šmerdžito šmerdžito komentáře u knih

☰ menu

Stříbrné hřeby Stříbrné hřeby Jack Yeovil (p)

Musím přiznat že na tuto knihu mám velice rozporuplný názor. Povídky jsou dosti čtivé, a dá se říct že Jack Yeovil patří k lepším spisovatelům Warhammeru, ale co se týká atmosféry... ta mi dělala problém. Hlavně ukotvení světa mi přišlo dosti nekompaktní ze světem Warhammeru.
Ať se to týkalo popisování světa, kdy v jedné povídce trpasličí pevnost Zhufbar, byl popisován jako Říšské město, nebo samotný popis trpaslíků, kteří mi spíš svým popisem seděli na hobity. Nebo popisování historie kdy mluvily o synovi císaře Karla Franze, ale přitom měl jméno jeho otce. Nebo popisování několika set Letého vládnutí upírky Carevny Katariny v Kislevu, která mi taky do světa nezapadá...
Poslední výtku, i když bych mohl najít více příkladů, byl samotný popis upírů, a jak je lidé vnímaly. Je pravda že jsem nečetl trilogii o upírce Genevieve, která by mi to možná osvětlila. Ale zato jsem četl o Ulrice, a mám přečtenou celou sérii Zabíječe, a tam jsou upíři vnímáni velmi negativně. V těchto povídkách k nim lidé měli vcelku neutrální postoj, což mi do světa Warhammeru nesedí. Poslední hřebíček byl špatný český překlad. Používání slova skřet pro popis goblina či orka je prostě jak z devadesátek, přitom kniha v českém překladu vyšla v roce 2016.
Váhal jsem mezi dvěma až třemi hvězdičkami, tři bych dal pro samotnou čtivost příběhů. Ale nakonec musím dát jen dvě, pro rušivé pasáže popisu světa.

26.02.2020 2 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Kdo četl předchozí tři Ziburovy knihy nemůže být zklamán. Čtivé, poutavé, a inspirující. Netušil jsem, jak dobře se dá ještě v dnešní době stopovat a byl jsem knihou inspirován to vyzkoušet. Ziburův humor se mi stále líbí a ani ve čtvrté knize se mi ještě neomrzel. Potěšila mě i grafická stránka knihy nebo zajímavé informační vložky.
Všem milovníkům dobrodružného cestování mohu jedině doporučit.

02.02.2020 5 z 5


Caledorův meč Caledorův meč William King

Začátek knihy nás zavede do Lustrie, kde se elfí dvojčata pokouší najít Caledorův meč. Název knihy nám napovídá, že by děj knihy měl točit kolem Caledorova meče, ale to není až tak úplně pravda. Caledorův meč je nalezen už na začátku knihy a jeho získání bohužel není vůbec epické, týká se to zabití pár nemrtvých ještěranů a lidí, a tím to hasne. To je podle mě velká škoda, chtělo by to i víc rozvést interakci mezi elfími dvojčaty a lidskou partou. Dialogy mezi lidmi a elfy mi přišly zajímavé, jen bych jim dal v knize větší prostor, to samé platí o samotné Lustrii.
Jak už jsem zmínil, začátek mě trochu zklamal, ale dál mě kniha velmi bavila. Kniha se čte sama, jak už nám to King mnohokrát dokázal, tuto knihu bych se kvalitou nebál přiřadit k sérii Zabíječe.
Poznávat Ulthuan mě rozhodně bavilo. Pasáže Malekitha a Morathi a Uriana, mi opět připomněly, že jsou mi Temní elfové svým způsobem velmi sympatičtí. Samotní hlavní hrdinové jsou mi zas o něco více sympatičtí, i když si od nich pořád držím větší odstup než tomu například bylo u Felixe Jaegera ze série Zabíječ. Knihu ale přes zmíněné námitky můžu jedině doporučit.

02.02.2020 4 z 5


Aenarionova krev Aenarionova krev William King

Moje první kniha ze světa Warhammeru z pohledu elfů a musím hned v úvodu napsat, že mě nezklamala. Úvod knihy nám osvětluje velmi zajímavou historii elfího loru, a celkově mě i děj knihy bavil. King mi potvrdil, že umí psát čtivé příběhy, které dočtete jedním dechem a přitom příběh knihy není nijak akční, akce graduje až na konci. Děj knihy nám přibližuje mladé sourozence Tyriona a Teclise, příběh sledujeme z pohledu obou bratrů. Co je v knize trochu otravné je, že obě postavy jsou prakticky už hotové... Teclis umí čarovat aniž by se to učil, Tyrion umí s mečem... ale příběh tím neutrpěl. Kniha mě bavila o něco víc než druhý díl Ulriky, který jsem četl před touto knihou. Rozhodně doporučuji všem milovníkům Asuryanů.

21.01.2020 4 z 5


V krvi zakalená V krvi zakalená Nathan Long

Druhý díl trilogie o upírce Ulrice mě bavil podobně jako první díl. Děj si drží nastavenou laťku prvního dílu, jen mně osobně přišel trochu méně zajímavý. Na druhou stranu se děj odehrává v Kislevu, ve městě Praag. Přiznávám, že knih, které se odehrávají ve městě Praag není nikdy dost. Komu se líbil první díl rozhodně doporučuji.

19.01.2020 4 z 5


Z krve zrozená Z krve zrozená Nathan Long

Druhý spin-off ze série Gotreka a Felix, a to značně povedený. Po prvním spin-offu o Thanquolovi a Kostilamovi jsem se obával, že nastavená laťka trochu opadne, protože pro mě knížka o skavenech je více zajímavá než knížka o upírech, a jsem rád že se mé obavy nenaplnily.
Ulriku si člověk oblíbí, děj pěkně odsýpá, čtenář narazí i na lovce čarodějnic, co více si přát. Nathan Long mi potvrdil, že patří k nejlepším spisovatelům ze světa Warhammer Fantasy. Tato knížka mě přesvědčila, že si od něj musím přečíst i ostatní série z tohoto universa.
Už aby byly přeloženy i jeho další knihy.

07.10.2019 5 z 5


Kletba Kletba Vladimír Šlechta

Další kniha z detektivní řady Poslední velkoměsto. Knihy od Šlechty mám rád. Sice nejsem fanoušek detektivního žánru, ale v tomto podání mě to baví. Kniha má rozvleklejší prostředek, ale poslední čtvrtina knihy graduje tak, že jsem to musel dočíst na jeden dech. Doufám, že další díl vyjde v brzké době.

18.09.2019 4 z 5


Kar Kar Miloš Urban

Musím hned zkraje doznat, že jsem čtenářský fanoušek Urbana, takže jsem k jeho dílům méně kritický než u jiných, ale i přesto si myslím, že je tato kniha jedna z jeho lepších. Na začátku jsem měl problém se do knížky začíst. Rozvleklejší začátky mám vlastně u jeho knih rád. U Lorda Morda jsem si užíval Prahu na konci dlouhého století. V tomto případě jsem si bezcílné bloumání hlavního protagonisty tolik neužil. Jelikož se děj odehrává v dnešní době, tak je pro mne popis Karlovarského života méně atraktivní než u staré Prahy. I přesto, že je kniha z moderního prostředí, je děj mysteriozní a zajímavý.
Po zhruba sto stranách mě kniha do sebe vtáhla a nepustila. Takže si KAR přidávám na svůj list oblíbených děl. Doufám, že to Urban ze svou pauzou nemyslí vážně a napíše další knižní dílo.

18.09.2019 5 z 5


Druuna Druuna Paolo Eleuteri Serpieri

Můj první erotický komiks a myslím si, že jsem nemohl vybrat lépe. Krom krásné kresby mě překvapil i děj, tedy nejedná se pouze o prvoplánové porno, jak se může zprvu zdát. Děj začíná jako postapo, které se časem transformuje do vesmírného sci-fi (biopunku). Komiks rozhodně doporučuji, rozhodně se chystám na další díly.

03.09.2019 5 z 5


Komiksová filozofie Komiksová filozofie Kevin Cannon

Zatím jsem nenarazil na lepšího ,,průvodce" do dějin filozofie. Jak provedením (komiks), tak zachycením podstaty různých směrů a myšlenek. Pro uvedení do dějin filozofie není lepší alternativa.

03.09.2019 5 z 5


Svět ledu a ohně Svět ledu a ohně George R. R. Martin

Krásná kniha s úžasnou ilustrací. Jako průvodce světem G.R.R. Martina slouží víc než důstojně, není co vytknout, jedinou výtku mám nad obsahovou nevyvážeností, kdy se větší část knihy zabývá jen Targaryenskými králi.
Kéž by mělo víc fantasy světů tak pěkně provedeného průvodce.

03.09.2019 5 z 5


Okko: Cyklus vody Okko: Cyklus vody Hub (p)

Fantasy komiks z prostředí feudálního Japonska. Děj není špatný, ale v půlce jsem se zasekl a nic mě nenutilo se k tomu vrátit. Komiksu chci dát ještě šanci, protože mě japonská mytologie přijde zajímavá, ale první díl mě nenadchl.

29.08.2019 3 z 5


Sestrálie Sestrálie Cordwainer Smith (p)

Po sebraných povídkách Znovuobjevení člověka, které mě nadchly svým provedením, je tato kniha zklamání. Vůbec jsem se do ní nemohl začíst a doslova jsem se nutil k dočtení knihy. Jak postava hlavního hrdiny, tak i dalších, mě rozčilovali svým chováním a přístupem. Nevím, jestli je to tím, že jsem povídky četl před delší dobou a nedokázal jsem opět proniknout do tohoto světa, nebo je to prostě nečtivé a zdlouhavé čtení. Bohužel myslím, že spíše to druhé. Smithovi podle mě sedí povídkový formát, když narazíte na slabší povídku tak to nevadí, vezmete si aspoň nosnou myšlenku a dějově a časově se posunete dál. Tato kniha na mě působila jako slabší povídka rozplizlá na celou knihu bez přidané hodnoty, bohužel.

29.08.2019 2 z 5


Ydris: kniha první Ydris: kniha první Květoslav Hönig

Kniha je první díl pentalogické série Odkaz Tastedarů. Nový fantasy svět od dvou českých autorů mě zaujal a jsem rád za to, že nakonec vznikl, protože vznik knihy nebyl jistý - viz. Startovač. Bohužel mám k prvnímu dílu několik podstatných výhrad, které první díl řadí mezi průměrnější knihy.
Kniha je psána po kapitolách z úhlu několika hlavních postav plus několika vedlejších, to můžeme znát i od jiných autorů, například G.R.R. Martina. Ale u této knihy je to na škodu, vzhledem k délce knihy. Má kolem 320 stránek textu a to bohům žel na rozjetí několika linek nestačí. Hned jak jsem se začal orientovat v novém světě a poznávat postavy, kniha skončila. Pořádně se děj rozeběhl až na samém konci. Buď měl být první díl delší viz sága Ledu a Ohně, nebo se mělo ubrat linek. Mrzí mě to, protože na spisovatelskou prvotinu je kniha dobře napsána. Dvě třetiny knihy mi trvalo, než jsem se opravdu začetl, a pak když jsem začal hltat kapitoly, byl konec. Jak jsem psal na začátku, na další díl se těším ale musím dát průměrné hodnocení. I přesto knihu doporučuji všem, kteří chtějí poznat nový fantasy svět z per českých autorů.

27.06.2019 3 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Knížka mě na první dobrou nezaujala, první povídku jsem četl celkem dlouho a nic mě nenutilo pokračovat v četbě, ale nakonec mě kniha velmi zaujala. V každé povídce je hlavní mužská postava, která většinou řeší svůj vztah k nějaké ženě či ženám. Hlavní postavy mi byly často nesympatické, ale byly napsány tak opravdově, že mi mé antipatie k postavě nebránily si povídku užít a vzít si vždy podnět na hlubší dumání. Co se mi moc líbí je doba, v které se povídky odehrávají, a to v minulém režimu. Doba a její atmosféra je popsána velmi sugestivně, ale bez patosu.

27.06.2019 5 z 5


Darkblade, Temná čepel - Krvavá vláda Darkblade, Temná čepel - Krvavá vláda Dan Abnett

Tento komiks je skvělé zakončení knižní ságy. Komiks krátce rekapituluje děj knih, a pak pokračuje v příběhu. Scénář napsal autor knih, takže je děj velmi čtivý. Jen samotné komiksové zpracování je spíše průměrné. Komiks je ale povinný pro všechny fanoušky knižní ságy.

21.04.2019 5 z 5


A A Pavel Čech

Tento komiks dokazuje to, že i bez velkých slov lze zdělit velké myšlenky. Samotná výtvarná podoba je úžasná, lze to číst znovu a stále dokola.

21.04.2019 5 z 5


Stín temné královny – Žoldáci Stín temné královny – Žoldáci Raymond E. Feist

Jak již jsem psal u předchozího dílu, mám rozporuplné pocity. Knížka je čtivá, je vidět, že autor umí velmi dobře psát, jen děj mě prakticky nezaujal. Jsem rád za zpětnou vazbu na databázi knih u minulého dílu, kdy se mi potvrdilo, že Hadí Ságu nemá cenu číst bez znalosti předchozích Ság. Autor píše chronologicky, a ságy na sebe odkazují. Určitě se k Feistovy vrátím, jen začnu od první série, a když mě svět zaujme, tak se k Hadí Sáze vrátím, dřív ale ne.

21.04.2019 3 z 5


Stín temné královny – Vrazi Stín temné královny – Vrazi Raymond E. Feist

Moje prvotina od Feista, od které jsem měl vysoké očekávání, protože mi byl autor doporučen z několik stran. Po přečtení musím přiznat, že jsem spíš zklamaný. Autor píše velice čtivě, takže jsem zhruba polovinu knížky přečetl velmi rychle, ale bohužel se děj začal později vléct a nic moc se nedělo. Po přečtení mám pocit, že autor dokáže psát lépe, a že sága Stín hadí královny je jeho slabší sága. Mám trochu i problém s uvedením multivesmíru, kdy já jako nový čtenář pořádně nepoznal nový svět Midkemie, který mi přišel zajímavý a komplexní, a místo něho jsou mi popisovaný další vesmíry... Z Děje se pak ztrácí pocit důležitosti a naléhavosti. Určitě dám šanci dalšímu dílu, ale zatím mám pocit, že mi neustále něco uniká a že toutou knihou jsem Feista začít neměl.

12.03.2019 3 z 5


Zima v Thonnierice Zima v Thonnierice Vladimír Šlechta

První detektivní knížka z Krvavého Pohraničí, jak stojí v anotaci. Šlechtu mám velmi rád, jeho knížky se mi dobře čtou, a i tato je čtivá. I tak mám bohužel k této knize pár výhrad.
Podle anotace má jít o ,, detektivní román", tím by se ale čtenář neměl nechat zmást, protože detektivka je to jen z části. Celá knížka na mě působila, že má dobře nakročeno, ale nakonec snaha vyšuměla... Jak postavy, tak děj je dost nevýrazný na poměry Šlechty. Chápu, že kniha má fungovat samostatně, takže je v ní dost vysvětlovacích pasáží, které mě časem spíše rušily. Thornel, což je hlavní postava, vypadá jako neznalý nekňuba. Na druhou stranu všechny hlavní postavy mají 16 nebo 17 let, takže mají působit nezkušeně.
Víc se mi líbilo Poslední Velkoměsto, které bylo i více detektivní.

05.03.2019 3 z 5