Svijanskej Svijanskej komentáře u knih

☰ menu

František František Jiří Štágl

Knihu jsem doposlouchal včera, takže byl zážitek z ní ještě umocněn právě proběhlou "demonstrací" zemědělců, proměněnou ve frašku. Všudypřítomnou připo**anost a alibismus se povedlo panu Štáglovi zachytit dokonale. Elitu národa se téměř komplet podařilo buď vyvraždit, nebo vypudit do emigrace. Ve výsledném marastu se tak daří kreaturám, schopným venku na ulici srazit na zem tátu vedoucího tříleté dítě, protože nemá roušku. Nebo se bez ní prochází po lese či ve dvě ráno po ulici... Autor pěkně popsal některé symptomy podvodu s plándemií, ale drží se na povrchu a do hloubky nejde. Na její sestřičku, momentálně zvanou "klimatická změna", asi věří, přestože jejich princip je téměř shodný.

20.02.2024 5 z 5


Na seznamu smrti Na seznamu smrti Jack Carr

Občas kapánek rozvláčné, ale jako thriller ucházející. Obsahuje poměrně dost postav, přičemž některé se objeví jen jednou (vyšetřující policista) a pak už se nimi čtenář nepotká, i když by to dávalo smysl. Až příliš velká porce patosu, opěvování té jediné správné země apod. Je vidět, že chlapci pravidelně procházejí procesem, který se v ČSLA nazýval Politické školení mužstva. V dnešních USA by se to mohlo jmenovat na způsob "Americké hodnoty" nebo "Obrana svobody". Ať to nazývají jakkoli, jde o hromadu žvástů o tom, jak desetitisíce km od hranic USA brání svou vlast, bojují za svobodu a přinášejí barbarům své skvělé libo-demo náboženství. A když se páchá dobro, lítají třísky jako třeba 120.000 dětí zabitých jen v Iráku. Barbary lze mordovat dle libosti, humanitárně bombardovat jejich města a srovnávat celé čtvrti se zemí, procházet dům za domem a "čistit" je. Ovšem pokud se nějakému amíkovi přihodí bebí, tak je to nepředstavitelná hrůza a nespravedlnost.

Na závěr ještě pár nejkřiklavějších logických lapsů příběhu (což se neobejde bez spoilerů, tak pozor!):
- chcete-li zlikvidovat tým (asi) deseti vojáků, dělali byste to tak jako v knize, tj. podminovali celé údolí a vyhodili do vzduchu půl armády, nebo byste dali např. bombu do letadla, kterým se tento tým přepravuje a nechali jej elegantně zmizet?
- je nejlepší způsob, jak předstírat loupežné přepadení domu v poklidné čtvrti, nechat tam dojet bandu mexikánů, kteří zvenku vystřílejí do domu tisíce kulek a před tím si ani neověříte, že se tam primární cíl vůbec nachází?
- proč nenecháte tým vyvíjející v Indii lék, tento otestovat na pár místních cigoších a místo toho ten sajrajt naperete do elitní jednotky v USA, která je pravidelně lékařsky monitorovaná a každý její vycvičený člen má hodnotu milionu USD?

10.02.2024 3 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Čím to je, že hrdinové Kunderových románů psaných ve Francii, jsou tak nesympatičtí a ujetí? Ovšem i zde se pod nánosem hlušiny skrývá několik perel a úvahy o tom, jak obtížné je vkročit dvakrát do stejné řeky, stojí za přečtení.

04.02.2024 3 z 5


Svět žaluje v Norimberku Svět žaluje v Norimberku Rostislav Kocourek

Právník R. Kocourek zastupoval ČSR jako zpravodaj u Norimberského tribunálu. Ve své knize shrnuje vše podstatné z desítek tisíc stran a kilometrů filmového materiálu, předložených porotě. Někdy se přitom jedná o zajímavá či nepříliš známá fakta a popis mechanismů 3. Říše. Přitom tuto leckdy nezáživnou problematiku dokáže podat způsobem, který přitahuje čtenářovu pozornost.

28.12.2023 5 z 5


Evropa v zákopech Evropa v zákopech Miloš Václav Kratochvíl

Velice dobře popsané uvažování hlavních aktérů, jejichž rozhodnutí vedla k propuknutí WW1. Daleko čtivěji napsané, než obvyklá literatura faktu psaná historiky či experty soustředěnými jen na svoji úzkou problematiku.
Velkým nedostatkem, zasluhujícím hvězdu dolů, je ovšem absence jakýchkoli zmínek o čs. legiích a legionářích. V době vzniku knihy to bylo samozřejmě tabu a navíc k tomu asi přispěla i autorova inklinace k bolševikům, která se v knize projevuj ušlechtilými výroky masového vraha Lenina a dalších soudruhů.

24.10.2023 4 z 5


Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Některé věci mi tam neseděly, např. lidé na periferii si mohli dělat více méně co chtěli. Přitom režimy postavené na fanatických ideologiích, jež mají napravit nebo spasit svět jako islám nebo klimatická změna/green deal, nepřipouštějí existenci nevěřících a aktivně je pronásledují a likvidují. Vakcinace bude časem povinná a "antivaxeři" k ní budou donuceni násilím.
Ovšem celkově jako varování před tím, kam západní civilizace směřuje a k čemu Velký reset slouží, velmi potřebná a čtivě napsaná kniha.
P.S. V neposlední řadě se jeden královsky pobaví i při čtení kejhání konformních hus.

24.10.2023 4 z 5


Krajinami umění Krajinami umění Jan Royt

Klasické vzdělání, kultivovanost, noblesa a nadhled - kombinace, se kterou se v dnešní době setkáváme stále méně. O to větší rozkoš působí čtení této knihy, psané formou interview s p.Roytem.

12.09.2023 5 z 5


Bulšit: O žvanění v organizacích, médiích, politice a ve vědě Bulšit: O žvanění v organizacích, médiích, politice a ve vědě František Koukolík

První polovina knihy dobrá, obsahuje zajímavé informace, reference a citáty. Druhá polovina bohužel přechází do toho, co tu už popsal komentátor ZaS. Je smutné vidět dříve skvělého autora poplatného současnému režimu, nechápu, proč takto splachuje do kanálu svou kredibilitu, obzvlášť v jeho věku.

07.04.2023 2 z 5


Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Dee Alexander Brown

Kniha podává obsáhlý a podrobný popis řady historických událostí, včetně informací o zákonech a legislativních opatřeních přijímaných vládou a kongresem USA. Připadá mi však, že jde o poněkud zkreslený popis, který indiány staví výlučně do role obětí zlého a chamtivého bílého muže. Některým zde předkládaným informacím mám problém uvěřit, např. že by mexická vláda vypsala odměnu $3000 za každý indiánský skalp - v té době to byly obrovské peníze a Mexiko rozhodně nepatřilo mezi tak bohaté státy, aby si mohlo dovolit vyplácet tak ohromné částky.

03.04.2023 3 z 5


Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

Kniha sestává ze dvou částí, v té první se pan R.Honzák zabývá popisem psychopatického chování, jeho projevů a vlastnostmi jeho nositelů. Velmi stručně jsou zmíněny i jiné poruchy, ale jde opravdu jen o pohled "z rychlíku". Vše napsáno srozumitelně i pro laika a proloženo zajímavými až bizarními případy z autorovy praxe.
Druhá, historická část je psána ve striktním oikofobickém tónu, dnes tolik ceněném v kruzích, jež samy sebe označují za pokrokové. F.Honzák nenechává na Přemyslovcích nit suchou a pranýřuje nejen všechny jejich poklesky, ale i činy záslužné jako např. zavedení Zemských desek Přemyslem Otakarem II. Také dává volný průchod svým politickým názorům na současné dění, které dle mého soudu do této knihy a zvláště části o historii nepatří.

29.11.2022 3 z 5


Věk zdí: Proč dnes všude na světě vyrůstají nové hradby Věk zdí: Proč dnes všude na světě vyrůstají nové hradby Tim Marshall

Hned v úvodu se dozvíte, že zeď chránící Izrael před sebevražednými atentátníky je totéž, co byla Berlínská zeď. To, že úkolem té první je chránit životy lidí před vraždícími vetřelci a té druhé naopak bylo zabránit lidem utéci před pronásledováním komunistickou policií, Timovi nějak uniklo. Jeho logika je stejná, jako když před třemi lety v Berlíně požadovali užiteční idioti zákaz "Motorizovaných nástrojů na zabíjení" poté, co řidiče SUV stihl epileptický záchvat a vjel do lidí. Věci jsou prostě jen věci a zda prospějí, či uškodí, záleží jen na úmyslech a činech jejich lidských uživatelů. Je zarážející, kolik lidí tento zjevný fakt není schopno pochopit.
V některých kapitolách (např. o Velké čínské zdi) lze najít zajímavé historické informace, na které jsem v jiných knihách nenarazil. Za ně uděluji po zásluze jednu hvězdičku.
Poté co jsem došel k pasážím opěvujícím BLM a odsuzujícím hroznou bělošskou dědičnou vinu atd. jsem knihu odložil. Přiznávám tedy, že nehodnotím celou knihu, ale jen tu část, kterou můj žaludek ještě dokázal snést.

20.06.2022 1 z 5


Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina Kdo přinutil Hitlera přepadnout Stalina Nikolaj Viktorovič Starikov

Co je na knize dobré: Mnoho zajímavých informací o těchto tématech:
- vzestup NSDAP a zvláště pak její financování
- podivné okolnosti pádu německé monarchie a kapitulace Německa v 1. světové válce
- Leninova cesta ze Švýcarska do Ruska, jeho sponzoři a vazby na ně, role Trockého. Docela to zapadá do popisu z Rakovského protokolů (ty bych určitě doporučoval projít též).
- "Podivná válka" mezi Německem, Francií a Anglií od září 1939 do května 1940
- Odpověď na záhadné otázky proč Hitler zastavil u Dunkerku německé tanky a co bylo cílem mise Rudolfa Hesse v roce 1941?
Kvůli těmto informacím bych každému zájemci o historii WW2 tuto knihu doporučoval přečíst.

Co bych autorovi vytknul:
- Totálně zkresluje zločiny spáchané SSSR (přepadení Finska, Polska, obsazení pobaltských zemí a Besarábie)
- Stalina představuje ne jako masového vraha a zločince plně srovnatelného s jeho německým kolegou, ale jako jasnozřivého stratéga a politika, div ne mírotvůrce.
- obecně lze říci, že se snaží mlžit a omlouvat veškerá svinstva, kterých se SSSR a Stalin dopustili
- postoje a politika ČSR hrubě zkresleny, zejména v krizovém roce 1938

29.04.2022 3 z 5


Specialista: Ve znamení trojzubce Specialista: Ve znamení trojzubce Robert O'Neill

Vyprávění chasníka z Montany o jeho přijetí k námořnictvu, výcviku u Navy SEALs a akcích v Afghánistánu.
Popis výcviku je dost podrobný a umožňuje získat poměrně přesnou představu o tom, co obnáší. Požadavky jsou nastaveny tak, aby neprošel nikdo, na koho se ostatní nebudou moci 100% spolehnout, že fyzicky i mentálně zvládne ty nejnáročnější a nejnebezpečnější situace, které si lze představit. Plus získání dovedností, schopností a znalostí, pro členy takové jednotky nepostradatelných. Osobně jsem z popisu získal dojem, že teror ve výcviku zmíněné požadavky značně přesahuje a výsledným peklem projdou pouze osobnosti více či méně psychopatické. Což je žádoucí z důvodů popsaných dále a odpovídá tomu i autorův pohled na bojové akce, do nichž byl nasazen v tak vzdálené zemi.
Nečiní mu problém tu zastřelit rodiče před jejich dětmi ve vlastním domě, protože tím přece brání Ameriku a šíří demokracii, pravdu a lásku. Demokracie je to nejlepší pro všechny a my to těm islámským kmenovým společenstvím na úrovni středověku do těch jejich palic prostě natlouct musíme. Přemýšlet o tom, proč je Afghánistán pokládán za nepřátelskou zemi a Pákistán za přátelskou, když Taliban a Al Quida vyrážejí na své výpady a pak se stahují zase zpět do bezpečí právě z/do základen v Pákistánu, je pro něj příliš komplikované. Stejně jako o tom, proč by měli být Saúdové, financující wahhabistické školy a mešity produkující teroristy po celém světě, také kámoši.
Závěrečná část pak popisuje likvidaci bin Ladina autorem, a dopady tohoto osobního úspěchu na jeho další kariéru a vztahy se spolubojovníky. Ta je pro mne asi tou nejpřekvapivější a zároveň nejzajímavější.

24.06.2021 2 z 5


Strážce nádrže Strážce nádrže Zdeněk Svěrák

Stejně jako ostatní knihy pana Svěráka je i tato pohlazením po duši a je naplněna lidskostí a životními zkušenostmi.
Nedovedu si ovšem představit, že by mě někdo z podřízených zásoboval podobnými nevyžádanými dopisy, podrobně popisujícími jeho rodinné poměry a uvadající sexualitu. Nejspíš bych nabyl pochybností o jeho duševním stavu a snažil se jej co nejdříve nahradit. Jako největší problém ale vidím to, že ani tentokrát pan Svěrák neodolal pokušení, aby nám poskytl něco jako politické školení mužstva dle současných neomarxistických trendů. A tak se čtenář dozví, že v týmu pana doktora Pomahače působí i několik černochů a že lesbická láska je pro ženu prakticky to nejlepší, co ji může potkat.

05.02.2021 2 z 5


Velcí Češi 1918 Velcí Češi 1918 Josef Landergott

Pro: kniha obsahuje řadu kuriozit a údajů o zajímavých lidech. O existenci některých z nich jsem ani netušil a na takové krajany můžeme být právem pyšní.
Proti: můj dojem je, že autor se snaží psát povětšinou pejorativně a je-li něco možné napsat dehonestujícím způsobem, využije toho. Např. o Emě Destinové byste si na základě četby pouze této knihy udělali dojem, že šlo o zcela průměrnou pěvkyni, která se neúspěšně pokoušela podílet na protihabsburském odboji a nikdo ji neměl rád. Je z toho trochu cítit oikofobie, byť určitě ne v takové míře jako např. z pera T.Krystlíka.

27.12.2020 1 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Od pana Kmenty jsem už pár předchozích knih četl a ve všech případech bych je hodnotil v rozmezí 4-5 hvězd. Rudý Zeman se však od nich liší a má několik zásadních, do čí bijících chyb - proto příliš nechápu to pětihvězdičkové tapetování v hodnoceních. Ještě než tyto chyby blíže rozeberu, bylo by pro představu o objektivnosti mé kritiky dobré zmínit, že jsem ČSSD (či nedej Bůh komanče) nikdy nevolil, ani v jediných volbách na jakékoli úrovni. Pokud jde o volby prezidentské, tam jsem k prvním nešel raději vůbec, protože jak Zeman, tak Trautenberk mi přišli stejně marní. U druhých voleb bylo jasné, že Drahouš je jen nastrčená figura, jejímž úkolem je prosazování zájmů EU a Bůh ví ještě koho, a tak jsem šel podpořit raději Zemana, který je sice taky pěkný parchant, ale alespoň nepodporuje invazi do Evropy a zničení budoucnosti své dcery/rodiny/země.

Co se mi na knize nelíbilo/vadilo:
- zjevná nenávist a předpojatost autora, který se zabývá a to doslova každým klopýtnutím nebo přeřeknutím či bonmotem, kterých se Zeman v průběhu let "dopustil". Pan Kmenta je stěží sám tak dokonalý, že by za celé roky nezakopl, nebo neřekl něco, co by vzápětí vzal rád zpátky...a pokud ne, je to od něj pěkně pokrytecké.
- naprosto nekritické opěvování EU ve stylu opustíš-li či neposlechneš toto nejvyšší dobro, zahyneš. Za vysávání dotací sice Kmenta správně nenechá na lidech typu agent Bureš nit suchou, ale hlavní příčinu - celoevropský devastující, mafiánsky řízený systém rozdělování peněz mezi spřátelené firmy, které jdou nikým nevoleným evropským aparátčíkům na ruku, ignoruje.
- je zajímavé, že autor rozebírá klopýtnutí apod, ale (dle mého názoru) největší Zemanův opravdový zločin nechává prakticky bez povšimnutí. Tím není nic menšího, než přepadení banky IPB pomocí policejních zakuklenců a její následný prodej za JEDNU KORUNU bance ČSOB, přičemž všechny dluhy IPB na sebe vzal stát. Nedlouho poté se Zeman odebral osahávat stromy v Novém Veselí na Vysočině, kde si pořídil luxusní statek. I když se provize z této 150ti milardové loupeže nejspíše dělila mezi desítky kompliců, na ty klíčové z nich jistě nějaká ta desítka milionů vyšla, pro Zemana coby premiéra možná i stovečka.

Co se mi na knize líbilo:
- kromě laciných nenávistných výlevů obsahuje kniha i řadu pasáží postavených na výborné investigativní a analytické práci zkušeného novináře, kterým pan Kmenta bezesporu je. Ty je opravdu radost číst.
- během desítek let své novinářské praxe dokázal autor vybudovat efektivní síť kontaktů, sahajících až do nejvyšších politických míst. Díky tomu má přístup k řadě zdrojů poskytujících ty nejdůvěrnější a nejdůležitější informace.
- analýza zmrdů Šloufa a Nejedlého je bezchybná a na takové úrovni, že by nejspíše mohla k tomu určeným orgánům posloužit jako vodítko při vyšetřování (Nejedlého, Šlouf už tam dole mastí s Klémou a Luciferem liciťák). Totéž platí i o předchozí knize Boss Babiš.

14.02.2020 3 z 5


Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Petra Vejvodová

První část knihy zcela správně a objektivně popisuje vznik moderního pojetí dezinformace a jejího využití proti nepříteli sovětskou NKVD. Bohužel další části knihy, které si kladou za cíl provést posluchače současnou džunglí dezinformací, již takto seriozní nejsou. Autoři v tom mají jasno a drží se jednoduchých kriterií: to, co je v souladu se současnou politikou EU je pravda a správné a jiné názory jsou právě ty ošklivé dezinformace. Jako příklady dezinformací jsou uváděny z kontextu vytržené citáty Arcibubáka Trumpa, které přitom byly Trumpem míněny jako jasná nadsázka. Lze říci, že kniha je jakousi moderní formou Politického školení mužstva, které již pamatují jen ti starší z nás.

23.08.2019 odpad!


Zpověď lovce ekonomik Zpověď lovce ekonomik John Perkins

Jde o zajímavou směsici naivních postpubertálních představ, zpovědi profesionálního podvodníka a bolševické agitky. Zpočátku autor předkládá k uvěření vlhký sen malého jinocha, kdy se objeví neznámá, tajemná wamp a sdělí mu že on, čerstvý bakalář, je tím nejlepším kandidátem na nový typ superagenta, zvaný Lovec ekonomik. Všechno je to krutopřísně tajné a nesmí to nikdy nikomu prozradit... a tak o tom napsal knihu. Ve které podrobně popisuje, jak přijal a nikdy nevrátil půl milionu $ za to, že ji NEnapíše - sám tak předkládá jasnou vizitku své kredibility. V dalších částech knihy autor líčí sviňárny, prováděné jím a jeho kolegy, pracujícími pro soukromé korporace i US vládní organizace. Většinou se jedná o uplácení politiků v banánových republikách, aby vybrali ty správné firmy, které dostanou projekty financované zahraničními půjčkami. Od skutečných leváren pak autor postupně přechází i k projektům užitečným, které se snaží diskreditovat a hodit do jednoho pytle s podvody. Půvabné je např. vyprávění jedné Venezuelské (?) komunistky, kterou později pojal za manželku. Líčí, jak zlí kapitalisté u nich chtěli vybudovat vodní elektrárnu, což by dále umožnilo postavit různé továrny, elektrifikaci venkova atd. Takovéto padoušství bylo nutno zarazit, a tak je přece jasné, že její bratr spolu s dalšími soudruhy musel odjet do SSSR a absolvovat tam teroristický diverzní výcvik, který následně aplikoval doma. Postupně kniha sklouzává až ke zcela zcestné komunistické propagandě, ze které je člověku značně nevolno. Např. popis návštěvy neblaze proslulé vietnamské věznice zvané Hanoi Hilton, ve které byli vězněni a mučeni američtí váleční zajatci (tedy autorovi krajané). Jejich utrpení ho vůbec nezajímá, a místo toho lituje vietnamské mučitele, jakou ti chudáčci měli hroznou práci!! Vyvrcholením je pak poslední kapitola s podrobnými instrukcemi pro různé skupiny lidí, kterak provádět destrukci stávající společnosti a postupně tak vybudovat komunistický režim.

29.07.2019 odpad!


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Ani se mi nechce věřit, že tuto knihu má na svědomí autor Krvavých zemí nebo Černé země. Ubohá proti Trumpovská agitka, ve které jsou historické zkušenosti a události v nacistickém Německu a komunistických zemích aplikovány na US prezidenta. Typická je např. následující pasáž, která myslím dílo dobře reprezentuje:

Kdybychom náhodou objevili video, na kterém prezident Trump před tleskajícím Vladimírem Putinem tančí kozáčka, nejspíš bychom požadovali, aby se zopakovalo totéž, ale prezident přitom byl převlečený za medvěda a mezi zuby žmoulal rublové bankovky.

Dle autora prý Trump omezuje svobodu tisku a nabádá k útokům na své odpůrce. Přitom každý se může denně přesvědčit o pravém opaku - Trump, jeho rodina i spolupracovníci jsou denně vystavováni kampani, jaká nemá obdoby (snad jen kdysi v SSSR) a kdejaký xindl je beztrestně častuje těmi největšími nechutnostmi. A stačí se podívat, čí podpůrci jsou v USA vystaveni fyzickým útokům.

10.11.2018 odpad!


Všechno bylo jinak aneb Kdo začal druhou světovou válku? Všechno bylo jinak aneb Kdo začal druhou světovou válku? Viktor Suvorov (p)

Autor strávil roky práce tím, aby shromáždil, analyzoval a ověřil tisíce podkladů, jež složil do mozaiky, tvořící odhalení jednoho z největších podvodů 20. století. Zde odhalená pravda plně odpovídá a zapadá do fungování a podstaty zločinného režimu v SSSR a způsobu uvažování i konání největšího zločince všech dob, soudruha Stalina (Áda byl jen o chloupeček menší grázl). Všechny kritiky tohoto díla, na které jsem dosud narazil, byly jen hýkáním typu "takhle to nemohlo bejt" a "to přece není možný".

22.12.2017 5 z 5