Smerdyakov Smerdyakov komentáře u knih

☰ menu

Dělníci moře Dělníci moře Victor Hugo

Hugo tímto románem, který jsem z nějakého důvodu tak dlouho přehlížel, stvrdil svou pozici mého největšího oblíbence.

20.10.2023 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Dostal jsem se k tomu až nyní, možná, že kdybych četl už jako dítě, hodnotil bych lépe. Na svoji dobu možná objevné, ale dnes už mám pocit, že podobné alegorické, hořko-sladké a zjednodušené "satiry" skutečného života je všude více než dost. Je pravda, že u ostatních podobných kousků ale člověk asi častěji naráží na rozkol, kdy se autor zjevně opájí vlastní domnělou genialitou leckterého ze svých příměrů, které ale na čtenáře působí naivně až hloupě. A za to, že se to v tomto případě vlastně pořád drží docela při zemi, bych dal Malému princi alespoň ty tři hvězdy.

12.06.2023 3 z 5


Lenost Lenost Jiří Maršálek

Vidět autorovi do hlavy je někdy těžké... A to i v případech, kdy přednáší román v ich formě, navíc psaný formou, která se ze všeho nejvíc zaměřuje právě na to, co se v mysli hlavního protagonisty (a autora?) odehrává. Netuším, do jaké míry zde reflektují protagonistovy úvahy a myšlenky i Maršálkovu osobnost, ale celý tenhle psychologický obraz je vyvedený tak bravurně a v každém směru uvěřitelně, až mě to nutí přemýšlet, jestli sám autor není taky trošku sociopat.
Výborná kniha, která s člověkem zůstává ještě hodně dlouho po přečtení (komentář píšu s odstupem několika měsíců). Jsem rád, že tenhle druh literatury ještě stále žije...

10.02.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Nerad hodnotím nedočtené knihy, ale zde si dovolím udělat výjimku.. Dystopiemi všeho druhu se to už nějakou dobu hemží ve filmu i v románech a už tohohle podžánru začínám mít pomalu plné zuby.

10.02.2023 1 z 5


Mé město Mé město Jiří Orten (p)

Chtěl jsem si něco od Ortena přečíst, abych věděl.. Ale popravdě jsem z toho příliš neměl.

03.03.2022 3 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Celkově to na mě působilo strašně prvoplánově... Jednoduché, plné přehnaných a plochých situací...

03.11.2019 1 z 5


Ohněm a mečem  I. Ohněm a mečem I. Henryk Sienkiewicz

Pro mě nejlepší Sienkiewicz. Úžasné...

28.10.2019 5 z 5


Hrobařova dcera Hrobařova dcera Joyce Carol Oates

TOHLE je můj styl. Kniha mě naprosto pohltila a když jsem se dobíral posledním stránkám, začalo mi být líto, že už to celé bude končit. Vše tak dokonale citlivě a moudře vylíčeno...

28.10.2019 5 z 5