Standa24 Standa24 komentáře u knih

☰ menu

Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Zajímavá kniha z blízké budoucnosti. Detektivní linka příběhu mi tentokrát přišla trochu slabší, pachatele vraždy pozorný čtenář brzy odhalí. Za to komplikované rodinné vztahy hlavního hrdiny, byly jednou z nosných dějových linek knihy, ostatně jak je zvykem u většiny Mayových románů. Druhou výraznou dějovou linkou byl ekologický apel - důsledky globálního oteplování, zdroje energie, ...
Zajímavé je, jak si Peter May představuje Skotsko za necelých 20 let (odtržení od Spojeného království a návrat do EU).

16.04.2024 4 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. Díky krátkým kapitolám se četla dobře, bylo tam napětí. Ale přišlo mi, že celý děj je postavený na popisech násilí a brutality. O postavách jsme se toho moc nedozvěděli, tedy kromě velice nesympatické Jess, jejíž chování bylo dost nelogické. Vývoj příběhu sliboval nějaký super závěr, ale tohle mi přišlo spíše rozpačité ...
PS: Přečteno v angličtině.

28.03.2024 3 z 5


Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky Josef Bernard Prokop

Líbilo se mi, že kniha přináší pohled na události počátku 15. století z pohledu krále Zikmunda. Ve většině ostatních knih je to naopak a Zikmund je vykreslován jako pověstná "liška ryšavá". Zároveň si je třeba uvědomit, že kronikáři často povolovali uzdu své fantazie a nejinak je to i tomto příběhu.

14.03.2024 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Ač se Harry na začátku knihy plánuje upít k smrti, tak se ze třináctého pokračování série nakonec vyvine svižný thriller s napínavým závěrem, který je už tak trochu typický po Jo Nesba. Harry sice pije (a už asi nikdy nepřestane), ale autor tentokrát věnuje pozornost hlavně brutálnímu provedení vražd a rafinovanému pachateli, než popisům alkoholového opojení hlavního hrdiny. Dle závěru to vypadá, že se s Harrym ještě potkáme.
PS: Přečteno v angličtině.

28.02.2024 5 z 5


Rošťárny a Nevoněnky aneb Všechno je jinak Rošťárny a Nevoněnky aneb Všechno je jinak Ladislav Muška

Aforismy pro usmátí i k zamyšlení, pohodová jednohubka.

11.02.2024 4 z 5


Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Kniha se četla dobře, hlavně díky krátkým kapitolám. Na to, že se jedná o detektivní thriller, tak děj plyne bez většího napětí a komplikací v pátrání až ke konci. Příběh navazuje na předchozí díly, Mia stále bojuje s vzpomínkami na sestru a se svými závislostmi. Chybí tomu něco nového, možná je na čase sérii ukončit ...

11.02.2024 4 z 5


Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Historické romány Kena Folletta jsou sázka na jistotu. Na věky věků se odehrává o necelé dvě století později než Pilíře země, ale typy hlavní postav šablona příběhu jsou velmi podobné. Příběh je opět zasazen do skutečných historických kulis - stoletá válka, morová epidemie, atd. Kniha je i přes svoji délku velmi čtivá, jednotlivé linky vyprávění jsou úzce propojené, ale i přesto jsou osudy a tajemství jednotlivých hlavních aktérů napínavé až do konce.
Jelikož další knihy v této volné sérii mám již přečtené, tak doufám, že se dočkáme i dalšího pokračování.

06.02.2024 5 z 5


Šelma Šelma František Šmehlík

Do knihy jsem se velmi rychle začetl. Pátrání po brutálním sériovém vrahovi i díky zimním kulisám, ve kterých se odehrává, trochu připomíná severské detektivní thrillery. Detektivní linka příběhu se prolíná s linkou politickou, zde je naopak vidět inspirace událostmi s českého a slovenského prostředí z doby nedávno minulé. Hlavní vyšetřovatelka Laura Ara se svým týmem řeší případ, který se zdá být čím dál komplikovanější. Totožnost vraha, jemuž se věnuje jedna z dějových linek příběhu, je neznámá a policisté jsou pod tlakem, aby ho dopadli dříve, než udeří znovu. Všechny linky příběhu se na konec propojí, i když si myslím, že závěr mohl být trochu jednodušší a přímočařejší. Už teď se těším na další díl z avizované trilogie.

08.01.2024 5 z 5


Případ Ludvík Případ Ludvík Oliver Pötzsch

Kniha mě bavila. Opravdu se podobá románům od Dana Browna s prof. Langdonem. O králi Ludvíkovi II. jsem toho moc nevěděl a při čtení jsem si o něm dohledával některé informace na internetu. Jeho život a hlavně smrt jsou opředeny tajemstvím a Oliver Pötzsch toho šikovně využil při psaní této knihy. Celkově se jedná o příjemnou oddychovou četbu, nic více, nic méně.

31.12.2023 4 z 5


13 hodin 13 hodin Deon Meyer

První díl se mi líbil o trochu více, do 13 hodin jsem se ze začátku nemohl začíst, ale postupně děj nabýval spád a poslední cca 1/3 byla super. Stejně jako u prvního dílu oceňuji hlavně originální prostředí JAR. Je dobré si i dohledat nějaké informace o tom, kdo to jsou Xhosové a Zuluové. Benny měl tentokrát i velkou míru štěstí a na víc se vše snažil zvládnout bez kapky alkoholu ...

27.12.2023 4 z 5


Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Pavel Tigrid

Historie dějin Československa podaná velmi poutavým způsobem. Líbí se mi, že Pavel Tigrid události jen nepopisuje, ale nebojí se také některé kroky a rozhodnutí vrcholných představitelů První republiky kritizovat.
Jsem rád, že po tom co jsem navštívil několik přednášek věnovaných P. Tigridovi, tak jsem si přečetl i jeho nejslavnější knihu.

22.12.2023 5 z 5


Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

První půlka knihy mi přišla zdlouhavá a trochu jsem se ztrácel ve jménech všech rytířů a křižáků. Druhá půlka se mi líbila více, ale celkový dojem pak zase zhoršil konec knihy. Očekával bych ještě jednu kapitolu, která některé linky příběhu dotáhne do konce. Možná by prospělo, kdyby příběhy Oldřicha z Chlumu nevycházely tak často, ale byly více propracované, jako tomu bylo na začátku série.

03.12.2023 3 z 5


To že byl život? – Z podzemní církve do labyrintu svobody To že byl život? – Z podzemní církve do labyrintu svobody Tomáš Halík

Autobiografie prof. Halíka obsahuje mnoho hlubokých myšlenek a zároveň je napsaná velmi poutavě, místy se mi četla skoro jako nějaký román. Tomáš Halík, který patří mezi naše současné přední myslitele a filosofy, má dar zaujmout široké publikum a to i včetně lidí mimo církev.

01.12.2023 5 z 5


Vážka Vážka Michel Bussi

Knížka mě chytla hned od prvních stránek a vydrželo mi to (skoro) až do konce. Při pozorném čtení se dalo vždy tak nějak vytušit, jaký další zvrat přijde a závěr tedy postrádal jakýsi "wow" efekt, ale to je asi tak jediné, co mi chybělo. Zpětně musím přiznat, že i interakce mezi Marcem a Malvínou, které mi ze začátku přišla spíše otravná, byla pro děj knihy vlastně obohacením.

23.11.2023 5 z 5


Na králův příkaz Na králův příkaz František Niedl

Stejně jako v předchozích dílech děj svižně plyne. Ondřej postupně plní svůj slib a vyráží s Janem Lucemburským na tři válečná tažení. Už od začátku můžeme tušit, že třetí tažení bude zakončeno bitvou u Kresčaku. Kniha je opravdu plná akce, Ondřej stihne kromě válečných výprav ještě zvelebil svůj rodný Rohatec a vyřídit si účty s dalším padouchem, který znepříjemňuje život jemu a jeho blízkým.
Otázkou je, jestli se dočkáme dalšího pokračování?

12.11.2023 5 z 5


Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Před několika týdny jsem se zúčastnil besedy s panem profesorem Bártou, která mě motivovala k přečtení této knihy. Kniha se mi líbila a mnohé myšlenky v ní obsažené jsou inspirující. Je napsaná velmi srozumitelně, populárně naučným stylem, osobně bych přivítal, kdyby obsahovala trochu více faktů a šla více do hloubky. Nejvíce si mi líbila VII. kapitola - zákon adaptace.

08.11.2023 4 z 5


Železná rukavice Železná rukavice František Niedl

Jednoduchá svižná historická oddychovka, ale na to už jsou čtenáři pana Niedla zvyklí a jeho knihy pro to vyhledávají. Líbilo se mi propojení s příběhy o rytířích z Vřesova.

07.11.2023 5 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Knihu jsem poprvé četl již před řadou let. Nedávno jsem narazil na knihy Večer a jitro a Ohnivý sloup a rozhodl jsem se vrátit i k první knize ze série o Kingsbridge.
Je to historický román se vším všudy a i přes svoji délku se čte velmi dobře. Jak už jsme u Kena Folletta zvyklí, příběh hlavních hrdinů je zasazen do skutečných historických reálií, tentokrát hlavně do Anglie 12. století. Během několika desítek let sledujeme osudy hlavních hrdinů a zvraty v jejich životech. Všechny spojuje stavba katedrály v Kingsbridge, kterou někteří milují a jiní nenávidí.

13.10.2023 5 z 5


Kovbojové z mlíkárny Kovbojové z mlíkárny Ondřej Šír

Tato kniha, na rozdíl od předchozích od Ondřeje Šíra, mě tolik nechytla. Sledujeme osudy skupiny přátel, kteří v 30. letech minulého století založí mlékárnu a začnou v Krkonoších vyrábět sýry. Je trochu škoda, že významné dějinné okamžiky, které se ve 20. století v Československu udály jsou v knize zmíněny jen letmo, nebo vůbec. Jednotlivé hlavní postavy prožívají různé radosti a starosti, ale vzhledem k poměrně velkým časovým skokům, jsou některé části jejich života vynechány a ani jejich charaktery nejsou popsány moc do hloubky. Ústřední téma výroby sýrů je zajímavé, ale opět bych ocenil větší vhled a detaily. Např. co se stalo s mlékárnou po roce 1989? V knize se vyskytují také některé faktické chyby - např. nealkoholické pivo jste si v 30. letech v hospodě objednat nemohli, atd.

08.08.2023 3 z 5


Ušlechtilá stezka Ušlechtilá stezka Peter May

Na knize mi přišlo nejzajímavější prostředí, kde se děj odehrává. Podobně jako mnoho dalších čtenářů jsem si dohledával informace o Kambodži a Rudých Khmerech. Nebyl by to Peter May, kdyby se i v příběhu odehrávajícím se v takto exotickém prostředí neobjevila zmínka o Skotsku. Jinak je kniha úplně jiná, než např. trilogie z ostrova Lewis nebo Akta Enzo. Zajímavé také bylo, že v knize není žádná postava, která by byla vysloveně pozitivní, hlavně Lisina naivita byla místy až neuvěřitelná.
Celkově se jedná o velmi povedený thriller, ve kterém se fiktivní příběh odehrává v nedávných skutečných historicko-politických kulisách Thajska a Kambodži.

31.07.2023 5 z 5