Šerďa2012 Šerďa2012 komentáře u knih

☰ menu

Hana Hana Alena Mornštajnová

Zajímavá a čtivá kniha, která vás nutí se zamyslet nad tím, jak málo někdy stačí, aby vaše rozhodnutí a vaše činy ovlivnily nejen vás, ale i ostatní. Jak můžete nevědomky ublížit. V knize se dovídáme o vnitřní odvaze lidí, kteří věděli, že je čeká smrt, a snažili se ochránit jiné. Byli nuceni se všeho vzdát a jít do neznáma. O vnitřní odvaze a lásce, kdy jste mohli přežít, ale vědomí, že vaši rodinu posílají na smrt, vás donutí jít s nimi. Ta pospolitost ať se děje cokoli, hlavně zůstat spolu. To zděšení a pocit prázdnoty přeživších. Ztratit domov, rodinu, zůstat sám a nepochopený. Být odstrkován, právě proto, jaké hrůzy člověk zažil. Není to tak dávná historie. Važme si toho, v jaké době žijeme a jak se máme. Doufejme, že žádnou válku a takové neštěstí nezažijeme.

11.03.2019


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Čtivé, napínavé. Hrozné, když si uvědomíme, že se to vše stalo. Jak málo stačilo, aby jste přišli o život. Jaké hrůzy museli lidé zažívat a s jakými vzpomínkami museli žít po celý život? Uvědomuje si dnešní generace jaké má štěstí? Můžeme jen doufat, že se podobná zvěrstva už nebudou opakovat.

10.01.2019 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Čtivé, zajímavý a nečekaný konec.

10.01.2019 4 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Čtivější, zajímavější než první díl. Hurá na další pokračování.

22.10.2018


Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou Elena Ferrante

Příběh se zajímavě rozvíjí a přátelství hlavních hrdinek prochází nelehkými zkouškami. Těším se na poslední díl.

22.10.2018 4 z 5


Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Napínavá, čtivá. Poutavý příběh. Četla se sama.

22.10.2018 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Koupila jsem si všechny čtyři díly, a první jsem přečetla jedním dechem. Těším se na druhý díl. Prozatím koupě nelituji. Vztah dvou kamarádek je komplikovaný. Nemohou bez sebe být, ale dokážou si i ublížit. Vzájemně se podporují, ale dokážou si i závidět. Jak se budou jejich životy odvíjet dál? Jak bude jejich přátelství pokračovat, když se jedna vdala a druhá studuje a jejich životy se mohou zdát čím dál rozdílnější?

15.09.2018


Pařížanky:  Jak žily, milovaly a umíraly ženy Paříže ve 40. letech Pařížanky: Jak žily, milovaly a umíraly ženy Paříže ve 40. letech Anne Sebba

Bylo zajímavé se dočíst, že ženy ve Francii neměly před válkou volební právo a měly se věnovat hlavně domácnosti. Kolaborace a nechtěná spolupráce s Němci, celkový postoj Francie a postoj velké části Francouzů k židům jsou zde vylíčeny na základě skutečných událostí a faktů, ale čtivou formou, která baví. A co se dělo po válce? Je možné, že se tak lidé chovali? Jak by se choval každý z nás, kdyby tehdejší dobu zažil?

15.09.2018 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Dechberoucí. Neuvěřitelné, co museli ti lidé zažít nejen na Sibiři, cestou do tábora, ale i po návratu, kdy by jeden řekl: " měli štěstí, přežili to". Stalinův režim si v ničem nezadal s nacisty.

15.09.2018 5 z 5


Síla věcnosti - Olga Havlová, střízlivý korektor potrhlých nápadů Síla věcnosti - Olga Havlová, střízlivý korektor potrhlých nápadů Anna Freimannová

Paní Olga byla jedinečná osobnost. Kniha skvěle napsána. Krásná svědectví o jejím životě.

18.08.2018


Zachránila mě slza Zachránila mě slza Angele Lieby

Realita, která může kdykoli potkat každého z nás. S lidmi v tomto stavu se při své práci setkávám. Že někteří z nich i v tomto stavu vnímají nepochybuji. Ale je úděsné vědět, jak moc mohou svůj stav vnímat. Mít před sebou nereagují tělo, kterému to plně myslí? Jde mi z toho mráz po zádech.

26.12.2017 5 z 5


Smutek andělů Smutek andělů Jón Kalman Stefánsson

Popravdě do knihy jsem se nemohla začíst a tak jsem ji odložila.

26.12.2017 1 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Jako první jsem četla Aristokratka na koni. Nevěděla jsem, co od knihy čekat. Že ji za jeden večer přečtu mě nepřekvapilo. Ale že se budu celou dobu smát a bavit inteligentní m humorem jsem nečekala. Hned jsem si sehnala první dva díly. Děkuju za takovou oddychovku.

26.12.2017 5 z 5


Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh Bernard Minier

Poutavé čtení, kniha plná napětí a rozuzlení zcela nečekané. Závěr příběhu vás i pobaví ve smyslu spravedlivé odplaty.

26.12.2017 5 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Film jsem neviděla. Nikdy jsem se o toto téma nezajímala. Knihu mi přinesla kolegyně s tím, že je to pěkné čtení. A měla pravdu. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Kolik toho malá Čijo prožít, než se stala uznávanou gejšou. Chudobu a nuznost, ztrátu rodiny. Pak příslib lepší budoucnosti a těžké rozčarování. Zlobu, přísnost, disciplínu, závist, zlomyslnost, bolest. Dlouho nenaplněné a neopětované city. Trochu moc na jeden mladý život. Dlouhá a sakra náročná a bolestná cesta k uznání. Ale dokázala to. Nebyla jednou z mnoha. Byla výjimečná. Krásná četba.

10.12.2017 5 z 5


Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

Krásně psaný příběh mladé dívky, která si plní sen, a při tom zažívá největší hrůzy války. Ani zklamání v osobním životě ji nesrazilo na kolena a se svým osudem se dokáže poprat. Ukázka skutečného přátelství i pomoci poskytnuté za cenu vlastního života jsou dojemně líčeny. Kniha, kterou si s chutí znovu přečtu.

10.12.2017


Tajný deník Hendrika Groena Tajný deník Hendrika Groena Hendrik Groen

Kniha mě mile překvapila. Ze začátku se jeví jako ryze humorná, ale postupně je prostoupena i realitou stáří a s ním spojenými neduhy, zážitky. To jak je zde stáří ukázáno- sarkasticky, humorně i reálně- je dechberoucí. Donutí vás nenásilně si uvědomit, že stáří není jen užívání si důchodu. Ale je to psané tak bezvadnou formou, že po přečtení neprodáváte melancholii, ale jste rádi, že jste si knihu přečetli, protože je i tak zábavná.

08.12.2017 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Úchvatné. Čekala jsem tematicky něco jiného, ale kniha mne i tak uchvátila. Tématika 2. světové války z pohledu obyčejných lidí, jak ji vnímají v rámci denního běžného života, jak jim normálním lidem do tohoto života zasahuje. Vnímáte určitou lehkost, strach, bolest. Jak si byl život určitých lidí v tomto období podobný. Čech, Němec, žid. Když stojíte na špatné straně zažíváte stejné hrůzy.
Jsem ráda, že jsem ji četla.

21.08.2017 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Čekala jsem něco trochu jiného. Začátek mě utvrdil vtom, že kniha nebude námětově nic moc. Po pár stránkách se ale do knihy začítám, děj mě vtahuje a nad některými pasážemi se i směju. Takže přehodnocuji. I když jsem čekala jiné pokračování, knjiha je čtivá a já dávám čtyři hvězdičky.

29.06.2017 4 z 5


Olga Hepnarová Olga Hepnarová Roman Cílek

Čekala jsem strohý popis události, svědectví a komentáře . Ale tedy ...uff. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Kniha dokáže člověka donutit k zamyšlení, kde se vzala v Olze Hepnarové taková nenávist, že byla schopna toho, co spáchala. Nutí vás přemýšlet, jestli byla tak zlá, psychicky nemocná, nebo ji tak zformovalo její okolí a rodina? Člověk dokáže pochopit ten negativismus, zatvrzelost a zčásti i tu nenávist, která v ní rostla. Ale jaká musela být její nenávist, že se taklhe mstila? Kde se to v mladé dívce vzalo? Souhlasím s tvrzením v závěru knihy, že byla i obětí své doby. Dnes by asi měla jiné možnosti, ale kdo ví?
Každopádně díky za tuto knihu. Je to dobrá sonda do jedné stránky lidské duše.
A je to mistrovsky napsáno. Díky pane Cílku.

13.06.2017 5 z 5