simlenka simlenka komentáře u knih

☰ menu

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Souhlas s Pani.Tau - nevtahlo mě to do takových hlubin, jak jsem čekala, proto jen 4 *, ale jinak velmi reálný příběh, přečteno jedním dechem.

26.12.2022 4 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Četlo se to dobře, příběh měl hlavu a patu, dokázala jsem se do Símky vžít, ale chybělo mi něco navíc. Je to ale prvotina a určitě si další autorcinu knihu přečtu

26.12.2022 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Knihu jsem ještě nedočetla, právě jsem došla na stranu 100 a ... téma mě neodpuzuje, naopak. Myslím si, že je dobré tato témata otevírat. Nevím, jak to s Jarkem dopadne, ale rozhodně ho nejsem schopná odsoudit. Ten člověk si nemohl vybrat kým bude, tak jako nikdo z nás.
Nedokázala jsem si pomoct a musela si přečíst zdejší komentáře, dřív než budu ve čtení pokračovat, protože jsem byla zvědavá na názory ostatních, teď to jdu dočíst.
První polovina knihy je skvělá, k té druhé se vyjádřím později.

po dočtení:
jsem ráda, že kniha dopadla tak, jak dopadla - i když si nejsem jistá tím, že by to tak bylo i ve skutečnosti. Každopádně na mě zapůsobila jedna věta, asi nebudu úplně přesná, ale o tom, že člověk musí být laskavý především sám k sobě a když není, nenajde laskavost u druhých.

kniha každopádně je provokativní a je to dobře. Poskytuje náhled na život člověka, o kterém má každý předem jasnoo, i když ví úplný h.... a celkově nám nastavuje zrcadlo, jak snadno člověk někoho odsoudí, ale dokud si nenazuje jeho boty, nemá právo soudit.

Vrány se mě asi dotkly víc, ale to neznamená, že by tento příběh byl horší. Za mě velké doporučení komukoliv a hlavně těm přesvědčeným o své jediné správné pravdě.

20.10.2022 5 z 5


Zeptej se ďábla Zeptej se ďábla Michal Vrba

Nemohla jsem přestat číst, tak mi knížka vydržela jen necelý den. Mě, narozdíl od předchozího komentáře, čerti a duchovno nerušilo. Naopak, bylo to tak uvěřitelné, že mám chuť se jet podívat do nedalekých Býchor, jestli tam stojí kámen na kameni. Ale raději zůstanu doma, co kdyby... Čtivé, napínavé, doporučuji a těším se na další Michalovu knihu.

02.10.2021 5 z 5


Toxický squat Toxický squat Hana Kavurová

Prostě mě bavila od začátku do konce. Věřila jsem každému slovu a líbily se mi vnitřní monology hlavní hrdinky, feťák zákonitě nemusí byt ubohá troska

21.08.2018 5 z 5


Skořápka Skořápka Ian McEwan

Na prvni pohled semtam i vtipne, na druhy typicky ironicky McEwan, jehoz poznamky se do Vas hluboce zaryji a mrazi z nich. Navic tentokrat i velmi ctive a ne tak slozite, jako nektere autorovy knihy

04.06.2018 5 z 5


Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Není pro každého, ale mě dostala. Poezii občas čtu, ale haiku pro mě bylo nové a přestože jsem jeho kouzlu až tolik nepropadla, líbily se mi pasáže o jeho historii. Příběh jsem mylně považovala za slaďárnu, tou rozhodně není, i když o lásce je. Nebo spíš o iluzi lásky, snění...

23.01.2018 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Prvních pár stran mi dělalo problém se zorientovat, pak už jsem se jen těžko odtrhavala od čtení. Běžně scifi nečtu, netuším jak si kniha stojí v porovnání s ostatními v tomto žánru, ale pro mě byla neuvěřitelně čtivá a poutavá. Plány meditátorů, technologie budoucnosti a vůbec vše mi přišlo skvěle promyšlené! Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem a netrpělivě čekat na závěrečný díl.

17.01.2018 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Jestli je tohle nejslabší autorcina kniha, pak se nemůžu dočkat těch ostatních. Pár pasáží, kdy jsem se smíchy popadala za břicho, dost momentů, které zasáhnou do hloubi duše. Čtivé, chytré, doporučuji!

26.11.2017 4 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Tři hvězdy, protože nejsem cilovka a nejsem nešťastně zamilovaná, kdybych byla, dala bych hvězd pět. I tak tu ale bylo pár veršů, co mě hodně zasáhlo. Určitě se k ní někdy vrátím, až bude ten pravý čas.

26.11.2017 3 z 5


Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Kniha má skvělou atmosféru. Jak už bylo řečeno, některé pasáže příliš zdlouhavé, ale přitom nebyla stránka, kterou by šlo vynechat. Rozhodně čtivá a napínavá ;-)

08.11.2017 4 z 5


Když šeptá listí – Příběh stromů a mého života Když šeptá listí – Příběh stromů a mého života Hope Jahren

Lákavá anotace a přestože je vcelku trefná, asi jsem od knihy čekala něco jiného. Velmi poutavé a zajímavé detaily z rostlinného světa, nicméně životní příběh autorky mě až tak nezaujal a s přibývajícími stránkami mě kniha bavila míň a míň.

19.08.2017 3 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Mně se líbila. Četlo se to dobře líbily se mi i všechny ty časové roviny, které tu lidi kritizují. Není to kniha, ze které si sednu na zadek, ale příjemné čtení s pár zajímavými myšlenkami, určitě ano. Těším se na další autorovu práci.

Ještě poznámka - scifi to opravdu není a humor jsem tam taky nenalezla, pokud chcete knihu ala Marťan, tak po téhle nesahejte.

19.07.2017 4 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Snažila jsem se číst pomalu, ale přesto konec přišel dřív, než mi bylo milé! Ta poslední stránka! Lila a Lenu a jejich vztah, tentokrát nejsou tak moc spolu a přesto na sebe mají obrovský vliv, minimálně Lenu se neustále s Lilou srovnává, nechce být ta druhá a i přes své úspěchy se stále cítí jako hloupá a bezcenná...

19.06.2017 5 z 5


Agnes Agnes Peter Stamm

četlo se to samo, příběh mě zajímal, jen ten konec je takový nijaký....

21.05.2017 4 z 5


Krtník Krtník Tereza Ščerbová

Pohádka pro děti, ale spíše pro dospělé. Od první věty velmi čtivé a tak pravdivé vyprávění... Hodně jsem se tam našla, teď je ale na čase znovuobjevit svého krtníka, protože "najednou je krtník pryč. A s ním mizí i všechno, co nás dělá lidmi. Pryč je radost, zůstala jen práce. Naštěstí se krtníci umějí znovu objevit, jen to nebude tak snadné... "

26.01.2017 5 z 5


Svévole Svévole Lena Andersson

Mně ta kniha hrozně sedla... Není to žádný kýč, občas je trochu prechytrala, ale jinak naprosto dokonale vystihuje nitro zamilované ženy. Poprvé v životě jsem měla chuť si zvýraznit nebo podtrhnout zajímavé pasáže - a že jich bylo!!!

25.06.2016 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Oddechovka na dovolenou, ale žádný zázrak. Kdybych v půlce číst přestala, tak jsem o nic nepřišla. Nechápu čemu se u toho smát nahlas, pár usmevnych momentu tam je, ale že by to bylo nějak vysoce vtipné, to mi nepřišlo. Přečíst se dá, není to katastrofa, ale mrzí mě, že jsem podlehla reklamě a koupila obě Hartlovy knihy, protože pochybuji, že se k ty druhy někdy dokopu...

25.04.2016 2 z 5


Vesaliovo tajemství Vesaliovo tajemství Jordi Llobregat

Opravdu dobře čtení, tajemná atmosféra... Jen konec mi přišel trochu slabší, ale celkově knihu hodnotím pozitivně. Trochu ve stylu Dana Browna, ale lépe uchopené, řekla bych

10.04.2016 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Strhující čtení. Doporučuji i těm, kteří knihy z války nemusí

26.01.2016 5 z 5