Septimus Septimus komentáře u knih

☰ menu

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

(SPOILER) *Spoiler alert*
V té knize se na mě až příliš zvrací. Netřeba dostávat emoce z lidí jen blitím. Líbila se mi ta dětská dějová linka, přišla mi propracovanější a pak ten zbytek byl jako z rychlíku. Také mi přišlo, že boj s vypravěčem přišel pozdě. Vůči vypravěči jsem byl čím dál víc netečný, až mi nakonec vlastně bylo jedno, co se s ním stane. Dvě hvězdy za léta páně 1984 na Běstvinách a v Petrovicích.

04.07.2023 2 z 5


Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Deckard je sice hlavní hrdina, ale za mě je nejdůležitější jeden malý kripl. A kvůli tomu pavoukovi mi vždy ukápne slza.

05.01.2020 5 z 5


Klamné svítání Klamné svítání Rudyard Kipling

Když se totiž mladé rty jednou zhluboka napily hořkých vod nenávisti, podezírání a zoufalství, všechna láska na celém světě už to poznání úplně nevymaže, přestože může na chvíli obrátit zatmělé oči ke světlu a učit víře tam, kde žádná víra nebyla. povídka Černá ovce

Mystické, tajemné povídky, které dokážou krásně podněcovat fantazii.

Kamarád Potok - uctívání přítele, který pomohl zasáhnout proti nepříteli
Klamné svítání - z lásky se vyznávejte radi v pokoji než v písečné bouři
Věcný přístup - Pravda je nahá dáma a je-li náhodou vytažena ze dna moře, měl by ji pravý gentleman zahalit do potištěné spodničky anebo se otočit tváří ke stěně a předstírat, že nic neviděl.

10.03.2016 4 z 5


8.11.1620 - Bílá hora: O potracení starobylé slávy české 8.11.1620 - Bílá hora: O potracení starobylé slávy české Jan Pavel Kučera

Boj ovšem ještě pokračoval, během nastalé řeže se dokonce oba velitelé, Buquoy a Mansfeld, dostali do takové blízkosti, že Buquoy podle očitého svědka na Mansfelda zařval: "Pojď sem, ty zkurvysynu!"

Co všechno předcházelo šarvátce, která měla uvrhnout český národ do temna? Jak "Češi" Thurn, Colona z Felsu a další obhajují jazykový zákon prosazující češtinu, zatímco s králem mluví německy a s královnou francouzsky? A ten klasický český bordel, aneb měšťané králi půjčí na armádu, ale půjčit musí také šlechta; jistě vám dojde, zdali se zimní král dočkal peněz, které tak nutně potřeboval na žold, zatímco armády všech stran terorizovaly venkov.

Pokud jste třeba unavení dnešní dobou a chcete zjistit, v jakých dobách panoval ještě větší šlendrián, vydejte se po stopách této "ohavné rebélie".

10.03.2016 4 z 5


Hrdina naší doby Hrdina naší doby Michail Jurjevič Lermontov

Pečorinovy sociální experimenty, zábava s loutkami, přebíjení nudy za každou cenu? Pečorin byl rozhodně mnohovrstevnou postavou, ztížil životy ostatním, jejich šedivé, konvencemi svázané životy...

10.03.2016 5 z 5


Kultura středověké Evropy Kultura středověké Evropy Jacques Le Goff

Kniha, díky které pomalu, avšak zcela jistě proniknete do středověku. Po přečtení vám už nikdy nepřijde středověk temný.

23.01.2013 5 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

A tak Harry Potter vykoupil svou smrtí celé kouzelnictvo. Ovšem on narozdíl od jiných "vyvolených" dostal možnost a vrátil se na Zemi.

10.09.2011 1 z 5


Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Chcete-li navázat nějaký hovor o literatuře s dívkou, vyberte si buď Remarka anebo něco s tématikou holocaustu.

10.09.2011 odpad!


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Máj, co je to vlastně Máj?
Dílo až dogmaticky do školních lavic předkládané jako jedno z největších českých děl. Koho by to neodradilo? Upřímně já jsem Máj na gymnáziu nesnášel. Přišlo mi to k ničemu. Do Máchových veršů je ale nutné dospět a nakonec i já poznal, co je to bolest romantika.

10.09.2011 5 z 5


Plešatá zpěvačka / Židle Plešatá zpěvačka / Židle Eugène Ionesco

Geniální! Obzvláště pak hasič ve dveřích!

10.09.2011 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Dodnes jsem Goldingovi vděčný za to, že mi ukázal, jak se dostat z té deprese, co se jmenuje Robinson.

10.09.2011 4 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Jedna věta za všechny dojmy z knihy: "Ta mrtvola mi smrděla až do pokoje. "

10.09.2011 4 z 5