Sinn Sinn komentáře u knih

☰ menu

Propast Propast Arnošt Lustig

Otresne horny a slizka knizka. Kdyby vyhodil vsechny ty nechutne a nudne se opakujici pasaze o divcich telech, klinech, divkach mazlicich se s hady a touzeni po matce a sestre, ktere tvori asi tak 80% knizky, mohla z toho byt silna povidka.

07.01.2024 2 z 5


Hana a Hana #2: Ty vogo Hana a Hana #2: Ty vogo Miloš Čermák

Horny boomer odpad. Bez vtipu, bez pointy, jen sliz a bahno.

17.01.2023 odpad!


Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Lenka Geislerová

Tady je špatně úplně všechno. Už samotný formát je příšerný, špatně se drzí, špatně se čte, špatně se přenáší. A to je jen špička ledovce. V Respektu to takhle hloupě nepůsobí, prostě strip, který přelétnu očima, aniž by vzbudil nejmenší reakci. Takto koncentrované v knize je to ale peklo. Hloupé stereotypy, ale hlavně nuda, nuda a nuda. Je to strašně hloupé a zbytečné. Pokud se jako záblesk naděje objeví strip, u kterého se pousměji, je to jen proto, že některé z dětí proneslo vtípek a autorka si jej zapamatovala. Jinak je to jen snůška nudy a nesmírných banalit.

30.05.2020 1 z 5


Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Překvapivě nekonzistentní úvaha šitá horkou jehlou. Zajímavé myšlenky a postřehy se mísí s popisy Reptiliánů (proč?) a dehonestací „obyčejných lidí“ aka strejdy Karla. Pokud autorka skutečně chce, aby ji četli všichni, včetně lidí z venkova, bez znalosti cizího jazyka, nemusela by jimi tak očividně pohrdat (byť sama tvrdí, jak nad nimi neohrnuje nos, neboť ji jejich chování a důvěřivost živí - aha). Za kapitolku Probuzení deprivantů by si měla dát rovnou facku. Takhle to asi dopadá, když redukujete lidi na jejich komerčně využitelnou hodnotu.
Oceňuji postřehy týkající se bujení nepravdivých a konspiračních webů a jejich vlivu na nárůst nedůvěry v konzumentech médií, ale moc dalšího jsem se nedozvěděla. Tedy kromě toho, že svět je očividně jednoduše rozdělitelný na fuj fuj Rusko a jupí Ameriku. Tak dík.

11.02.2019 2 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Třetí díl pro mě překvapivě nepromyšlený. Ať už se děti dostanou do jakéhokoliv nebezpečí, vždy se vymyslí nová podivnost, která je zachrání. To je velmi líný přístup, nevím jak dál - vymyslím nová kouzla, případně hromadu náhod, díky nimž se odvrátí jistá smrt. Také roubování příběhu na sérii dostupných fotek působilo dost násilně. Škoda.

24.01.2019 2 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

SPOILER. Pokud se M. vyjadřuje tak, jak se vyjadřuje, po x letech vítekde a vzhledem k tomu, kolik mu v době vítečeho bylo, pak to byl asi malý genius. Jinak pěkná pointa, dobře vystavěné napětí... Každopádně tipuji, že serie skončí tím, že Linna se v tom autě zabije..

02.09.2018 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Kniha je velmi čtivá, ale bezstarostný tón celého příběhu a vlídný humor mi vůbec nesedl. Postavy se vyvíjejí maximálně tak k čím dál větší nesnesitelnosti, příběh negraduje, jen se bez ladu a skladu kumulují absurdní situace, než kniha dosáhne dostatečného rozsahu, aby mohl přijít nudný závěr.

13.04.2018 3 z 5


Pražský hřbitov Pražský hřbitov Umberto Eco

Samotný příběh byl poutavý, ale všemožné odbočky a odkazy na díla mě po nějaké době začaly poněkud nudit, některé pasáže navíc působily uměle natahovaně. Každopádně ale příjemné počtení.

31.08.2017 3 z 5


Vraždy ve znamení hvězdy Vraždy ve znamení hvězdy František Kalenda

Příjemný výlet do historické Prahy, napínavý příběh i sympatické postavy. Těším se na další díly!

14.12.2016 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Vcelku povedená fun-fiction, ale na samostatné dílo slabé. Postavy se vyvíjejí zbytečně prvoplánově, navíc se z většiny již známých postav staly zakrnělí pitomci, McGonagallovou nevyjímaje. Je to škoda, příběh sám o sobě úplně špatný není, bohužel scénář nedovoluje dostatečné rozpracování a navození správné nálady. Byla bych vcelku zvědavá na hru, ale vydat knižně scénář je zbytečná hloupost na tahání peněz z kapes.

27.10.2016 3 z 5


Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Zbytečně obyčejná kniha o neobyčejném muži. Působila na mě spíše jako velmi detailní profil z wikipedie než životopis. Vcelku často se v knize objevuje charakteristika Jobse doložená citací, ale zcela zbytečnou a navíc působící tak banálně, že člověku připadá, že ho má autor za úplného hlupáka, kterému musí vyložit vše polopatě (Svou ženu za to velmi obdivoval. "Byl jsem na ni pyšný"). Na druhou stranu fanoušci se určitě dozví řadu nových informací a zajímavých momentů.

12.04.2016 3 z 5


Hry o život Hry o život Suzanne Collins

Už dlouho se mi nestalo, abych se do příběhu hlavního hrdiny (hrdinky) vcítila okamžitě a takto silně. Místy mi naskakovala husí kůže a chtělo se mi brečet, a to i přesto, že jsem příběh již znala z filmového zpracování. Neskutečně povedené.

13.09.2015 5 z 5


Bohumil Hrabal - Vzhůru, srdce! Bohumil Hrabal - Vzhůru, srdce! Petr Čermák

Smutně povrchní eklekce, očekávala jsem mnohem víc. Ovšem po zjištění, že autor je profesionální životopisec, se není čemu divit, to ani osobnější být nemůže. Vyloženě neurazí, ale rozhodně nenadchne. Pro fanouška vlastně téměř zbytečné čtení.

26.12.2014 2 z 5


Posedlá Posedlá Lynn Beach (p)

Velice nezajímavý příběh, absence napětí, zápletka jasná po prvních stránkách. Začínám přehodnocovat původní záměr vrátit se po více než dekádě k Stopám hrůzy a tentokrát přečíst celou sérii. Vracet se k oblíbeným brakům z dětství asi nebude tak zábavné, jak jsem očekávala. Ovšem jako oddych během studia, vlastně proč ne...

11.05.2014 2 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Nejhorší ze všech dílů, tohle už nebyla ani špatná červená knihovna, tohle už bylo vyhnané do neodpustitelných extrémů. A co se týče Doslovu, nikdy jsem nečetla nic tak "perverzního" a také se mi u ničeho tak nezvedl žaludek jako tady. Možná jsem puritán (těžko), ale ona věta "Myslím, že už má taky ráda sex" na mě byla moc.

15.09.2013 odpad!


Tolkien: Zákulisí Pána Prstenů Tolkien: Zákulisí Pána Prstenů Lin Carter

Příšernost. Vypadá to jako školní práce, kde se někdo snažil nahnat co nejvíce znaků a napráskal tam naprosto zbytečné a s Tolkienem nebo PP naprosto nesouvisející kapitoly.

31.08.2013 odpad!


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Buď je to kniha s vcelku jednoduchým posláním a tudíž nepříliš zajímavá a místy snad až příliš religiozní, nebo je v ní toho víc a nepochopila jsem ji. Ať tak či tak, slabé.

31.08.2013 2 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

To se takhle jednou potkala mladá, hloupá, naivní, nadržená studentka bez kapky sebeúcty s arogantním podnikatelem, jehož zvrhlé choutky prostě musí, ale musí být výsledkem jeho traumat z dětství a on se za ně stydí a omlouvá neboco, protože záliba v bdsm dle autorky normální asi není...Nečekala bych, že narazím na ženskou postavu, která mi bude ještě nesympatičtější než ta kráva z Twilight, leč stalo se. A ty sexuální scény jako porno pro ženy? Nudné a opakující se, navíc z pohledu bdsm naprosto chybný přístup - tady mi něco podepiš ty jedna panno, co nemá zkušenosti a netuší, do čeho jde, a teď počkej, co s tebou udělám, žádná domluva předem nebude.
Ani bych nedokázala vyjmenovat, co vše je na téhle knize špatně. Zlaté dívčí románky nebo večery pod lampou.

15.06.2013 odpad!


Můj děda nebyl nácek: Nacismus a holocaust v rodinné paměti Můj děda nebyl nácek: Nacismus a holocaust v rodinné paměti Harald Welzer

Téma této práce je zajímavé i dobře uchopené, o tom žádná. Ale mám výhrady k samotnému literárnímu zpracování. Mnoho pasáží se neustále opakuje, navíc autor pracuje s přímými citacemi zápisů rozhovorů, v nichž se lidé vždy vyjadřují dost neohrabaně. Podle mého by knize vůbec neuškodilo trochu ji "učesat".

10.06.2013 3 z 5


Děti kapitána Kohla Děti kapitána Kohla Jiří Štych

Zajímavá exkurze do procesů asimilace cikánských skupin během socializmu. Autorem je novinář, který prý vypráví skutečné příběhy konkrétních osob, kniha je doplněna několika fotografiemi, dílo tedy působí vcelku realisticky, ale bohužel je místy příliš poplatné době.

29.12.2012 3 z 5