Sirina Sirina komentáře u knih

☰ menu

Krysař Krysař Viktor Dyk

Knihu čtu už po několikáté a vždycky v ní najdu něco nového, co mě v daném čase chytne za srdce. A navíc ten krásný, bohatý jazyk. Je to radost číst.

23.03.2024 4 z 5


Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Musím říct, že mi ze začátku vadily ty nahodilé myšlenky a jejich rychlé střídání, ale pak jsem si na tenhle styl zvykla a už se mi četlo mnohem lépe. Surové a nijak neupravované zážitky z mise, po kterých mají LBH můj respekt.

23.03.2024 2 z 5


Služka Služka Hana Lasicová

Z filmu jsem viděla jen ukázky a doteď nechápu, co má společného s knihou. Na styl psaní jsem si musela zvyknout, ale pak už se mi kniha četla dobře. Sice to bylo hodně útržkovité, ale myslím, že se autorce podařilo vylíčit jeden smutný osud.

20.03.2024 2 z 5


Nemoci Habsburků Nemoci Habsburků Hans Bankl

Tohle je taková malá, útlounká kniha, ve které je opravdu hodně zajímavostí v celkem obstojně podané formě a člověk jimi není hned zahlcený.

12.02.2024 3 z 5


Dobrá tak akorát Dobrá tak akorát Barbora Šťastná

Vtipná, velmi upřímná kniha. V některých věcech jsem se viděla, jinde zase ne. Ale i tak to bylo pohodové čtení.

12.02.2024 4 z 5


Mrtví do soumraku Mrtví do soumraku Charlaine Harris

Nejdříve jsem viděla seriál a až po nějaké době jsem zjistila, že existují i knihy. Mrtví do soumraku je tak trochu pohádka plná upírů a jsou to úplně jiné bytosti, než na které je člověk zvyklý z posledních dob. Příjemné čtení, které rychle ubíhá. Těším se na druhý díl.

29.01.2024 5 z 5


Životní šance Životní šance Jude Deveraux (p)

Na tuhle knihu jsem se moc těšila. Krásná romantická, historicko-detektivní zápletka. Moc mě to bavilo. Bohužel jsem si až v půlce knihy, kdy děj příliš neutíkal vzhledem k andělské lhůtě, zjistila, že se jedná o sérii. Doufám, že se mi podaří sehnat další díly.

28.12.2023 4 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Moje první kniha autorky. A asi na dlouho poslední. Nedokázala jsem si zvyknout na styl psaní. Přišlo mi děsně kostrbaté a při čtení mě to neustále rušilo. K tématu se vyjadřovat nechci. Bohužel mám pocit, že v českých končetin se tohle dělo víc, než si dokážeme připustit.

28.12.2023 3 z 5


Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Dobu komunismu jsem nezažila, o to je pro mě kniha zajímavější. Zvlášť když se taková událost stala nedaleko a nikdo o ní nemluví. Jediné, co trochu pokulhávalo, byla linka v současnosti.

28.12.2023 3 z 5


Emoce zvířat Emoce zvířat Marc Bekoff

Tahle kniha mě vlastně docela zklamala. Tváří se naučně, ale mám pocit, že vznikla jenom kvůli tomu, aby se mohl autor vysmát svým kolegům. A to nemluvím o spoustě vyjmenovaných příkladů chování zvířat, které byly špatně pochopeny. Přesto nepochybuji, že svět zvířecích emocí existuje.

28.12.2023 2 z 5


Osudové pouto Osudové pouto Elizabeth Briggs

Druhý díl byl za mě víc akčnější. Kniha se dobře čte a rychle utíká. Jen ten otevřený konec mě pěkně štve a další díl v nedohlednu.

27.12.2023 5 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Tohle byla náhodně vybraná kniha v knihovně. A musím říct, že pan Hajíček je pro mě překvapením. Ze začátku jsem měla trochu problém a ztrácela jsem se v ději, ale jinak to byla pěkná kniha o nepříliš veselém období.

06.11.2023 3 z 5


Sedm životů Sedm životů Vladimír Votýpka

Pan hrabě má můj velký obdiv. Odejít někam do neznáma a začít od nuly se jistě dá, ale tolikrát za jeden život? To už chce trochu kuráže a nebát se práce. A co teprve návrat do rodné země, ze které ho lidé vyštvali. Škoda, že zrovna tahle kniha nemá takovou reklamu. Mělo by si jí přečíst mnohem víc lidí.

06.11.2023 3 z 5


Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Když vidím, co se kolem nás právě děje, tak jsem vděčná, že vznikají takovéto nádherné knihy. Autorka s panem historikem odvedli opravdu moc dobrou práci.

06.11.2023 5 z 5


Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

Musím uznat, že jsem čekala nějakou totálně ujetou eroťárnu, ale byla jsem mile překvapena. Kniha má dobrý děj a krásně se čte. Zaujal mě nápad ohledně znamení. A ten konec? Proto nečtu nedokončené série!

06.11.2023 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Vůbec nechápu, proč jsem měla tuhle knížku tak dlouho v knihovně a nepřečetla si ji. Možná jsem čekala až trochu opadne ten humbuk okolo seriálu a tohle bylo skvělé připomenutí té atmosféry. Nemůžu se dočkat druhého dílu.

02.10.2023 5 z 5


Inteligentní pes Inteligentní pes Sophie Collins

Kniha je moc pěkně graficky zpracovaná. Dozvěděla jsem se pár zajímavostí, o kterých jsem netušila a jsem ráda, že byly doplněny o studie a různé pokusy. Poslední kapitolu už jsem jen rychle přelétla. Většina her se nedá provádět bez pomocníků a to mi trochu vadilo.

02.10.2023 3 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Protože jsem nenapravitelná, nechala jsem se znova nachytat na Humbook Tip a taky na překrásnou obálku. Jinak byla kniha spíš slabší průměr. Je v ní trochu romantiky, trochu vtipu, ale taky mi přijde taková nelogická, divná. Sečteno, podtrženo, dávám 3 hvězdy, protože mám pocit, že je pro jinou věkovou kategorii a nechci zbytečně hanit.

05.09.2023 3 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Tuhle knihu jsem četla docela dlouho, ale myslím, že je to dobře. Člověk nad ní potom mnohem více přemýšlí a zjistí, že to, co autor popisuje, skutečně funguje. Zatím jedna z nejlepších knih o osobním rozvoji.

05.09.2023 5 z 5


Supernova Supernova Marissa Meyer

Uff, to byla jízda. Za mě nejlepší díl série a zároveň jedna z nejlepších sérií, které jsem za poslední dobu četla. Všechny knihy měly nádherné obálky, jen je škoda těch všudypřítomných chyb, jako by to snad nikdo ani nekorigoval.

05.08.2023 5 z 5