svickop svickop komentáře u knih

☰ menu

Gulag: historie Gulag: historie Anne Applebaum

Americká autorka, Washington Post, Pulitzerova cena... to a ještě více maličkostí mě od této knihy odrazovalo. Nicméně kniha příjemně překvapila - rozdělena do kapitol, vznik a počátky gulagu, kterak se dostat do lágru, útěky, vzpoury, děti v lágrech atd... přibližně jak to udělali Kulka-Kraus v Továrně na smrt. Klobouk dolů, říkám si, to je kvalitní práce. Mé podezření se potvrdilo při čtení posledních tří kapitol o disidentech, lidských právech, humanitě; zkrátka objektivita vzala za své a kniha tak hodně ztratila, rovněž přičtu-li k tomu alibistický seznam odkazující na zdroje, který v knize zabírá něco přes 100 stran!!! Každopádně si myslím, že když už se autorka pokoušela sepsat něco o historii, určitě by knize prospěla i větší a kvalitnější fotografická příloha plus nějaké mapy, dokumenty - zkrátka to, co k pořádnému dokumentu patří.

05.11.2017 3 z 5


Lov na ponorky Lov na ponorky Patrick Robinson

1) Kniha má velice svižný děj, který se nikde nezasekává, velký plus pro český překlad, takže je velice čtivá. Nuže, pokud hledáte knihu, u které se Vám nechce moc přemýšlet, a rádi byste akci, je to trefa do černého.
2) Opět tu máme vynikající vítězství americké demokracie a amerického snu (ovládnout svět) nad proradnými Rusy, Číňany.... a pokud stále váháte nad tím, zda nastoupit k americkému ponorkovému námořnictvu, po přečtení knihy máte jasno :-D

30.05.2015 3 z 5


Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Hordubal / Povětroň / Obyčejný život Karel Čapek

Povídkou Hordubal nasadil Čapek laťku hodně vysoko. Je to sonda do nitra poctivého a pracovitého člověka, který věří v dobro a lásku. Další dvě povídky jsou o trochu slabší, není v nich tolik "akce" jako u Hordubala, přesto když je pochopíte, zjistíte, že nejkrásnější život nemají nejznámější a nejbohatší herci či zpěváci, ale právě obyčejní lidé, kteří každodenní dřinou na sobě pracují, aby mohli být lepšími lidmi.

10.04.2015 5 z 5


Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Vždycky jsem u Čapka obdivoval, jak se do nitra člověka dokázal snadno dostat a pomocí několika vět rozebrat jeho nejniternější představy, touhy, sny a pohnutky. A pokud si po přečtení těchto povídek neuvědomíte, že jste především Člověk, nemáte srdce.

09.04.2015 5 z 5


První světová válka První světová válka John Keegan

Neočekávejte, že se v této knize dozvíte o skutečném pozadí 1. sv. války. Toto dílko považuji za jedno z mnoha, které se snaží přepisovat historii a manipulovat s lidmi a celými generacemi. Takže se dozvíte, že v době, kdy Evropa tančila valčík (název první kapitoly), lidé žili v blahobytu a v pohodě a cesta jak z toho ven, byla snaha rozpoutat válku. Logické, co? A samozřejmě nejhorší byli Němci. Jak jinak... Převážná část knihy je o politice a politikaření, pokud autor popisuje vojenské tažení, bitvy a situace, tak gró patří západní frontě, pak něco málo o italské a ruské. A na Balkáně se snad ani neválčilo. Co mě donutilo, abych dal knize 3 hvězdičky, byla obrazová příloha a zajímavé perličky z fronty, kterými autor prokládá nudné vyprávění, např. jak jistý italský generál chtěl pozvednout bojovou morálku, tak z nastoupené jednotky dal zastřelit každého desátého vojáka. Jinak o první světové válce se dá najít a přečíst i kvalitnější literatura.

09.04.2015 3 z 5


Diferenciální rovnice pro IV. ročník tříd gymnázií se zaměřením na matematiku Diferenciální rovnice pro IV. ročník tříd gymnázií se zaměřením na matematiku Jana Stará

Neumím si představit, že by se dnešní studenti gymnázií učili něco takového. Otázka by spíše měla znít, zda se vůbec něco učí, ale to je jiné téma. Obsah a způsob výkladu této učebnice je přísně podřízen lidskému přístupu a pochopení problému, matematická korektnost šla stranou - nenajdete zde jedinou definici, jedinou matematickou větu a už vůbec ne matematický důkaz - v případě dif. rovnic to považuji za sebemrskačství. Jedná se opravdu o velmi kvalitní text, protože i bez znalostí integrace si po přečtení několika stránek můžete udělat obrázek, co to diferenciální rovnice je, jak se používá... a když se naučíte integrovat, řešení je Vaše. Pokud někdo z Vás tuto učebnici má, ochraňujte ji jako oko v hlavě, protože takhle kvalitní skripta už v našich krajích nevyjdou - jedná se skutečně o vzácnost.

01.04.2015 5 z 5


Přehled středoškolské fyziky Přehled středoškolské fyziky * antologie

Pokud budete k fyzice přistupovat způsobem, že informace budete sbírat bez jejich hlubšího zkoumání a bez potřeby znát, jak věci fungují, a pár suchých vzorečků bude pro Vás důležitějších, než jejich pochopení, je to kniha pro Vás. Nenáročná učebnice pro nenáročné studenty.

29.03.2015 2 z 5


Matematika II Matematika II Karel Rektorys

Ačkoliv autoři se snaží velice rozumným způsobem dokopat čtenáře (studenta) k pochopení látky, byť je v každé kapitole odvážně vysoké množství řešených příkladů a konci každé kapitoly souhrn - jakési resumé a vcelku dost příkladů na procvičení, pro snazší pochopení je k dispozici až 237 obrázků, k této učebnici jsem si cestu nenašel. Přijde mi, že obyčejné věci vysvětlují autoři moc složitě.

29.03.2015 3 z 5


Matematika II Matematika II Jura Charvát

Autoři navázali na odkaz V. Jarníka a vytvořili výbornou knihu o matematické analýze: věta, důkaz; věta, důkaz... pro názornost něčeho složitějšího náčrtky, ke každé kapitole pár vzorových příkladů a pár rozumných příkladů na konci každé kapitoly na procvičení. Je velice škoda, že tato kniha byla určena pro stavební fakulty a nerozšířila se na veřejnost, protože tam, kde "rektorys" nestačí a "jarník" není po ruce, nastupuje duo Budinský&Charvát.

29.03.2015 5 z 5


Umírali jsme v bambusu Umírali jsme v bambusu William Eastlake

Knížek, které jsem v životě nedočetl, jsou dvě. Tohle je jedna z nich. Možná je to tím, že se nedokážu pochopit rádoby válečné a rádoby protiválečné romány narozdíl od skutečné literatury faktu, tudíž mi kniha přijde zbytečná.

28.03.2015 odpad!


Bojová letadla NATO Bojová letadla NATO Bill Gunston

Velmi krátké povídání ke každému z uvedených letadel, jejichž výběr byl podřízen asi náhodě. K tomu ve zkratce rozměry a letové výkony, pár fotek (nijak zvlášť povedených)... a když vydavatel zvolí tento nešťastný formát, zbytečná kniha je na světě. Pokud se o letadlech NATO chcete dozvědět více, přečtěte si Vojenská letadla 4 a 5 od Němečka.

28.03.2015 odpad!


Přehled středoškolské matematiky Přehled středoškolské matematiky Josef Polák

Pokud máte ratolest, která tápe v matematice.... a Vy taky... a chcete to změnit, začněte u téhle knihy. Najdete tu velice dobře vysvětlenou látku matematiky pro střední školy, ba dokonce je tu i miminkovský úvod k derivacím a integrálům.

27.03.2015 5 z 5


Tabulky pro základní školu Tabulky pro základní školu František Běloun

Těžká nostalgie, ale jinak stručné, jasné a přehledné a především určené do doby, kdy studenti na základních školách neměli a ani nesměli mít kalkulačky, takže 2. a 3. mocniny a odmocniny, základy goniometrie a dokonce klíče pro logaritmická pravítka. A právě pro jejich jednoduchost a snadnou orientaci v nich je používám dodnes.

27.03.2015 5 z 5


Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

Určitě doporučuji, pokud se chcete něco dozvědět o virech a Ebole konkrétně. V knize se autor věnuje 4 druhům Eboly - od prvních příznaků nakažení, průběh až smrt - zcela vyjímečně uzdravení. Jinak autor se snaží čtenáře od začátku do konce knihy přesvědčit, že Ebola není uměle vytvořený virus, ale prý je to od netopýrů z nějaké jeskyně.

27.03.2015 4 z 5


Na frontu Na frontu Bill Mauldin

Velice odlehčené vyprávění od amerického vojáka na italské frontě za 2. sv. války. S úžasným smyslem pro humor nás autor seznamuje s běžnými potřebami a starostmi vojáka: jak si sehnat jídlo, jak si ohřát vodu na kafe, jaké je to krásné, být čistý a suchý.... Svou knihu doprovází i kreslenými vtipy, prostě zážitky frontového vojáka ale jinak: bez akcí, nelidského vraždění a smrti.

27.03.2015 5 z 5


Tři úvahy o sexuální teorii Tři úvahy o sexuální teorii Sigmund Freud

Od Freuda asi nejsnáze stravitelný souhrn přednášek - tentokrát na téma sexualita a naše podvědomí. Dozvíte se něco o pozadí perverze, inverze, dětské sexuality a mnoho dalšího.

27.03.2015 5 z 5


Výklad snů Výklad snů Sigmund Freud

Hlavně nečekejte, že po přečtení této knihy budete umět vykládat sny. V každém případě je to sice trochu složitá, ale velice efektivní cesta k tomu, abyste se seznámili se základy psychoanalýzy - co to je, kdy a jak se to používá a co od toho očekávat. A pak budete vědět, proč ve Zvonokosech hloubkovou analýzou vyléčili lékárníka :-D

27.03.2015 5 z 5


Střelecká a raketová výzbroj letadel Střelecká a raketová výzbroj letadel Lubomír Popelínský

Ucelený popis všeho, co střílelo dávkou a montovalo se to do letadel či vrtulníků. A k tomu spousta fotek, grafů, tabulek, kreseb a popis těch nejzajímavějších konstrukcí. Je to povinná literatura pro všechny, kteří se zajímají o automatické zbraně nebo o letadla.

27.03.2015 5 z 5


Hřmící dvacítky ... Hřmící dvacítky ... Lubomír Popelínský

Naprosto shodný přístup jako v knize "Sága rodu kulometů" - jen je tohle o automatických kanónech od 20mm do 35mm. Takže popis funkcí, fotky, grafy, kresby a tabulky a nějaké to povídání ke každému zajímavějšímu kanónu. Panu Popelínskému se povedla vynikající kniha na toto téma.

27.03.2015 5 z 5


Sága rodu kulometů Sága rodu kulometů Lubomír Popelínský

Asi takhle: autor nabízí přehled asi těch nejznámějších nebo nejzajímavějších kulometů z celého světa, které jsou v knize vcelku chronologicky řazeny. Spousta fotek, tabulek, sem tam nějaký graf a kresby, pokud autor vysvětluje funkční mechanismus. Bohužel, vydání z roku 2002 obsahuje spoustu chyb, např. mrkněte se na obrázky podávacího mechanismu MG-42. Přesto kniha výborně poslouží pro seznámení s touto tématikou a pro základní orientaci.

27.03.2015 4 z 5