Sixao Sixao komentáře u knih

☰ menu

Džungle před tabulí Džungle před tabulí Evan Hunter (p)

Spisovatele, známějšího pod pseudonymem Ed McBain, mám spojeného především s detektivní sérií 87. revír. Tato kniha se věnuje neméně závažnému tématu - vyučování na střední odborné škole s problémovými žáky. Tento výborný až psychologický román je pro mě objev. Barvité popisy a skvělé jadrné dialogy zde autor dovedl k brilantnosti.

15.02.2024 5 z 5


Poslední na řadě Poslední na řadě Helen Fields

Přečetla jsem celou Dokonalou sérii a zatímco nás s jejím pokračováním autorka napíná, vzala jsem zavděk tímto detektivním románem. Marketingová strategie funguje :) Kniha nás zavádí na skotský ostrov Mull. Rodině přistěhovalých Američanů se ztratila dospívajíci dcera Adriana. Na objednávku přicestuje z Kanady Sedie, specialistka na hledání zmizelých teenagerů. Naráží na odpor místních i policie, objevují se další nevysvětlená úmrtí. Postupně odhaluje, že zdejší dívky se po staletí věnují čarodějnictví. Víc nebudu prozrazovat. Nebylo to úplně špatné. Připojuji se k názoru, že poslední smrt v knize byla zbytečná. Zkazilo mi to celkový dojem.

15.02.2024 3 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Knihu i spisovatelku jsem objevila náhodou. Hledala jsem příběh vyprávěný z více perspektiv. První část je napsaná z pohledu Tea, kluka, který nechodí do školy, nemá žádné kamarády, doma ho učí jeho nábožensky posedlá matka. Členem rodiny je i otec, ale ten tráví většinu času v práci a k tomu každou neděli odpoledne někam záhadně mizí. Další část vypráví matka a nakonec otec. Bylo to hodně smutné čtení, ale nedá se to moc odložit, dokud se nedozvíte všechna rodinná tajemství.

03.02.2024 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Knihu jsem nejdříve viděla zfilmovanou a myslím, že tím jsem se připravila o všechny momenty překvapení. Čtení to bylo poutavé, jen jsem se často nemohla ubránit dojmu, že postavy jsou součástí unikové hry a potácí se od šifry k šifře v časově omezeném limitu. Zajímavé byly popisy výtvarných děl Mona Lisa a Poslední večeře pojaté zase z jiného úhlu, než v jakém je běžně vnímáme.
ČT:  Kniha, která naráz splňuje dvě témata loňské výzvy (součást série a štítek "tajemství")

25.01.2024 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Příjemná audiokniha načtená paní Jirešovou. Vypravečem je kočka, které se jako neduživého koťátka ujal Dalajláma. Nenásilnou formou se v příbězích seznámíme se základními myšlenkami Budhismu. Literatuře osobního rozvoje se zpravidla vyhýbám obloukem. Tahle laskavá knížka mě moc bavila.

ČT: hlavní postava je milovníkem koček

21.01.2024 4 z 5


Bestiář Bestiář Taňa Maljarčuk

Po knize jsem sáhla kvůli čtenářské výzvě a přes počáteční rozpaky jsem ji přečetla skoro jedním dechem. První povídka s názvem Slepice byla o Kapitolině, naivní až hloupé mladé slečně, která se přestěhuje ke kamarádce do Kyjeva a hledá zde své štěstí. Krátká povídka Pes je narážkou na úřednického šimla. V povídce Medúza se setkává Bella pravidelně snící o svém učiteli plavání s doktorkou Hryhorivnou. V Potkanovi Tamara líčí past na nechtěného hlodavce v bytě, zatímco jí sousedka babka Alevtyna vypráví o svém bývalém manželovi. V celém souboru vždy vystupuje nějaká žena, která je svým způsobem osamělá a více či méně úspěšně se snaží najít vysněného muže nebo ulovit svůj objekt zájmu. Hrdinky často ve finále zjistí, že jim rutina vlastního života v osamění nejvíce vyhovuje. Po Bestiáři je zařazeno i pár z časti autobiografických povídek z knihy Shora dolů. Převážně se odehrávají na ukrajinském venkově a popisují dost otřesné podmínky místních lidí. Poutavý sloh, zvláštní směsice úplně obyčejných lidí a lidí trochu bláznivých, celkově zajímavá kniha.

18.01.2024 4 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Bryndzu mám velmi ráda a i tentokrát mě děj knihy vztáhl a přečetla jsem ji za pár večerů. Bylo tam několik velmi málo uvěřitelných momentů, ale to autorovi klidně odpustím :)

Citát na začátku knihy:
"Tajemství lze udržet nanejvýš mezi třemi osobami, ovšem za předpokladu, že alespoň dvě z nich jsou už na pravdě boží."
Benjamin Franklin

15.01.2024 4 z 5


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Napínavé to bylo, odhalení pachatele bylo poměrně překvapivé, bohužel vysoko nasazenou laťku z předchozích sérií tato kniha nedosahuje. Postava vyšetřovatele Týra mi nebyla nějak zvlášť sympatická. Strohost, kterou obvykle u Yrsy vítám, tady místy dospěla až k cynismu. Další díl by mohl být u Týra zajímavější, jak bylo naznačeno v závěru.

08.01.2024 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Audiokniha v nezkrácené verzi.
Jedna z knih, která přinutí k zamyšlení. Je to rozhodně pozoruhodné dílo a pečlivě zpracované a pro mě nové téma. Řádové sestry byly uklizeny do kláštera v pohraničí a celkově byla minulým režimem činnost církve potírána a démonizována. Při čtení resp. poslechu jsem si často uvědomovala, že desítky let byly generace Čechů a Slováků od malička vedeny k nenávisti k církevním představitelům, a velký podíl ateistů v naší zemi je toho důkazem. Přestože mí prarodiče byli věřící, rodiče pro mě kolikrát nepochopitelně "pánbíčkáře" zcela odsuzovali. Ano, i moc církve byla a je zneužívána, to je ale jiná kapitola. Kniha zase zaplnila střípky z poměrně nedávné historie a pomohla mi pochopit jisté souvislosti. Je těžké se vymanit z vlivu výchovy a o tom nakonec vypovídá i tato kniha v příběhu novinářky Leny. Rozsáhlost knihy a množství dokumentů odrazuje ale stojí za to přečíst si ji.

06.01.2024 5 z 5


Černá ozvěna Černá ozvěna Michael Connelly

Náhodně objevená, velmi příjemná detektivka. Jsem moc zvědavá na další díly. Audiokniha

03.12.2023 4 z 5


Sněhurka Sněhurka Ed McBain

(SPOILER) Audiokniha. První seznámení se sérií Metthew Hope. Zpočátku to vypadalo, že celá kniha bude o obhajování Sáry, která se dle jejího tvrzení neprávem ocitla v léčebně pro duševně nemocné. Klientka si advokáta poměrně rychle získá na svou stranu. Také jsem věřila, že se matka spikla se zdravotnickým personálem. Ve srovnání s 87. revírem trochu nuda. Pomaloučku se ale vedle začal rozvíjet případ zavražděné striptérky Tracy. Krůček po krůčku a poctivou detektivní prací. Výchozím vodítkem jsou červené šaty se skvrnou od inkoustu. A pak přišel ten překvapivý moment, kdy se obě dějové linky spojily. Úplně mě zamrazilo, když jsem si uvědomila, kdo byl pachatel.

17.08.2023 4 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Kate s Tristanem se pokouší vyjasnit případ ztraceného Charlie. Tříletý chlapec je nezvěstný už 11 let. Utopil se v řece, stáhla ho bažina nebo se stal obětí únosu? Noční můra všech rodičů. Ano, děj byl velmi přímočarý a předvídatelný. Jak to celé dopadne jsem tušila už tak v půlce knihy. Ale to knize neubírá na čtivosti. Nechyběl emotivní závěr. Rozhodně doporučuji.
P.S. Potěšila mě mapa, která na mě vykoukla na str. 144, čímž plním bod letošní výzvy

13.08.2023 5 z 5


Ušlechtilá stezka Ušlechtilá stezka Peter May

Historické thrillery nebo jak žánr pojmenovat, je důvod, proč Peter May patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Námětem připomíná Ostrov Entry, který také doporučuji všemi deseti. Ušlechtilá stezka nás přivádí do Kambodži na konci 70. let 20. století ovládané komunisty a Rudými Khmery. Válečný veterán Jack Elliot se nechá najmout, aby z pracovního tábora zachránil rodinu bohatého uprchlíka Ánga. Již překročení hranic mezi Thajskem a Kambodžou se pro Elliota a jeho dva parťáky promění v boj o život. Děj je napínavý od začátku do konce a protagonistům jsem neskutečně fandila, aby se dostali konečně na svobodu. Jen postava Lisy mi byla hrozně nesympatická. Nechápu, jak někdo tak naivní a hloupě umanutý se rozhodne studovat žurnalistiku. Kniha by byla dost působivá i bez jejích útrap. Konec nebyl takový happy end, jak bych si přála. Některá úmrtí už si autor mohl odpustit, ale nebudu více prozrazovat.

20.06.2023 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Slavného kouzelníka jsem zatím znala jen z filmové série. Knihu jsem zkoušela číst synovi a moc ho to nebavilo. Uznávám, že spisovatelka vybájila propracovaný svět kouzel se spoustou bizarních postav a rekvizit, překladatel odvedl výbornou práci, ale pro děti se vyjadřuje dost složitě. Spousta dlouhých jmen, ve kterých jsem se ztrácela i já, příběh celkově ponurý. Z nás se fanoušci HP asi nikdy nestanou. Od Rowlingové mne mnohem víc baví detektivky.

18.06.2023 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Knihu jsem viděla zfilmovanou před delší dobou, takže už jsem si vůbec nevybavovala podrobnosti. V paměti mi utkvěl jen základ děje: Kosmonauta Marka kolegové omylem nechají na Marsu a on se snaží sám přežít, dokud pro něho NASA nebude moct poslat záchranu. Aby nezemřel hlady, pěstuje brambory. Zvládá to až překvapivě lehce a s velkou dávkou humoru a jako správný americký hrdina si geniálně poradí s každých technickým problémem. Od románu jsem čekala, že bude Markova osobnost rozpracována víc do hloubky. Spousta popisů fyzikálních či chemickým procesů a různých Markových zlepšováků pro mě byla naopak nezáživná. Jsem nekonečné týdny sám na nehostinné planetě? I don't care, man.

08.06.2023 4 z 5


Jako stín Jako stín Helen Fields

Nejradši ze všeho bych si přečetla 8. pokračování dokonalé série s Lucem a Avou, ale protože ještě nevyšlo, sáhla jsem po tomto thrilleru. V Edinburghu řádí šílený únosce. Na pomoc vyšetřovatelům přijíždí americká forenzní psycholožka a tak se na scéně objeví Connie Woolwineová. Na prvních stránkách se mi jevila jako ne příliš sympatická osoba, co nešetří sarkasmem. S detektivem Baardou nicméně vytvořili zajímavou dvojici. Řádění úchylného a odpudivého Ferguse nabírá na obrátkách, obětí přibývá a čas se krátí. Kniha mě správně vtáhla do děje, o napětí nebyla nouze. Za mne výborné čtení. Až na tu partyzánštinu v závěru, kdy byl opomenut celý zbytek policejního týmu, nemám co vytknout.

08.06.2023 5 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Sedmé pokračování série mě dokonale vtáhlo do děje. Se zatajeným dechem jsem sledovala, jak to dopadne s Quinn, honem na bombového atentátníka a v závěru i s Avou a Lucem. Nutně potřebuji pokračování! :) Pátrala jsem po informaci, jestli už je 8. díl na světě, ale Helen stále mlží a svým dychtivým čtenářům odpovídá, že o tom rozhoduje její vydavatel. Letos na jaře Fieldsové vyšla kniha "The Institution", kde je v hlavní roli forenzní psycholožka Connie Woolwine.

22.05.2023 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Byť mám Nesba velmi ráda, přečtenou celou sérii HH, celá ta záležitost s parazity mi přišla jako velká pitomost.

20.05.2023 3 z 5


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Takto si představuji správnou severskou literaturu. Dva manželské páry v doprovodu přírodovedce se vydají za dobrodružstvím do ledové pustiny. Poněkud podcení smrtící účinky sněhové vánice. Z retrospektivního popisu událostí až zalézá zima pod nehty. Osudy party čtyř přátel protíná příběh Hjörvara a jeho tragicky zesnulé sestry. Třetí dějovou linkou je mise záchranářů a podivné jevy v domě policisty a jeho manželky. Celou dobu napínavé, místy až strašidelné. Jak bývá Yrsiným zvykem, v závěru není o překvapivé obraty nouze. Souhlasím, že konec by si zasloužil více rozepsat.

23.04.2023 5 z 5


Vraždy na molu Vraždy na molu Ken Bruen

Do čtení jsem se pustila, protože mám ráda detektivky a do letošní výzvy se mi hodila postava alkoholika. Jack Taylor to naprosto splňuje. Víc času trávil střídavě popíjením a střízlivěním. Moc času na vyšetřování už mu nezbývalo. Černý irský humor mě bavil, jinak to byla jedna velká beznaděj. Jackovi jsem moc přála a fandila, aby vydržel "na suchu". Jeho střízlivost a čistá hlava mě vlastně potěšila víc než nějaký postup k vyřešení případu. Bohužel mu to vydrželo jen krátce a touha po láhvi bohužel vždy zvítězila. Štvalo mě, jak ho k tomu ponoukal i jeho kamarád Sutton.

10.04.2023 3 z 5