shimice shimice komentáře u knih

☰ menu

Lepší být mrtvý Lepší být mrtvý Lee Child

I za mě patrný nepříznivý vliv bratra - čtivost podstatně horší, zápletky komplikované a nedotažené, a z Reachera se pomalu stává Terminátor. "Pláště byly zrezivělé a zkorodované" (strana 189) je doufám překladatelský vtip :)

11.05.2023 3 z 5


Bez krve Bez krve Lincoln Child

Za jak dlouho si Constanz vzpomene, že má někde dítě a podaří se znovu zresuscitovat Diogena?

06.01.2023 4 z 5


Temný proud Temný proud Lincoln Child

No, nevím.. Constance Schwarzenegger Greenová, to už je trochu moc..

05.06.2022 4 z 5


Léto bez Facebooku Léto bez Facebooku Romain Puértolas

Pro mě tedy utrpení, dočetla jsem jen proto, že jsem podle vzoru Cimrmanových diváků byla zvědavá, jestli druhá polovina bude slabší než ta první. Základní děj by se jistě vešel do třetiny rozsahu díla, pak by to mělo spád a správnej zvrat, ale z toho balastu informací mi třeští hlava ještě teď..

11.01.2022 2 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

No nevím, předchozí díly se mi líbily podstatně víc.. trochu překombinovaný, hlavní detektiv v každém rozhovoru stále mlčí, byť je to on, kdo by měl něco říct, některý věci neuzavřený, a doufám, že koncem (spojler) nechce autor naznačit, že má do budoucna pro Luciena další nápady ke studiu..

09.08.2020 3 z 5


Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Opět skvělé, na co potřebují jiní autoři 500 stran, zvládne Agatha ani ne na polovině :-)

27.06.2020 5 z 5


Verše pro mrtvé Verše pro mrtvé Lincoln Child

Překvapivě tentokrát nic nadpozemského, skvělá čtivá detektivka. Za mě by byla škoda tuhle chemii mezi nuceným parťáky nevyužít i v budoucnu.

25.02.2020 5 z 5


Varovný signál Varovný signál Lee Child

Přestože mám Reachera ráda a příběh není vymyšlen špatně, působilo to na mě zmatečně. Mít kniha o sto stran ( o zbytečně dlouhé popisy a některé postavy ) méně, bylo by to fajn, takhle jsem ji četla asi na šestkrát a měla problém donutit se dočíst.

31.10.2019 3 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Za mě velká spokojenost :-)

14.09.2019 5 z 5


Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Knížka, na kterou jsem se fakt těšila, odsejpala, ne že ne. Že obě hlavní negativní postavy bylo možno odhalit už z prvního kontaktu (možná šestej smysl? :-) ), to bych neviděla jako problém, ale opět několik scének ve stylu "radši si vše nechám pro sebe, abych se nikoho nedotkl(a), a proto tam půjdu sám (sama) a nechám se zabít, aniž bych někomu řekl (a), kam vůbec jdu" (to se tak nějak ve všech třech dílech opakuje, až vzniká dojem totální dezorganizace kriminálky), plus závěrečná neuvěřitelná skrumáž na obou stranách mě donutila hodnocení snížit, chvílemi už jsem si fakt rvala vlas. Nicméně doufám v lepší příští díl, Luc je sympaťák a Livelyho hlášky nemají chybu :-)

12.09.2019 3 z 5


Město nekonečné noci Město nekonečné noci Lincoln Child

Četlo se dobře, i když trochu slabší než první díly. Pro mě pozitivní, že prakticky bez Constance, ale vzhledem k závěru se obávám, že v dalším díle zřejmě dostane opět více prostoru..

20.11.2018 3 z 5


Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Skvělé, vypadá to na slibný začátek nové série a těším se na pokračování.

18.05.2018 5 z 5


Noční pták Noční pták Brian Freeman

Super čtivý, začala jsem a nešla spát, dokud jsem nedočetla.

15.05.2018 5 z 5


Mumie před soudem Mumie před soudem Christian Jacq

Škoda, autor si ukousl větší sousto, než zvládl - začátek mi přišel na čtyři, průběh, kdy se autor snaží skloubit neskloubitelné a nemá to žádný spád, na tři, a vzhledem k dále klesajícím tempu, zbytečným odbočkám a závěru nakonec za dvě, přišlo mi to spíš jako deník než detektivka..

12.04.2018 2 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Souhlasím, Šest vran je za plných pět, proto je nemůžu dát prvnímu dílu Griši, i když se mi taky četlo samo, navíc si je nechávám pro další díly :-) Fantasy normálně nečtu, ale jsem zvědavá na další díla autorky.

03.02.2018 4 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Skvělé, nemůžu se dočkat pokračování :-)

21.01.2018 5 z 5


Vigil Vigil Monika Šimkovičová

Nejsem objektivní, protože znám autorku a nechválit by byl průšvih :-) Ale bez ohledu na to - skvělý .

06.01.2018 5 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Psáno svižně (přečteno za pár hodin), ale pro mě dost chaoticky, nemyslím, že bych od autorky chtěla číst ještě jinou knížku.

25.11.2017 3 z 5


Černá komnata Černá komnata Lincoln Child

(SPOILER) Tři hvězdy za spád a čtivost. Dále pozor - spojlery

Kdybych tušila, že to bude knížka o Constance, asi bych do toho nešla, každým dílem je ta postava protivnější a nereálnější ( ačkoliv prakticky každá druhá postava je zřejmě z planety Krypton a každá třetí záhadně obživne, pomalu čekám, kdy se vrátí z hrobu chudák Smithback..) . Pokud pominu další, jsem poměrně v pasti z rozporu mezi prezentací Constance jako vysoce duchovní bytosti s opakovanými odkazy na buddhistická studia, a mezi osobou plnou hluboké nenávisti a pomstychtivosti, jakou se dle reálného chování jeví (takže minimálně jedna z nás dvou nedávala ve škole pozor :-) ) Kdyby vzhledem k závěru byla šance ji v dalším díle nepotkat, nestěžovala bych si, ale moc šancí tomu nedávám..

Proctorův návrat zřejmě spadá do výše zmíněné kategorie "Superman", takže bez komentáře. Diogena mi v dalším díle zřejmě ještě začne být líto :-) , taky nevěřím, že se vidíme naposledy.

Nelze nezmínit, že nevím, jak bych knihu pochopila, kdybych ji četla samostatně bez předchozí znalosti ostatních dílů, obávám se, že bych tolik vysvětlivek ke kontextu nepochytala.

Závěrem budu doufat, že pokud tvůrci budou v sérii pokračovat, stvoří více Pendergasta a méně jeho rodinné historie..

20.11.2017 3 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Zajímavá změna, vyprávění v ich-formě a sólo jízda notáře Matěje, ale doufám, že už se píše další díl a že se v něm opět setkáme s líbeznými názorovými střety původní trojice, které mi tady přece jen chyběly :-) V optimálním případě bych ocenila další rozpracování charakteru a minulosti hlavních postav, pořád je tam co odkrývat (aspoň doufám :-) )

16.11.2017 5 z 5