Sisi11 Sisi11 komentáře u knih

☰ menu

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Když ji čtu, slyším v hlavě jeho hlas - jako by to četl on mě. Úžasný, autentický jazyk, postřehy a komentáře. Zbožňuju.

27.11.2020 5 z 5


Je to složitější - Sociální život teenagerů na sociálních sítích Je to složitější - Sociální život teenagerů na sociálních sítích Danah Boyd

Velmi zajímavá kniha, která pojednává o budování sociální identity ve virtuální realitě - především na sociálních sítích. Autorka těží ze svých analýz a rozhovorů s teengery, z prací jiných autorů (mediálních teoretiků nebo psychologů) a zaobírá se tématy jako je identita, soukromí, závislost, gramotnost, nebo hrozby. Kniha je dobrá pro všechny, kteří životu našich virtuálních identit nerozumí a chtěli by je pochopit. Je to zajímavé jak pro laiky, méně zkušené v online světě; tak pro ty, kteří studují mediální obory, nebo obecně se o sociální identitu v online prostředí zajímají.

23.03.2019 5 z 5


Dějiny kolonizací Dějiny kolonizací Marc Ferro

Kniha pojednává o dějinách kolonizací, k této ilustraci vybírá nikoliv nahodile, ale velmi účelně, tu kterou událost/situaci/válku/spor a díky tomu vzniká krásný kontext dané oblasti, soupeřících stran, počátcích konfliktu a pak konflikt samotný se svými důsledky apod. Téma samo by vydalo na tisícistránkovou publikaci, ale v tomto formátu se člověk lépe orientuje, neztrácí a nezapomíná fakta, která se dočetl.

Jedná se tedy skutečně o dějiny kolonizací popsané v jejich počátcích, proměnách a důsledcích. Oceňuji nespletitost díla, zároveň orientaci na související oblasti, které kolonialismus společnosti vštípil - a to všechno v kontextu konkrétní koloniální državy.

22.10.2018 4 z 5


Masová média Masová média Jan Jirák

Velmi rozsáhlá a podrobná kniha věnující se médiím obecně, masovým médiím, síťovým médiím a etapám s nimi spojenými - historie, vývoj, nástup, technologie, změny, přístupy, teorie, normy, legislativa, financování, vlivy atd. Zkrátka tato publikace ukáže čtenáři, jak vlastně média fungují a odkud se vzala. Doporučuji všem, kteří se o téma zajímají, i laikům!

12.09.2017 5 z 5


Úvod do nových médií Úvod do nových médií Jakub Macek

Skutečně výborný úvod do tématu síťových médií, který rozebírá jejich obecnou charakteristiku, vlastnosti, historii, vývoj a technologické dovednosti. Text se dobře čte, akorát těch chyb, těch tam teda je! Doporučuji všem, které tohle téma zajímá nebo se o něm musí učit.

11.09.2017 4 z 5


Média a my Média a my Vlastimil Ježek

Publikace je čtivým průvodcem po světě médií. Ukazuje a popisuje různé sféry médií a snaží se sdělit to nejdůležitější. Jako základní kniha pro neinformovaného člověka je výborná, doporučuji ji ale každému, kdo by byl rád uveden do problematiky médií ať už má jakékoliv znalosti.

28.08.2017 5 z 5


Merde po evropsku Merde po evropsku Stephen Clarke

Odpočinková a velmi jednoduchá četba s jediným cílem - pobavení čtenáře. Pro čtení na pláži ideální. Nevím, proč někteří pociťují zklamání - příběhy Paula Westa nikdy nevedly do hloubky a byly spíš o vtipu než o nějaké dechberoucí zápletce a hloubce myšlenek.

15.07.2017 5 z 5


Ally McBealová - průvodce seriálem Ally McBealová - průvodce seriálem Tim Appelo

Jsem dítě 90. let a Ally McBealová byla všechno, co jsem v dětství obdivovala a čím jsem chtěla být. Tato kniha průvodce seriálem je krásná vzpomínka na můj idol, ale je také zajímavým pohledem na ženu a svět kolem ní v té době.

15.07.2017


Karel IV. - Císař a král Karel IV. - Císař a král Jan Bauer

Krásně a čtivě psaná biografie Karla IV., která se soustředí na jeho královská a císařská léta života. Stručně nastiňuje také Karlovo dětství a spory mezi jeho rodiči, situaci v českých zemích v dobách Karlových předků a následné putování do Itálie, kde už figuruje jako mladý princ.
Kniha se čte velmi příjemně a svižně, i přesto že je faktografická. Pouze na třech místech jsem se zarazila nad autorovou surovou subjektivitou v komentářích, které si bohužel nehodlal odpustit, dojem z četby mi to ale naštěstí nezkazilo.
Velmi cením uvedení některých mýtů o Karlovi do reálných měřítek a vysvětlení některých mylných výkladů, které se omýlají všude možně jako populární historky z jeho života. Takže kdo by se chtěl dovědět o životě tohoto českého krále a císaře Svaté říše římské, nechť určitě sáhne po této knížce!

15.07.2017 5 z 5


Ta zrzavá Ta zrzavá Sára Saudková

Knihu si vždy vybírám podle prvotního zaujetí a dojmu, který na mne v letmém zahlédnutí udělá. Zvědavost dovolí přijít blíž a okouknout, o co se jedná - pak se zájem potvrdí, nebo knihu odložím a docházím, klidně uprostřed věty.

Tahle knížka mě zaujala obálkou, neboť jsem hned věděla, že je to Sáry kniha - a tím mně také zaujala. Chtěla jsem si ji hned přečíst, ne snad proto, abych se dověděla vysvětlení a její pohled na vztah a soužití s Janem Saudkem. Chtěla jsem se dozvědět o Sáře a o jejím životě - velmi tedy v knize vítám počátek a líčení dětství a popis života s rodinou; dále zamilování a lásku k mužům a její cítění ve vztazích...; nejhezčí na tom všem je její osobitost a komentáře - dokážete si ji pak živě představit, jak se vám v rozhovoru otevírá a vypráví. Je to příjemné čtení, někde by ale neuškodilo seškrtat.

20.04.2017 4 z 5


Sisi - moderní žena Sisi - moderní žena Sigrid-Maria Größing

Kniha se relativně dobře čte, pokud pomineme chyby a kostrbatost. Text přináší podrobné a zajímavé informace o císařovnině životě v jeho šíři od útlého věku až po smrt. Co mi opravdu hodně vadí je autorčino vnucování názoru na Alžbětin osobní život a chování (také odsuzování anorexie výsměchem a zavržením - otrokyně vah a metru) ve smyslu naprosté nenormálnosti, hysterie, kdo by s ní vydržel, nedalo se to s ní zvládnout, císař jistě trpěl, statečná chudinka Valérie ani nerozuměla své matce (která dcera ano?) a tak podobně. Tím u mě autorka velice klesá, neboť není schopna přijmout cizí osobnost, návyky, názory, chování, vyznání, životní styl a pojetí života a nějak střízlivě to reflektovat - ještě ke všemu u osobnosti císařovny, která měla jistě život, jaký si neumíme ani představit - informace sice máme, ale realita je vždycky jiná (v dobovém, ideologickém, společenském, politickém zasazení a dalšími aspekty) - se vším tlakem společnosti a císařské rodiny. Autorka svými subjektivními soudy knihu kazí, a to je velká škoda.

07.04.2017 3 z 5


Malá kniha o Islanďanech Malá kniha o Islanďanech Alda Sigmundsdóttir

Jedná se o drobné fejetonky o životě Islanďanů a vlastně o tom, jak být správným Islanďanem. Šmrc a vtip jednotlivých kratičkých textů je příjemný na jakékoliv cesty, ve chvilce nepohody rozesmějí a uvolní.

31.03.2017 5 z 5


Život samé psaní Život samé psaní Edvard Valenta

Krásná a líbezná autobiografie o jednom prostějovském chlapci, který vyrostl ve stenografa, spisovatele a novinářskou osobnost Lidových novin. Velmi příjemné a bohužel velmi krátké čtení - končí získáním postu redaktora Lidových novin - ráda bych nějaké další pokračování. :)

23.03.2017 5 z 5


Edvard Valenta Edvard Valenta kolektiv autorů

Sborník obsahuje příspěvky a referáty na různé etapy života prostějovského rodáka, spisovatele a novináře Edvarda Valenty. Příspěvky dávají dohromady celý Valentův život a nejznámější tvorbu. Informace a fakta jsou především čerpány z knihy Život samé psaní, která je jakousi Valentovou autobiografií. Mrzí mě nepřesná redaktorská práce sborníku, objevují se různé překlepy a chyby, jedna chyba je i gramatického rázu - kdo by to byl u akademiků řekl? :) Jinak děkuji, že alespoň taková malá publikace, jako je tento sborník, o autorovi existuje!

23.03.2017 4 z 5


Casanova : životopis Casanova : životopis Hermann Schreiber

Odborný, ale velmi zajímavý životopis fascinující osobnosti Casanova, ať už to byl kdokoliv. Životopis uvádí na pravou míru Casanovovy paměti - objasňuje různé situace jeho života, potvrzuje či vyvrací mýlku autora, a přináší informace, které sám Casanova třeba nikdy nemohl vědět. Čtení je to opravdu příjemné!

23.02.2017 5 z 5


Třicet let na zlatém severu Třicet let na zlatém severu Jan Welzl

Mrož, jenž byl oderván ze svého severského domova do domoviny, o které neměl ani tušení, že jeho domovinou je. Miloval sever a celý zbytek života se tam snažil navrátit. Bohužel doba, která se za ta léta změnila, mu to neumožnila a tento polárník zůstal odtržen od svého života, který zůstal na severu.
Neuvěřitelný příběh neuvěřitelného dobyvatele Sibiře a severní Ameriky, nádherné!

20.02.2017 5 z 5


Dubliňané Dubliňané James Joyce

Příběh není podstatou všech děl... a to si musíte u Joyce a dalších britských poválečných autorů uvědomit! V této epoše se do literatury dostává proud vědomí a děj ustupuje do pozadí - není tedy důležitý a je opravdu minimální. Autoři této doby reagují na tehdejší složení společnosti, na myšlenky jedince, na strach a poválečné otřesení... není tedy k údivu, že se jedná o epifanické povídky. Nesuďte na základě vlastní nevědomosti :)

06.11.2016 5 z 5


Pohádka o praotci Čechovi a těch dalších Pohádka o praotci Čechovi a těch dalších Lucie Seifertová

je veliká škoda, že kniha zahrnuje několik příběhů dohromady a žádnému se nevěnuje naplno :( jedná se o krásné příběhy Slovanů, které by samy o sobě vydaly délkou na jednu pohádku. Jinak obrázky nezklamaly, je to pořád velmi vtipné, škoda jen té formy, která vše vypravuje velmi povrchově.

13.10.2016 3 z 5


Čakry - kompletní průvodce Čakry - kompletní průvodce Ambika Wauters

Hezky zpracovaná kniha, která dává čtenáři jasnou představu a informace o čakrách. Doporučuji těm, kteří se teprve chtějí dovědět, co čakry znamenají a o co vlastně jde. Kniha je příjemně napsaná, dobře se čte a pochopit problematiku není vůbec těžké, ani náročné.

29.07.2016 5 z 5


Rok krysy Rok krysy Ivan Martin Jirous

Kdo nerozumí básním, neměl by je číst a zbytečně je tady hanit. Neporozumění není důvodem k špatnému hodnocení. Magorovy básně jsou osobní a odkazují na jeho život a zážitky.

27.07.2016 5 z 5