2 z 5


Amerigo / Magellan Amerigo / Magellan Stefan Zweig

Za mě trošku rozporuplné hodnocení. Zweiga čtu nesmírně ráda a jedním dechem. Tady jsem se občas přistihla, že se mi nechce číst, že mě ty zdlouhavé popisy tolik nebaví. První část knihy je, bohužel, k zapomenutí, ale věřím, že kdo se tímto tématem zaobírá podrobněji, to bylo poučné.
Druhá, obsáhlejší část je opravdu velice zajímavá, ale i zde byla místa, kde autor zabředl do nezajímavých popisných částí. Ano, tento druh literatury si to žádá, ale u ostatních děl tohoto váženého pana spisovatele jsem nepociťovala ani na chviličku náznak zdlouhavosti, či snad dokonce nudy.
Ovšem posledních 100 stran bylo dechberoucích a ještě dlouho budu přemýšlet na paradoxem jeho smrti, jeho neuznanosti po mnohá léta, přivlastnění si jeho úspěchu jinými lidmi, hloupostí a falší mnoha lidí, kterými byl obklopen.
Smutné.

24.11.2023 4 z 5


Otec Otec Marie Kyzlinková

Moc milé čtení, měla jsem přesně náladu na takovou knihu. Možná naivní, ale proč ne, rozhodně to nebylo zdlouhavě psané, kniha měla spád a i když bylo předem jasné, jak kniha skončí, vůbec mi to nevadilo. Prostě jsem četla, starosti hodila za hlavu.....

16.11.2023 5 z 5


Sny o růžích a ohni Sny o růžích a ohni Eyvind Johnson

Kniha je napsaná krásným jazykem, to je to, co dnešní knihy velice často postrádají. ALE někde v polovině knihy jsem se přistihla, jako bych uvízla na stejném místě, kniha ztratila tempo a dokonce ani na konci ho nedohnala. Čekala jsem trošku větší gradaci, ale naopak jsem měla problém knihu dočíst.

07.11.2023 3 z 5


Silas Marner Silas Marner George Eliot (p)

Krásně napsané, byla jsem mile překvapená.

Tato kniha mě ubezpečila v tom, že nelze dát na recenze. Je potřeba si vlastní názor udělat sám. Kdybych dala na zdejší recenze, přišla bych o tuto skvělou knihu.

14.10.2023 5 z 5


Když nastaly deště Když nastaly deště Louis Bromfield

Miluju starší knihy a vůbec mi nevadí hodně stránek. Ale tohle čtení bylo utrpení, postavy nezajímavé a abych knihu dočetla, musela jsem se hodně nutit a často "zetkovat".

07.10.2023 2 z 5


Detektiv Detektiv Arthur Hailey

Super napsané. S některými dnešními detektivkami se to nedá srovnat.

09.09.2023 5 z 5


Císařovy kosti Císařovy kosti Adam Williams

Podle mého je druhý díl mnohem slabší než první, který má horší hodnocení. Kniha je psaná zdlouhavě, spousta čínských jmen mi jen zamotala hlavu a netušila jsem, kdo je kdo. Politická hra byla dost nepřehledná, čistky, co následovaly, byly popsány fakt živě, krutě. Ale i tak jsem se nedokázala s tím utrpením sžít. Něco tomu chybělo. Kdybych tušila , jak je druhá kniha zdlouhavě psaná, asi bych si nechala vzpomínku na první díl a nekazila si ji. Mám se pouštět do čtení posledního dílu?

04.09.2023 3 z 5


Kolibřík Kolibřík Sandro Veronesi

Bohužel jsem čtení v půlce vzdala.

23.07.2023 2 z 5


Šťastný Per Šťastný Per Henrik Pontoppidan

Neskutečné. Nemůžu hodnotit jinak, než že to je opravdový skvost.

18.07.2023 5 z 5