Sigurd_Lesandi Online Sigurd_Lesandi komentáře u knih

☰ menu

Všechna ta krev, co nás spojuje Všechna ta krev, co nás spojuje Camilla Bruce

Po V zahradě zášti jsem se autorčiny druhé knihy nemohl dočkat, bohužel jsem po jejím dočtení zůstal dost na rozpacích.
Podle mě autorka tak trošku nachytala samu sebe. O rodině Benderových se toho ví opravdu málo, a i ty málo, co se ví, jsou povětšinou jen spekulace. Napsat tedy historický román o takové rodině, který by měl jejich život pravdivě odrážet, nemůže být jednoduché. A tady je ten problém, nic jsem se o rodině nedozvěděl. Přišlo mi, že autorka sama moc nevěděla, jak celou knihu uchopit.
Pořád se jedná o historickou beletrii, či-li se dá očekávat, že tam bude něco málo domyšleného. Tohle je ale podle mě čistá fabulace. Bohužel ani ta dobře nefunguje. Byla to prostě nuda. Už od začátku je vám jasné, jaká bude hlavní zápletka, a tak to taky zůstane.
Neustále jsme se tak točili v kruhu, který se nikam nevyvíjel. Popravě už bych víc ocenil, kdyby autorka knihu podala záměrně jako fabulaci, která je rodinou jen inspirovaná. Nedostatek informací se takhle odrazil i na postavách, které byli strašně ploché a bez charakteru.
Je to škoda, protože po první knize je jasné, že autorka rozhodně psát umí, jen si tady podle mě nešťastně zvolila téma.

21.04.2024 3 z 5


Marta spí Marta spí Romy Hausmann

Vždy, když se mi nějaká kniha fakt nelíbí, tak aspoň vidím pozitivum v tom, že budu mít o čem psát. Ale tahle kniha mi nedala ani to.
Autorčinu prvotinu jsem nečetl, ale svého času obletěla Instagram s velmi dobrými recenzemi, takže fakt nevím, co se tady stalo. Hodně lidí o Marta spí hovoří jako o slátanině, a ani já nemůžu jinak. To je jako byste vzali tři náhodné, žánry absolutně neshodné, knihy, vytrhali z nich několik stran, a ty popřeházeli (aby tam opravdu nebyla šance žádné návaznosti), a z toho vytvořili knihu.
Po dočtení mám asi zhruba pocit, že vím, kam chtěla autorka směřovat, ale jak toho měla v plánu docílit v takovémto generátoru náhodných slov, to nemám sebemenší tušení.
Strašně rád bych vám toho popsal víc, ale já nemám co. Celou dobu jsem měl pocit, jako bych byl pořád v prologu. Pokud mi nechybí dalších 300 stran, aby to celý dávalo smysl, tak nevím.

16.03.2024 odpad!


Jana Seymourová - Laskavá královna Jana Seymourová - Laskavá královna Alison Weir

Docela jsem se tohoto dílu bál, protože jak napsat poutavý příběh o manželce Jindřicha VIII., která nežila tak dlouho, aby ho stihla naštvat Ale o to víc mě překvapilo, že se z toho vyklubal zatím nejlepší díl!
Strašně jsem si oblíbil Janinu osobnost. Na to, že chtěla být v mládí jeptiškou, tak měla občas dost ostrý lokty. Často se o ní mluví jako o jediné, kterou Jindřich skutečně miloval a po dočtení s tímto tvrzením musím souhlasit. Ale nejen z důvodu, že mu dala vysněného syna, ale také to s ním perfektně uměla. Pokud chcete poznat profil dokonalé novověké královny, tak je to přesně Jana.
U prvních dvou dílů jsem zmiňoval, že mi knihy nepřijdou vůbec zaujaté, tady mi už přišlo, že byla Anna Boleyn očerňovaná fakt hodně. Pokud to však celé bereme z pohledu Jany, tak to bylo samozřejmě na místě.
Konečně jsme také nahlédli víc do života princezny Marie, což také bylo velmi zajímavé.
Jak říkám, za mě se jedná o zatím nejlepší díl, který mohu všemi deseti doporučit. Už se těším na Janu Klévskou.

16.03.2024 5 z 5


Láska, smrt a všechno zlý Láska, smrt a všechno zlý Martin Paytok

Kniha je dokonalým mixem detektivky, hororu, mysteriózna, a místy dokonce i komedie.
Na začátku vypadá vše poměrně hladce, klasický sjezd znepřátelené rodiny na odlehlém sídle. Už od této chvíle vám ale dá autor náhled do charakterů postav. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se mi kniha tak líbila. Ačkoliv se tak mnohdy může zdát, autor nevytvořil žádnou z postav jen černobíle. Každá má propracovaný charakter, který se až do konce vyvíjí, a to byla radost sledovat.
Začátek je až poklidný, ale v jeden moment chytí rychlý spád, a od té chvíle je kniha nabytá nepřetržitou akcí. I když mám v tomto žánru taky už hodně načteno, neměl jsem sebemenší páru, kam se bude příběh posouvat. Autor vytvořil originální dílo, které zvládl skvěle zpracovat. Donutil mě místy všechny postavy milovat i nesnášet, díky čemuž nebylo nic jednotvárné.
Ke konci jsem se trochu bál, aby nebylo závěrečné rozuzlení překombinované, ale nestalo se tak. Vše bylo pro mě uzavřeno v přijatelných mezích, ale nebudu lhát, některé postavy jsem si oblíbil natolik, že bych si rád přečetl knihu o jejich dalším putování životem.
Ještě v závěru mohu knihu rozhodně doporučit i začátečníkům v tomto žánru, protože má i přes důkladné propracování náležitý nadhled a nepůsobila na mě tak těžce jako jiné.
Rozhodně doporučuju.

05.03.2024 5 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Začneme pozitivně, autorka opravdu umí psát čtivě. Věřím, že jestli se jednou pustí do čisté fikce, tak by to mohlo být opravdu dobrý.
Tak a teď k tomu ostatnímu. Nepochopil jsem, co mi kniha měla předat. Není totiž použitelná ani jako detektivka, ani jako historický román. O oné detektivní zápletce se ani nemá smysl bavit. Nebylo to tam. Ono totiž nalezení mrtvoly k dobré detektivce úplně nestačí. Nehledě na to, že je celá vystavěná způsobem, ve kterém se na začátku dozvíme o vyšetřování, a na konci si autorka vzpomene, že by to chtělo i nějaké rozřešení.
Teoreticky se dá kniha použít jako doplnění informací ohledně historických postav. Pokud třeba studujete na střední škole a připravujete se na maturitu, tak to může být fajn. Já se nic nového nedozvěděl. Autorka se této době hodně věnuje, o to víc mě ale překvapuje, že si myslela, že 176 stran bude stačit. 176 stran je všeobecně opravdu málo, o to víc, pokud se bavíme o historicko/detektivním románu.
Autorka se pokusila o jakýsi mix, ze kterého za mě nevzešlo vůbec nic. Nemůžu doporučit.

24.02.2024 2 z 5


Tráva Tráva Keum Suk Gendry-Kim

Tak toto byla neskutečně silná zkušenost. Paradoxně o to víc mám s touto recenzí problém, protože vím, že asi nikdy nebudu schopný sepsat to, co mi „příběh“ předal. Prostě si to prosím přečtěte.
Anotace slibuje příběh zotročené dívky, ale v knize toho je mnohem víc. Dostanete náhled do těžkého života rodiny, která neměla ani na pár kousků chleba. Příběh dívky, která cestuje mezi různými rodinami, z nichž je jedna horší jak druhá, až se nakonec dostane do vojenského tábora.
Budete neustále doufat, že se jednou všechno zlepší
A ačkoliv místy ilustrace působí jednoduše, nenechte se mýlit, takové detaily, které dokázala autorka zpracovat, jen tak nenajdete. Mnohdy se jedná jen o 1 stranu s jediným obrázkem bez textu, a je to vše, co potřebujete vědět.

24.02.2024 5 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Od této knihy nečekejte nic jiného než horolezectví. Sama autorka podnikla výpravu na onu horu a jde to vidět. Popisuje celé dobrodružství do nejmenších detailů od prvních kroků po stanování v nebezpečném mrazivém prostředí s nedostatkem kyslíku. Dá se říci, že je z tohoto důvodu thrillerová část trošku upozaděná, což mně třeba vůbec nevadilo, ale chápu, že pokud vám je horolezectví proti srsti, tak vás kniha asi úplně nezaujme.
Začátek byl trošku tužší a místy bylo vidět, že se jedná o autorčin první pokus o knihu pro dospělé publikum, ale ve finále se to fakt povedlo. Po cca prvních 100 stranách chytl příběh spád, dostanete se do čistě horského prostředí a od té chvíle mě to velmi bavilo.
Konec jako takový se mi taky líbil, klidně bych u něj trochu ubral ve všech kombinacích, které autorka vymyslela, ale pořád za mě super.
Jedná se svým způsobem o takovou zimní jednohubku, ale mě nadchla. Sám se v horolezectví vůbec neorientuju, a o to víc mě to bavilo. Pokud ale hledáte napínavý a akcí nabitý detektivní příběh, kniha vám asi nesedne. Já však doporučuju!

24.02.2024 4 z 5


Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

Oproti minulému dílu to bylo vlastně super. Hlavní problém, který s tímto dílem ale zase mám, je, že je všechno extrémně prvoplánové. Autorka chce psát o sexu, tak se od první strany neustále zmiňuje první pohlavní styk. Když to dojde ke zdárnému konci, tak chce psát o univerzitách, takže se nebude řešit nic jiného. Žádný postupný vývoj tam nehledejte.
To, čím byly první 3 díly tak super, bylo, že měl příběh vrstvy. Viděli jsme jejich dospívání, strasti i radosti, a hlavně i ten úplně normální život. Na to všechno se ale autorka vykašlala. Může mi někdo vysvětlit, proč dostaneme dvojstranu o líbání, ale když se bavíme o závěrečných zkouškách, je to shrnuto na jedné straně?
Vedlejší postavy nás taky asi přestali zajímat, protože tu působí jen jako doplňky, aby ten příběh nějak dával smysl (což bohužel ani tak nedává). Potřebujeme někoho s kapelou? Bum Sarah. Někoho na prohlídku vysokých škol? Bum Elle. Bavíme se o sexu? Bum Aled, a tak dále. Tam to ani nepůsobí, že by ty postavy fakt byly kamarádi, jen je tam autorka prostě potřebovala.
Další důkaz toho, jak moc to bylo o ničem, je nekonečná estráda s prohlídkou vysokých škol. O ničem jiném totiž druhá polovina není. Je strašně hezký, že si s Nickem projdeme x univerzit, na které by se mohl hlásit. Ale dozvíme se třeba proč by tam měl chtít (kromě týmu rugby), co chce dělat, proč je některá vysoká lepší jak jiná, nebo třeba problematiku, zda se na ni má vůbec šanci dostat? Nene, moc složitý
A zase se musím vrátit k minulému dílu, kde autorka psala příběh o anorexii bez anorexie. Já fakt nevím, jestli jí nikdo neřekl, že kreslí komiks, ale co tak já vím, tak hlavní výhoda toho komiksu jsou obrázky, ne? Tak proč ani jednou nevidíme, co to znamená mít anorexii? Jak si třeba Charlie huntuje tělo. Že je třeba přehnaně hubený? Pokud by opět autorka sama nezmínila na jedné straně, že má Charlie nějaké jizvy, tak o tom ani nevíme.
A víte, co mě mrzí fakt nejvíc? Není potřeba mnoho, aby to bylo dobrý. Všechny moje výtky se dají tak jednoduše opravit. Bohužel by to asi chtělo příběh víc rozpracovat, což se nejspíš nikomu nechce. Oproti minulému dílu jsem aspoň nějaké zlepšení zaznamenal, ale pomohlo to nějak moc? Ani ne. Ve finále to pro mě je stále nesmyslný příběh absolutně o ničem, který si chce místy hrát na hloubku, která tam ale není.

16.02.2024 2 z 5


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Toto byla opravdu emocionální jízda. Hned ze začátku chci říct, že pokud vůbec netušíte, o jakou herečku se jedná, vůbec to nevadí. I tak si knihu určitě přečtěte.
Nejvíc se mně na celém formátu líbí, kolik vrstev v knize najdete. Na začátku Jennette popisuje útrapy začínající dětské hvězdy, poté následuje život již proslavené herečky, první známosti, problémy s paparazzi, ale také nekonečný boj s anorexií a bulimií. To vše v okruhu nesnesitelně manipulativní matky.
Kdybych nevěděl, že se jedná o autobiografii, jenom těžko bych uvěřil, že si autorka postavu své matky nevymyslela. Několikrát mi ze jejího chování bylo fyzicky špatně. A přitom vše začíná docela nevině. Vypadalo to, že se pouze jedná o matku, která chce pro svou dceru úspěšnou budoucnost. Pak ale pravda udeří v plné síle.
Autorka projevila neskutečný talent v psaní. Po celou dobu čtení budete mít dojem, jako by stála přímo vedle vás a vše vám sama vyprávěla. Svým způsobem vám dovolí skamarádit se s ní, ale o to víc vás to pak bude bolet.
Na konci jsem jí fandil víc než jakékoliv vymyšlené postavě. Kniha je neuvěřitelně silná, a jak už jsem řekl, chci ji doporučit k přečtení vám všem. Opravdu stojí za to!

20.01.2024 5 z 5


Kamzík Kamzík František Kozmon

Jak vždycky říkám, miluju propracované postavy a Frankieho série je přesnou ukázkou, co tím myslím. Všechny postavy mají hloubku a postupem času se vyvíjejí. Stejně jako jednu mám v čím dál větší oblibě, jiný charakter jsem v tomto díle začal nesnášet. A o tom by to přesně mělo být.
V příběhu navážeme přesně tam, kde skončil minulý díl, ale zároveň dostaneme do rukou úplně nový případ. Autor našel dokonalý balanc mezi řešením případu a osobními životy našich protagonistů.
V Kamzíkovi dostaneme hodně pohledu do světa oběti hlavního případu, což bylo taky dost osvěžující a mě osobně tato linka hrozně bavila.
Františkův talent na psaní obdivuju. Všechno krásně plyne a je vidět, jak má každý detail promyšlený a připravený. Nejednou budete u této knihy v údivu, kolik toho do sebe nečekaně zapadne.
Opět se jedná o opravdu povedený díl a já se nemůžu dočkat dalšího pokračování.

16.01.2024 5 z 5


Vražedné pohádky Vražedné pohádky Andreas Gruber

Toto knižní duo je prostě ikonické. Přehnaně cynický analytik a ostrá komisařka. To zkrátka chcete a potřebujete.
Jedná se už o třetí díl ze série, tak to vezmu jen rychle. Autor opět dokázal vymyslet velmi zajímavý a temný případ. Tentokrát se dostaneme více do minulosti jedné z hlavních postav, což celou sérii taky hodně vyzdvihlo.
Začátek je trošku pomalejší. Sledujete, jak Sneijder se Sabinou nachází jednu mrtvolu za druhou, a cestují tak z místa na místo. V tomto ohledu mě víc bavila druhá linka s mladou psycholožkou. V jeden moment dostane však děj nečekaný spád, který vám nedovolí knihu až do konce pustit.
Ačkoliv se už zhruba v půlce dozvíte, kdo je vrah, vůbec mi to nevadilo. Kniha napínavý i akční spád rozhodně neztratí, ba naopak a konec byl velmi vydařený.
V epilogu nastane další nečekaný zvrat, který mě jen přesvědčil, že se musím co nejdřív pustit do čtvrtého dílu.

17.12.2023 4 z 5


Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

Nikdy jsem se s audioknihou netrápil tak jako s touto.
Na začátku se vše jeví poměrně dobře. Dostanete výměnného studenta, který se v cizím prostředí zamiluje do muže, který se zdá nedosažitelným. Historická atmosféra z příběhu jen sálala. To vše můžete zhruba ve čtvrtině nenávratně zahodit oknem.
Takto nesympatické postavy, aby jeden pohledal. Student pořád řeší nějaké problémy, které ovšem z 99 % sám vytváří a samozřejmě se tomu hrozně diví. Autorka vás mermomocí chce přesvědčit, že to je jeho mládím, což dobře, pokud by mu bylo tak 11, bral bych to. Jinak se jedná o absolutně hloupého, nevyzrálého a extrémně jednoduchého kluka. Ani s panem profesorem to nebylo o nic lepší. U něj zase jen uslyšíte, jak nikdy nic není jeho chyba, všude byl, vše zná, a ačkoliv je sám neustále úplně mimo, on si to o sobě rozhodně nemyslí.
Uznávám, že pokud by se sešly takhle nevyrovnané osobnosti, mohlo by to vypadat jako v tomto příběhu. Hlavní problém je, že ten děj vůbec nikam nevede. Máme cca 2 hodiny, kdy se dávají dohromady, následuje 11 hodin zbytečných a nic neříkajících žvástů, a nakonec přijde opět trapný a nudný vyvrcholení v posledních 40 minutách.
Už od poloviny jsem si přál, aby šli konečně od sebe, neboť bylo nad slunce volající, že ten vztah hold fungovat nebude. Oba jsou na sebe neustále naštvaní, ale myslíte, že je napadne to řešit? Ani náhodou! Jenom si poslechnete, jak je všechno na nic, a přitom oba dělají vše perfektně.
Kam chtěla autorka dojít koncem jsem taky nepochopil. Celé to na mě působilo jen tak, že sama na posledních 20 stranách zjistila, že tento její konstrukt (slovo příběh mně v tento moment přijde už nadnesené) nikam nevede, a tak to nějak splácla.
Posledních 5 hodin mě u poslechu držel jen fakt, že jsem za půlkou příběhu, tak už to přece musím doposlouchat. Po celém závěru jen vím, že to byla velká chyba a dobrovolně jsem vyhodil 13 hodin svého času do koše.
Původně jsem uvažoval, že dám bod navíc aspoň za interpreta, ale i když odvedl opravdu dobrou práci, tak to tuto zhrouceninu nepostavilo na nohy.

14.12.2023 odpad!


Mág z Kremlu Mág z Kremlu Giuliano da Empoli

Mág z Kremlu byl naprosto strhujícím románem. Na začátku jsem se trošku zlekl stylem autorova psaní, ale nebojte, příběh rychle dostane jasný směr a od té chvíle se kniha četla jedna báseň.
Autor vám předá jedinečný pohled do tvrdého života a politiky v Rusku. Mnohá fakta z tohohle prostředí už znám, ale bylo dobré vidět je v rámci vyprávění skutečně fungovat. Dodá to celé problematice jedinečnou úplnost.
Sám Vadim tu vypráví autorovi knihy svůj životní příběh a musím říct, že jeho slovník byl velmi osvěžující. Nemusíte se bát nějakých extrémně vulgárních výrazů, ale občas mě jeho vyjadřování opravdu pobavilo, což bylo v jinak těžším příběhu příjemné.
Jediný důvod, proč nemá kniha moje plné hodnocení je mírná absence obyčejného života. Líbilo by se mi, kdyby šel autor ve vyprávění trošku víc do hloubky, co se týče Vadimova fungování mimo jeho práci. Ano, občas nějaký náhled dostaneme, ale byly jen drobné. Je jasné, že se kniha bude věnovat hlavně politice, ale myslím, že by popis běžného života příběh ještě líp dokreslil.
Celkově se ale jedná o opravdu podařenou knihu. Pokud vás zajímá fungování ruské politiky a něco z okolí tzv. “cara“. Tak nemůžete sáhnout po lepší knize. Rozhodně doporučuju.

02.12.2023 4 z 5


Kočičí deníky Kočičí deníky Džundži Itó

Toto byla rozhodně zajímavá zkušenost.
Představte si, že jste právě přišli z práce/ze školy a někomu doma vyprávíte, jaký jste měli den. Nestalo se nic extra špatného ani dobrého, prostě obyčejný den. Tak na mě působila tato manga. Ona není dobrá ani špatná, protože se tam vlastně nic moc nestalo. Celou dobu čekáte, kdy už přijde ten zvrat a autor všechny zabije (jak je jeho zvykem), ale on jaksi nepřijde.
Na druhou stranu mě ale i to neustálé čekání drželo na trní, to tomu upřít nemůžu, ale že bych se nějak závratně bavil, to taky ne. Autor udělal dobře, že není příběh delší, protože by mě to začalo velmi rychle nudit k smrti.
Manga je ale obohacená o autorovy odpovědi na časté otázky čtenářů, které najdete vždy po pár kapitolách. To bylo moc fajn.
Celkově jsem z toho dost na rozpacích. Příběh mě neurazil, ale pravděpodobně se k němu nevrátím. Myslím, že pokud vám tento příběh unikne, o nic závratného nepřijdete.

20.11.2023 3 z 5


Chlapec z bloku 66 Chlapec z bloku 66 Limor Regev

Myslím, že tu nejsem jediný, kdo se o problematiku, které se tato kniha věnuje, zajímá, a proto také vždy po těchto knihách skočím. Podobných příběhů už dnes nemáme zrovna málo, ale Chlapec z bloku 66 se rozhodně řadí k těm, které toho ve mně zanechaly nejvíc.
Nejenže vám je vše převyprávěno přímo z pohledu očitého svědka, který si všechny ty hrůzy musel prožít, kniha také pracuje s několika tématy, se kterými jsem se sám ještě nesetkal. Asi v žádné jiné (samozřejmě počítám jen ty, který mi prošly pod rukama) se nerozebírá náboženství tak podrobně. Umíte si představit být zavřeni na takovém místě, a ještě s vědomím, že byste za normální situace slavili Vánoce? A nejen to, kniha obsahuje mnoho takových témat, o kterých jsem se nikde jinde nedočetl, a o to víc vás může obohatit.
Mimo jiné obsahuje také mnoho fotografií i s popisy, které celému vyprávění dávají ještě větší ráz.
Autorka příběh zpracovala výborně. Nechala Mošeho odvyprávět celý jeho život, který pak jen přepsala na papír. Při čtení budete mít tedy pocit, jako by vám vše vyprávěl sám Moše a věřte mi, že to bude silné čtení
Knihu chlapec z bloku 66 můžu jedině doporučit. Jedná se o skvěle napsané dílo, které vás nejen obohatí o spoustu nových informací, ale ještě vás hluboce zasáhne.

29.10.2023 5 z 5


Most sebevrahů Most sebevrahů Taylor Adams

Autorovu prvotní knihu Není úniku jsem četl již před lety a celkem mě nadchla. O to víc mě zajímala tato novinka. Hned ze začátku chci říct, že se mi tu potvrdilo, jak by se autor skvěle hodil pro psaní filmových scénářů, ale s knihami to už je trošku jiné.
Jeho osobitý styl spočívá ve zpracování kratšího časového sledu na jednom místě. To může být poněkud ošemetné. Z jedné strany je to zajímavé pojetí příběhu, ale občas, a to obzvlášť u této knihy, mám pocit, že se v příběhu vlastně nic neděje. Nechápejte mě špatně. Příběh není dlouhý a akce se tu také najde, ale jak se pořád nacházíme na jednom místě při hovoru dvou lidí, nemůžu říct, že by měl bůhvíjaký spád.
Hlavní postava Leny není zlá, ale k srdci mi taky nepřirostla. Můj hlavní problém spočívá v tom, že tak nějak nevidím motivaci v jejím chování. Ano, je smutná, prochází si zatím nejtěžším obdobím v jejím životě, ale stále mi tam chybí ten jasný popud pro kontakt onoho policajta a snahu vyřešit případ na vlastní pěst
Celkově bych to asi zhodnotil jako takovou knižní jednohubku. Neurazí nenadchne. Ale jak jsem říkal na začátku, ve filmovém zpracování by to nemuselo být vůbec špatné!

29.10.2023 3 z 5


Kniha nehod Kniha nehod Chuck Wendig

Toto bylo dobře psycho!
Celkově bych příběh přirovnal ke knihám Beznaděj a Outsider od Kinga. Na začátku se totiž vše jeví naprosto normálně, pak se to ale teprve rozjede.
Často si lidé stěžují na velké střídaní pohledů. Ano, je jich tu hodně, protože se podíváte do života prakticky každé postavy, která se tu ukáže. Rozhodně to ale nebylo na škodu, právě naopak. Děj tím dostal výborný spád a rychlé střídání mezi postavami ještě více prohloubilo tíživou atmosféru, kterou celá kniha má. Autor píše tak, že jsem se na začátku každé kapitoly chytil, takže s orientací mezi charaktery nebyl vůbec problém. Není ani důvod bát se tu počtu stran, protože jakmile se začtete, a že to bude brzy, tak vám celá kniha uběhne lusknutím prstu.
Zvolené téma bylo taky fascinující. Nikdy jsem o něčem podobném ještě nečetl a nechci vám toho moc prozrazovat. Řeknu tedy jen, že se jedná o temnou magii v nejlepší formě.
Jde vidět, že autora psaní bavilo a chtěl nám toho ze svého světa představit co nejvíc. Nebudu lhát, občas už toho bylo zbytečně moc a místo napjaté akční scény jsem přešel do zbytečných popisů okolí. To je taky první a poslední věc, kterou knize můžu vytknout, protože se jinak jedná o opravdu výborný počin.
Pokud hledáte perfektní horor právě do tohoto chladného a sychravého počasí, nemůžete si vybrat lépe!

14.10.2023 4 z 5


Nebudete se bát ničeho zlého Nebudete se bát ničeho zlého John Searles

Asi jsem ještě nečetl/neposlouchal složitější thriller. Ne, že bych se v příběhu ztrácel, ale zkuste ten příběh pak někomu popsat, a pochopíte.
Na začátku to vypadalo až tuctově. Dívka, jejíž rodiče zemřeli, chce odhalit pravdu. Taková klasika. Jenže čím dál v příběhu zajdete, tím víc a víc se tam toho začne přidávat, a o to lepší to pak bude.
Všechny postavy byly do detailů propracované. Každou jsem chvilku nesnášel, a chvilku měl rád. U každé postavy jde pochopit úhel jejího pohledu, i když s ní zrovna nesympatizujete.
Když jsem se dozvěděl, jakou práci rodiče obou sester vykonávali, bylo mi jasné, že toto bude temný, ale ono to bylo ke všemu fakt hustý. Celkově mě téma manželů Warrenových zajímá, ale nikdy jsem nečetl nic přímo z takového prostředí lidí, co se živí stejným způsobem. O to víc to bylo zajímavější.
Autor na vás bude pořád něco navalovat, až jsem si na konci myslel, že mě už nic nepřekvapí. To mi pak teprve spadla brada.
Opravdu, je to výborný. Všem vám to můžu doporučit. A pokud máte možnost, běžte do audioknihy, protože to ke všemu namluvila Tereza Taberyová fakt dobře.

11.10.2023 5 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Tak toto mě těžce zklamalo. Nikdy jsem mezi autorčiny zaryté fanoušky nepatřil. Po vydání jsem přečetl knihu Jeden z nás, což sice nebyl vrcholný thriller, spíš taková oddechovka, ale posloužila svému účelu. Zato toto se propadlo mnohem hlouběji.
První problém přišel hned po prvních 5 stranách. Od této chvíle vám autorka bude neustále opakovat, že všechny postavy mají motiv, všechny postavy to mohly udělat, všechny postavy lžou jo a už jsem řekl, že měly motiv? Pořád a pořád dokola. Ale já to nechci jenom slyšet od autorky, já to chci vidět dokázané v tom příběhu. To je jako číst scénář s popisem jednotlivých postav, ale bez jakéhokoliv příběhu.
A potom přišli na scénu detektivové, tak jestli tato dvojice někdy něco vyřeší, bude to z knihy hádanky pro předškoláky. Naprosto neschopná a nesympatická dvojice, která nikdy na nic sama od sebe nepřišla. Pokaždé jim k tomu někdo pomohl, ať už přímo výsledky z laboratoře nebo sama jedna z postav. Budete pořád dokola číst o výsleších jednotlivých postav, aby vám detektivové zase na konci kapitoli sdělili: ,,Juj, zase se nemáme čeho chytit. Kdyby se aspoň chovali nějak normálně, ale hloupější a arogantnější duo by jeden pohledal.
Přiznávám, vraha jsem neodhadl, ale nebylo to ani tak kvůli mým otřesným detektivním schopnostem, ale spíš kvůli tomu, že vy ho nemůžete odhadnout. Mám pocit, že ani sama autorka do poslední chvíle nevěděla, kdo je její vrah, prostě čekala, jak se to vyvine. A i kdyby se bylo čeho chytit (což fakt nebylo), mě by to stejně bylo asi jedno. Ani jedna postava vám k srdci nepřiroste, protože ani nemá. Bohužel ani detektivní zápletka to tady nezachrání, neboť jakékoliv vyšetřování taky chybí.
Bohužel, toto je za mě opravdu katastrofa. Doteď nejsem schopen pochopit, že tuhle knihu napsal někdo, kdo už vydal 6 knih. Takhle si představuju něčí první pokus o detektivní thriller, to ano, ale ne nejnovější dílo od populární autorky.
Rád bych řekl, že některé z vás to může bavit, ale ne, nevidím jediný důvod, proč bych to někomu mohl doporučit. Postavy jsou strašné, detektivní příběh absolutně nijaký, znaky thrilleru taky chybí.

03.10.2023 1 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Ještě než tato kniha vůbec vyšla, věřil jsem, že bude dobrá.
Hlavní postava Mallory se dostala z těžké drogové závislosti a snaží se začít znovu. Toto mě fakt bavilo. V knihách se s takovou postavou nesetkáváme často, kór aby kolem ní byl vystavěný celý příběh. Autor nás postupně začne seznamovat i s její minulostí, což k jejímu charakteru taky hodně pomohlo. Celkově mi jako hlavní postava opravdu sedla.
Knih s grafickým zpracováním taky není moc, a o to víc jsem si to tady užíval. Obrázků tu najdete dost a mě jejich odhalování jen podporovalo ve čtení. Příběh se taky moc dobře čte a měl jsem ho tak přečtený jen za 3 dny (to je na mě fakt rychlý! ).
No, ačkoliv tady zatím jenom básním, všechno perfektní nebylo. Konec mi nějak nevyhovuje. Nemyslím rozuzlení jako takové, ale spíš vyvrcholení okolo samotných postav. Přijde mi, že se autor snažil o co největší wow-efekt a do toho i o co největší happy end. Na to, jak byla kniha po celou dobu drsná, nechápu, proč si to autor v závěru přikrášlil. Jestli nějaká kniha vyžadovala víc brutality v závěru, je to tato.
Ale i tak je kniha vážně dobrá. Je to originální námět s originálním zpracováním. Pokud vás láká, rozhodně po ní sáhněte. A osobně si myslím, že pokud podle ní bude někdy natočený film, bude to fakt dobrý!

27.09.2023 4 z 5