sto7ra sto7ra komentáře u knih

☰ menu

Manet Manet neznámý - neuveden

konečně všechny obrazy na jednom místě. sice ne originály, ale i tak to udělá radost. k tomu něco málo ze života umělce...hezká knížka.

18.10.2015 3 z 5


Román o Lišákovi Román o Lišákovi neznámý - neuveden

vtipné bajky kritizující lidské jednání. a nebylo by to francouzské, kdyby se tam neobjevilo pár přisprostlých scén

18.10.2015 3 z 5


Slepci Slepci Maurice Maeterlinck

s každou větou je situace děsivější. vžíváte se do role slepců a s mrazením v zádech si uvědomujete, co asi tak prožívají. krátká hra, ale za to dojem udělá větší než jiné předlouhé romány!

18.10.2015 4 z 5


Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

nádherný jazyk. ale opravdu krásně napsané! vtipné, inspirativní a originální. občas tedy až příliš sprosté. a ten konec je tedy tak nějak narychlo a lehce zklamal, ale celkový dojem z knihy nezkazil.

18.10.2015 4 z 5


Život Edouarda Maneta Život Edouarda Maneta Henri Perruchot

pokud se o malíři Olympie chcete dozvědět něco víc, určitě sáhněte po tomto titulu. Zjistíte, kde Manet čerpal energii a inspiraci, jaké měl názory a touhy, co se o něm psalo v dobových novinách a s kým se přátelil. Je to celkem podrobná životopisná kniha napsaná ovšem trošku umělým jazykem (je to staré vydání).

10.02.2014 4 z 5


Vzpomínky obchodníka s obrazy Vzpomínky obchodníka s obrazy Ambroise Vollard

skvělá kniha plná vzpomínek jednoho šťastného člověka, který se mohl setkat a přátelit s vynikajícími umělci. Je sice pravda, že na styl si musíte chvilku zvykat, ale určitě stojí za to se prokousat na začátku těmi krkolomněji napsanými větami a dozvíte se věci a zajímavosti a vtipné historky, že budete toužit po dalším svědectví rodáka z Réunionu.

10.02.2014 4 z 5


Krátký úvod do literární teorie Krátký úvod do literární teorie Jonathan Culler

krátké to sice je a snaha donutit čtenáře přemýšlet a ne jen mu naservírovat informace, ale to je asi tak vše, co je na téhle knize dobré (ještě s přehledem teoretických škol a směrů). jinak autor častokrát rozvíjí různá témata, která jsou zbytečná - až moc dopodrobna v porovnání s literární teorií jako takovou. compagnon je podle mého názorů lepší.

13.12.2013 1 z 5


Démon teorie Démon teorie Antoine Compagnon

po pár stránkách, když pochopíte, jak autor píše a přistoupíte na jeho způsob "vyprávění", tak si uvědomíte, že všechno vlastně znáte a víte a dokážete logicky vyvodit. takže jde víceméně o komplikovanější formu toho, co byste dokázali říct sami, ale mnohem kratším způsobem a asi i méně vytříbeným.

10.12.2013 2 z 5


Křesťanstvo Křesťanstvo Pavel Filipi

stručný přehled těch nejhlavnějších odvětví křesťanství. celkem dobře se čte, i když někdy je to trochu složitější (spíš kvůli organizaci daných církví než kvůli stylu psaní). díky knize si vytvoříte hrubý nástin toho, čemu kdo věří a jak co praktikuje, ale pro hlubší znalosti se musíte vrhnout na jinou knihu.

05.12.2013 2 z 5


Piknik a jiné pohromy Piknik a jiné pohromy Gerald Durrell

příhody geralda durrella jsou vždy k pokukání. ale v téhle knize je i jedna hororová, která mi dloooouho nedala spát. doporučuju!!!

04.12.2013 3 z 5


Sestra, co svět neviděl Sestra, co svět neviděl Karen McCombie

když jsem knížku četla, nadchla mne. jak hlavní postavou, tak stylem vyprávění. teď, s odstupem let to hodnotím trochu jinak - taková holčičí blbost. ale i tak získává pár hvězdiček za překvapivé zjištění o sestře.

20.11.2013 2 z 5


Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

krásné vyprávění!!!

17.11.2013 5 z 5


Detektiv Kalle má podezření Detektiv Kalle má podezření Astrid Lindgren

skvělá detektivka. ale na to, že mu je teprve 13, tak mu to pálí sakra dobře. Působí to proto trošku přitažené za vlasy (i v těch 12 nebo kolika jsem to četla)

17.11.2013 3 z 5


Otoni Otoni Hagen Keller

velmi čtivá kniha, výborně naservírované informace a přijatelné množství stran. co víc si přát? aby vám četbu doplnily skvělé přednášky pana doktora Suchánka.

17.11.2013 3 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

tohle jsem nedokázala dočíst. je to ubíjející, ema mne štvala! místo toho jsem raději přetrpěla film.

17.11.2013 odpad!


Chrám Matky Boží v Paříži Chrám Matky Boží v Paříži Victor Hugo

nekonečně dlouhé opisné pasáže paříže a chrámu. bála jsem se, aby mi neuniklo něco málo z děje, tak jsem četla všechno a je to teda úmorná práce. k dílu se ale určitě ještě vrátím.

17.11.2013 2 z 5


Johnny Depp Johnny Depp Denis Meikle

kniha obsahuje nejen běžné informace o herci, ale hlavně, a proto se mi líbila, popisuje okolnosti různých událostí a také setkání s jinými slavnými osobnostmi.

17.11.2013 2 z 5


Román o Růži Román o Růži Guillaume de Lorris

velmi komplexní dílo o lásce a o chování s ní, byť jen velmi vzdáleně, souvisejícím. poutavé, ale mnohdy náročné čtení. (i s druhou nepřeloženou částí od jeana de meunga)

17.11.2013 5 z 5


Zuzanka a malý host Zuzanka a malý host Brigitte Yerna

milé vyprávění o sympatické roztomilé dívence.

17.11.2013 3 z 5


Ptejte se mě, na co chcete, já, na co chci, odpovím Ptejte se mě, na co chcete, já, na co chci, odpovím Miroslav Donutil

na živo je to lepší

17.11.2013 4 z 5