Selena2000 Selena2000 komentáře u knih

☰ menu

Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Ne lehko uchopitelná kniha. Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se začetla.
Neohromila mě nejspíš tolik jako většinu ostatních čtenářů. Pro mě nepředčila například Hledání Aljašky. Na druhou stranu nemůžu říct, že mě zklamala.
Místy chaotické myšlenky byly záměrem autorky, měly vyvolat určitý dojem, ale dělalo mi problém se jimi prokousat. Natožpak se snažit je pochopit.
Zvláštní postavy i myšlenky. Zvláštní kniha.

01.04.2018 4 z 5


Mrazení Mrazení Maggie Stiefvater

U této knihy se opakovalo už to, co u knihy Tygrovo prokletí.
Koupila jsem si více dílů naráz. Začala odhodlaně číst s tím, že ''tohle bude kniha přesně pro mě''. S hrůzou překonala prvních 30 stránek. Po 2 týdnech knihu vzala do ruky znovu. Překonala dalších zhruba 30 stránek. Příběh nebyl vůbec tak, jak jsem si ho představovala. A tak jsem čekala. Se zděšením jsem den co den kolem knih chodila a litovala jsem, že jsem si je pořídila. 2 měsíce od začátku čtení jsem udělala velký krok a knihu znovu vzala do ruky. Byly prázdniny, takže jsem měla dost času a rozhodla se ho ''ztratit'' s touhle knížkou. No ještě, že jsem tak udělala...
Když se příběh rozjede, do konce knihy se nezastaví. Autorka si vybrala velmi zajímavé a chytlavé téma, alespoň pro mě. Většinou se mi knížky psané z více pohledů nezamlouvají, ale tady mi to ani nevadilo, i když chvilku trvalo než jsem si na to zvykla. Byla to milá knížka, kterou bych doporučila dál.

06.08.2016 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Moc hezká knížka. Díky tomu, že je napsaná českým autorem, je mezi mýma přečtenýma knížkama trochu jiná, protože zdůrazňuje krásu češtiny - to ji odlišuje od knížek, které byly do češtiny přeloženy. Myslím si, že kdyby byla přeložena z jiného jazyka, nebylo by to ono, nebyla by tak vtipná - nebo vlastně byla, ale nevyzněla by tak vtipně. To je důvod, proč ji nedávám 4 hvězdičky, ale má plný počet hvězd.

06.08.2016 5 z 5


Ostrov Lhářů Ostrov Lhářů E. Lockhart (p)

Námět zajímavý, krásná obálka, ale tento typ knihy asi není noc pro mě. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale znovu bych do toho už nešla. Pro mě byl děj zmatený, nejspíš i proto jsem se do knihy nemohla pořádně vžít, jestli to byl účel knížky, nevím, možná. Ale kniha ve mně nic nezanechala a už 2 týdny od jejího přečtení jsem si děj pamatovala jen matně. Za mě 3,5*.

23.06.2016 3 z 5


Smolná sezóna Smolná sezóna Moïra Fowley-Doyle

Asi mi tento typ knih nesedl, vlastně to bylo skoro to samé jako Ostrov Lhářů - zajímavá anotace, moc hezká obálka a tajemný příběh, o kterém jsem si myslela, že mě zaujme. Kdybych řekla, že mě nezaujal, lhala bych. Ale kniha mě celkově spíše zklamala.
Hlavní hrdinka dělala zcela nelogická rozhodnutí a její styl myšlení, mno, nepřiměřený jejímu věku.
Námět byl opravdu originální, ale autorka z něho mohla vyždímat více.
Obálka se ke knize moc nehodí, v originále je mnohem lepší, temnější.
Dala bych 3,5 hvězdičky.

23.06.2016 4 z 5


Espressologie Espressologie Kristina Springer

Tuhle knížku jsem přečetla za jeden den, byla dost oddechová. Plno přímé řeči, jednoduché věty, skoro žádné souvětí, žádné myšlenkové pochody.. Přišla mi taková svým způsobem hloupá, naivní ale jednou za čas to neuškodí, snad.

23.06.2016 3 z 5


Archiv Archiv Victoria Schwab

Tahle kniha si rozhodně zaslouží víc pozornosti než se jí dostává.
Koupila jsem si ji vlastně proto, že na Albatrosu byly nějaké slevy a tahle kniha byla zlevněná o půlku, tak jsem si řekla, že bych to mohla zkusit.
Když jsem začala číst, strašně jsem se ztrácela. Jsou tam vložené i různé momenty z minulosti, ze začátku spolu s novým prostředím, kde je potřeba pochopit systém Archivu, působí kniha dost zmateně. Ale po 80 stránkách už jsem se nemohla od knihy odtrhnout.
Nakonec dávám 5* - za skvělý nápad, originalitu, sympatické postavy, promyšlenou zápletku a zajímavé zakončení. Doporučuji..

28.03.2016 5 z 5


První První Kiera Cass

Ten konec mi přišel hrozně prvoplánový a už i zbytečný, nicméně mě vůbec nepřekvapilo, jak trilogie skončila. Maxon byl zlatý, ale Aspen mne tak nehorázně štval, i ty komplikace na konci kvůli němu. Pro mě překvapením bylo, že jsem si oblíbila Celestu ♥.
Doufám, že kniha Dcera dojem z předchozích knih nepokazí. Dala bych 4,5*.

28.03.2016 5 z 5


Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Mě osobně kniha nijak nenadchla, ale ani nijak neurazila. Pro mě určitě lepší než Papírová města. Matematika mě celkem baví, takže mi ani v knize nevadila. Hned ten začátek mě docela překvapil, ale asi u sté stránky jsem se zasekla. Od půlky knihy jsem se už nedokázala začíst. Doopravdy mě hrozně moc štvalo, jak autor neustále používal celé jméno hlavní hrdinky - přesně to mě vytáčelo už u Papírových měst. Závěr knihy pro mě takový průměrný. Dodatek se mi líbil. Dávám 3*.

14.02.2016 3 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Já nějak nevím...
Od prvních stránek mi kniha moc nesedla. Potom se tam začaly objevovat hrozně zřetelné podobnosti s jeho ostatníma knížkama. Hledání Aljašky mi přišlo podobné, ale o hodně lepší.
Hlavním, občas ani vedlejším, postavám jsem moc nerozuměla a nechápala jsem je. Působilo to na mě. jako by měl John Green nějakou tabulku a pokaždé jen změnil jména v knize a místo děje. Protože Margo byla kopií Aljašky. Ale mě Margo vůbec neokouzlila a nebyla mi vůbec sympatická. Její uvažování s provázky bylo zajímavé, ale k ní se mi to nehodilo.
Přijde mi, že takový ten první dojem z Greenových knížek už opadá, a po Hvězdách a Aljašce už asi nic lepšího nepřijde.

Teď mám doma ještě Příliš mnoho Kateřin, tak nevím, zda se mám těšit nebo obávat...

Námět knihy by nebyl špatný, kdyby nepůsobil tak okopírovaně. Hlavní postavy mi nebyly sympatické.

12.12.2015 2 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Kniha se mi líbila, celý příběh byl dojemný a takový realistický. Teda až na ten konec, protože ten mě fakt naštval. Kdyby byl ten konec jenom trochu jiný, hodnotila bych 5*.
Eleanor mě sice chvílemi štvala, Parka jsem ze začátku neměla ráda, ale potom jsem si oba dva zvykla. Eleanor mi bylo hodně líto, to co si prožila, a během knihy prožívala, bylo opravdu hrozné.

SPOILER! Promiňte, ale jako normální, že otec nechá svého nezletilého syna odvést autem jeho nezletilou přítelkyni bůhví jak daleko? Byl by to určitě ukázkový happyend, ale tím koncem to podle mě autorka zkazila. Všechno jsem prožívala s hrdiny, všechno bylo tak opravdové, a potom tohle... KONEC SPOILERU!

Takže hodnotím 4*, i když kvůli tomu konci, bych klidně dala i 3, mě zkazil dobrý dojem z knížky.

14.06.2015 4 z 5


Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Knížka byla hezká, nápad byl skvělý, ale zpracování nic moc.
Dva různé pohledy umožňovaly lépe chápat celý děj knihy, pokaždé jsem se těšila až se zase začtu, ale bylo to až moc nerealistické. Oba měli všude známé, měli všude přístup.. to se mi moc nelíbilo, ale humor v této knize nechyběl, láska taky. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila.
Knize bych dala 3,5-4*.

14.06.2015 4 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Selekce se mi opravdu hodně líbila a pořád přemýšlím, jestli se mám pustit do dalších dílů anglicky.Něčemu bych z toho rozuměla, to asi jo, ale nevychutnala bych si tu knihu naplno, tak nevim no :D
Než jsem knihu začala číst jsem samozřejmě četla komentáře i některé recenze ke knize a dočetla jsem se, že se trochu podobá Hunger Games. Když jsem začal číst, opravdu mi trošku připomínala Hunger Games, ale pak začala samotná Selekce a cesta do paláce a já vypustila z hlavy všechny myšlenky netýkající se Selekce.

America mi byla sympatická, moc mě neštvala. Tedy co se týče první poloviny knihy. Když princ začal vyřazovat první holky, už začala být taková nerozhodná. Když jsem byla u posledních kapitol knihy, tak mě America nehorázně naštvala, protože to co udělala, mi od ní přišlo dost ošklivý. Chápu, že se do Selekce nepřihlásila úplně s nadšením a dá se pochopit, že si myslela, že se tam ani s tak malou pravděpodobností nedostane, ale když se už tam byla, mohla by o Maxona projevit zájem. Nechci tady moc spoilerovat, ale ti kteří mají knížku přečtenou asi vědí, co tím myslím.

Maxon, zamilovala jsem se do něj a po dočtení knížky teď každý večer před spaním přemýšlím, jak to s naší dvojicí bude. Poslední noci se mi o něm i zdá :D Aspen a jeho návrat na scénu mě dost naštval a to že nazval Maxona "panákem v obleku" nebo nějak tak mě naštvalo ještě víc :D Nechci tady působit jako nějakej blázen, ale Aspena bych nejradši zabila. Takže z toho vyplývá, že Aspenovi nefandim a jsem v Teamu Maxon :D

Myslím si, že jako seriál by Selekce byla skvělá, protože na film je taková okamžiková, jakoby tahavá :D

Protože knížka byla čtivá, nápad byl zajímavý a originální, postavy skvěle pasovaly do děje, Selekci musím hodnotit 5* :D :)

08.12.2014 5 z 5


Tygrova plavba Tygrova plavba Colleen Houck

Ani třetí díl Tygří ságy mě nezklamal.
Tak začnu asi tím, že kvůli ceně okolo 350 korun a výrazným nesouhlasem táty mi knihu koupit, jsem knihu dostala na narozeniny (což je asi 3 měsíce od čtení předchozích dvou dílů).
Přemýšlela jsem nad tím, jestli dát 4 nebo 5 hvězdiček. Autorka opět všechno popisuje do detailů a hlavně detailně popisuje čínskou mytologii - především draky. Je vidět, že autorka si dala velmi záležet na vsunutí kulturní vložky - vysvětlování různých čínských tradic, svátků, zvyků a bájí je opravdu důkladně propracované.

Co se naše milostného trojúhelníku týče, u mě nastala základní změna. Celý první díl jsem totálně žrala Rena, první polovinu druhého dílu taky, druhou polovinu jsem mu fandila tak na 70% a těch zbylých 30% jsem dávala Kišanovi. Od prvních stránek tohohle dílu jsem si opakovala: "nech Kišana plavat, Ren je lepší". No jo, jenže Ren fakt lepší nebyl :D Totálně mě štval a tak jsem v týmu Kišan. Ren se choval bezohledně, tvrdohlavě, nafoukaně, chamtivě..... Kišan. Bože můj, tak skvělej Kišan snad ještě nikdy nebyl ♥♥♥ - byl milý, ochotný, laskavý, nesobecký... Nechci zase nějak hrozně spoilerovat, ale tohle jsem napsat musela.
Kelsey mě vůbec neštvala, nevytáčela. Pan Kadam byl klasicky takový hodný dědeček :D

Připouštím, že děj byl malinko, malinko přehnaný, ale zase souvisel s báje a ty jsou kolikrát přehnané a nepravděpodobné. Konec byl na můj vkus moc rychlý a moc "akční". Obdivuju Colleen že dokázala přes všechny překážky a zápletky zachovat děj romantický - přesto humorný. HUMOR - v některých pasážích jsem musela odložit knížku a začít se smát jako blázen. Asi třikrát mi opravdu vhnaly slzy do očí :)

Dávám 5*. Takhle na mě celá kniha působila a nemůžu se dočkat až dokončím sérii - přesto, že to pro mě bude asi hrozně smutný :( :DD

11.11.2014 5 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Vražedná pomsta *to určitě autorka přehání*
Opět se nevyhnu porovnání s Divergencí - momentálně s Rezistencí. Rezistence ode mne má 5*- je to druhý díl, přišlo mi že děj je někde úplně jinde a přesto se mi to líbilo. Vražedná pomsta - děj chválihodně navazuje na předchozí události a styl psaní se moc neliší. Teď si budu naprosto protiřečit, ale líp to napsat neumím - děj je o něčem jiným, ale přesto takový stejný.. (chápete mě?:D mno, asi ne.. :D) Tím chci naznačit, že přesto, že děj se posunul dopředu, přesto si autorka zachovala svůj styl a nic zásadního na něm neměnila. A to se mi líbí. Co se postav týče - samozřejmě, že jsem hlavní dvojce přála - a tajně jsem doufala - aby byli spolu.
Abyste si z tohohle komentáře aspoň něco odnesli; knížka není o nic slabší než první díl, postavy jsou čím dál lepší a děj je nevyzpytatelný a plný akce. Za mě má další díl Hunger Games 5*.

11.11.2014 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Wow! Tahle knížka byla opravdu pecka! Hvězdám jsem dala 5/5, Aljaška by měla mít 6 hvězdiček..
Logicky si odvodíte, že když je to autorova první knížka, bude to "horší" než ty následující. A takhle jsem si to odvodila i já, ikdyž ještě před začátkem čtení jsem si říkala - tohle téma... no nevim, nevim. Na prvotinu mi přišlo, že si John Green vzal hodně těžký břemeno, aby všechno vystihl a aby nějakým způsobem dodržel vážnost tohoto téma. Musím říct, že se mi líp četla Ajlaška než Hvězdy, asi i proto, že styl psaní z pohledu Válečka mi seděl víc. (ta přezdívka - moje první reakce byla asi - "Dyk to je jak z nějakýho leporela pro malý děti!")
Nicméně, John Green mě opravdu vůbec nezklamal a s nadšení jsem si včera objednala Papírová města. Přečtením této knížky jsem si jenom potvrdila, že John Green je opravdu skvělý spisovatel, který umí pobavit i donutit člověka zamyslet se.

11.11.2014 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Začátkem prázdnin jsem četla a přečetla trilogii Divergence - patří to sem.
Po přečtení Divergence, Rezistence a Aliance jsem byla opravdu nadšená a propadla jsem mánii. Po filmu jsem byla nadšená ještě víc.
No a konečně se dostáváme k Hunger Games - aspoň trochu. Půjčila jsem si jí v knihovně a moje předsudky byly něco jako tohle - Divergence byla určitě lepší, když budu od téhle knížky něco očekávat - nesplní se to, určitě se mi to bude líbit méně než Divergence. (ano, Divergence na mě měla opravdu dopad :D)

Přečetla jsem několik stránek a dostala jsem se ke sklizni a losování a hned jsem pochopila, že Divergence má konkurenci už jenom stylem psaní, který vás upoutá. Děj je neskutečně poutavý, až tak, že je vám líto že jste na konci kapitoly, protože víte, že v jedenáct hodin večer už byste dál číst neměli. Přesto načnete novou kapitolu. Tak to bylo přinejmenším u mě, myslím že ale nezůstanu sama. Peeta. Katniss. Hurikán. Ze začátku knihy si říkám, to jako bude s tímhle klukem v aréně a pak ještě s Peetou jo? NE. Dvanáct krajů - mě dalo zabrat zapamatovat si 5 frakcí, říkám si bože můj. Ale tím, že jsou kraje očíslovány určitě ulehčí čtení. Knížka je to opravdu skvělá, takže dávám 5*. DOPORUČUJU!

S Divergencí bych po prvním díle nehledala žádné podobnosti - jedině věk hl. hrdinky a žánr knihy.

PS: jsem asi fakt divná, ale u Hvězdy nám nepřály jsem nebrečela, ale u čtení poslední stránky této knihy, se mi po Peetově větě opravdu zalily oči slzami.

10.10.2014 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Kniha je sama svým způsobem nechutná - to ale už všichni víme.
Čtení knihy mi občas dělalo problém a na pojem "oukej" jsem si do konce knihy nezvykla. Také bych ocenila rozdělení do kapitol, ale takhle je to efekt toho, že je to popis života. Tuhle knihu by měly místo Bronzovýho pokladu a takových knih dát jako povinnou četbu - mno, rozhodně vám to dá víc než stávajíci povinná četba, alespoň u nás na škole. Přečtěte si jí, jestli váháte.

21.09.2014 5 z 5


Polibek pro Annu Polibek pro Annu Stephanie Perkins

Annu jsem ze začátku nechápala - kdo nemá rád Paříž? Ale tak asi po 100 stránkách jsem se pořádně začetla, a když na scénu přišla Ellie, děj se konečně rozjel. Potom už tam byly samé zápletky. Ta hovorová čeština mě taky trochu štvala, ale pro mě to není důvod, proč ubírat na hodnocení.
Abych to shrnula - velmi zajímavá knížka, postavy byly skvělé - obálka taky. :)

17.09.2014 5 z 5


Tygrova stezka Tygrova stezka Colleen Houck

Jen jsem dočetla Tygrovo prokletí, vzala jsem do ruky Tygrovu stezku. Když Kelsey odjela zpátky do Ameriky, překvapilo mě, s jakým klidem vzali její nevlasní rodiče, že se stěhuje - to by ještě šlo, ale do domu od "cizího chlápka"? No, nechme to plavat. Myslela jsem si jaká to bude bez tygrů a Indie nuda, ale musím říct, že mě začátek knihy dost bavil.

SPOILER Pak přijel Ren a už to byla bomba. Pak přijel teda Kišan a ty sušenky mě dostaly :D
KONEC SPOILERU.

Ale celkově se mi kniha dost líbila, akce bylo dost a plnění úkolu bylo zajímavé (přijde mi správně, že se Kelsey konečně zranila :D).
A následky čtení dvou knih ze čtyř? Následující týden jsem byla úplně mimo. :D

21.08.2014 5 z 5