Slůník Slůník komentáře u knih

Obálka knihy Než zmizím: Rozhovor Než zmizím: Rozhovor Magda Vášáryová

Nepřečetla jsem si pořádně anotaci, a tak jsem čekala takový ten autobiografický rozhovor, ne žhavou současnost. Paní Magda ohromuje šíří a hloubkou svých znalostí a schopností historických paralel. Naši liknavost a opatrnictví nám vytýká oprávněně, jen v závěru bych uvítala méně kritiky a více doporučení.

12.01.2026

Obálka knihy Když kvete Wiliwili Když kvete Wiliwili Vojtěch Bernatský

Život toho dokáže přinést opravdu hodně, to bych autorovi vůbec nevyčítala. A plákla jsem si, ne že ne. A kapitoly osamělého táty s dětmi fungují skvěle.

04.01.2026

Obálka knihy Vánoce v rytířském sídle Vánoce v rytířském sídle Hannah Langdon

Dokonale navozená atmosféra zimního Yorkshiru a částečně i vánočního Londýna. A síla lidské laskavosti - jak zázračně může působit, když ve vás okolí vidí jen to nejlepší. Oslovil mě i hrdinčin boj s migrénou - můžu jen doporučit.

03.01.2026

Obálka knihy Vzestup draka Vzestup draka George R. R. Martin

Jako milovníku světa G. R. R. Martina mi knihy tohoto typu způsobují lehkou frustraci - vidíte ten potenciál, přitom tušíte, že se od autora nedočkáte uzavření základního příběhu. Jelikož jde o výpravnou knihu renomovaného nakladatelství, občas zamrzela nedůsledná korektura.

01.01.2026

Obálka knihy Políbit tu správnou nevěstu Políbit tu správnou nevěstu Daniela Hartig

(SPOILER) Mně si Ryder s June získali hned od začátku a bavilo mě všechno, co si na ně autorka vymyslela. Jen si nemůžu pomoct, spicy kapitola jako by patřila do jiné knížky a mě odradila od zájmu o osudy dalších postav.

28.12.2025

Obálka knihy Vánice v kočičí kavárně Vánice v kočičí kavárně Rachel Rowlands

Vánoce, kavárna, kočky a romantika - za mě to fungovalo.

23.12.2025

Obálka knihy Šťastné a veselé... Šťastné a veselé... * antologie

Povedených povídek více, ale titulní od Ivy Pekárkové mě zasáhla tak, že na ni, když tohle přání uslyším, už asi provždycky budu myslet. Myslím, že jedna taková povídka jako důvod vzít sbírku do ruky plně postačuje.

14.12.2025

Obálka knihy Oceán: Poslední divočina na Zemi Oceán: Poslední divočina na Zemi David Attenborough

Asi nejpozitivnější Davidova kniha, kterou jsem zatím četla. Člověk si říká, pokud má oceán tak úžasné revitalizační schopnosti, nač čekáme? A čeho všeho bychom mohli dosáhnout, kdybychom se dokázali domluvit na opravdu podstatných věcech...

07.12.2025

Obálka knihy Příliš štědré Vánoce Příliš štědré Vánoce Nicola Knight

Trošku jiná vánoční romance, zajímaví hrdinové i prostředí. Hlavní postava Felicity má od autorky hodně naloženo, takže jí opravdu přejete, aby se dopracovala ke šťastnému konci.

30.11.2025

Obálka knihy Vánoce při svíčkách Vánoce při svíčkách Karen Swan

Děkuji Petře Královcové za krásný překlad, díky kterému pro mě byla četba zážitkem. Poetické popisy a přirovnání pomohly vstřebat těžká témata, díky nezaměnitelnému stylu se těším na další knihy autorky.

17.11.2025

Obálka knihy O Vánocích se dívám do nebe O Vánocích se dívám do nebe * antologie

Nedoporučuji nikomu, kdo hledá vánoční pohodové čtení. Pro mě knížka drží standard těchto povídkových sbírek, je při její četbě nad čím se zamyslet a taky za co děkovat.

31.10.2025

Obálka knihy Grácie z Elby Grácie z Elby Marie Vejvodová

Nepochybně inspirativní kniha - jak být laskavější k sobě i k ostatním.

23.10.2025

Obálka knihy Manželství Manželství Patrik Hartl

Nepřestane mě překvapovat, jaké zákruty dokáže autor hrdinům připravit, přitom je to pořád život, tohle všechno se lidem opravdu děje. Jestli jde láska a každodennost dohromady? Podle Hartla určitě ano!

19.10.2025

Obálka knihy Sekretářka v utajení Sekretářka v utajení Ellie Midwood

Nečte se lehce, jak otřesně se lidé dokážou k sobě navzájem chovat. Hrdinka měla plné právo zatrpknout, přesto zvolila soucit a laskavost, které proměnila v sílu. Nelze jinak než smeknout.

16.10.2025

Obálka knihy S ex na pláži S ex na pláži Portia MacIntosh

Bavila jsem se a byla jsem opravdu zvědavá, jak se ta motanice rozmotá. Název není zavádějicí, jde skutečně o lehké prázdninové čtení.

12.10.2025

Obálka knihy V rodinném kruhu V rodinném kruhu * antologie

Tentokrát žádná vyloženě slabá povídka, mě se aktuálně nejvíc dotkla Dočekalova Vůně ryb a lipového čaje. Pro čtenáře objevné úhly pohledu, a to nejen v povídce Kateřiny Surmanové.

12.10.2025

Obálka knihy Příchod vlka Příchod vlka Elizabeth Chadwick

Autorka píše poutavě, daří se jí přiblížit, jaký byl život v Anglii 11. stol. Souhlasím však s tím, že zůstává pouze u povrchní charakteristiky postav.

30.09.2025

Obálka knihy Honba za Annou Honba za Annou Kenneth Robert Gordon Browne

Autor vyniká v charakteristice postav a v práci se zápletkou.

26.09.2025

Obálka knihy Noci pana Mullinera Noci pana Mullinera Pelham Grenville Wodehouse

Už několikátá woodehouseovka a já pořád v úžasu, kam na to ten člověk chodil?! Bláznivé zápletky, nadsázka a suchý humor mě spolehlivě baví dál.

25.09.2025

Obálka knihy Robin Druhý a jeho rodina Robin Druhý a jeho rodina Zdena Frýbová

Autorka jednoznačně uměla psát. Nemusíte kvůli tomu souhlasit se všemi jejími názory a myslím, že o to jí ani nešlo. Aninka a Karinka a samozřejmě Robin i další členové bohaté psí galerie se jí zkrátka povedli.

16.09.2025

Zavřít