Slovanka Slovanka komentáře u knih

☰ menu

Starověký svět Starověký svět Antony Mason

Kniha je trochu neucelená, ale přístup s testy a zajímavostmi je neobvyklý, nic podobného jsem ještě nepotkala. Každopádně protože jsou zajímavosti v knize jaksi bez kontextu, kniha moc nebaví. Pro děti to moc taky není.

11.12.2020 2 z 5


Samurajova zahrada Samurajova zahrada Gail Tsukiyama

(SPOILER) Kniha mi připomněla, když jsem trávila prázdniny u svých prarodičů na vesnici. Život tam byl podobně pomalý a odstřižený od reálného světa. Na první pohled by se zdál až nudný. Lidi si tam byli blízcí, zkrátka už jen proto, že někdy nebylo do čeho píchnout. Ale když se měl člověk po dvou měsících loučit a vracet se do školy, opravdu mu bylo tak bolavo, jako by tam kousek sebe zapomněl a nechal. Asi tak stejně, jako hlavnímu hrdinovi, když se vracel domů do Číny.

08.12.2020 4 z 5


Vše, co by měl vědět každý milovník vína Vše, co by měl vědět každý milovník vína Melissa Monosoff

Knížka nebyla úplně špatná, jen málo" okořeněná" a celkově "nemastná neslaná". Působila na mě - i přes autorčinu snahu -jen jako rejstříky a popisy, bez nějakého hlubšího zamyšlení, co vlastně si asi takový milovník vína chce přečíst a užít (rozhodně to není dvou stránkový popis, jak se vytahuje korková zátka, úplně jako okopírovaný z manuálu na otvírák).

23.10.2020 2 z 5


Danšari - Dokonalý úklid vás osvobodí Danšari - Dokonalý úklid vás osvobodí Hideko Yamashita

Knihu jsem přečetla za nějaké dvě hodiny. Protože to byla pro mě první kniha takového typu a nemám ji tedy s čím srovnat - líbila se mi. Některé myšlenky a informace se v knize opakovaly a je pravda, že by se kniha klidně mohla zkrátit vypuštěním některých částí.

21.10.2020 4 z 5


Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Tato kniha je moje velká láska, i přesto že je dlouhá, některé pasáže zbytečně komplikované a roztahané a i když je tématika křesťanství v knize velmi hlasitá a autorem pojata z jeho romantického osobního pohledu. Krásně popsané pocity postav, samotný děj a dopodrobna rozpitvaný historický podklad (pro mě potěcha) - mi byly dostatečným vynahrazením. Nehledě na to, jak umně si autor vyhrál s charaktery postav, které tak přirozeně ukazují své temné i světlé stránky a mění se.

10.10.2020 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Trochu závidím Charliemu jeho schopnost vnímat všechno kolem sebe do hloubky, ale také tu radost, když člověk prožívá věci poprvé a jsou úžasné, protože právě v té chvíli se cítí "nekonečně", byť jenom když narazí na vhodnou píseň při jízdě autem. Střední škola bývá takových okamžiků plná a někdy se člověku po těch chvílích zasteskne, zvláště když chytne knihu do ruky a už má střední za sebou.
Kniha je parádní, ale jde vidět, že je napsaná před dvaceti lety, a proto může film působit o něco realističtěji.
V originálu (angl.) jde o lehké čtení, takže mohu jen doporučit i pro méně zdatné čtenáře.

05.02.2019 4 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Nevím, do jaké míry se autorka inspirovala u jiných spisovatelek homosexuální fanfikce, ale v knize jsem našla mnoho prvků, které tomu nasvědčují: Už jen to, kolik úsilí věnovala autorka popsání jejich teenegerovského období. To, jak opomíjela popsat do větší hloubky historické záležitosti a události. Ale hlavně, že se děj točí především kolem hlavní dvojice a všechny ostatní postavy jsou zatlačeny do pozadí. Zkrátka, od knihy nečekejte historické drama, ale spíše romantiku mezi dvěma chlapci, jejichž cesta je plná překážek, a to nejen v podobě Trojské války, ale i třeba nepřející maminky.
Vzhledem k tomu, že jsem byla předem připravena, mě kniha nezklamala, a tak jsem si mohla užít všechny její klady. Čtyři hvězdičky obzvláště proto, že se někdo konečně pustil do tématiky, která byla doposud nevyužitá. Ale také za krásnou interakci mezi hlavními hrdiny. Pět už ale ne, protože knize scházela hloubka a historická uvěřitelnost.

21.06.2017 4 z 5


Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

Kniha je dozajista začátek naprosto úžasné série. Jde o krátké a jednoduché čtení, které je však také neuvěřitelně kreativní a inovativní - mnoho knih jako je tahle, teprve pak sérií, v dětských knihovnách nenajdete.
Co mi ale přišlo neuvěřitelně rušivé, byla překladatelova potřeba naprosto nevhodně tlačit do vět nevyjádřený podnět děti a ve slovesech pak koncovku "-y", což působilo např. u 13-letého Klause naprosto směšně: "Pamatuješ, jak jednou celý den pršelo a my se nudily, a tak jsme si všechny nabarvily nehty na nohou na červeno?" (doslovná citace) No které dítě/který klučina by něco takového řekl? :)

07.02.2017 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Proč jsem se nakláněla k třem hvězdičkám: Protože se toho až tak moc nestalo, protože konec knížky byl předvídatelný, trošku trpký a rozhodně ne velkolepý. Trošku se to táhlo, protože dějově to byl takový klídeček, řekla bych.

Proč jsem ALE dala ČTYŘI hvězdičky: Protože přese všechno jsem s knihou dobře bavila. Protože byla tak trochu ze života, aspoň co se toho studentského týče. Protože přátelství mezi hlavním hrdinou a jeho dvěma kamarády bylo opravdové, realistické. :)

25.08.2016 4 z 5


Pobočník Pobočník D.M. Cornish

Třetí a poslední díl této trilogie je plný napětí, především v podobě opravdového dobrodružného života - plného násilí a smrti. Po něčem takovém Rosamunda dříve bažil, aspoň co se dobrodružné stránky týče, ve střetu s realitou ale jeho dobrácké srdce trpí. Trochu více se seznamujeme s Evropou, to ale neznamená, že bychom jí porozuměli. Příběh je přeci jen věnovaný Rosamundovi, a ten je proti složitým ženským myšlenkám imunní. :)
Ve zkratce jsem opravdu ráda, že jsem si našla na dokončení trilogie čas, už jen pozorovat, jak Rosamunda v tomto podivném nepřátelském světě roste, stálo za to :)

25.04.2016 4 z 5


Lampáři Lampáři D.M. Cornish

Knihu jsem četla po druhé, po letech, a jsem z ní znovu naprosto nadšená. Že jde o jeden z nejzajímavějších knižních fantasy světů nemusím zmiňovat. Rosamunda nám navíc povyrostl, setkáme se znova se starými známými, potkáme nové postavy, konečně se pustíme do pořádného dobrodružství! A posledních sto stran je naprosto úžasných a napínavých. Pět hvězdiček, protože mě nenapadá, co bych knize vytkla :)

31.03.2016 5 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Už dlouho se mi nestalo, aby mě čistě jen poslední věta knihy takto dohnala k slzám. :)

28.08.2014 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Kniha mě ani trochu nenadchla a nebýt toho, že na ni dělám referát, nejspíš bych ji nedočetla. Vůbec nic mi to nedalo: Ani pořádného hlavního hrdinu, kterého si prostě zamilujete, ani napínavý děj a ani aspoň nějakou hlubokou myšlenku. Styl psaní mi bohužel taky nesedl, ze začátku mi to připadalo, jako kdyby dělal vypravěč z Holdena nějakého jednoduchého debílka. Jakoby nestačilo, že je Holden nesympatický bručoun, kterému všechno vadí a vidí věci až infantilně černo bíle.

09.02.2014 1 z 5


Akvarijní ryby Akvarijní ryby Jaroslav Eliáš

Pro tak široké téma jako je akvaristika se mi kniha zdála docela chudá a hlavně nevyvážená. Vedle poměrně krátké kapitolky o zakládání akvária se tu objevila i pitva, iontoměniče a jiné věci, které chudáka začínající akvaristu úplně zmatou...

22.09.2013 2 z 5


333 zajímavostí pro akvaristy 333 zajímavostí pro akvaristy Karel Krček

Ze všech akvaristických knížek, které se mi dostaly do ruky, byla tahle nejlepší. Nejen že dokázala objasnit začínajícímu akvaristovi zakládání akvária, ale ukázala v širokém spektru i všechny ostatní radosti a starosti (i zajímavosti) akvaristiky. A to všechno přehledně a hlavně jednoduše úplně pro všechny.

22.09.2013 5 z 5


Město snících knih Město snících knih Walter Moers

Něco takového jsem v životě nečetla. O to víc jsem ráda, že se mi tato kniha, naplněná k přecpání úžasnými nápady a úchvatným fiktivním světem, dostala do ruky.

19.05.2013 4 z 5


Poslední poklona Sherlocka Holmese Poslední poklona Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Moje první kniha A.C. Doyla a určitě ne ani poslední - hned jsem si po přečtení několika povídek běžela do antikvariátu pro další dva kousky. Jak to vypadá, tak mě rozhovory mezi Sherlockem a Johnem nikdy nepřestanou bavit.

07.04.2013 5 z 5


Létající jaguár Létající jaguár Josef Formánek

Přála bych si potkat svého anděla, seslaného létajícím jaguárem. :) Knížka se mi líbila, zdála se mi zvláštně záhadná stejně jako Umřel jsem v sobotu. Už od začátku nám autor ukazuje pointu, ale odkrýt ji je možné až na konci.

26.03.2013 4 z 5


Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Kniha se mi zprvu zdála mechanická a trochu nezábavná, ale brzy jsem si přivykla na styl a knihu si bezmezně zamilovala. Autorce bych dala obrovské velké plus za propracovanost a reálnost. Když jsem četla, bylo to, jako bych se dostala do něčeho mně blízkého.

18.02.2013


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Knížku jsem si koupila především kvůli kladnému hodnocení. A rozhodně bych ji nehodnotila jako nepodařenou, jenom to nejspíš není můj šálek kafe. Často jsem z děje vylítla, takže jsem pak vlastně ani neměla potřebu ke knize se vracet - jakoby si mě nemohla udržet. Snad to bylo tím, že už před polovinou jsem věděla, kdo je Sněhulák. I tak určitě nejdu pod trojku, to bych knížce křivdila.

27.01.2013 3 z 5