Sofonisba Sofonisba komentáře u knih

☰ menu

Evangelium Máří Magdalény Evangelium Máří Magdalény Jan Bauer

Vysloveně nepovedené dílo, které se pokusilo smíchat pohádku, historické pojednání a rádoby thriller. Hlavní hrdinka? Taková hodně špatná napodobenina "tetičky Kateřiny". Krásná blondýna, která jde hlavou proti zdi, přesvědčená, že ji všichni muži budou zachraňovat a milovat. Byla mi neskutečně nesympatická, už na 100 stránce jsem si přála, aby ji konečně někdo zabil a kniha mohla skončit. Díky tomuto "pokusu o román" jsem zjistila, že i čtení může být ztráta času. :((

07.03.2024 odpad!


Čtvero ročních období v Římě Čtvero ročních období v Římě Anthony Doerr

Velké zklamání, moc jsem se na knihu těšila. Jednoznačně nejslabší dílo :((

21.11.2023 1 z 5


Stříbrný stonek Stříbrný stonek Crystal Smith

Gratuluji autorce k úžasnému ukončení celé série. Děj zcela pohltil a do poslední stránky nic nebylo tak, jak tvářilo. Určitě si všechny tři knihy přečtu ještě jednou - a tentokrát hezky jednu po druhé, bez časových prodlev :))

06.06.2023 5 z 5


Napoleonův syn: Orlík - hříčka politiky 1811-1842 Napoleonův syn: Orlík - hříčka politiky 1811-1842 Renate Fabel

Napoleon - jméno, kterého se mocní tehdejší doby neskutečně báli. Co na tom, že patřilo malému, vyděšenému chlapci, kterého opustili všichni, dokonce i vlastní matka. Smrti mladého Orlíka (Napoleona II.) snad ani nelitovali, spíš si oddechli. Problém "co s ním" byl vyřešen.

22.01.2023 5 z 5


Slzy katovy schovanky Slzy katovy schovanky Sabine Martin (p)

Úspěšné a hodnotné pokračování prvního dílu.

25.07.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Klidně bych těch hvězdiček dala i více - kdyby to šlo :))

14.07.2022 5 z 5


Svět české aristokracie Svět české aristokracie Petr Maťa

Nic není takové, jak se na první pohled zdá. A ani šlechtic s "modrou krví" nemá na růžích ustláno. Výborný vhled do zákulisí jejich životů. Ocenění Magnesia litera je zcela zasloužené :)

12.06.2022 5 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Moje první setkání s panem Murakamim mě naprosto okouzlilo. "Hloupý " pan Tanaka mě svými výroky a postřehy neskutečně bavil, s panem/paní Óšimou by se krásně povídalo u kávy či sklenky vína...

07.06.2022 5 z 5


Srdeční záležitost Srdeční záležitost Gilles Legardinier

Kniha zařazená do kategorie "mladí věkem", ale najdou se v ní i rodiče, prarodiče, zkrátka všichni, kteří nezapomněli "být mladí" v jakémkoliv věku. Kniha o životě, lásce, lidské soudržnosti, odvaze, pochybnostech, strachu i smrti, to vše podané očima dívky těsně před maturitou

30.05.2022 4 z 5


Klaun si povídá s Bohem Klaun si povídá s Bohem Jiří Suchý

Nádherná kniha plná zajímavých myšlenek, postřehů a hraní si se slovy způsobem, jakým to před panem Suchým zvládal pan Werich. Moc jsem si knihu užila.

08.03.2022 5 z 5


Tajná manželka Tajná manželka Steve Robinson

Napínavě-oddechové čtení na jedno odpoledne, ukazující, že lidská zloba má neskutečně mnoho podob. Jen ten závěr byl trochu "useknutý".

22.02.2022 4 z 5


Dlouhé stíny Dlouhé stíny Leila Meacham

Úžasná kniha, která si podmanila nejen mě, ale i manžela :-).

15.02.2022 5 z 5


Boj o ostrov Boj o ostrov Arthur Ransome

Je fajn mít staršího bratra a občas zalovit v jeho knihovničce .-)) Díky tomu jsem objevila srdcovku svého dětství...

07.02.2022 5 z 5


Svobodu medvědům Svobodu medvědům John Irving

Již nikdy více! škoda papíru spotřebovaného na vytištění knihy :-(( Nebýt čtenářské výzvy, skončila by mezi nedočtenými...

07.02.2022 1 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Autorka nezapře své filozofické vzdělání. Na čtení jsem se musela hodně soustředit (nejedná se o oddechovou četbu), ale přesto se mi kniha líbila, zaujala mě svou laskavou moudrostí, radostí i smutkem, který v sobě text ukrývá.

20.01.2022 5 z 5


Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška překvapil. Po historických detektivkách zabrousil do sci-fi. Zvolil si velmi kontroverzní téma, ovlivněné tím, co dnes prožíváme. Za mě ano, ale hodnocení bude velmi hraniční. Někdo knihu přijme a vychválí na 5*, jiný zatratí - a bude litovat, že nemůže jít do mínusových bodů :)

20.01.2022 5 z 5


Nebe po bouři Nebe po bouři Sabaa Tahir

Krásný a silný příběh, plný pravdivých a hlubokých myšlenek o životě. Příběh o lásce a nenávisti, zlobě a víře v dobro lidí, touze po pomstě a daru odpuštění, válce a naději na budoucnost.
"Co dobrého vzejde z války, Krkavče? Kolik lidí zemřelo kvůli hamižnosti jakéhosi krále nebo pýše nějakého vojevůdce? Kolik bolesti je na světě jen proto, že se nedokážeme smířit s tím, co nás postihlo a místo toho toho trváme na tom, že budeme oplácet další bolestí?... Vždycky se najde důvod, proč něco není naše chyba..."

06.01.2022 5 z 5


Cesta na poledne Cesta na poledne Václav Křístek

Kniha se více věnovala rozbrojům mezi katolíky, luterány, českými bratry a dalším náboženským odnožím. Na malém množství stran, kde se Krčín vůbec vyskytoval, se zase jeho postava jaksi "potácí" - bez souvislostí k ostatnímu ději.

03.01.2022 2 z 5


Pařížská švadlena Pařížská švadlena Natasha Lester

Krásná a velmi čtivá kniha. Škoda, že můžu dál pouze pět hvězdiček... :))

18.11.2021 5 z 5


Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma Marie Ryantová

Výborná monografie. Hlavně oceňuji, že po řadě mužských osobností se věnuje zajímavým ženám. Kniha se mi moc líbila, dobře se četla. Autorce velký dík.

18.10.2021 5 z 5