Sebasti Sebasti komentáře u knih

☰ menu

Velká čtyřka Velká čtyřka Agatha Christie

Tahle kniha je neblahé originální zjevení v poirotovské tvorbě Agathy Christie. V jiných jejích knihách to není tak neobvyklé, některé Agathiny rané špionážní kousky působí stejně šíleně. Tady se ale nemůžu zbavit pocitu, že je zde zesměšňováno všechno, na čem autorka své knihy staví. Poirot se chová jako kašpar, ocitá se v absurdních situacích, ze kterých má vycházet geniálně, ale všechno spíš působí neuvěřitelně trapně. Je očividné, že se původně jednalo o sérii povídek; kapitoly působí jako samostatné povídky, které spojuje společný jmenovatel; naprosto absurdní styreotypní zlodušská organizace Velká čtyřka.
Agathu miluji, zasvětil jsem jí skoro celou svou čtenářskou kariéru a omlouvám se za tento až nenávistně znějící komentář, ale nemohu si pomoct. Dokonce na Databázi knih píšu komentář po dlouhých sedmi letech.
Velkou čtyřku radím brát s absolutním nadhledem. Je zajímává pro pár nápadů a prvků, ale to je všechno.

28.01.2024 2 z 5


Černá káva Černá káva Charles Osborne

Kdybych ignoroval to, že je zde jako v jediné Poirotovce již skoro na začátku napsáno, kdo je vrahem, ačkoliv je to zmíněno jen v jedné větě a ne každý si toho může všimnout, byl bych rozuzlením překvapen. Díky tomu a díky dost nuceným dialogům postav a chabým popisům se z této knížky/divadelní hry stává průměrná Poirotovka.

13.02.2017 3 z 5


Oxfordská tragédie Oxfordská tragédie John Cecil Masterman

Prostředí je velmi příjemné a tajuplné, celá knížka se nese v čistě detektivním duchu, který mi až podezřele často připomínal knížky Agathy Christie; jejího Belgičana zde však zastupoval podobně příjemný Rakušan. Mrzí mě ale málo prostoru pro tak poutavý příběh, se kterým si mohl autor pohrát trochu více, a s tím souvisí i prostor pro postavy, kterých je na těch pár stran skutečně dost a v celém ději se objeví tak jednou dvakrát, pak už se o nich jen mluví a skládají se různé teorie. Ale díky uvěřitelnému a poměrně nečekanému rozuzlení a vcelku dojemnému konci jsem byl spokojen.

31.10.2016


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Žádná nuda! Až na pár scének s hlavními postavami je knížka nabitá napětím a úžasnou atmosférou. Detektivní zápletka je skutečně skvěle vymyšlená a pro mě naprosto odzbrojující. Na rozdíl od předešlého případu Cormorana Strika tu stačilo jen pár zajímavých podezřelých a i tak jsem byl velmi překvapen. Emocemi narvaný konec mě jen utvrzuje v tom, že se jedná o jednu z nejlepších moderních detektivek, co jsem kdy četl.

29.10.2016 5 z 5


Vražda na golfovém hřišti Vražda na golfovém hřišti Agatha Christie

Co se týče vraždy, tentokrát je to skutečně jednodušší. Mě ale tentokrát zaujaly okolnosti vraždy, které Agatha vůbec dokázala vymyslet! A když se tohle zkombinuje s překvapivým vrahem (alespoň pro mě), předčí tento příběh předešlý případ slavného Belgičana.

04.09.2016


Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Když k této knížce (nebo k filmovému zpracování) někdo řekne, že je to příliš jednoduché, nejradši bych ho donutil převyprávět mi celou pointu a vedlejší zápletky. Je to chytré, reálné (obzvlášť postavy) a i přesto velmi promyšlené. Nedoporučuji však pro ty, co chtějí být na konci překvapením bez sebe! Ale jestli si chcete užít atmosféru typického staroanglického sídla, sahejte po ní!

04.09.2016 4 z 5


Královský rubín Královský rubín Agatha Christie

Povídky jako Záhada španělské truhly, Sen nebo Greenshawova kratochvíle by si skutečně zasloužily delší zpracování! V mnohém překonají i normální zdlouhavou detektivku a vy jste i po pár stránkách překvapeni rozuzlením.

22.08.2016


Nemesis Nemesis Agatha Christie

Rozjezd je skutečně pomalý, dlouho trvá než se něco začne dít. A pak se celou dobu vlastně jen seznamujete s mnohými postavami a událostmi, které se kdysi staly. Ale na tomto příběhu je bohužel poznat, že se jedná o jeden z pozdního období Královny zločinu. Není proto tak obvykle promyšlený; nejedná se vlastně ani o obyčejnou detektivku. Pachatel mě sice nakonec překvapil, ale už to do sebe tak nezapadá...

25.07.2016


Ohlásená vražda Ohlásená vražda Agatha Christie

Někdo by řekl, že když už od poloviny detektivky správně tipujete vraha a pod palcem máte i nějaké ty maličkosti, které tomu nenápadně nasvědčují, že budete na konci zklamaní. Ale tento příběh je jedním z nejpromyšlenějších od Agathy! Dokonalé postavy, skvělé vedlejší zápletky a nakonec promyšlené a skvěle zapadající rozuzlení. A děj střídá děj, prostě živá detektivka, i docela dojemná.

25.07.2016


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Tato knížka je pro mě zklamáním. Svým způsobem se jedná o jednu z nejméně promyšlených od Královny zločinu (a že je to jedna jediná od ní, kde dávám tak malé hodnocení). Možná to je malým počtem postav, nezajímavým rozuzlením nebo faktem, že se na konci nejedná o žádné překvapení. Ale i přes pár zajímavých nápadů jsem trochu zklamaný.

09.07.2016 2 z 5


Cyankáli v šampaňském Cyankáli v šampaňském Agatha Christie

Jedna z nejpoutavějších knih, které jsem kdy četl! Postavy jsou nesmírně reálné a opravdu dokonale vykreslené! Celou dobu jsem si říkal, že ať už rozuzlení dopadne jakkoli, vyprávění si zaslouží 5 hvězdiček tak či tak. Rozuzlení nakonec bylo velmi důmyslné a překvapující. Odteď si v restauracích budu dávat pozor;)

29.06.2016 5 z 5


Zkouška neviny Zkouška neviny Agatha Christie

Něco podobného už jsem zažil v knížce Pět malých prasátek, kde se vyšetřuje stará vražda, za kterou byl již někdo odsouzen. Ale od této knihy se nedalo odtrhnout. Děj střídá děj, a i když už jsem si byl na konci vrahem skoro jistý a nemýlil jsem se, neuvěřitelně mě zaujala. Hlavně velmi důmyslným, překvapivým a přesto uvěřitelným motivem. Jedna z mála detektivek, kde se dá uvěřit úplně všechno.

15.06.2016 5 z 5


Schůzka se smrtí Schůzka se smrtí Agatha Christie

Proč jen mi přijde konec jako takový odfláknutý? Všechno je úžasné - Agatha nám předhodila rodinu Boyntonových, jejíž hlava rodiny je tyranská matka, která se vyžívá v psychickém mučení svých adoptovaných dětí. To zní velice lákavě. Ale bohužel žádná postava není tak "lákavá" a vůbec mi nepřijdou moc živě vykresleny, stejně tak ani prostředí. Např. ve Vraždě v Mezopotámii jsem nad popisem prostředí žasl! Ale zde se tomu Agatha trochu vyhnula. Stejně je to ale všechno pěkné, jenomže potom dojde k vraždě a začínají zdlouhavé rozhovory (a leckdy ne k věci) a hovoření o tom, jak to mohlo být na sto způsobů. A nakonec neuvěřitelně překvapivé rozuzlení, které svou nepředvídatelností potěší, ale - i tak mi to nakonec moc nesedí...

30.05.2016 3 z 5


Vražda v Mezopotámii Vražda v Mezopotámii Agatha Christie

Tak tohle je jeden z nejpoutavějších a z nejhezčích příběhů Královny zločinů. Použit prostředí archeologických vykopávek v Mezopotámii byl vynikající nápad. Celá zápletka je snad nejoriginálnější a aspoň mě tedy chytl za srdce skvěle promyšlený motiv. Vše do sebe skvěle zapadá. Ani nevím, jestli bych si příběh tak oblíbil, kdyby se neodehrával právě v archeologickém táboře, a kdyby nebyl napsán Agathou, protože by to nikdo jiný takhle krásně nenapsal. Postavy jsou neuvěřitelně živě vykreslené a prostředí snad ještě více:
"Právě vycházelo slunce. Celé východní nebe bylo pokryto pestrou směsí růžové, oranžové, sinalé a perlově šedivé barvy.
,Jaký to krasavecký východ slunce,' řekl Poirot jemně.
Řeka se stáčela doleva a na obzoru se rýsoval Tell, celý zlatý. Na jižní straně kvetly stromy a lidé pokojně obdělávali pole. V dálce skřípělo vodní kolo - slabý zvuk jako z jiného světa. Na severu se tyčily minarety a pohádkově bílý masiv Hassaniehu."

29.05.2016 5 z 5


Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

Velice důmyslný a nekompromisně chladnokrevný vražedný plán proveden na ubohém panu Ackroydovi. Skutečně se jedná o dílo, v jakém Agatha předvedla své mistrné schopnosti. Když už jste si jistí viníkem, objeví se zvrat, který vám celou teorii přehází. Je opravdu škoda, že se spoileru na toto veledílo skoro nedá vyhnout, ani já jsem neunikl. Ale i přesto jsem si opět vychutnával jedinečnou atmosféru. Na konci jsem skoro nedýchal a po přečtení jsem jen se zvláštním pocitem a s neochotou knihu odložil. Jedna z nejlepších a nejhezčích od Královny zločinu.

21.04.2016 5 z 5


Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Kniha má pěknou atmosféru. Vražda při partičce karet, kdo o tom kdy nesnil? Ale tomuto příběhu chyběla docela důležitá věc - NAPĚTÍ. Začátek začíná zajímavě a hned zaujme. Tajemný pan Shaitana, který na všechny něco ví? To zní skutečně lákavě. Jenomže po vraždě začnou poněkud zdlouhavé výslechy, které jsou sem tam zpestřeny nějakou zvláštní informací, ale bohužel žádným zvratem. To až při posledních čtyřiceti stránkách nemůžete knihu odložit, jak je najednou čtivá a vás najednou strašně zajímá, jak to všechno bylo. A pak zjistíte, že to všechno stálo za to a přes to, že rozuzlení nebylo nepředvídatelné, se opět jedná o skvělou knihu Královny zločinu.

24.03.2016 4 z 5


Zlo pod sluncem Zlo pod sluncem Agatha Christie

Jedním slovem - senzace... Pořádné Herculovské pátrání; zkoumání maličkostí, prověřování každé teorie a nakonec nám s přehledem vysvětlí, jak to vlastně všechno bylo. Tentokrát nám odhalí asi ten nejďábelštější plán, na který sami skoro přijít nemůžeme, ale dá se tomu krásně uvěřit. Jediné, co mi trošku vadilo, byl přehršel postav, přitom by k nepředvídatelnosti pachatele stačil menší hlouček. Jinak úžas!

24.03.2016


Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Poutavá a napínavá "detektivka", která mi ani jako detektivka nepřijde. Má líbeznou atmosféru, komorní počet postav, které mi ale přišly trošičku zanedbané. Rozuzlení je ohromně překvapující. Je to takové překvapení, že vás hned napadne, že je to velice přitažené za vlasy. Jedna věc, která mi tu chyběla, a na kterou jsem si u Královny zločinu zvykl a těšil se na ni i tentokrát je, že nebylo všechno dopodrobna vysvětleno. Chybělo mi tu vysvětlení všech událostí tak, jak to bývá obvykle. Celou dobu jsem si říkal, že tohle je opravdu zvláštní kniha, úplně jiná, než cokoliv jiného od autorky. Nikdy bych si nepomyslel, že něco takového Agatha napsala. I přes to ale jako vždy výborný, trošičku špionážní román s nádechem detektivky.

20.03.2016 4 z 5


Nástrahy zubařského křesla Nástrahy zubařského křesla Agatha Christie

Tak tahle je snad nejsložitější a "nejzašmodrchanější" detektivní zápletka od Královny zločinu, kterou jsem zatím četl. Postav je tu tak akorát. Případ je jako obvykle zpočátku nejasný. Pomalu se tempo začíná zrychlovat a nakonec vše vyústí ve fantastický a snadno nepředvídatelný závěr s velkolepým Herculem, který to vše ještě vyšperkuje. Tohle mě nikdy nepřestane bavit. Četla se sama. Tajemná a nejasná vražda; motivů moc není. Ale to není všechno, pak přichází komplikace za komplikací a zvrat za zvratem. Vyústění je skutečně napsáno s přehledem, a i když se dá v příběhu ztratit, Agatha vám všem vyjasní takovým způsobem, že nebudete moct dát méně než plné hodnocení!

25.02.2016 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Viděli jste film a nevíte, zda má cenu si knížku přečíst? Pak vůbec neváhejte a jděte si tenhle krásný, snad i nadčasový mafiánský příběh přečíst. Nepřestane vás bavit a překvapovat svými zvraty v příběhu. Jedním slovem - nářez.

21.01.2016 5 z 5