Sirael23 Sirael23 komentáře u knih

☰ menu

Beladona Beladona Adalyn Grace

Tohle mě bavilo moc. Krásná obálka a krásný obsah. Pohladila na duši a moc se těším na pokračování.

16.03.2024 5 z 5


Mechanik Mechanik Marc Priestley

Pokud nefandíte F1, kniha vás asi bavit nebude. Elvis nevysvětluje úplně všechno dopodrobna, takže je potřeba se v kolotoči F1 trochu orientovat. Napsané je to čtivě, zábavně a leccos se dozvíte. Určitě by si to ale zasloužilo korekturu, některá slova nebyla moc česky. Ale jinak super počtení pro někoho, kdo chce pohlédnout i do zákulisí velkých cen.

16.03.2024 5 z 5


Jedna zatracená pohroma za druhou Jedna zatracená pohroma za druhou Jodi Taylor

Nedočteno. Co k tomu říct? Nemám ve zvyku knihu nedočíst, v posledních letech jsem to neudělala ani jednou. Ale tady jsem se zhruba za polovinou zasekla. Ne, děkuji, ani nepotřebuji znát konec.

19.02.2024


Na cestě Na cestě Věra Švach

Věrčina kniha je zajímavým mixem popisu života v daleké Šanghaji a osobní cestě za svými sny a naplněným životem. Knihu jsem přečetla za dva dny, tolik mě to bavilo a byla jsem zvědavá, jak to s Věrkou a její rodinou bude dál. Kniha je vhodná pro každého, kdo je také "na cestě" a má rád takové transformační příběhy.

05.10.2023 5 z 5


Kód života - Jak z nás DNA dělá to, kým jsme Kód života - Jak z nás DNA dělá to, kým jsme Robert Plomin

Tato kniha tady podle mého názoru schytává trochu nespravedlivě nízké hodnocení. Ano, i já jsem dala tři hvězdy, ale 3 z 5 je pořád dobré. Ano, autor mohl knihu trochu zkrátit (asi 6 stran, kdy se rozebíralo polygenní skóre dopodrobna, pro mě nebylo srozumitelných), ale jedná se o knihu o genetice a genech, tudíž jako čtenář neočekávám, že všechno pochopím na první dobrou, když nejsem vědec ani zapálený nadšenec do genetiky. Pro mě byla kniha určitě přínosná, člověk si víc uvědomí vliv genů i v oblastech, kde by to třeba primárně nečekal. Takže pokud se zajímáte o seriózní vědecké výzkumy, bude vás kniha určitě bavit.

08.06.2023 3 z 5


Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

Katku znám jako autorku milostných romancí, které jsou mi též blízké. Nicméně mám její tvorbu natolik ráda, že jsem prostě musela pořídit i Tajemství černé dámy. No a nezklamala, dávám čtyři hvězdičky. Kniha tedy není žádná křehotinka, 500 stran ale hrozně rychle uteklo, člověk chce číst pořád dál a dál, ani nevnímá čas. Má krásnou obálku, sic by jí slušela i pevná vazba, ale to je detail. Autorka mi naservírovala promyšlený příběh, zajímavé hrdiny, popisné i akční scény v rovnováze. Moc se mi líbil i příběh vedlejších postav, jejichž milostná linka pro mne byla zajímavější než vztah hlavních postav. Vřele doporučuji každému, kdo má rád středověké reálie a českou tvorbu obecně.

18.12.2022 4 z 5


Kronika mojí velké války Kronika mojí velké války Zdeněk Vybíral

Výborná kniha, chcete-li si udělat představu o legiích. Koupila jsem ji ve výprodeji a byla to opravdu skvělá koupě. Zůstane na čestném místě v mojí knihovně.

10.09.2022 5 z 5


Otazník je polovina srdce Otazník je polovina srdce Sofia Lundberg

Švédská linka byla fajn, ta současná mě vůbec nebavila. Reakce postav na zabití, hlavní hrdinka ne moc sympatická. Knihu posílám dál, doma ji mít opravdu nepotřebuji.

01.09.2022 3 z 5


Království slepých Království slepých Louise Penny

Tento díl bohužel považuji za zatím nejslabší z celé série. Doufám, že si jen autorka chystá půdu pro další skvělé pokračování.

16.06.2022 3 z 5


První člověk - Život Neila Armstronga První člověk - Život Neila Armstronga James R. Hansen

Osobně bych zkrátila některé pasáže, a ne nutně ty technické. Ale asi jsem nepotřebovala podrobně znát Armstrongův prospěch z jednotlivých předmětů. Pasáž s přistáním byla výborná. Celkově bych hodnotila tak za 3,5.

07.06.2022


"Pojď s námi budovat pohraničí!" : Osídlování a proměna obyvatelstva bývalých Sudet 1945–1952 "Pojď s námi budovat pohraničí!" : Osídlování a proměna obyvatelstva bývalých Sudet 1945–1952 Andreas Wiedemann

Tato publikace mne oslovila, protože v Sudetech skoro celý život žiju a stejně tak moje rodina. Z jedné strany se jedné o české starousedlíky, z druhé strany mám přistěhovalce z Čech ale i ze zahraničí, konkrétně české horníky z Francie, kteří se po válce usadili v severozápadních Čechách.

27.05.2022 5 z 5


Blouznivci Blouznivci John Jakes

Amanda mě jako hlavní hrdinka moc neuchvátila. Knihy Johna Jakese mám opravdu ráda, ale tentokrát se mi do vkusu úplně netrefil.

20.05.2022 3 z 5


Jiná třída Jiná třída Joanne Harris

Tentokrát mě J. Harris neuchvátila. Ač její knihy miluji a cením si jich ve své knihovně, tady by bylo potřeba mnoho textu vyškrtat a nechat jen to podstatné. Dějové zvraty byly dobré jako vždy, ale té omáčky okolo... Knihu zachraňuje skvělá atmosféra svatého Osvalda. Umíš to lépe, Joanne.

12.05.2022


Třetí zahrada Třetí zahrada Sarah Parsley (p)

Nejdřív mi to připomnělo Angeliku. Zhruba první třetina knihy mě moc nebrala, vztah mezi hlavními hrdiny mi přišel trochu přitažený za vlasy. Pak se vše o dost zlepšilo a já se mohla ponořit do příjemné romance. Rok 1797 je tedy podán dost romanticky, trochu pohádkově, ale to k žánru patří. Na českou prvotinu určitě nezklamala. A navíc má krásnou obálku.

16.01.2022 5 z 5


Americký klub českých dam Americký klub českých dam Hana Parkánová-Whitton

Mno, výsledný dojem bohužel kazí některé nešvary, které by nebylo těžké odchytat. Postavy často opakují stejné věty, které už čtenář ví z předchozího děje. Autorka mi opravdu asi třikrát nemusí říkat, že se Zdeňka Havlíčková podepisovala jako "dcera národa". Jednou by to stačilo. A proboha, to V. Náprstek přivezl z výstavy jen šicí stroje? Mám dojem, že šicí stroj je v příběhu zmíněn asi tak 80x. Jinak se jedná o zdařilé nahlédnutí do života našich slavných osobností. Jako oddechovka ke kávě může být určitě dobrou volbou.

05.01.2022 3 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Zajímavé téma, které by si zasloužilo méně popisných pasáží. Ráda bych si přečetla, jak se s událostmi popasovaly samotné postavy, a to ne jen jednou dvěma větami. Některé linky byly trochu nadbytečné. A nemohu si pomoci, ale autor si život v horách velmi zidealizoval. Přesto se mi kniha zvláštním způsobem líbila.

23.12.2021 3 z 5


Cesta do modrého Cesta do modrého Martina Brousilová

Děkuji paní autorce za zpracování příběhu pana Františka. Bylo to velmi zajímavé čtení, které bych doporučila širší veřejnosti.

30.11.2021 5 z 5


Mozart - Velký mág Mozart - Velký mág Christian Jacq

Zahozená příležitost, tak bych to nazvala. Skvělé téma popsané neuvěřitelně nudně. Koho zajímá, co složil Mozart zrovna 5. prosince 1775? Jasně, najdou se i tací, ale pokud beru do ruky beletrii, ráda bych si přečetla něco o tom, jaký Mozart vlastně byl jako osoba. Tady najdu jen výčet děl a do toho krátké útržky o zednářích. Chybí tomu hlava a pata.

05.09.2021 2 z 5


Průvodce spokojeným dětským spánkem Průvodce spokojeným dětským spánkem Stephanie Modell

No, nejdřív jsem si připadala jako špatná matka, protože jsem evidentně nevytvořila ty správné spánkové návyky, ale syn si je vytvořil sám. A pak mi došlo, že bych to tak, jak doporučuje kniha, stejně nechtěla. Prostě odložte miminko do postýlky a odejděte. No tak to já neumím. A navíc bych se připravila o spoustu hezkých chvil se synem, takže za mě tyto rady ne.

31.08.2021 2 z 5


Sbohem, plínky! Sbohem, plínky! Penny Warner

Pro prvomatku dobré, rychlé, srozumitelné. Za těch pár korun doporučuji.

31.08.2021 3 z 5